Kymmenen vuotta Facebookia

Facebook 10 vuotta

Helsingin Sanomat uutisoi vajaa kuukausi sitten, että Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja useampikin seuraamistani blogeista on asian tiimoilta koostanut juttuja, joiden ytimessä ovat Facebookin profiilikuvat kuluneiden 10 vuoden ajalta.

Mekin liityimme Facebookiin lokakuussa 2007 Hesarissa julkaistun Facebookia käsittelevän artikkelin myötä, sillä artikkelin esimerkkinä oli kummipoikamme kautta Lassen puoleisen suvun miesten kuusi sukupolvea. Olisimme varmaan ennemmin tai myöhemmin menneet mukaan muutenkin, mutta tämä nyt sattui osaltamme olemaan se kimmoke asiaan.

Blogimme oli olemassa jo tuolloin ja ensimmäisinä vuosina kipuilinkin hiukan sen myötä, että mitä julkaisemme blogissa ja mitä Facebookissa – blogimaailma ja Facebook hienosti sanottuna ”integroituivat” paljon myöhemmin: blogin Facebook-sivut perustimme vasta 6 vuotta myöhemmin.

Mutta asiaan, eli niihin profiilikuviini kymmenen vuoden ajalta.

2007 Kap Verde

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaJostain syystä tämä on päätynyt ensimmäiseksi profiilikuvakseni. Ja kuten useimmat, ihan paria profiilikuvaa lukuunottamatta, tämäkin on tietysti joltain matkalta, sillä vähemmän niitä kuvia, meillä ainakin, tulee muuten otettua. Kuva on itse asiassa jo vuodelta 2005 ja reissu suuntautui sisarentyttärien kanssa Kap Verdelle.

2008 Taj Mahal

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaJoulumatkamme 2007 suuntautui Pohjois-Intiaan. Muutaman viikon kiertomatkan kohokohtina vierailu Taj Mahalilla, josta tämä profiilikuva. Prinsessa Dianasta samaisella penkillä otetusta kuvasta tuli lähes ikoninen, tästä ei ihan.
Toisena matkan kohokohtana oli vierailu Varanasissa.

2009 Hong Kong

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaHong Kongissa piipahdimme syksyllä 2009 Halloweenin aikaan.
Tai piipahdimme ja piipahdimme, vietimmehän siellä yhteensä yli viikon. Osan ajasta tutkimme kaupunkia ja Makaota kahdestaan ja piipahdimme Kiinankin puolella Shenzhenissä, mutta osan aikaa saimme nauttia tuolloin Thaimaassa opiskelleen veljentyttäreni seurasta, jonka valinnat veivät meidätkin mm. Disneylandiin.

2010 Chile

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaKevättalvella 2010 kiersimme Etelä-Amerikkaa tuttavapariskunnan kanssa. Ystävättäreni halusi juhlistaa tasavuosiaan Valparaisossa ja me lupauduimme matkakavereiksi, totta kai! Valparaison ohella päädyimme kiertämään muutakin Chileä, Argentiinaa, Uruguayta ja hiukan Brasiliaakin.

2011 Märket

Pirkko Schildt Facebook 10 vuotta

2011 Profiilikuvissa olisi ollut valinnan varaakin, mutta etenkin näin kesän kynnyksellä päädyin valitsemaan kesäreissun Ahvenanmaalle ja siellä aivan erityisesti Märketille. Lomapäiviä emme reissuun monta käyttäneet, mutta ehdimme silti käymään Eckeröstä Märketillä, näkemään tuolloin melkein uuden Havsviddenin ja tekemään Vårdöstä retken Myrskyluodon Maijan maisemiin Väderskärille.

2012 Madeira

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaPääsiäisen 2012 vietimme Madeiralla, osittain saareen ihastuneen naapurimme innostamana. Eikä keväisessä Madeirassa mitään vikaa ollut, mutta maailmalla on edelleen ollut niin paljon muitakin kohteita, ettemme vielä ainakaan ole saarelle palanneet.

2013 Etna

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaTämäkin kuva on sattumalta kuva pääsiäisreissulta. Tällä kertaa matka suuntautui Sisiliaan ja siellä yhtenä kohokohtana oli vierailu Etnalla. Samaisella matkalla kävimme myös Lampedusan saarella, joka sekin osoittautui mielenkiintoiseksi kohteeksi, etenkin ajatellen sitä, että se on jos ei nyt päivittäin, niin ainakin kuukausittain uutisissa edelleen.

2014 Longyearbyen

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaKesällä 2012 teimme heinäkuisen matkan Nordkappiin ja siitä alkoikin monta vuotta kestänyt kesämatkojemme ”Pohjoinen ulottuvuus”. Nordkappin jälkeen kävimme Färsaarilla, vuonna 2014 Huippuvuorilla, 2015 Grönlannissa ja 2016 Lofooteilla.

2015 Los Angeles

Pirkko Schildt Facebook 10 vuottaSyksystä 2014 kevääseen 2015 olin puoli vuotta sapattivapaalla ja matkustimme enemmän tai vähemmän koko ajan – ei kuitenkaan siten, että olisimme olleet koko ajan maailmalla vaan teimme useita matkoja eri suunnille.
Helmikuussa kiersimme läntisen USA:n luonnonpuistoja ja poikkesimme tietysti myös Los Angelesiin ja San Franciscoon.

2016 Helsinki

Pirkko Schildt Facebook 10 vuotta

Viime vuonna selvästikin laiskistuin profiilikuvan vaihtamisen tiimoilta. Ison osan vuotta profiilikuvani tuolloinkin oli Ahvenanmaalla otettu, mutta kun tulin jo valinneeksi vuodelle 2011 tuon kuvan Märketistä, niin päätetään sarja ihan Helsingissä otettuun kuvaan. Tämä on taiteilija Pekka Jylhän näyttelystä, jossa tietysti kävimme, sillä olimmehan noteeranneet Jylhän teoksia jo aikaisemmin niin Emmassa kuin Haltiassa.

Omalta osaltani jutun erityisena innoittajana oli Veera, joka kirjoittaa Tyyliä etsimässä -blogia Me Naiset -lehteen. Veeraan tutustuin Olympus PEN -kamerani myötä, en niinkään muotibloggaajana, mutta voihan sitä matkabloggaaja paria muotiblogiakin seurata. Veeran profiilikuvat voit halutessasi vilkaista tästä.

Tags from the story
Join the Conversation

26 Comments

 1. says: Pirkko

  Kiitos Sari! Näitä on tosiaan ollut viime päivinä muutama, taisin Sinunkin jossain vaiheessa nähdä, mutta syystä tai toisesta tuo Veeran jäin tämän tiimoilta nyt eniten mieleeni :-)

 2. says: Veera

  Ihana matkanäkökulma profiilikuviin! Tykkään erityisesti Ahvenanmaan kuvasta. Siinä on tuulen tuivertaman tukan myötä niin käsinkosketeltava tunnelma. :)

  1. Kiitos Veera! Kaikki kuvat etenkään monta vuotta sitten eivät olleet valotukseltaan ym. ihan kohdallaan, mutta tuo Märketiltä otettu kuva viehättää kyllä minuakin.

 3. Viimeinen kuva on vähintäänkin hämmentävä! Matkablogaajat sulautuu hyvin lifestyle ja muotibloggaukseen, onhan tää meillekkin elämäntapa ja reissumuoti on varmasti välillä veikeä ;D

 4. Aika samanlaiset ilmeet monessa kuvassa ja jos kuvat olisi sekaisin, ei osaisi vuosia laittaa oikeaan järjestykseen :-) Tykkäsin Märketin kuvasta, kun se oli sellainen ”perinteinen positiivinen turistikuva”. Hauska haaste ja kertoo mukavasti missä bloggaaja kulloinkin on ollut. Tosin sinun tapauksessasi vain murto-osan matkoista, mutta kumminkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Pitäisiköhän tämä ottaa kohteliaisuutena, eli en minä viimeiseen kymmeneen vuoteen kovin paljoa ole muuttunut – vai kommenttina sille, että parina minä ja Lasse lopputulos on aina liiankin samanlainen :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Hiukan haastettahan tässä sikäli on, että pitäisi menneinä vuotena olla noita profiilikuvia riittävästi, josta valita :-)

 5. Tää haaste on niin kiva! :) Mietin itsekin, pitäisikö tehdä tämä. Itsellänikin on 10-vuotispäivä Facebookin kanssa. Sinulla on kyllä ollut vuosien varrella ihania profiilikuvia, niin upeaa maailmanmatkaajameininkiä :)

 6. says: Stacy

  Märket kiinnostaa minua jo senkin takia, että siellä on läntisin geokätkö Suomessa, nyt kun olen käynyt Nuorgamissa hakemassa Suomen pohjoisimman geokätkön ja ilmeisesti eteläisin kätkö on Bengtskärillä ja olen hakenut senkin.
  Samassa paikassa jonkin julkkiksen kanssa tuo uudella tavalla asian lähelle. Niin tapahtui minulle Szczecinissä ollessani samassa paikassa, missä Hitler.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Toivottavasti pääset käymään Märketillä jossain vaiheessa.

 7. Kivoja kuvia ympäri maailmaa! Etenkin viimeinen kuva on hauska :)
  Minulla on käynyt sama, että olen laiskistunut viime aikoina profiilikuvan vaihtamisen suhteen. Tai pitäisikö sanoa, että koko Facebookin käyttämisen suhteen, sillä en enää juurikaan päivittele sinne muuta kuin blogijuttuja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Jos osuu kohdalle oikein hyvä profiilikuva, niin mitä sitä vaihtamaan, mutta ehkä mahdollisen tulevan 20 vuotta Facebookia -jutun takia kannattaisi pyrkiä se edes kerran vuodessa tekemään :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Ilmeisesti näistä kommenteista päätellen kuva, josta näkyy myös ympäristöä on kuvana kiinnostavampi, mutta toisaalta minusta profiilikuvan pitäisi olla sen verran lähikuva, että siitä helposti tunnistaa pienemmältäkin näytöltä.

 8. Hauska galleria ja mukava kuulla se ”tarina” jokaisen kuvan takana. Itse olen jonkun profiilikuvan ottanut kotonakin, mutta sama, että yleensä ne matkoilta ovat. Uusia profiilikuvia ja uusia reissuja kohti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Jotenkin reissuilla tulee otettua kuvia, mutta ajatus siitä, että otetaanpas tänään kuvia toisistamme ihan tässä kotosalla, ilman sen kummempaa tapahtumaa, tuntuu vähän hassulta :-)

  1. Kiitos Kati! Näinkin Sinunkin juttusi jo jonkin kanavan kautta. Näistä erilaisista silloin tällöin esiin pulpahtavista ”haasteista” tai teemoista tämä on kyllä ollut mukavimmasta päästä.

 9. Olen itsekin kipuillut mitä facebookissa julkaisee ja mitä ei. Ja sen käyttö on tosiaan muuttunut paljon 10 vuoden aikana. Eron huomaa, kun käy vanhoja facebook-kuvia tai postauksia läpi.

  1. Kiitos Kaisa! Meillä kun blogi hoiti kauan sitten juuri Facebookin statuspäivityskuviota ystäville ja sukulaisille, niin Facebookin tulo muutti sitten selkeästi sen osalta kuviota. Tosin vasta vähitellen, sillä etenkin vähän vanhemmassa ikäryhmässä Facebookiin suhtauduttiin alkuun melko nihkeästi.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *