Vain käsimatkatavaroilla

handluggage

Törmäsin jossain vaiheessa blogiin Hand Luggage Only – ja silloin tällöin muuallakin tosimatkailijoiden jutuissa on ainakin rivien välistä luettavissa, että he matkustavat suunnilleen Visa ja hammasharja -varustuksella.

Vaikka tapamme pakata matkalle ovat vuosien mittaan varmasti kehittyneet, niin ihan tähän emme ole päässeet. Viimesyksyinen 5 viikkoa reissussa opetti kyllä, että aika vähälläkin tulee pitkäänkin toimeen ja mitä vähemmän tavaroita, sitä kevyempiä siirtymät paikasta ja hotellista toiseen ovat.

Tänä kesänä olemme tehneet muutaman 4 yön reissun, juhannuksen alla Pariisiin ja äskettäin Huippuvuorille ja kummastakin selvisimme hyvin käsimatkatavaroilla. Aikaisemmin olemme pitäneet jotenkin viikonloppureissua rajana tuolle, mutta selvästikin tuota rajaa voi siitä venyttää!

Huippuvuorilla mukanani oli matkavaatteiden (housut, toppi, neule, takki, Doc Martensit) lisäksi toiset kaikkia: housut, toppi, neule, kevyemmät kengät, ei sentään takkia. Ja pitkähihainen ja legginsit (veneretken lämmikkeeksi ja oloasuksi), pipo, hanskat ja huivi. Kevyemmät kengät tosin olivat aika turhaan, sillä Huippuvuorilla on tapana kulkea sisällä sukkasillaan! Nämä ja kosmetiikkalaukut (kaksi, joista toinen läpinäkyvä turvallisuustarkastuksia varten), suoristusrauta ja elektroniikkatarvikkeet mahtuivat hyvin lentolaukkuun. iPad, pieni kamera, lompakko ja puhelin käsilaukkuun ja siinä se sitten olikin.

Pariisissa kenkinä mukana olivat balleriinat matkalla ja sandaalit. Housuja oli kahdet ja toppeja ja neuleita yhteensä muistaakseni viidet ja lisäksi huppari takin virkaa lennoilla toimittamassa. Pariisissa pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen hiukan rajoitti shoppailua, mutta ostin minä silti yhden jakun ja hyvin sekin tuli kotiin. Ja loppujen lopuksi usein hiukan nopeilla päätöksillä tehtyjen turistiostosten rajoittuminen matkalaukkutilan rajoitusten takia ei ole niinkään huono asia!

En ole, vielä ainakaan, vannomassa vain käsimatkatavaroilla matkustamiseen ainoana vaihtoehtona, mutta kieltämättä siinä on viehätyksensä ja aika montakin päivää pärjää aika vähällä.
Huonona puolena on saksien puuttuminen matkasta, Pariisissa piti käydä hotellin respassa leikkauttamassa uudesta jakusta hintalaput pois!
Mutta ne hyvät puolet, Pariisissa kävely Operalle tulevalta busseilta Gare Saint Lazareelle sujui kevyesti vain lentolaukkua perässä rullaten ja Longyearbyeniin aamuyöllä saapuessamme otimme taksin muiden jäädessä odottamaan matkatavaroita ja olimme jo nukkumassa ennen kuin viimeiset saivat itsensä tsekatuksi sisään hotelliin, veikkaisin.
Ja kotiin palatessa matkatavaroiden purkamiseen ei mene kuin hetki!

Vuosi sitten tänne kirjoittamani juttu palkkaamisesta yli 100 matkan kokemuksella on ollut yksi lukijoitteni kestosuosikkeja. Allekirjoitan jutun edelleen, mutta ehkä listaa voisi vieläkin pienentää ja tarvittavien vaatekappaleiden määrää pienentää – ehkä kirjoitan siitä kohta version 2.0.

Tässä yhteydessä voisin myös ilahduttaa teitä parilla muutta pakkausaiheisella linkillä. AfterDRK -blogin juttu How to Pack a Minimalist Holiday Suitcase (Edit 19.2.2018: linkki juttuun poistettu, sillä blogi on ilmeisesti poistunut verkosta), joka listaa 3×12 vaatetta ja asustetta kolmelle erilaiselle matkalle jaksoi kaupallisuudestaan huolimatta hetken innostaa – tosin tosikkona minua jäi häiritsemään tuo tekemällä tehty 12 ”sääntö”, johon päästäkseen kirjoittaja oli skipannut rantalomalta aurinkolasit vaikka ne safarille ottikin, ja laski siis mukaan 12 tavaraan.

twelve

Me Naiset julkaisi vitsinä, oletan, linkin juttuun, jossa oli oikein graafisessa muodossa taulukko, josta voin tsekata paljonko alusvaatteita tarvitsee mukaan eri pituisille matkoille, muuttujina matkan pituus ja miten taajaan aikoo pestä pyykkiä! Itse olen kyllä pärjännyt yksinkertaisemmallakin kaavalla ja pitemmällä matkalla alusvaatteiden pesuun on pakko ryhtyä, sillä en omista niitä niin paljoa, että 4 tai 5 viikkoa menisi niitä pesemättä! Erityisesti alusvaatteiden osalta laitan myös aina uusia ostaessani uusien alta hylättäväksi valikoituvat matkapakkauslaatikkooni, otettavaksi mukaan vielä yhdelle reissulle ja hylkään ne sitten matkalla viimeisen käytön jälkeen. Nyttemmin olen saanut jopa siippani hyväksymään tämän toimintamallin myös omalla kohdallaan!

alushousut

Project 333 -blogista luin äskettäin myös seuraavan listan kahden viikon vaatteista:

 • farkut ja toiset housut tai shortsit
 • leninki
 • 5 yläosaa
 • lämmin neule
 • huivi
 • jakku
 • kävelykengät
 • sandaalit (lämpimään)
 • juoksuvarusteet
 • oloasu (trikoohousut ja huppari)
 • takki, jos tarpeen

Tämä saattaisi olla aika lähellä sitä versiota 2.0 minun listastani. Täytyy palata tähän aiheeseen viimeistään siinä vaiheessa kun alan miettiä tulevan marraskuun kuukauden reissun pakkaamista …

Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Pauliina Ikävalko

  Ollaan lähdössä matkalle koko perheen voimin pelkillä käsimatkatavaroilla ja päädyin taas selailemaan näitä pakkausvinkkilistoja – kiva blogi!

  Sellainen piti sanomani näin aika vannoutuneena käsimatkatavaramatkailijana, että kynsisakset saa kyllä ottaa mukaan koneeseen, kunhan niiden terä on alle 6 senttiä. Että ihan ei saksettomana tarvitse kulkea :)

 2. says: Pirkko

  Kiitos Pauliina kommentistasi!

  En tiennytkään tuota saksista, ehkä pitäisi jossain vaiheessa tarkistaa, että miten meidän saksien kanssa on ja tarvittaessa hankkia pienemmät.
  Tosin nämä käytännöt myös vaihtelevat aika paljon kentältä toiselle, eli jos vaikka jossain joku menee läpi, niin seuraavalla kentällä saattaa tyssätä.

 3. says: Pauliina Ikävalko

  Niinhän ne vaihtelevat, mutta käsittääkseni tuo on samoja WTC-iskujen jälkeen tehtyjä rajauksia kuin nesteiden pakkaaminenkin ja sen siis pitäisi olla kansainvälisesti noudatettava. Ei ainakaan Euroopan tai Afrikan kentillä ole ollut mitään ihmettelyjä, muualla en ole tainnut 90-luvun alun jälkeen lennellä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.