Reims – kuninkaiden ja samppanjan kaupunki

Reims feature

Matkamme Champagnen ja Burgundin maakuntiin alkoi Reimsistä – tai tarkkaan ottaen tietysti Charles de Gaullen lentokentältä, jonne saavuimme ihan aikataulussa Finnairin aamulennolla jo ennen kymmentä. Matkatavaroiden odottelussa meni tovi, sillä matkailualan työntekijäpula taitaa nykyisin vaikuttaa kaikkialla. Me olimme liikkeellä käsimatkatavaroilla, mutta ryhmämatkalla jouduimme tietysti mekin oleilemaan matkalaukkuhihnan läheisyydessä aikamme. Helsinkiin palatessamme olimmekin sitten jo vapaita lähtemään kentältä saman tien.

Paris CDG

Reims sijaitsee Marnen departementissä Grand Estin alueella, mutta historiallisesti se on kuulunut Champagnen maakuntaan. Näitä Ranska aluejakoja kuvasinkin jo jutussa Kierros Champagnen ja Burgundin alueella. Matkaa Pariisista Reimsiin on n. 140 kilometriä, joka taittui bussilla muutamassa tunnissa kunhan pääsimme matkaan.

5 päivän ja 4 yön kiertomatkallamme majoituimme kahdessa paikassa, kaksi yötä Reimsissä ja kaksi Dijonissa. Reimsin hotellimme, Hotel centre Reims, ylitti odotuksemme. No, ehkei nyt hotellina, mutta Albatros-matkan hotellina sijainniltaan, sillä aikaisemmilla Albatros-matkoillamme (Pyhiinvaeltajien reitillä Pohjois-Espanjassa, Willi Länsi Yhdysvalloissa, Cinque Terre ja Toscana Italiassa) olimme oppineet/tottuneet siihen, että hotellien sijainti on useimmiten huono. Nopeatahtisella kiertomatkalla kuten Espanjan matkalla tai Yhdysvalloissa sillä ei ollut niin väliä, sillä hotelleihin saavuttiin illalla ja aamulla jo jatkettiin matkaa, mutta Italiassa viikko samassa hotellissa (ja illalliset samassa ravintolassa) keväällä melko autiolla rannalla melko kaukana lähimmästä kylästä oli kyllä jo pohjanoteeraus.

Reims hotelli
Reimsin keskustan Best Western -hotelli – huoneet olivat ihan ok, tavanomaisia
Reims hotelli
Aitiopaikalla kaupungin keskustassa – kuva tästä paraatista napattu huoneemme ikkunasta

Kuninkaiden kaupunki

Reims (tai alue, jolla Reimsin kaupunkikin sijaitsee) on samppanjan syntymäpaikka, mutta jos samppanja keksittiin vasta vuonna 1697, niin jo sitä ennen Reims tunnettiin kaupunkina, jossa Ranskan kuninkaat kruunattiin. Kuninkaat kruunattiin Reimsin katedraalissa, Notre-Dame de Reims, joka on yksi Ranskan suurimmista goottilaisista katedraaleista. Katedraali on myös Unescon maailmanperintökohde yhdessä Saint-Remin luostarikirkon ja Taun palatsin kanssa. Katedraalin rakentaminen aloitettiin puoli vuosisataan myöhemmin kuin Pariisin Notre-Damen eli vuonna 1211. Reimsin arkkipiispat suorittivat Ranskan kuninkaiden voitelun 700 vuoden ajan ihan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Viimeisenä Reimsissä kruunattu kuningas oli Kaarle X, joka kruunattiin vuonna 1825.

Saksalaiset pommittivat Reimsin kaupungin lähes maan tasalle ensimmäisessä maailmansodassa.
Toinen maailmansota puolestaan päättyi kun saksalaiset antautuivat ehdoitta juuri Reimsissä 7. toukokuuta 1945.

Omalta osaltamme täytyy tunnustaa, että historian tietomme Reimsistä olivat ennen kaupungissa vierailua jokseenkin olemattomat, mutta jakaessamme Facebookin puolella ensimmäisiä kuvia Reimsistä yksi ystävistämme heti kommentoi, että hän on aina halunnut nähdä Reimsin katedraalin, mutta matka ei ole vielä(kään) toteutunut!

Notre Dame Reims
Ensimmäinen näkymämme Reimsin katedraalille
Notre Dame Reims
Ranska on remontissa – kesäolympialaiset tulossa
Reimsin katedraali
Notre-Dame de Reims koko komeudessaan

Reimsin katedraali Souvenirs

Reims
Rooman vallan aikainen forum on edelleen aukiona

Reims

Reims
Reimsin suihkulähteitä, alempana alueen neljää jokea, Vesle, Aisne, Suippe ja Marne, kunnioittava Subén suihkulähde
Karuselli Ranska
Esimakua tulevasta – karusellin tai parikin näimme jokaisessa kaupungissa, jossa tällä matkalla vierailimme
Ristikkotaloja
Myös ristikkotaloja näimme jokaisessa vierailemassamme kaupungissa, Reimsissä vähiten, sillä kaupunki tuhottiin sen verran tarkkaan ensimmäisessä maailmansodassa. Mamie-ravintolan talo oli minusta kaunein Reimsissä näkemäni talo!
Graffiteja Ranska
Reims on myös muraaleja ja graffiteja – tuosta vasemmanpuoleisesta ”sotkusta” tuo mies raidallisessa puserossa tekee mielestäni niin ranskalaisen!

Samppanjan syntysijoilla

Kiertomatkamme varsinainen samppanjaosuus sijoittui Epernayn pieneen kaupunkiin, jossa on kuuluisa Avenue de Champagne ja joka tunnetaan samppanjan pääkaupunkina. Mutta myös Reims on samppanjakaupunki, jossa sijaitsevat monien tunnettujen samppanjamerkkien pääkonttorit. Lanson, Mumm, Taittinger, Veuve Clicquot – kuullostaako tutulta? Kaikki nämä samppanjat tulevat Reimistä. Kuten myös Ruinart, ehkä nimenä vähän tuntemattomampi, mutta maailman vanhin samppanjatalo, joka on perustettu Reimsiin jo vuonna 1729 ja on tuottanut ainoastaan samppanjaa siitä lähtien.

Viinitarhat sijaitsevat kaupungin ulkopuolella, mutta Reimsin kaupungissakin olisi ollut mahdollisuus osallistua samppanjamaistajaisiin tai vaikka useampiin. Me tyydyimme kuitenkin matkaohjelmassamme oleviin maisteluihin Epernayssa. Samppanjan tuotantoalue on pieni ja tarkoin määritelty aina viljelyalueita myöten. Alue ei siis rajaudu vaikkapa aikoinaan Champagnena tunnettuu maakuntaan vaan koostuu kyseisellä alueella sijaitsevista hajanaisista tuotantoalueista.

Kaupungin ravintolat olisivat myös, luonnollisesti, tarjonneet samppanjaa – ja siinä sivussa jotain syötävääkin – mutta tyydyimme tältäkin osin vielä Reimissä odottamaan seuraavaa päivää ja vierailua Epernayn kaupunkiin ja kyseisen alueen viinitiloille.

Samppanja tuotantoalueet
Samppanjan tuotantoalueet kartalla – me vierailimme siis Reimsissä ja Epernayssa. Yllä oleva kartta on kuvattu jonkun samppanjatalon seinällä olleesta julisteesta. Tarkemmin alueisiin voi tutustua vaikka tätä karttaa tutkailemalla, jossa on nimetty kaikki tuotantoalueen kylät.

Samppanjakaupungissa

Samppanjakaupungissa
Samppanjamenuja pääkadun varrella
Samppanjakaupungissa
Samppanjateemaisia, ylellisiä, sisustuksia

Samppanjakaupungissa

Samppanjaa Alko Reims
Matkalta palattuamme poikkesimme lähiostarimme Alkossa. Sen samppanjahyllystä löytyivät mm. nämä Reimsistä Espooseen päätyneet samppanjapullot.

Marsin portti

Jos ensimmäinen retkemme Reimsissä suuntautui katedraalille ja keskustan kävelykaduille, niin iltaretken kohteeksi valikoitui Marsin portti.

Legendan mukaan Romulus ja Remus perustivat amtiikin Rooman kaupungin. Samaisen veljessarjan toinen, Remus, perusti Reimsin kaupungin. Kaupungissa onkin edelleen löydettävissä jäänteitä Rooman vallan ajalta. Marsin portti on ainoa jäljellä oleva voiton kaari, josta tarina kertoo, että kaupunkilaiset pystyttivät sen Augustuksen kunniaksi, kun Marcus Vipsanius Agrippa sai valmiiksi kaupunkiin johtavat tiet 1. vuosisadalla eaa. Oikeasti portti on kyllä ajoitettu toiselle tai kolmannelle vuosisadalle jaa.

Marsin portti löytyikin, mutta se jäi sittenkin näkemättä, sillä jo kesällä 2023 Ranska on remontissa vuoden 2024 kesäolympialaisten takia. Niin myös Marsin portti, joka oli siis paketissa.

Onneksi rautatien ja vanhan kaupungin väliin ja Reimsissä hienoja viheralueita, joten iltakävelyllemme löytyi luontevasti uusi suunta. Erityisesti viimeisen puiston, Parc de Patte d’Oie – Hanhen tassun puiston? – leikkitelineet olivat kekseliäitä!

Reims Marsin portti
Olen suojassa – mites Sinä? Siellä se on, Marsin portti, pressun alla

Reims Marsin portti
Reims

Reims
Reimsin puistoissa voi ottaa rennosti
Reims
Vähän isompi majava kuin Isojärven Majavapolulla – huomaa myös patorakennelma majavan takana!

Ranskalainen keittiö

Vaikka emme kulinaristeja olekaan, niin toki Ranska herättää odotuksia siitä, että ruoka on hyvää. Ensimmäinen kohtaamisemme ranskalaisen ruuan kanssa tällä kertaa oli Reimsissä salaattilounas sopivasti kohdalle osuneessa ravintolassa. Vuohenjuustosalaatti täytti odotukset – ja oli aika omanlaisensa, sillä mukana oli myös kypsää perunaa, mikä teki salaatista kivasti ruokaisan! Nyttemmin jo ainakin jossain määrin unohtunut ranskan kielen taitonikin oli vielä hakusessa, mites se nyt olikaan sin gas eikun sans gas.

Albatrosin matkaan kuului myös kaksi illallista – onneksi vain kaksi, sillä kolmen ruokalajin illalliset isolla ryhmällä tapaavat kestää ja kestää … No, eipä niille tietysti olisi ollut pakko osallistua, mutta kun niistä oli maksettu :-)
Ryhmäillallisen menu oli niin Reimissä kuin Dijonissa lihapainotteinen, pääruokina härkästroganoff ja porsasta, eli kaloja ja äyriäisiä taitaa täällä Ranskan sisäosissa olla vähän vähemmän tarjolla kuin rannikoiden kaupungeissa. Alkuruoat olivat pieniä taideteoksia. Jälkiruoat tarjottiin kummallakin kerralla vaniljajäätelön kanssa.

Ranskalainen keittiö Reims
Kolmen tähden hotellin aamiainen, löytyihän sieltä patonki ja croissantit! Lounassalaatti, vielä ilman viiniä :-)
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Aika yllättävää oikeasti, kun nyt samalla kertaa luen muutamaakin tähän juttuun tullutta kommenttia, että Ranska ei olekaan samaan tapaan kuin ehkä Espanja, ainakin Kanarian saarten takia, maa, jossa ”kaikki” ovat käyneet. Itselläni Ranska oli ensimmäisen kymmenen maan joukossa Euroopassa, joskus 70-luvulla jo, ja sen jälkeen vierailuja Ranskassa on ollut useita, ehkä kymmenen ellei kymmeniä.

  1. Minullakin Ranska vielä käymättä! Huikea on katedraali, kuten myös karuselli ja ikkunamaalaukset/lasityöt. Niissä näkyy hyvin ranskalaisuus, tai ainakin miksi minä sen kuvittelen. Shampanja sen sijaan ei kiinnosta pätkääkään :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Raija! Champagnen alueella on kyllä muutakin kuin viinejä – emme mekään laske itseämme viinimatkailijoihin tai viiniasiantuntijoihin, vaikka shamppanja kyllä ajoittain maistuu, vaikka läpi aterian :-)

  2. Onpa kiva lukea muistakin Ranskan kaupungeista kuin Pariisista tai Nizzasta, taitaa Ranska melko tuntematon maa olla aika monelle – jopa Saksa on monelle tutumpi. Ite oon, haha, käynyt juuri vain Pariisissa (lapsena) ja Nizzassa :D ja Sant Malossa myös lapsena. Meillä on suunnitelmissa lähteä käymään siellä, siis Ranskassa lähivuosina. Silloin haluan maaseudulle ja lapset pitää viedä tietysti Disneylandiin. Olipa tuolla muuten nättejä rakennuksia!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Pariisi ja Rivieran kaupungit taitavat tosiaan olla ne ensimmäiset kohteet Ranskassa. Meillä niiden jälkeen tuli Bretagne ja nyt nämä Champagnen ja Burgundin alueet. Disneylandiin veimme vuosikymmeniä sitten sisarentyttäreni, joka kyllä 7-vuotiaana piti siitä kovasti :-)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Melissa! Heh, eivät ne katedraalit pelottavia, mielestäni ole, mutta jotenkin kuitenkin sellainen pölyttynyt osa milloin mitäkin kaupunkia. Mieluummin koen kaupungin sen kaduilla ja toreilla vaikka ja tyydyn katsomaan katedraalit vain ulkoa, osana kaupunkikuvaa.

  3. says: Terhi

    Heh, vaikka olenkin kierrellyt Ranskan maasetua niin kyllä Nizza on suosikkini.
    Seuraavana on ehkä Lyon.
    Ihan hienoa tutustua champanjan syntysijoihin

    1. says: Pirkko

      Kiitos Terhi! Ranskan Rivieraakin on tullut katsastettua useampaan otteeseen, mutta toisaalta Bretagnen rannikossa(kin) on kyllä sitä jotain!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Eipä selvinnyt mitään erityistä syytä karusellien yleisyyteen, mutta jokaisessa kaupungissa niitä näytti olevan.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *