Alicanten kaupunkia ristiin rastiin

Alicante feature

Espanjassa viettämämme viikon ajan pidimme koko ajan tukikohtaa Alicanten kaupungissa, vaikka teimmekin sieltä päiväretkiä niin Murciaan, Elcheen kuin Benidormiin, Algarin putouksille ja Guadalestin linnoitukselle. Alicanten kaupunki vaikutti meistä kivasti oikealta kaupungilta siinä missä Fuengirola ainakin joitakin vuosia sitten vaikutti pikkukylältä. Ja onhan se sitä, yli 300 000 asukkaallaan, Espoon kokoinen kaupunki (vaikka eihän Espoo tavallaan ole kaupunki vaan kokoelma pienempiä kyliä).

Alicanten meille tärkeimmät nähtävyydet olivat Santa Barbaran linnoitus (Castillo de Santa Barbara), vanha kaupunki ja The Ocean Race -museo. Toki kuljeskelimme myös hiukan Postiquetin rannallakin (Platja del Postiguet), Espanjan bulevardilla (Passeig Esplanada d’Espanya) ja tietysti pääkatu Rambla Méndez Núnezilla. Kauppahallinkin (Mercat Central d’Alacant) kävimme katsastamassa. Museoita Alicantessa olisi toki ollut tarjolla muitakin kuin tuo The Ocean Race -museo satamassa, mutta tammikuisetkin ilmat olivat kuitenkin sen verran kelvollisia, ettemme lopulta päätyneet niin MARQiin kuin MACAankaan, siis Museo Arqeologicoon tai Museo de Arte Contemporaneoon.

Santa Barbaran linnoitus

Santa Barbaran linnoitus Benacantil-vuorella hallitsee Alicanten kaupunkikuvaa, joten käynti siellä oli ensimmäisenä listallamme Alicanten nähtävyyksistä.

Ainakin teoriassa ylös linnoitukselle pääsee neljällä eri tavalla ja paria reittiä pitkin. Skippasimme hissi-, bussi- ja taksivaihtoehdot ja valitsimme kävelyreiteistä Eretan puiston kautta menevän reitin. Niin matka kuin nousu ylös vuorelle vaikutti olevan jokseenkin sama niin eteläistä kuin läntistä reittiä ja eteläisen reitin hyvänä puolena oli, että samalla retkellä voi katsastaa Alicanten vanhan kaupungin. Reitti Eretan puiston kautta ei ainakaan ole missään kohdin erityisen jyrkkä tai muuten vaativa, mutta toki sille pituutta tulee, kun noustaan loivasti pitkillä lenkeillä aina ylemmäs ja ylemmäs.

Tuosta hissistä netti tiesi kertoa, että se on usein ollut suljettuna teknisten ongelmien takia, ja nyt viimeksi pandemian takia, emmekä sitten tulleet edes selvittäneeksi mikä sen tilanne vierailuviikollamme oli, mutta eiköhän se silloin tällöin ole käytössäkin, kuten funikulaari Turussa, joten jos olet tästä helpoimmasta vaihtoehdosta kiinnostunut, niin kannattaa toki selvittää sen tilanne. Hissilipulla on jokin pieni hintakin, mutta itse linnoitukseen ei ole sisäänpääsymaksua, eli jos kävelet ylös (ja alas) niin tämä on ihan ilmainen nähtävyys.

Linnoituksen portilta näköalapaikoille

Vuoren huipulle sijoittuva linnoitus levittäytyy laajalle alueelle, eli nousu ei lopu ihan linnoituksen portillekaan, mutta kannattaa ehdottomasti jatkaa, aina vaan ylemmäs ja ylemmäs, sillä näköalat alas Alicanten satamaan paranevat metri metrillä. Tyypillisimmät kuvakulmat linnoitukselta ja Alicanten satamasta käsittävät samassa kuvassa linnoituksen pienen vahtitornin ja sataman. Jos linnoitus näkyy kaikkialta kaupungista, niin linnoitukselta puolestaan näkyy kaikkialle kaupunkiin!
Tammikuussa toiselle vahtitorneista pääsi käymään, mutta toiselle ei, sillä linnoituksen siinä osassa, jossa se sijaitsi, tehtiin läheisellä aukiolla remonttia ja koko aukio oli suljettu vierailijoilta.

Linnoituksen historia juontaa aina maurien aikaan asti yli tuhannen vuoden taa. 1200-luvulla kastilialaiset nimesivät sen Pyhän Barbaran mukaan valloitettuaan sen. Linnoituksen alueella on myös museo, jossa voi tutustua Alicanten alueen historiaan. Alueella on myös kahvila, jonka terassilla voi vielä kaiken kiipeämisen jälkeen ihailla maisemia samalla kun keräät voimia paluumatkaa varten.

Santa Barbaran lisäksi Alicantessa on toinenkin linnoitus, San Fernando, jolla emme käyneet, mutta jos kaupungissa viipyy pitempään, eikä ole innostunut päiväretkistä lähiseudulle, niin luultavasti sekin on kävelyretken arvoinen. Seikkailumielellä -blogia kirjoittava Noora olikin käynyt molemmilla Alicanten linnoituksilla.

Castillo Santa Barbara
Reitin varrella voi nähdä kaikenlaista kivaa :-)
Castillo Santa Barbara
Alicanten kaupunki olisi ehkä hyvinkin pärjännyt ilman noita paria korkeaa rakennusta!

Castillo Santa Barbara Castillo Santa Barbara Castillo Santa Barbara

Castillo Santa Barbara
Castillo Santa Barbara
Castillo Santa Barbara
Lapsenmielisille tai taiteen ystäville?

Vanha kaupunki

Santa Barbaran linnoituksen ja Alicanten keskustan väliin ja kartassa erottuva pienten sinne tänne menevien katujen alue. Osa ”kaduista” on kyllä portaita. Vanhan kaupungin alue tunnetaan useammalla nimellä, kuten El Barrio, Casco Antiguo tai Barrio de Santa Cruz, jotka menevät osittain ehkä päällekkäin, osittain ovat vähän eri alueita, mutta turistin kannalta vanha kaupunki nyt vaan sijoittuu linnoituksen, Plaza del Carmenin, Rambla Méndez Núnezin ja Esplanada de Espanan väliselle alueelle.

Santa Marian sinikupolinen kirkko on ehkä alueen tunnetuin rakennus. Jos haluat kiivetä ylös näköalapaikalle täälläkin, niin kiipeä Santa Cruzin kirkolle (kartassa Ermita de la Santa Creu). Lähempänä rantaa kannattaa hetkeksi pysähtyä ihailemaan komeaa kaupungintaloa. Parhaimmillaan alue on ehkä kuitenkin ylhäällä, lähellä linnoitukselle johtavia portaita.

Alicante vanha kaupunki

Alicante vanha kaupunki

Alicante vanha kaupunki
Santa Marian kirkon sininen kupoli

Alicante vanha kaupunki

Alicante vanha kaupunki

Alicante vanha kaupunki
Osa rakennuksista, ehkä isokin osa, lienee päätynyt ulkomaalaisomistukseen – tuskin espanjalainen antaisi talolleen nimeksi Bornholm

Alicante vanha kaupunki

Rantoja ja (ranta)katuja

Merenrantakaupungeissa ranta vetää tietysti puoleensa vaikkei rantalomalle, tammikuussa, olisi kaupunkiin tullutkaan. Melkein heti kaupunkiin tultuamme teimmekin ensimmäisen kävelyretken rannalle, jolla jo lentokenttäbussissa istuessamme olimme nähneet The Ocean Race -museota mainostavan purjeveneen. Siis ei mitään julistetta tai muuta mainosta vaan ihan oikean ison veneen! Samalla retkellä löysimme myös ensimmäisen lounaspaikkamme, senkin siis rannalta, Postiquetin rannan tuntumasta.

Postiquetin ranta on ihan oikea uimaranta ja siis ihan kaupungin keskustassa. Tammikuussa rannalla oli kuitenkin lähinnä muutamia kävelijöitä. Vähän kauempana keskustasta on San Juanin kilometrien pituinen ranta, mutta emme tällä kertaa ainakaan tunteneet tarvetta tutustua siihen.

Rantabulevardilla huomasimme ensimmäisen kerran Alicanten kaduille tyypillisen tavan käyttää laattoja luovan kolmiulotteisesti. Täysin tasainen katu ei todellakaan näyttänyt siltä!
Rannan suuntaisesti rannan ja kaupungin välissä kulkeva Espanjan bulevardi on sekin toteutettu niin todentuntuisesti ”kolmiuloitteisesti”, että sitä kävellessäsi ajoittain oikeasti uskot käveleväsi epätasaisella pinnalla!

Muista kaupungin kaduista maininnan ansaitsee sitten ehkä lähinnä Rambla Méndez Núnez, joka yhdistää rannan ja ison kauppahallin ja jonka varrella sijaitsevat monet kaupat ja esimerkiksi ketjuravintolat. Katu ei kuitenkaan ole sillä lailla viehättävä kuin La Rambla Barcelonassa, sillä se on vaan iso katu, eikä sen keskellä kulje La Ramblan tapaan kävelykatua eikä sen varrella ole kukka- tai muita pieniä kioskityyppisiä myymälöitä kuten Barcelonassa.

Alicante Alicante Alicante Alicante Alicante Alicante

Alicanten näkymiä
Santa Barbaran linnoitus ja The Ocean Race -museon vene – meidän wau-juttumme Alicanten rantakadulla

 

Alicanten kauppahalli

Halusimme myös nähdä Alicanten kauppahallin. Mercat Central on iso ja tarkoitettu kaupungin asukkaille, ei niinkään turisteille. Pääosassa ovat siis ruuanlaittoon tarkoitetut elintarvikkeet, ei niinkään pienet turisteille suunnatut mukaanotettavat annokset vaikka marjoja tai hedelmiä, vaikka toki niitäkin on tarjolla. Muutama pieni kahvilakin isossa kauppahallissa on, mutta pääosassa ovat tosiaan lihat, makkarat, kalat ja muut merenelävät, vihannekset ja hedelmät.

Halli sijaitsee kahdessa kerroksessa ja kojut asettuvat useamman käytävän varrelle. Ylätasanteella kauppahallin edustalla on myös isoja kukkakojuja, tammikuussakin, eli jos vaikka satut tulemaan halliin alemmalta tasolta, niin kannattaa nousta myös ylemmälle ja kurkistaa uloskin hallista, siis jos pidät kukista!

Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli Alicante kauppahalli

The Ocean Race -museo

Aikoinaan monia vuosia kesälomamme purjeveneessä viettäneinä olemme vuosien mittaan myös jonkinlaisella kiinnostuksella seuranneet näitä maailmanympäripurjehduskisoja, jotka on vuosien mittaan tunnettu nimillä Whitbread Round the World Race ja Volvo Ocean Race – ja nyt nimellä The Ocean Race. Joka kolmas vuosi (aikaan ennen koronaa) järjestettävän kilpailun reitti kiertää maapallon idän suuntaan ja lähtee yleensä Euroopasta, juurikin Espanjan Alicantesta.
Vuosina 2008-2009 järjestetyn kilpailun voitti Ericsson 4-nimellä purjehtinut vene, jonka miehistössä oli myös suomalainen Thomas Johansson (joka muuten niinä vuosina asui ihan naapurissamme).

Museo sijaitsee Alicanten laiturialueella, joka luultavasti kesäisin ja ehkä muutenkin normaaliaikoina on vilkasta aluetta – sijaitseehan siellä myös risteilyaluslaiturit ja -terminaali – mutta nyt alue oli vähän aavemaisenkin hiljainen. Mutta ei hätää, kyllä museo sieltä löytyi ja oli aukikin ihan normaalien aukioloaikojen puitteissa. Lipunmyynnissä työskennellyt nuori nainen kysyi kansalaisuuttamme, kuten museoissa usein tilastointia varten kysytään, ja kerrottuamme olevamme Suomesta, vaihtoi kieleksi suomen!

Näyttely ei ollut suuren suuri, mutta kertasi kuitenkin kivasti kilpailujen historiaa, nosti esille voittaneita kippareita ja sisälsi muutamia purjehduksen teoriaa esitteleviä juttuja. Kilpailuihin liittyen mukana oli esineistöä liittyen mm. ruokailuun ja ruuanvalmistukseen pitkien legien aikana. Ja tietysti sopiva määrä kohtia, jossa kävijä voi vaikka kuvauttaa itsensä ”purjehtimassa”. Tarjolla olisi ollut simulaattorikin, joka olisi luultavasti havainnollistanut veneen kallistumista ja isojen aaltojen rynkytystä, mutta senkin osalta totesimme, että eiköhän tuota ole jo riittävällä tasolla koettu!

Museon pihalla on myös yksi iso vene, jonne viikonloppuisin pääsee (korona-aikaan ajanvarauksella tietysti) käymään sisälläkin, mutta satuimme paikalle tiistaina, joten tyydyimme museon näyttelyihin. Ja olemmehan me purjeveneitä nähneet, sisältäkin – toki vähemmän isoja kilpaveneitä.

Hienoimmillaan laiturialue olisi varmasti ollut kilpailun startatessa Alicantesta, joten ehkä pitäisikin suunnitella seuraavaa reissua Alicanteen 15.1.2023 tienoille :-)
Tai Aarhusiin 30.5. tai Haagiin 11.6. tai Genovaan 25.6.2023.

The Ocean Race Museum

The Ocean Race Museum
Tähän veneeseen olisi ajanvarauksella päässyt käymään sisälläkin

The Ocean Race Museum

The Ocean Race Museum
4 tunnin vuoroissa, yhdellä vaatekerralla, 20 vitamiinipilleriä ja 5000 kaloria päivässä, keskimäärin 11 kiloa menetettyä painoa per legi

The Ocean Race Museum

The Ocean Race Museum

Tags from the story
,
Join the Conversation

28 Comments

 1. Espanja ja Kreikka ovat sellaisia maita, jotka eivät ole itseäni kiinnostanut oikein koskaan. Mutta ehkä olisi syytä ottaa toinen asenne näihin maihin, sillä nähtävää olisi, varsinkin historia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! En itsekään ole mieltänyt itsenäni erityisesti Espanja-faniksi, Kreikka-faniksi ehkä vähän, mutta näinä aikoina matkakohteen valintaan vaikuttaa paljon myös kohteen koronatilanne ja koronaan liittyvät maahantulosäädökset. Ja kuten niin usein, kun vaan jonnekin, melkein minne vaan, lähtee, niin löytää sieltä(kin) monen monta kivaa juttua!

 2. says: Jasmin

  Olen aina halunnut käydä espanjassa, ehkä se olisi helppo maa aloittaa matkustelu kun siellä olisi muitakin suomalaisia, voisi kysyä jos olisi hukassa :D

  Rantalomat on niin mua varten!??

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jasmin! Jos muut suomalaiset tuovat turvaa, niin suuntaa vaikka Fuengirolaan tai Torreviejaan :-) – rantaloman osalta toki vasta muutaman kuukauden päästä.

 3. says: Reissu-Jani

  Enpä ole vielä(kään) käynyt Fugessa tai Alicantessa, joihin Suomesta pääsisi nyt vielä jopa suorilla lennoilla. Jotenkin olen mieltänyt ne joko brittien bilepaikoiksi (varsinkin Benidorn) tai sitten harmaa pantterien ”eläke” kohteeksi, mutta tuolta käsin olisi toki helppoa lähteä tutustumaan muuten Etelä-Espanjan kohteisiin ja lämpötila näin alkuvuodesta olisi enemmän kuin suotuisa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Näinä aikoina kun kohteen koronatilanne ja ”koronahelppous” ovat myös mukana kriteereissä, niin Espanja tosiaan oli tammikuussa yksi helpoimpia kohteita, jossa sääkin kuitenkin oli kohtuullinen. Ainakaan meillä kaukomatka joka kuukausi ei ole vaihtoehto, lähinnä niiden hienoisen rasittavuuden takia, joten välillä näitäkin, kotoisampia kohteita :-)

 4. Kiva lukea teidän kokemuksianne itselleni tutusta kohteesta. Alicante on minulle varsin tuttu paikka, sillä vuosien varrella siellä on tullut käytyä useamman kerran matkalla sukuloimaan Torreviejaan. Santa Bárbaran linnoitus on minustakin ehdottomasti käymisen arvoinen kohde!

 5. says: petra

  Hienoja maisemia ja erilaista kulttuuria! Jos reissaisin niin laittaisin nähtyvyyslistalle juuri linnat ja linnoitukset. Sen voisi aloittaa jo ihan tutustumalla myös kotimaassa linnoihin jotka on myös näkemättä ja sitten kenties laajentaa pohjoismaiden ja euroopan linnoihin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Petra! Linna tai linnoitus, kirkko, näköalapaikka, tori, mitä näitä nyt on, ellei nyt ihan joka kaupungissa, niin useimmissa ainakin. Linnoituksia kai tyypillisimmin merenrantakaupungeissa, mutta merihän on hyvä juttu sekin!

 6. Jostain kumman syystä Espanjan Manner on jäänyt meiltä väliin. Nyt toivottavasti tilanne korjaantuu. Tutustuminen alkaa Barcelonasta. Todella hienon näköinen tuo vanha kaupunki Alicantessa. Juurikin tämä vuodenaika on siitä hyvä ajankohta tuolla matkata, jos mielii kuumalla nähdä muutakin kuin uimarannan. Turistejakaan lie niin paljon kuin ennen?
  Miten on onko Alicantessa taskuvarkaita?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Mukavaa Barcelonan matkaa! Sen ja lähiseutujen lisäksi kannattaa harkita vaikka Tarragonaan siinä myös ihan kohtuuetäisyydellä. Varmasti Alicantessakin on taskuvarkaita, mutta kahdestaan, päiväsaikaan, selkärepussa vain vesipullo, sateenvarjo ja eväät, emme päätyneet yhteenkään kohtaamiseen. Ruuhkabusseja ja muitakin ruuhkatilanteitakin tietysti näin korona-aikaan välttelimme, joten eipä siinä varkaille montaa tilaisuutta olisi ollut.

 7. says: Susanna

  Rantakadun varrella on kyllä pieniä kioskityyppisiä kojuja kesällä. Olen käynyt vaan alicantessa kesällä ja silloin oli kioskeja joissa myytiin mm. koruja ja rantavaatteita, ne otetaan sitten talveksi pois kun turisteja on vähemmän, kuten aika monissa rantakohteissa kesäkojut häviää talvella. Joskus rantakadun varrella voi nähdä myös esityksiä

  1. says: Pirkko

   Kiitos Susanna! Nyt tosiaan oli tammikuu, eli ilmeisesti kylmin talvikuukausi tuollakin suunnalla – ja lisäksi itse rantaa reunustava terassi oli paikoitellen remontissa, joten eipä sinne tosiaan mitään kojuja olisi oikeastaan mahtunutkaan.

 8. Hienot vuoret neljännessä kuvassa kaupungin taustalla! Voisi luulla, että paikan päällä on ollut lämmin, mutta toppatakki hieman pilaa illuusiota lämpimästä kelistä. :) Alicante ei ole itselle tuttu (oikeastaan ollenkaan, kaikki tässä postauksessa ollut tieto oli uutta), koska en oikein malta käydä muualla kuin Barcelonassa, koska se on niin ihana kaupunki. Ehkä joskus kuitenkin laajennan näkemystäni Espanjasta. Alicanten Rambla näyttää hieman rauhallisemmalta kuin Barcelonan La Rambla, varmaan plussapuolena Alicanten Ramblalla ei myöskään ole niin paljoa taskuvarkaita. Itse jouduin kolmannella reissulla Barcelonaan taskuvarkaan uhriksi, tosin ”vasta” siellä La Ramblan päässä olevassa ostoskeskuksessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hannamari! Juuri luinkin jostain muustakin blogista tuosta Barcelonaa vaivaavasta taskuvarasongelmasta. Itse olen käynyt kaupungissa kolmesti ja toistaiseksi säästynyt siltä. Alicantessa tarkeni aurinkoisina päivinä ilmankin toppatakkia, mutta pilvisellä ilmalla kevyttoppajakku oli paikallaan. Tosin emme hellettä olleetkaan hakemassa, joten se ei haitannut.

 9. Ystäväpariskunta viettää parhaillaan talvea Alicantessa. Puolen vuoden vuorotteluvapaa mahdollistaa mukavasti tuon irtioton. Muistan katselleeni lentoja Alicanteen joskus ennen koronaa ja ne olivat mielestäni aika kalliita. Nyt olen kuullut, että moni on löytänyt suht edullisesti, niin taisi käydä teillekin. Minua kiinnostaisi myös tuo Ocean Race museo.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Meille tavalliseen tapaan päätimme ensin kohteen ja sen jälkeen vasta katselin lentoja, mutta tosiaan, alle kahden viikon varausajalla tammikuussa olivat mielestäni edullisia, niin Finnairilla kuin Norwegianilla.

 10. Todella mielenkiintoisen oloinen kaupunki! Tuo vanha osa varsinkin pikkukujineen, samoin kauppahalli, hieno ranta ja ihanat nuo kävelykatujen aaltoilevat kuviot ja palmut vierellä! Kyllä viihtyisin itsekin. Samaa mieltä olen siitä, että tornitalot eivät oikein istu kaupunkikuvaan, ois paljon parempi ilman.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ihan mukava kaupunki turistinkin näkökulmasta, riittävän pieni käveltäväksi, mutta kuitenkin riittävän suurikin, niin että tekemistä riittää useammaksikin päiväksi.

 11. Kauniita kujia on sielläkin. En ole koskaan Alicantessa käynyt. Tuo linnoitus ja vanha kaupunki menisi varmaan itsellekin listalle jos oltaisiin noissa maisemissa. Nuo marketit on aina mielenkiintoisia vierailupaikkoja missä näkee paikallisia ruokia. Nyt jäin katsomaan tuota alinta kuvaa, että mitä ihmettä siinä on? Näyttää kilpikonnan jaloilta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Ne ovat hanhenkauloja, äyriäisiä, kuulemma suurta herkkua Espanjassa, etenkin joulupöydässä. Itse en kyllä tiedä miten niitä valmistaisin tai söisinkään, mutta ovat tosiaan mielenkiintoisen näköisiä. Aikaisemmin olemme näitä nähneet yleisemmin mm. Santiago de Compostelassa Pohjois-Espanjassa.

 12. Olipa kekseliäästi käytetty katulaattoja! Minun piti useamman kerran katsoa tuota kuvaa harmaista laatoista, näkymä todellakin on hämäävän kolmiulotteinen. Itselläni voisi kestää pienen hetken, ennen kuin tottuisin kävelemään tuossa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Hetken kyllä itsekin siinä rantabulevardilla pohdin, että onko tämä tasaista vai ei!

 13. says: Sini matkakuumeessa

  Onpa rauhallisen näköistä ja näyttää lämpimältä, vaikka toki bongasin takit kuvista. Merenrantakaupungit ovat viehättäviä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Jottei näistä kevyttoppiksista nyt tulisi liian isoa juttua, niin kannattaa myös mainita, että olimme liikkeellä vain käsimatkatavaroilla, joten takkien osalta vaihtoehtoja oli juurikin tuo yksi, jonka piti myös kelvata Helsingistä lähtiessämme :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *