Maailman upeimmat maisemat

Geiranger-vuono

Olemme matkalla mm. Iguassun putouksille.

Kohde nousi Listamme kärkeen kuunneltuani Travelers’ Century Clubin kokouksessa Maltalla kaveria, tai oikeastaan pariskuntaa, joka kuvasi sitä käyttäen kaikkia osaamiaan superlatiiveja.

Vähän sen jälkeen, keskikesällä, luin Facebookista meillekin Karibian risteilymme Elämys Cruisesilla myyneen Petri Sirénin listan maailman upeimmista maisemista, joka meni kesällä uusiksi Ilulissatin jäävuonolla.  Ennen Ilulissatia Petrin lista näytti tältä – julkaistu blogissamme Petrin luvalla:

  1. Iguassun vesiputoukset (Brasilia, Argentiina)
  2. Geiranger-vuono (Norja)
  3. Lake Matheson (Fox Glacier, Uusi Seelanti)
  4. Poon Hill (Annapurnavuoristo, Nepal)
  5. Grand Canyon (USA)
  6. Positano (Italia)
  7. Anse source D’argent (La Digue, Seychellit)
  8. Victorian putoukset (Zimbabwe)
  9. Glacier Alley (Beagle channel, Chile)
  10. Gardajärven pohjoisosa (Riva, Italia)

Minulle näistä aikaisemmin tuttuja ovat Ilulissatin jäävuono, Geiranger-vuono, Grand Canyon, Positano, La Diguen rannat ja Victorian putoukset ja Petrin tapaan kelpuuttaisin ne ehdottomasti listalle maailman upeimpia maisemia.

Ilulissatin jäävuonosta muistomme ovat öiseltä veneretkeltä – kesällähän Grönlannissa on valoisaa ympäri vuorokauden, mutta öinen aurinko väritti valkoiset jäävuoret niin kauniisti. Victorian putouksiin kävimme tutustumassa myös niiden päällä, Devil’s Poolin kallionkolo tarjoaa vesitilanteesta riippuen mahdollisuuden pulahdukseen putouksen yläpuolella – aika hurjaa, mutta kyllähän se vaijereineen kaikkineen oli turvallisesti järjestetty.

Ilulissat Maailman upeimmat maisemat
Öinen Ilulissatin jäävuono
Devils Pool
Devil’s Poolissa Victorian putousten päällä – kuvassa myös oppaamme ja hollantilainen isä ja pahasti palanut poika

Jutun otsikkokuva on Geiranger-vuonolta.

Listamme ennen Iguassua

Oma listani voisi – ennen Iguassua ja jo Petrin listalla olleet kohteet ohittaen – näyttää vaikka tältä:

  1. Queenstown Uudessa Seelannissa
  2. Pineapple Islandin vedenalainen maailma Malediiveilla
  3. Auringonlaskunäkymä savannille Lobo Lodgen kallioilta Serengetissä
  4. Nantucket, erityisesti ‘Sconsetin ranta
  5. Valaiden kokoontuminen bubble net feedingiin Alaskassa
  6. Punaisena loistava Bryce Canyonin kansallispuisto Utahissa
  7. Uiminen merileijonien seassa Galapagos-saarilla
  8. Pääsiäissaaren moai-patsaat
  9. Auringonnousu Almagrundetin majakalla öisellä Itämerellä
  10. Talvinen Cesky Krumlow

Pineapple Islandia tuskin tuolla nimellä löytyy kartoista, mutta teimme sinne päiväretkin Angagan resortista ja meressä, ihan vaan snorklaamalla avautunut maailma piirtyi lähtemättömästi verkkokalvolleni.

Valaiden bubble net feedinghän tarkoittaa, että valaat yhdessä saavat kalat kokoontumaan siten yhteen, että niiden syöminen käy helposti. Olimme oikeastaan linturetkellä ja valaat näimme ihan bonuksena!

Tuo öinen auringonnousu juontaa purjehdusvuosiimme, jolloin jaoimme öisillä purjehdusosuuksilla ruorivuoroja ja kohdalleni sattui auringonnousu lähes tyynellä Itämerellä – no sen verran toki tuuli, että vene vielä liikkui purjeilla.

Queenstown Maailman upeimmat maisemat
Näkymä Queenstowniin – järvi ja vuoret toimii aina, erityisen hyvin täällä
Maailman upeimmat maisemat
Valaita Ketchikanissa – kuva ei ehkä ole kummoinen, mutta ilmiö oli!
Bryce Canyon
Bryce Canyon
Merileijona Galapagos
Vasta menossa uimaan …
pääsiäissaari Maailman upeimmat maisemat
Moai-patsaita Pääsiäissaaren rannalla
Tags from the story
,
Join the Conversation

22 Comments

  1. Molemmilla listoilla paljon upeiksi todettuja kohteita, mutta myös sellaisia, joissa en vielä ole ehtinyt käymään. Yksi sellainen käymättömistä kohteista, jotka tässä mainittiin, on Ilulissat. Siellä ilman muuta haluaisin päästä käymään. Ehkä voisi itsekin jonkun listauksen tehdä, samalla tulisi mietittyä kuinka upeissa paikoissa onkaan päässyt käymään.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Teepä oma listauksesi, siitä joku voi taas valita itselleen kiinnostavia kohteita. Esimerkiksi meidän reissumme Iguassulle, vaikka olimme muuten jo Brasiliassa ja Argentiinassa käyneet on kyllä yhden paikasta innokkaasti puhuneen matkailijakolleegan ansiota!

  2. says: Reissu-Jani

    En osaa enää sanoa tarkkaan mitkä olisivat olleet matkoillani upeimmat maisemat, varsinkaan mitään top 10 listaa. Valinnan vaikeus. Kohteita olisi varmaankin kymmeniä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Nopeaus on joskus näissä valttia, eli ei saa jäädä miettimään turhan pitkälti – kyllä ne tärkeimmät kokemukset nousevat esiin nopeimmin. Tietysti rajaaminen tiettyyn määrään voi sitten vaikeuttaa hommaa, eli jos seitsemän nousee listalle helposti, niin entäs sitten vielä kolme :-)

  3. says: Mari/Kodinvaihtaja

    Pakko oli heti tsekata Bryce Canyonin tarkka sijainti. Totesin, että olemme tylsästi parin viikon päästä 1,5 tunnin ajomatkan päässä… Zionista lähtiessämme on vain kiire eri suuntaan, kun hostsiskoni työt painavat päälle…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Noinhan siinä joskus käy, loputtomiin ei voi kuitenkin ehkä useimmiten ajallisesti rajatun matkan aikana lisätä sen varrelle kohteita.

  4. says: Anna

    Hienoissa paikoissa olet päässyt käymään! Vuoret ja jonkinlainen vesistö on kyllä lyömätön yhdistelmä. Niitä voisi tuijotella päiväkausia ?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Vinkkilistat ovat tietysti joskus kivoja, mutta ei niistä stressiä kannata ottaa :-)

  5. Upeita maisemia todellakin. Tuo Devil’s Pool vaikuttaa pelottavalta, mutta varmasti siihen pitää uskaltautua, jos tuolla käy. Jäi mietityttämään, mitä tuolla palaneella poikaparalla on ollut päällään. Queenstown jäi kyllä maisemana mieleen, myös yläpuoliselta kukkulalta kuvattuna. Samoin Milford Sound. Pohjoissaaren Tongariron patikalla näki yhdestä kohdasta länsirannikolle asti, vaikka vuori itse on keskellä saarta.
    Yksi mieleen jäänyt näkymä oli joulupäivän aamuna 2013 Takayamassa Japanin Alpeilla, kun tuijottelin hotellin katto-onsenin ulkoaltaasta lumihuippuisia vuoria 30 kilometrin päässä (yksi niistä Japanin korkeimpia) ja lunta sateli hiljalleen päälaelle. Ja toinen Australian Castlemainissa house sitting -talomme uima-altaalta, kun idässä Etelän risti alkoi jo nousta öiselle taivaalle, mutta edessä lännessä aurinko vielä kultasi sammuneen tulivuoren kaukana pensaston takana. Tuli jotenkin tuosta purjehduskokemuksestasi mieleen (talon isäntä, tai nyttemmin ex-isäntä, on muuten myös intohimoinen purjehtija).

    1. says: Pirkko

      Kiitos Ismo! Kyllähän näitä riittää maailmassa. Lumikin on joskus hieno elementti, kuten tuolla listallani juuri tuolla Cesky Krumlovissa. Tai vaikka ihan äskettäin Porvoossa.

  6. Tuo Grönlannin maisema hakee kyllä vertaistaan. Bryce Canyon ja Grand Canyon olisivat omallakin listalla, mulla olisi myös esimerkiksi 12 Apostoles Great Ocean Roadilta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sonja! Grönlanti – ja luultavasti Antarktis, jossa en ole käynyt – ovat kyllä tavallaan niin erilaisia, että niiden voisi sanoa olevan ihan kuin toisesta maailmasta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Olihan tuo kokemus, tuo Devil’s Pool, mutta kyllä retken järjestäjät sen hyvin turvallisen tuntuisesti toteuttivat.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Krista! Kumpaakaan näistä listoista ei ole varsinaisesti tarkoitettu ”noudatettavaksi”, eli siitä vaan keräämään oman näköistä listaa, Geiranger ja monta muuta!

  7. says: Christa

    Varmasti upeita kohteita kaikki. Kuvissa on ihana tunnelma. Itselle ei noista ole käytynä kuin Malediivit ja Serengeti. Molemmat varmaan omalle listalleni pääsisivät. Muita ensimmäisenä mieleen tulevia ovat Kroatian Cavtatissa kukkulalla näkymä kaupunkiin, merelle ja siintäville saarille, Porvoon ulkosaaristossa kummisetäni saaren rantakalliot auringonlaskun aikaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Christa! Cavtat oli kyllä symppis paikka, Dubrovnikissa vieraillessamme asuimme siellä. Omat rakkaat paikat ansaitsevat toki paikkansa nekin itse kunkin omalla listalla.

  8. Iguassun putoukset olisi kyllä hieno joskus nähdä! Victorian putouksetkin olivat upeat ja varsinkin yläilmoista nähtynä, siellä teimme helikopterilennon putousten yllä. Devil’s Pool jätettiin kyllä välistä, liian extremeä minulle. :D
    Upeita maisemia tällä pallolla kyllä totisesti riittää, onneksi aika moneen hienoon kohteeseen jo itsekin ehtinyt.
    Antoisaa loppumatkaa teille!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jenni! Muutamaa kohdetta, ensimmäisenä tulee nyt mieleen Iso Valliriutta ja Grand Canyon on tullut katsottua ilmasta ja toki siinäkin on puolensakin vaikka lennot ovat usein turhan lyhyitä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *