Meriharakka-blogi 18 vuotta

18 vuotta

15.2.2004 julkaisimme ensimmäisen juttumme. Se on edelleen luettavissa blogissamme. Koronavuosina olemme osittain poistaneet blogistamme yli 10 vuotta vanhaa sisältöä, mutta valikoiden.

Jokin aika sitten luin Tiia Konttisen kokoaman yhteenvedon bloggaamisen historiasta ja – Tiian luvalla – julkaisen sen tässä syntymäpäivämme kunniaksi:

Bloggaamisen lyhyt historia:

 • 1994 – US freelancer toimittaja Justin Hall julkaisi ensimmäisen blogin
 • 1997 – 17.12. Jorn Barger käytti nimitystä weblog, jolla hän viittasi ”verkkoon kirjautumista” englanniksi web log
 • 1998 – ensimmäinen blogialusta Open Diary julkaistaan
 • 1999 – Peter Merholz lyhensi blogin termin ”blog” mutta vasta viisi vuotta myöhemmin sana löysi tiensä sanakirjaan
 • 1999 – maailmassa oli vain 23 julkaistua blogia
 • 1999 – Bloggger blogialusta perustetaan
 • 2000 – Adrian Miles julkaisi ensimmäisen videon ja käytti termiä ”vog”
 • 2001 – Mashable ja Techcrunch ovat ensimmäiset valtavirtaa edustavat blogit
 • 2002 – LinkedIn perustetaan
 • 2003 – WordPress blogialusta perustetaan
 • 2003 – Adsense perustetaan
 • 2004 – Facebook julkaistaan – Meriharakka-blogi perustetaan WordPress-alustalle
 • 2005 – Garret M Graff on ensimmäinen amerikkalainen bloggaaja, joka saa lehdistövaltuutuksen Valkoiseen taloon
 • 2005 – Youtube perustetaan
 • 2006 – Twitter julkaistaan
 • 2007 – Tumblr perustetaan – menemme, henkilöinä, Facebookiin. Meriharakan Facebook-sivut avataan vasta 2013.
 • 2010 – ensimmäinen versio Pinterestistä julkaistaan
 • 2010 – Instagram julkaistaan – Meriharakan Instagram-tili avataan vasta 2014.
 • 2011 – Google julkaisi ”Panda” päivityksen, joka teki hallaa blogeille
 • 2012 – Medium blogialusta perustetaan
 • 2012 – Google julkaisu ”Penguin” päivityksen, tarkoituksena poistaa ”black-hat” tyyppisiä sivustoja hakutuloksista
 • 2014 – Facebookin Reissupostauksia -ryhmä perustetaan
 • 2015 – PING Helsinki järjestetään ensimmäisen kerran – Meriharakka oli mukana vuosina 2016, 2017 ja 2018 (sen jälkeen sitä ei olekaan enää ison tapahtuman muodossa järjestetty)
 • 2017 – brändit kiinnostuivat – Meriharakan ensimmäinen ”kaupallinen” yhteistyöt lienee Matkamessut 2014. Matkamessuilta poiki myös ensimmäinen ”oikea” blogiyhteistyömme Serlachius-museoiden kanssa 2015.

18 vuotta sitten

Vaikka julkaisimme muutaman ”blogijutunkin” jo helmikuussa 2004, niin kovin paljoa emme elämästämme tuolloin blogissa kertoneet. Helmikuussa 2004 olin töissä SAPilla taloushallinnon konsulttina ja juuri tuolloin SOK:lla toteuttamassa osana isoa projektitiimiä heidän sisäistä pankkiaan. Talvi oli luminen ja ulkoilimme enimmäkseen jäällä hiihtäen. Silloin tällöin piti käydä Suomenojalla katsomassa, että yhdessä veljeni kanssa vielä silloin omistamamme S/Y Meriharakan lisäksi myös Harakaksi nimeämämme päiväretkiin tarkoitettu moottoriveneemme talvehti siellä turvallisesti.

Pirkko 2004
Bloggaaja blogin perustamisen aikaan
Bella talvehtii 2004
Harakka (Bella 561HT) talvehtii Suomenojalla valkoisen pressun alla helmikuussa 2004
Jo seuraavana vuonna luovuimme moottoriveneestäkin ja keskityimme entistä tiukemmin matkailuun – ote blogistamme elokuulta 2005

18. yhteinen matkamme

Järjestellisimmät maailmanmatkaajaystävämme osaavat luetella jokaisen lentonsa ja käyttämänsä lentoyhtiön ja jokaisen matkansa. Osaltamme aloin laskea maita vasta 90-luvun lopulla ja vasta siinä yhteydessä kokosin jälkikäteen listaa tekemistämme matkoista – onneksi käytettävissäni oli niin melko säntillisesti pitämäni päiväkirjat ja tietysti myös valokuvat silloin vielä säntillisesti kansioissa, nyttemmin jo skannattuina ja digikuvina tietokoneella (ja useammalla muulla kovalevyllä varmistettuna).

Leikitellessäni luvulla 18 laskin mikä oli 18. yhteinen matkamme ja se näyttäisi olleen kesällä 1990 tekemämme matka Düsseldorfiin. Blogiin tästä matkasta ei ole koskaan päätynyt kuin muutama rivi Saksa-yhteenvetoomme. Ensimmäisten leasing-autojen aiheuttama innostus Euroopan roadtrippeihin oli jo ohi ja tämän vajaan kahden viikon reissun toteutimme lentäen Düsseldorfiin (ja takaisin), josta teimme sitten vuokra-autolla muutaman päiväretken mm. Bonniin, Boppardiin, Koblenziin, Aacheniin, Liegeen, Maastrichtiin. Junalla kävimme myös Kölnissä. Toki aikaa jäi myös Düsseldorfille, niin shoppailuun kuin auringossa oleiluun kaupungin maauimaloissa, olihan heinäkuu ja hellettä!

Lentolippu 1990
Päiväkirjan sivulle päätynyt ote lentolipusta kesältä 1990 – tämä siis tilattiin matkatoimistosta, se on käsin kirjoitettu ja matkatoimistosta haettu!

Julkaisukelpoisia kuviakaan tuosta matkasta ei ole juuri säilynyt, mutta vuokra-auto, Corrado, on sentään ainoana vuokra-autona päätynyt jossain vaiheessa kirjoittamani jutun Elämäni autot -yhteenvetoon!

Elämäni autot -jutun voit halutessasi lukea tästä

Meriharakan seuraavat 18 vuotta?

Melkeinpä veikkaisin, että 18 seuraavaa vuotta ei tule, vaikka eihän sitä varmaksi tiedä. Koronavuodet ovat muistuttaneet osaltamme matkailun rajallisuudesta ja vaikka vielä suunnittelemme – ja toivottavasti toteutammekin – reissuja suunnilleen matka per kuukausi, lyhyempi tai pitempi, lähemmäs tai kauemmas, tahtiin, niin jossain vaiheessa vauhti tulee hiipumaan.

Olen myös näinä koronavuosina jo alkanut tallettaa blogiamme pdf-muotoon siltä varalta, että se joskus poistuu netistä. Koronavuodetkaan eivät vielä saaneet minua lopultakaan innostumaan matka- tai muun elämänkerran kirjoittamisesta, mutta jos tämän 18 vuotta tulostaisin kirjaksi, niin olisihan sitä siinäkin, tekstiä!

Mutta ehkä voisin kuitenkin, melkein, luvata, että Meriharakka on seurassasi ainakin vielä seuraavat pari vuotta ja viettää 20-vuotissyntymäpäiviään 15.2.2024!

Tulevia vuosia ja juttuja odotellessasi löydät lisää luettavaa blogimme etusivun Käydyt maat -valikosta, josta löydät jutut haluamasi kohteesta.
Samaisessa sivupalkissa on myös Arkisto-valikko, josta löydät halutessasi jutut tietyltä kuukaudelta tämän 18 vuoden ajalta!
Ehkä löydät sieltä Sinäkin muistoja kohtaamisistamme matkan varrella blogimme tiimoilta? Ehkä muistat milloin tutustuit meihin ensimmäisen kerran?

Join the Conversation

18 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Onnea täysikäiselle blogille. Blogin tallennus PDF-muotoon kuulostaa hyvältä idealta ja sen tulostaminen kirjaksi. Tuo elämäni autot juttu oli kyllä hauska. Itselläni on ollut pari leasing autoa 1990 luvulla, ranskalaisia autoja kun firmakin oli ranskalainen — voi että ne olivat korjaamolla vähän väliä ja kilometrien kanssa oli yhtä säätöä. Sittemmin olen autot hankkinut itse – Audeja. Valkoista autoa en ole koskaan omistanut – vaikea pitää puhtaana, ja vaimon mukaan tylsä väri eikä kuulemma löydä parkkipaikalta, vaikka hän ei autoa ajakaan :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Pari ranskalaista autoa on meilläkin tosiaan ollut, mutta sittemmin on pitäydytty saksalaisissa :-) Valkoinen ei ole yhtään vaikea väri kun aikoinaan pesut oli työpaikan puolesta ja nyttemmin siippa hoitaa pesut :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Ja onnittelut myös Sinulle jo ihan reilun mittaisesta taipaleesta bloggaamisen saralla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Muuttunut on … ja moneen kertaan on jo povattu sen kuolemista, mutta toisin kuin jutut sosiaalisessa mediassa, monikin juttu meidänkin blogissamme elää ja voi hyvin vielä useamman vuodenkin jälkeen sen julkaisemisesta.

 2. says: Jasmin

  Wau, siinä onkin historiaa. On blogimaailma muuttunut varmasti paljon! Ajatella, aloititte bloggaamaan kun olin vasta 4-vuotias!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jasmin! Selvästikin kuulumme eri ikäluokkiin, sillä minä oli tuolloin jo keski-ikäinen tai ylikin :-)

 3. Onnittelut 18 blogivuodesta! Kuten Jani tuossa jo mainitsikin, on blogipostausten tallettaminen pdf-muotoon loistava ajatus! Miten olet tämän toteuttanut? Vastaavan voisimme itsekin tehdä jossain vaiheessa.

  Teillä on varmasti kertynyt valtavasti kuvia matkoilta ja voin kuvitella ulkoisten kovalevyjen varaston olevan melkoinen. Olen suunnitellut kuvien uudelleenjärjestämistä siten, että haluamani kuvat löytyisivät nykyistä helpommin. En ole vielä ehtinyt ryhtyä tähän urakkaan, hyviä järjestelyvinkkejä otan mielelläni vastaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Tuo pdf-juttu on vähän haastava, tai ainakaan minä en löytänyt cut & past wordiin + lopulta talletus pdf:ään parempaa tapaa. Automaattiset pdf-tallennukset eivät tavanneet ainakaan minulla selvitä kuin osasta kuvia. Olen tuota työtä nyt tehnyt korona-aikaan taustalla kuukausi kerrallaan pienen pienissä erissä. Word on tietysti hyvä sikälikin, että jos tästä oikeasti haluaisin edetä tulostamiseen, niin siinä on hakemisto- ja muita ominaisuuksia. Cut & pasten jäljeltä editoin tekstejä sen verran, että pienennän kuvat kohtuullisen kokoisiksi, eli pääpaino on tallenteessa tekstinä.
   Kuvien tallentamisen osalta olen päätynyt tiukkaan kronologiaan, eli vuosi ja sen alla tyyliin 202202 Alicante, 202202 Murcia jne. Kronologian tueksi on blogi ja päiväkirjat, joista voi tarvittaessa tarkastaa vuoden. Valokuva-arkistoissa on kuvia alkaen 1910-luvulta, kun skannasin myös paljon isäni kuvia ja kaikki omat vanhat paperi- ja diakuvatkin tuossa jokunen vuosi sitten. Digiarkistoista vanhojakin kuvia tulee etsittyä/katsottua/käytettyä yllättävän paljon!

 4. Suuren suuret onnittelut täysi-ikäiselle blogille – ja toki kirjoittajille sen takana! Hassua ajatella, että olen itse ollut lapsi, kun te olette julkaisseet ensimmäisen postauksen :D

  Innolla jään odottelemaan parikymppisjuhlia ;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Tosiaan, koska bloggaajien keski-ikäkin taitaa edelleen olla jossain kahden ja kolmenkymmenen välillä, niin monet kolleegamme tämän harrastuksen parissa eivät tainneet vielä osata lukea tai kirjoittaa siinä vaiheessa kun me jo aloitimme – mutta haitanneeko tuo? :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kuten jollekin jo vastasin, niin itse olen valinnut melko työlään tien tuo pdf:ksi tallettamisen suhteen mahdollista jatkoa ajatellen, mutta toki ihan selaimeen, ainakin Chromeen, saatavilla lisäosilla onnistuu juttu kerrallaan suoraan pdf:ksi. Sitä käytän esimerkiksi tilanteissa, joissa yhteistyökumppanille haluan etukäteen näyttää jutun, jota ei vielä ole julkaistu.

 5. says: Raija Salo

  Onnea 18-vuotiaalle! Olette tosiaan olleet ajan hermolla aloittaessanne! Ja reissuja on mahtunut matkaan. Vähän kateellisena totean, että itsellä ei ole sellaista mahdollisuutta aiemmin (eikä vieläkään tuossa mittakaavassa) ollut. Vielä ehdimme, molemmat, toivottavasti monta matkaa ja blogijuttua!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Raija! Aloitustarinamme, joka sekin on tässä blogissakin muutamaan kertaan kerrottu, olikin teknislähtöinen, eli Lasse innostui ensin tuosta mahdollisuudesta perustaa blogi ja sitten vähän ajan päästä minä mahdollisuudesta kirjoittaa siihen sisältöä. Ehkä tämä tästä vielä, matkailukin, taas elpyy.

 6. Onnea täysi-ikäiselle blogille!
  Minä aloitin ensimmäisen blogini vuonna 2006, kun asuin Costa Ricassa, ja se tuntui helpoimmalta tavalta kertoa kuulumiset yhdellä kertaa perheelle ja kaikille ystäville ja tutuille. Harmi, ettei tullut jatkettua bloggaamista suoraan, kun niin moni matka jäi sitten dokumentoimatta siinä välissä, ennen kuin aloitin tämän nykyisen blogin vasta 2013.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Näitä tarinoita, että blogi on aloitettu vaihto-oppilasvuonna tai muuten pitempään ulkomailla oleskelun yhteydessä onkin monia. Ehkä jos blogeja olisi ollut olemassa kun 80-luvun alussa asuimme Tukholmassa, niin olisin voinut kirjoittaa silloin blogia :-) Sukulaisperhe vietti aikoinaan, yli 10 vuotta sitten jo, pari vuotta Lontoossa ja silloin alle kouluikäisten lasten äiti, kirjoitti heidän kuulumisia blogissa, joka sen luonteen vuoksi oli kyllä suljettu, eli sitä tosiaan saivat lukea vaan sukulaiset, salasanalla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.