Palaute Albatrosille – ja matkan kustannukset

Finisterra

AlbatrosKotiuduttuamme Albatros-matkalta Pyhiinvaeltajien reitiltä Pohjois-Espanjassa muutama kommentti matkan toteutuksesta – ja sen kustannukset.

Valitsimme matkan puhtaasti sen mielenkiintoisen reitin perusteella – Bilbao, Santiago de Compostela ja mahdollisuus kokea kevyessä muodossa pyhiinvaellusreittiä Pohjois-Espanjassa kiinnosti. Matkamme oli ensimmäinen tämän Suomessa uudehkon tanskalaisen Albatros -matkatoimiston kanssa ja muutamaa pientä ”urputusta” lukuunottamatta matka oli onnistunut – ja edullinen.

Iso ryhmäkoko (meitä oli 33 henkeä, jos oikein laskin) hiukan rajoitti varmasti matkan toteutusta mm. hotellivalintojen osalta – mutta oli varmasti myös osatekijä edulliseen hintaan.

???????????????????????????????

Hotellit olivat Burgosia lukuunottamatta kaupunkien ulkopuolella – erityisesti Bilbaossa turhan kaukana Guggenheimin museosta ja vanhasta kaupungista. Myös Santiago de Compostelassa matkaa vanhaan kaupunkiin kertyi melko reippaasti. Muutamassa paikassa hotellit olivat lähiöissä keskustan ulkopuolella, eli niistä ei ilman, että olisi ottanut taksin, olisi päässyt illalla mihinkään. Toisaalta eipä iltaisin juuri ollut aikaakaan lähteä mihinkään ja matkaan kuuluisin puolihoito, eli illallinen ryhmän kanssa hotellissa.
Hotellit sinänsä olivat riittävän hyviä – aamiaisten ja päivällisten taso hiukan vaihteli, mutta keskimäärin ne olivat ihan ok. Gran Hotel Bilbaon illallisen ruokalamiljöö oli ankea, mutta onneksi se jäikin sitten heikoimmaksi esitykseksi. Kaikissa hotelleissa oli langaton netti, joskaan Gran Hotel Santiagossa se ei ulottunut huoneisiin asti (langallinen yhteys toimi huoneessakin).

Hotellit olivat:

  • Hotel Gran Bilbao – matkaa vanhaan kaupunkiin noin kilometri
  • Zenit Pamplona – lähiössä
  • Hotel Rice Palacio de los Blasones – ihanasti keskustassa
  • Hotel Tryp Léon – lähiössä
  • Celuisma Ponferrada – lähiössä
  • Gran Hotel Santiago – matkaa vanhaan kaupunkiin arviolta 1,5 km.

IMG_6785Aikataulultaan matka oli rankka – lähtö hotellilta joka aamu viimeistään klo 9 ja saapuminen hotellille tyypillisesti 18:30 -19:00 välillä, jonka jälkeen oli tuskin aikaa suihkuun ennen illallista, joka tarjoiltiin yleensä 20:00 tai 20:30 alkaen. Ja uusi hotelli
joka yö, lukuunottamatta kahta viimeistä yötä, jotka vietettiin samassa hotellissa Santiagossa.

Vaikkakin toisaalta rankka aikataulu kivasti johdattikin ”oikeiden” pyhiinvaeltajien päiviin caminolla, niin muutaman kirkon olisi ehkä voinut jättää väliin ja näin ehtiä hotellille iltaisin hiukan aikaisemmin, jolloin päiviin olisi jäänyt muutama tunti vapaatakin aikaa.

Matkalla oli mahdollista kävellä ”oikeiden” pyhiinvaeltajien tapaan 4 päivänä. Kohdat olivat hyvin valittuja – kaikki vähän erilaisia ja sopivan mittaisia: 3 – 6 km.
Viimeisellä pätkällä opastus hiukan petti ja osa ryhmästä (me mukaanlukien) käveli kokoontumispaikan ohi, mutta suomalainen oppaamme jäljitti ryhmän eksyneetkin lampaat ja kaikki poimittiin bussiin ennen kuin matka jatkui.

Camino certificate Camino certificate

Kävelyosuudet pieninä karttoina kilometri, minuutti, nousumetrit ym. tietoineen alla – klikkaa kuvia suuremmaksi nähdäksesi ne – ensimmäisenä päivänä (15.9.) menimme näköjään puolijuoksua – sittemmin otimme rauhallisemmin ja otimme jopa joitakin valokuvia reitin varrelta!

15.9. 16.9.
17.9. 18.9.

Suomalainen oppaamme Minna oli asiantunteva ja palvelualtis – arvostimme erityisesti apua Finisterren lisäretken järjestelyissä (vuokrasimme sitä varten auton ja kuljettajan).

Lentoaikataulut olivat hiukan epämukavia – aikainen aamulähtö Helsingistä ja paluu Helsinkiin vasta aamuyöllä – mutta toisaalta niiden bonuksena oli sitten enemmän aikaa Bilbaossa saapumispäivänä ja mahdollisuus tutustua Ribeiran vanhaan kaupunginosaan Portossa lähtöpäivänä. Lufthansan lennot olivat vaihdollisia kumpaankin suuntaan, mennessä Münchenin kautta, paluussa Frankfurtin kautta – vaihtoajat olivat sentään suhteellisen lyhyitä.

Yhteenvetona matka tarjosi todella paljon kokemuksia ja mahdollisuuden elää hetkittäin pyhiinvaeltajien arkea – mutta hiukan rankalla tavalla, vaikka matkaa etukäteen Camino de Santiago de Compostelan kevytversiona kuvasinkin.

Tämän kokemuksen perusteella voisimme harkita Albatros -matkaa toistekin.
Kevättalven Willi Länsi -matkojen reitti houkuttaa, mutta tämänkin matkan hyvin tiiviiseen ohjelmaan pitää ainakin hetken orientoitua. Tuossa parin viikon matkassa on sentään ohjelmaan merkittynä omaa aikaa muutamissa kohdin!

Matkan kustannuserittely (2 hengeltä) alla – matkapaketti sisälsi paitsi lennot, hotellit, kiertomatkan bussikuljetukset ja opastuksen, yllätykseksemme myös puolihoidon, eli illalliset hotelleilla. Yllätys johtui vaan siitä, ettemme olleet lukeneet matkan kuvausta kunnolla – matkapäätöksen kun teimme vaan reitin perusteella. Mutta yllätyksenä tuo tuntui tulleen muutamalla muullekin, eli ehkä ratkaisu kuitenkin oli hiukan epätavanomainen.

Albatrossin matkapaketit (puolihoidolla!)

3196,00

Lisäretki (auto ja kuljettaja) Finisterreen – 2/3 kustannuksista (mukanakolmaskin henkilö)

90,00

Lentokenttäpaikoitus (halvempi kuin taksi kentälle ja takaisin)

65,00

Juomarahoja kuljettajille ja oppaalle

20,00

Bilbaossa taksi- ja metrokuluja (Vizcayan silta, omatoimiretki)

18,80

Guggenheim Bilbao pääsyliput

17,50

Matkamuistoja

19,65

Yhteensä 2 hengeltä

3 426,95

Kun kommentoin matkaa edulliseksi, niin hiukan vertailua: 4 pv Huippuvuorilla tai Pariisissa omatoimisesti n. 2000 euroa 2 hengeltä, 11 pv Etelä-Kaukaasiassa tai Lähi-idässä Starlight Toursilla keskimäärin 5500 euroa. Tarjousta Startlight Toursilta pyytämättä tuosta voisi päätellä, että tällaisen matkan 2-4 hengen ryhmällä voisi tehdä hintaan 4200 euroa eli tämä 3400 euroa 8 päivältä, sisältäen myös illalliset, oli 800 euroa edullisempi. Tuolla 800 eurolla olisi sitten kuitenkin saanut vapaammat kädet reitin ja hotellien suhteen – mutta ei suomenkielistä opastusta.

Kaikki tähän matkaan liittyvät jutut tässä blogissa löydät avainsanalla Camino (tai tästä linkistä).

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *