Vinkkejä Tokioon?

Tokio feature

Taipein – ja etenkään Palaun – osalta ennakkotutkimukseni kohteesta kärsivät ainakin suomenkielisten matkablogien osalta hienoista materiaalipulaa. Tokion suhteen on toisin.  Tokio tuntui jo monta vuotta sitten kohteelta, jossa ”kaikki” ovat käyneet ja tämä näkyi luonnollisesti myös lukuisissa siitä kirjoitetuista jutuissa, myös matkablogeissa. Kävin läpi mm. näiden matkablogien Tokio-aiheisia juttuja:

Lisäksi pyysin tekoälyltä ehdotuksia neljään Tokion päivään.

5 paikkaa, jossa emme ole käyneet

Oleelliset ensin?

Samaan tapaan kuin Taipein ja Palaun retkiohjelmaamme hahmottaessamme listasin vielä kohteita seuloakseni niistä tärkeimpiä. Tokion osalta olemme varanneet ensimmäiselle päivälle Tokyo One Day – osaltamme siis Tokio Day One -retken ja poimin sitten pois muista lähteistä kokoamastani listasta pois jo kyseiseen retkeen kuuluvat kohteet eli:

  • Meiji Jingu, kuvauksen mukaan yksi Tokion kuuluisimmista shinto-pyhäköistä
  • Keisarillinen palatsi ja joko itäinen puutarha tai Niju-bashin silta uloimmassa puutarhassa
  • Asakusan alueella Senso-jin temppeli, Nakamisen kauppakatu ja Kaminari-mon portti
  • Tokyo Skytree (350 metriin asti) ja Solamachin ostoskeskus
  • Risteily Odaiban alueella Rainbow-sillan alta, näköalat Tokion pilvenpiirtäjiin

Lisäksi retkikuvaus listaa noin kaikki Tokion alueen määritelmällä ”Drive by” kuten Tokyo Tower, Roppongi, Olympia-stadion, Harajuku Takeshita Avenue, Omote Sando, National Diet Building, Marunouchi district, Tokyo Metropolitan Expressway, Kanda district, Akihabara district, Ueno & Ame-yokon markkinat, Kappa-bashin markkinakatu ja Ryogokun kansallinen urheiluhalli. Näiden osalta voinee olettaa, että näemme nämä, hyvällä tuurilla, vilaukselta päivän mittaan.
Shinkujun asemalle päättyvään retkeen kuuluu myös matcha-teetä ja izakaya-lounas.

Vinkkejä Tokioon Tokio Skytree
Tokio Skytree (kuva Matkalla missä milloinkin -blogi)
Vinkkejä Tokioon Tokio Imperial Palace
Keisarillinen palatsi, vanhan ja uuden kontrastia (kuva Maapalloilija -blogi)
tokio metro
Tokion metroviidakko…. (Kuva ja kuvateksti Matkalla lähelle tai kauas -blogista)

Tokion kaupunginosia

Tokio, maailman suurin kaupunki, jakaantuu monen moneen kaupunginosaan.
Jo täyttäessäni maahantulolomakkeisiimme hotellimme osoitetta ymmärsin, että Tokiota on tarjottava ylemmällä tasolla ja kohtaan kaupunki annetaan Shinjuku-Ku.

Kohteena maailma -blogi onkin kuvannut ansiokkaasti Tokion tärkeimmät kaupunginosat:

Tokion kaupunginosat – koe ainakin nämä!

Raksittuani keräämästäni yhdistelmäkohdelistasta pois tuo yhden päivän retken kattamat kohteet jäljelle jäivät ainakin nämä:

  • Akihabaran alue ja (vanha) kalatori Tsujiki
  • Uenon puisto
  • Harajukun alue
  • Kirsikankukat
  • Shibyuan risteys ja Hachikon patsas

Kalatorin osalta vaihtoehtona olisi myös uudempi Toyosun kalamarkkina-alue, mutta vähemmän kalasta yleensäkään innostuvina turistisempi Tsujikin alue voisi riittää meille. Varasinkin, ainakin alustavasti, meille jo retken ”Tsukiji Fish Market and Akihabara Pop Culture Tour”. Tämän pitäisi esitellä opastetun kävelykierroksen muodossa Tsukijin markkinoita, Akihabaran aluetta ja kaupungin elektroniikkakauppojen mekkaa (Kotobukiya) ja maid-kahvilakulttuuria (Maidreamin Akihabara idol-dori). Retki on teoriassa puolipäiväretki, mutta koska se alkaa lähellä kohdetta, ei hotelliltamme, ja päättyy samalle alueelle, niin ”puoleen päivään” näyttäisi tulevan vajaan tunnin metromatka suuntaansa – kuten ilmeisesti lähes aina Tokion alueella liikuttaessa.

Uenon puisto pääsi listalle kirjan Uenon asema -takia (tätä kirjoittaessani vielä kesken, mutta eiköhän tuon Tokioon mennessä ehdi lukea loppuun).

Harajukun värikkäästä katutaiteesta ja muodista tunnetulle alueelle voinemme myös hakeutua omatoimisesti.

TeamLabs Planetin digitaalisen taiteen museostakin oli monta mainintaa, mutten sittenkään taida aikataulutettua lippua ostaa vielä tässä vaiheessa – silläkin uhalla, että ne myydään loppuun

Tokyo Towerkin näyttää kauniilta, mutta jos jo nousemme Tokyo Skytreehin osana ”intro-retkeämme”, niin ehkei toinen näköalatorni enää ole lyhyellä vierailulla varsinaisesti tarpeen.

Vinkkejä Tokioon Uenon puutarha (kuva Kohteena maailma -blogi)
Uenon puutarha (kuva Kohteena maailma -blogi)
teamlabs
Teamlabs Planet -museo (kuva museon sivuilta)
Vinkkejä Tokioon Tokio Tower (kuva Kohteena maailma -blogi)
Punainen Tokio Tower (kuva Kohteena maailma -blogi)

Kirsikankukkien aikaan?

Tämänhetkinen ennuste kirsikkapuiden kukinnasta Tokion osalta tänä keväänä ennustaa kukinnan alkavan 21.3. ja saavuttavan huippunsa viikko sen jälkeen. Olemme Tokiossa vielä 21 ja 22.3. joten hyvällä tuurilla pääsemme kokemaan jotain tälläkin saralla.

Kohteena maailma -blogin toinen mainio juttu Tokiosta mainitsee useampia paikkoja kirsikankukkien katseluun, kuten esimerkiksi jo mainitun Uenon puiston, mutta myös mm. Shinjuku Goyenin puiston ja Yaesu Sakura Street. Pitänee tsekata vielä paikan päällä hotellilta tai tapaamiltamme paikallisoppailta heidän vinkkinsä.

Top10 tekemistä Tokiossa

Vinkkejä Tokioon?

Näin pitkälle olemme päässeet lyhyen Tokion vierailumme hahmottamisessa. Saa, mielellään, ottaa kantaa! Mihin ehdottomasti kannattaa panostaa ja mihin ehkä ei sittenkään? Tokion ulkopuolelle emme neljän päivän vierailulla lähde. Kioto ja Hiroshima tuli koettua jo maailmanympärimatkamme yhteydessä.

Hotellimme Tokiossa on Keio Plaza Hotel Tokyo, Shinjuku-aseman lähistöllä.
Sääennusteet lupaavat lähipäiville kaikkea nollan ja 14 asteen välillä, mutta ehkä jo parin viikon päästä on keskimäärin vähän lämpimämpää. Mutta Taipeihin ja Kororiin yhdistettynä taas kerran on tiedossa matka, jossa ei ihan yhden ilmaston vaatteilla pärjänne … Toisaalta yhtään vaihdollista lentoakaan ei ole tiedossa, joten ehkäpä yksi matkalaukkukin kulkisi tällä kertaa matkassa.

Hiroshima

Shinjukun iltaa (Kuva: Kohteena maailma -blogi)
Shinjukun iltaa (Kuva: Kohteena maailma -blogi) – illalla mekin Shinjukun alueella aikanaan saavumme

Blogi matkatauolle?

Kohta alkavan Aasian matkamme myötä saattaa olla, että blogissa on lähiviikkoina hiljaisempaa. Useimmiten reissuiltamme olemme julkaisseet kokoelman päivän kuvia Facebookissa, joten kannattaa seurailla sitä. Viiveellä kokoan varmaan nekin, kuvatarinat, varmaan kyllä blogin puolelle.
Tai sitten tylsistyn niin paljon jo matkamme ensimmäisellä legillä, 13 ja puoli tuntia lennolla saattaa kirvoittaa vaikka mihin – tai sitten ei :-)

Tags from the story
,
Join the Conversation

26 Comments

  1. Jos yhtään sushista pidät(te), niin täytyy sanoa, että vanhan kalatorin Tsujikin lähellä oli kyllä parhaat saushit mitä missään on tullut syötyä. Hyvältähän tuo tokiolistauksenne näyttää. Toivottavasti kirsikankukkia näkyisi, ne ovat kyllä todella upeita!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Sushi ei ole minun juttuni, joten ajattelin enemmänkin pärjätä Japanissa taas kerran vaikka okonomiyakilla :-) – mutta Tsujikin alue muuten kyllä kiinnostaa, kalasta huolimatta.

  2. says: Reissu-Jani

    Tässäpä minun vinkit Tokioon, jossa kävin 11 vuotta sitten. Shinjukun lähellä olevassa Tokio Metropolitan Government Buiilding kannattaa käydä, joka on ilmainen ja hyvällä säällä sieltä näkyy Fuji vuori. Ilman muuta kannattaa legendaarisessa Tokio Towerissakin käydä vaikka käy Tokio SkyTreessa, jossa mielestäni riittää se alempi taso ihan hyvin (sen tornin / metroaseman alakerrassa oli Muumikahvila…).

    En lähtenyt aamusta käymää (aikaerosta johtuen) Tsujikin kalamarkkinoilla. Joka puolella kaupunkia saa todella hyvää sushia ja sitä saa myös kauppojen ja kioskien automaateista ns. bento-bokseina. Niitä ostimme ja söimme lounaaksi ja iltaisin hotellissa. Ravintoloissa syönti oli muutenkin hauskaa kun henkilökunta ei osaa englantia ja minä en osaa japania. Kumarruksia riitti ja jotenkin onnistuin aina ruokaa saamaan pöytään. Osassa ravintoloissa on muoviset kuvat ruoka-annoksista.

    Meiji-temppelin alue on kiva – kävelimme siellä ”jetlagissa” kun olimme juuri saapuneet yölennon jälkeen Tokioon. Mutta se on ihan kiva paikka ja näimme muutamia häätilaisuuksia alueella. Harajaku oli kanssa aika mielenkiintoinen lolita tyttöineen… mutta enemmän ”nuorison” paikkahan se on.

    Shibujan asemalla lähellä tosiaan se risteys, ja sen lähellä oli paljon karaoke-koppeja, jonne voi mennä laulamaan ja juomaan olutta. Alueella oli myös paljon ”love-hotelleja”..

    Parasta on myös tuolla liikkua metroilla ja junilla ympäriinsä tutustuen, ja välillä eksyen, aina päivittäin yhteen tai kahteen kaupunginosaan. Iltaisin ja öisin on todella turvallista liikkua kaupungissa, ja useasti tultiin auttamaan kun karttaa alkoi tutkimaan – siis japaniksi auttamaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Aloitamme Taipeista ja Palaulta, joten saatamme Tokioon päästessämme olla jo paikallisessa ajassa …
      Kannattaa siis varautua kielimuuriin, joskin voivathan asiat olla 11 vuoden jälkeen jo vähän toisinkin – tai sitten ei.
      Metro pitänee siis ”selvittää”, mutta varautua pitkiinkin matka-aikoihin.

  3. says: Daniel

    Olen käynyt Tokiossa kahdesti, mutta en osaa oikein vinkkejä antaa. Se on valtava ja, kuten Japani yleensä, todella todella outo ja kummallinen. Ihan hyvällä tavalla siis, mutta kaikki vaan tuntuu niin hirvittävän erilaiselta kuin kotona (ja siksihän matkalle toki lähdetäänkin). Luulen, etten pääsisi Tokioon sisälle, vaikka olisin siellä kuukauden. Mutta turvallinen se on, keskellä yötäkin. Ja vaikka en osaa japania kiitosta enempää eivätkä paikalliset usein englantia yhtään sen enempää kuin minä japania, niin aivan hyvin siellä silti pärjäsi hymyillä ja eleillä.

    Jos lennätte Naritaan tai Naritasta, niin sellaisen vinkin voisin antaa, että Naritan kaupunki on tosiaan ihan oma kaupunkinsa ja sellaisena hyvinkin ihmisen kokoinen ja minusta hyvinkin visiitin arvoinen äärivilkkaan Tokion vastapainoksi. Kirjoitin siitä Kerran elämässä -sivustolle, tiedot ovat vuodelta 2019. Etenkin Naritasan Park oli miellyttävä kokemus. https://kerranelamassa.fi/japani-matkailu/narita/

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Niinpä kai tuo on, että Tokiosta tavallaan riittäisi vaan siellä oleilu, ilman että erikseen yrittäisi nähdä mitään. Paluulentomme lähtee Naritasta, mutta ehkäpä vierailu sinne juuri lennon alla on vähän haastava järjestää – tai sitten ei, pitääkin tsekata.

  4. Kiitos linkkauksesta juttuusi!
    Kattavasti olit saanut ohjelmaa päivillesi. Jos jonkun ulkopuolisen kaupunkiretken haluaa tehdä, menisin Fuji -vuorelle.

    Jossakin robottiravintolassa olisi varmasti mielenkiintoista käydä. Sitten tuolla olikin jo mainittu kalamarkkinat. Myös tonnikalamarkkinat olivat mielenkiintoiset.
    Tuolle risteilylle olin myös menossa mutta olipa liput myyty loppuun.

  5. Pysähdyin maailmanympärimatkallani Tokiossa ja kirjoittelenkin varmaan kuukauden sisään myös Tokion kokemuksista. Suosikkejani olivat muun muassa Shibuya Sky -torni, josta on näkymä Shibuya crossingin ylle ja mainitsemasi teamLab Planets näyttely, jossa kuljetaan paljain jaloin. Molempiin olisi hyvä tosiaan varata liput ajoissa, sillä samana päivänä ei yleensä ole ollenkaan lippuja saatavilla.
    Lisäksi kävin Dawn robotti/avatar-kahvilassa ja se oli mukava kokemus! :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sarianne! Katselinkin jo vähän toita teamLabsPlanetsin lippuja ja teoriassa noille päiville, jotka olemme kaupungissa olisi vielä ollut lippuja kaikille päiville, johonkin aikaan päivästä. Pitänee palata tuohon, ehkä jopa pikimmiten. Ja kuten tuossa jo Sarille kommentoin, niin tuo robottikahvila/ravintolajuttu pitänee pitää mielessä.

  6. Kyllähän näillä ennakkoon katsastamillasi vinkeillä pääsee Tokiossa jo pitkälle! Kaupunki on valtava, ja näkemistä & tekemistä riittää. Vielä kun näyttäisi kirsikkakukka-aika osuvan kohdalle, niin näyttää tulevan kyllä onnistunut reissu teille!

    Oikeastaan muuta ei enää voi sanoa, kun itse kaipaan myös niitä japanilaisten pieniä omia hämyisiä baareja, sillä olutkulttuuri Japanissa on poikkeuksellisen korkeaa. Mutta se sopiikin paremmin sitten oluenmakuisille unelmareissuille, teidän unelmareissut ovat hieman toisenlaisia. Mukavaa matkaa ja kiitos linkityksistä!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami – ja kiitos kaikista Tokio-jutuistasi! Kirsikankukkien osalta käy sitten miten käy, ihan parhaaseen aikaan emme taida paikalle osua, mutta olisihan se kiva nähdä vaikka vasta alkavaakin kukintaa.

  7. Kattava lista Tokion tärkeimmistä kohteista, eipä tuohon ole juuri lisättävää. Paitsi itse tietysti käyttäisin enemmän aikaa syömiseen kuin nähtävyyksiin.

    Ennemminkin karsisin tuosta osan pois. Itse olen yleensä Japanin reissuilla aluksi ja lopuksi noin viikon Tokiossa, jos lennän sitä kautta. Otan yleensä majoituksen joka kerta eri paikasta ja liikun sillä alueella.
    Usein olen Asakusassa tai Akabanebashista läheltä Roppongia. Siinä on kätevästi metrojen risteysasemakin, niin pääsee liikkumaan eri suuntiin kauemmas mennessä. Roppongin alue taas on tavoitettavissa jalkaisin.

    Tokio tosiaan on valtava ja mielestäni järkevintä olisi valita vain yksi kaupunginosa per päivä. Liikkumisen menee paljon aikaa ja ruuhka-aikaan on hyvä vältelläkin metroa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Tanja! Kalasta ja sushista innostumattomana en paljoa laske japanilaisen ruuan varaan :-) Tuo on varmasti totta, että luultavasti tuolta listalta karsiutuu vielä asioita pois. Hotelli on jo valittu, joten sen myötä ensimmäinen (ja kenties viimeinen, siis hotellimielessä) kaupunginosamme Tokiossa on tuo Shinjuku.

    2. says: Daniel

      Ruokakin on tietysti Japanissa ihan yhtä outoa kuin kaikki muu, varsinkin aamiaiset. Aamiaispöydästä ei tunnu löytyvän oikein mitään syötävää, ellei misokeitto ja kuivahtanut paahdettu lohi maistu :D No, riittävän tasokkaassa hotellissa lienee tarjolla muutakin kuin paikallisia vaihtoehtoja. (Taipeissakin oli muuten aamiainen ihan hyvässäkin hotellissa aika outo, kiinalaisia juttuja oli sen seitsemää sorttia, mutta länsimaiset vaihtoehdot saattoivat olla spagetti carbonaraa tai burgundinhärkää, klo 7 aamulla…)

      Mutta lounaalla ja illallisella olen tykännyt erilaisista kulhoista, joissa on paneroitu porsaanleike, riisiä ja paistettu kananmuna. Sehän on kuin holsteininleike vähän erikoisemmalla lisukkeella eri riisillä.

    3. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Kymmenisen vuotta sitten Kiotossa ja Osakassa oli (ehkä) neljän tähden hotelleissa sekä länsimainen että japanilainen aamupala. Tapaan myös lohduttautua tilanteissa, joissa mitään kovin mieluisaa ei ole tarjolla, että meikäläiselle tekee aina hyvää pieni paasto välillä :-)

  8. Meidän maailmanympärimatkan viimeinen kohde oli Tokio, mutta koska reissu oli jo loppusuoralla ja olimme jo kokeneet niin paljon kaikkea, otimme Tokion aika rauhallisesti. Haahuilimme ri kaupunginosissa.

    Itse tykkäsin tosi paljon käydä kalatorilla sushilla, vaikken tavallisesti sushin erityinen ystävä olekaan. Mutta vaikkei kalasta ja sushista tykkäisikään, niin Tokiossa sai kyllä mielettömän hyvää ruokaa. Esim. Okonomi-yaki oli niiiiin hyvää. Ruokalistoja ei ollut usein englanniksi eivätkä tarjoilijatkaan monesti puhuneet englantia, mutta onneksi usein oli kuvat ruoista – ja aina saatiin kyllä jotain hyvää, vaikkei tarkkaan tiedettykään, mitä oltiin tilattu.

    Tykkäsin myös tosi paljon ihanan rauhallisesta Meijin temppelistä, jonne meidän hotellilta oli kävelymatka. Me käytiin Tokio Towerissa , mutta jos käytte jo Skytreessä, niin ehkei sinne enää tarvitse mennä. Tokyo Metropolitan Goverment building on hyvä vaihtoehto, jos ilmaiseksi haluaa päästä korkealle. Menimme sinne aamusta ja sieltä käsin näkyi hyvin Fuji-vuori.

    Metrolla on tosi näppärä kulkea, mutta matkoihin menee yllättävän paljon aikaa. Sihen kannattaa varautua.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Heidi! Okonomiyakista pidin itsekin edellisellä Japanin vierailullamme! Ilmeisesti tuo englanti ei vieläkään ole tuolla ihan yleistä, eli pitänee varautua valitsemaan ruoka kuvien perusteella … Metrosta tosiaan – tsekkasin kulkuohjeita joillekin väleille Google Mapsin avulla ja monesti tosiaan per suunta matka-aika oli tunninkin luokkaa.

  9. says: Seija

    Metro on kätevä, mutta aikaa kannattaa varata myös asemahallien läpikulkuun valtavan, joka suuntaan vellovan, ihmismassan keskellä. Toivottavasti osutte paikalle kirsikankukinnan aikaan!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Seija! vähän kokemuksia Pekingistä ja Osakasta, etenkin muistissa, että oikean uloskäynnin numero vaikka takaisin hotellille tullessa on syytä olla mielessä! Kirsikankukat ovat bonusta, ihan vaan ne mielessä emme matkaa varanneet, kun ei niistä varmaksi koskaan voi tietää.

  10. says: Ne Tammelat

    Hyvää matkaa teille! Jäämme innolla odottamaan reissukuulumisia. Tokio odottelee omalla listalla myös visiittiä ja kiinnostaa kovasti.

    Tekoäly on täälläkin jo päivittäin käytössä, myös matkasuunnitelmien kanssa siitä on ollut aika kivasti apua!

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Tokio(kin) tuntui ainakin meistä kohteelta, joka ”maailmanmatkaajan” pitäisi ainakin kerran elämässä kokea. Jos nyt sitten ensi viikolla …

  11. Tokioon en osaa antaa vinkkejä, koska en ole siellä käynyt. Lähinnä uteliaana lueskelin mitä kaikkea siellä voisi tehdä. Ei lopu nähtävyydet kesken! Hienoa, jos olette Tokiossa juuri kirsikankukkien aikaan. Se olisi omakin unelma. Mukavaa matkaa! :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Tokio(kaan) ei tietysti ole muutamassa päivässä ”valmis”, mutta ajattelimme nyt yrittää saada siitä edes vähän tunnelmia viidessä päivässä. Katsotaan miten käy!

  12. Tokio tuntuu niin valtavalta ja sen tarjonta ylitsevuotavalta, että pelkkä tiedon haaliminen ja pintapuolinen suunnittelu vie varmasti tuntitolkulla aikaa. Tulen varmasti palaamaan tähän artikkeliin ja kommentteihin, kunhan pääsemme joskus Japaniin asti. Eniten minua kiinnostaa jo tuo teidän aiemmin käymä Kioto, mutta olisihan se Tokiokin elämys itsessään. Sieltä kiinnostaa näin äkkiseltään eniten tuo digitaalisen taiteen museo, jonka näin taannoin eräässä Youtube-videossa. Oikein antoisaa ja mukavaa reissua teille!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Cilla Maria! Niin Taipeista (jossa nyt olemme) kuin Tokiosta olemme yrittäneet kerätä potentiaalista listaa vähän etukäteen, mutta varmasti Tokionkin osalta käy kuten Taipein, ettei lyhyellä vierailulla kaikkea ehdi – etenkin kun emme halua varsinaisesti juosta kohteesta toiseen vaan juoksemisen vuoksi. Nähdään mitä ehditään ja jaksetaan – ja kyllä parissa päivässä Taipeissakin sentään muutama listamme kohteista per päivä ollaan ”selättty” laiskemmallakin tyylillä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *