2000 kilometriä Suomea – kustannusyhteenveto

Hiljainen aamu Kaskisissa

Kotimaan matkailurintamalla on tänä kesänä mennyt sen verran lujaa, että blogi ei meinaa perässä pysyä. Neljän majakan ja kolmen Unesco-kohteen kierrokseltamme kohdejutut odottavat vielä hetken kirjoittamista, mutta tässä pariksi tuolle suunnitelmistamme kertoneelle jutulle vähän euroja ja kilometrejä.

Vaatimaton kustannusyhteenveto 8 päivän ja 7 yön reissultamme näyttää tältä.
Merenkurkku kustannusyhteenveto

Mökkimajoituksia omissa unipusseissa
Mökkimajoituksia omissa lakanoissa (Finlaysonin unipussit alennusmyynnistä)

Seitsemän yön majoituksista kaksi meni blogiyhteistyönä. Oulun Sokos-hotelli Arinassa yövyimme Luoto-huoneessa 2 yötä, joista toisen maksoimme itse. Hartolassa nautimme Linna-hotellin vieraanvaraisuudesta. Ja Halsualla yövyimme tuttavien luona.
Muut majoitukset olivat kesämökki -tyyppisiä, enkä yksityisiltä omistajilta viitsinyt lähteä kysymään ilmaisia öitä – enkä toisaalta olisi halunnutkaan viikon matkalta tuottaa yhtään enempää hotellijuttuja!

Sokos Arinan Luoto-huoneen normaali hinta näyttäisi olevan 175 euroa ja Linna-hotellin 105 euroa, joten blogiyhteistöillä ”säästimme” 280 euroa (+ 17 euroa ensimmäisen yön paikoituksesta Oulussa).

Jyväskylä Toivolan piha
Jyväskylä Toivolan pihan käsityömyymälän ”aamiaismiljöö”

Majakkaretkistä Sälgrundetilla emme oikeastaan olleet retkellä, ”vain” yötä, mutta koska maksoimme majoituksen lisäksi venekuljetuksesta saarelle ja takaisin tuon 50 euroa, niin kirjasin sen erikseen majakkaretkeksi.
Valassaarten retki sisälsi ohjatun luontopolkukävelyn ja kalaleivät ja kahvin tai teen.

Jyväskylän yliopisto
Kirjoittamisen perusopintoja tähän yliopistoon suorittava opiskelija

Museokortti kelpasi pääsymaksuihin retkellämme vain Jyväskylän Aalto-museossa. Petäjäveden kirkon pääsymaksu oli 6/4 euroa (aikuinen/eläkeläinen) ja Pinxinmäen 5 euroa aikuiselta.

Auton tankkasimme matkalla kaksi kertaa joten ainakin nyt tuon verran kului matkalla bensiiniä. Isompia kaupunkeja lukuunottamatta Suomessa paikoituksesta ei näköjään tarvitse maksaa.

Kuten aina, kustannukset ovat kahdelta hengeltä, eivätkä sisällä ruokakuluja eikä ostoksia. Tällä kertaa yllättäen ostoksiakin kertyi, ehkä alennusmyyntien innoittamana, yksi tunika Oulun Valkean Indiskasta ja yhdet housut Kauppakeskus Tuulosen Vogliasta. Molemmat ostokset, tietysti, Pirkolle :-)

Kilometrit

Roadtripauto
Automme Hailuodon lautalle jonottamassa

Piirtelin etukäteen Google Maps -ohjelmistolla reittiämme matkaa suunnitellessamme ja kiertomatkamme näytti tuossa vaiheessa 1 755 kilometrin kierrokselta. Käytännössä se osoittautui olevan 500 metriä vaille 2 000 kilometriä.
Suurimmat poikkeamat suunnitelmiin tulivat  tuttavaperheen kanssa Vaasassa autollamme tekemästämme kierrokseseta, Hailuodon retken yli 100 kilometrin aliarvioinnista (ajoimme ensin Ouluun ja vasta Hailuotoon ja taas takaisin Ouluun) ja retkestä Oravivuorelle.  Lause ” entisessä Korpilahden kunnassa Jyväskylässä” ei sitten tarkoittanutkaan ihan Jyväskylän keskustaa ja Korpilahti sattui vielä olemaan toisella puolella Päijännettä kuin Hartola, jonne olimme menossa yöksi.
Mutta onneksi on sentään  Kärkisten silta!

Kärkisten silta
Kärkisten silta

Heinä-elokuun kotimaan matkat

Totesin alkuun, että kotimaan matkailurintamalla on tänä kesänä hiukan hitaan alun jälkeen ollut vauhtia: Hangosta Nauvoon ja Utöhön ja sieltä tälle Ouluun asti ulottuvalle kierrokselle. Mutta eivät nämä tähän lopu – seuraavat neljä matkaa ovat vielä kalenterissa ennen syyskuista Alaskaan, Kanadaan ja Hawaijille suuntautuvaa pitempää matkaamme.

 • Tampere ja Mänttä ensi viikolla
 • Naantali ja Turku elokuun alussa
 • Visby elokuun puolessa välissä
 • Tallinnan elokuun loppupuolella

Kaksi ensimmäistä matkaa ideoitiin Ping Helsinki -tapahtumassa, eli ne ovat kokonaan blogiyhteistöitä (automatkoja lukuunottamatta).

Visbystä innostuin taas kerran varmaan jonkun blogijutun myötä, ehkä se oli tämä, ja varasin lennot ja majoituksen – ristelyllä kun ehtisi näkemään Gotlantia vaan päiväkäynnin verran. Visbyn hotellit olivat kuitenkin sen verran hinnoissa, että päädyimme varaamaan majoituksen nostalgisesta Tofta Strandpensionatista, jossa olemme asuneet ensimmäisen kerran jo kesällä 1992. Toftassa tarvitsee auton, joten sovimme sen osalta blogiyhteistyöstä Auto Europen kanssa.

Tofta kesällä 1992
Tofta Strandpensionat ensimmäisellä vierailullamme

Tallinnaan päädymme oikeastaan #matkachat’in haastamana. Edellisestä käynnistämme siellä on jo lähes 10 vuotta, joten Tallink Silja haastoi meidät päivittämään kokemuksemme niin kaupungista kuin Piritasta, eli blogiyhteistyömatka tämäkin.

2008 kävimme Tallinnassa silloin vasta-avatun miehitysmuseon takia

Visby ja Tallinna eivät tosin nyt ihan ole kotimaan matkoja, mutta ovat ne sen verran lähellä, että eiköhän ne melkein Suomeksi voi laskea …

Blogiyhteistöistä

Blogimatkoista ja blogiyhteistöistä keskustellaan bloggaajien keskuudessa aina silloin tällöin. Ryhmille toteuttavat blogi- tai pressimatkat ovat usein haastavia: matkan ohjelma ei välttämättä sellaisenaan kiinnosta kaikkia, aina ei ehkä matkan kohdekaan, mutta ilmainen matka houkuttelee lähtemään mukaan.

Bloggaamisesta itselleen ammattia tavoittelevat puolestaan saattavat paheksua tällaisia blogiyhteistöitä, joita me olemme pääasiassa harrastaneet, eli olemme vaihtaneet työtä palveluihin: matkalippuihin, majoituspalveluihin, aterioihin, vuokra-autoon tai muihin matkailuun liittyviin ohjelmapalveluihin – mutta nämä sopivat meille ja matkailuun. Parinkympin huulipunasta en taitaisi pelkällä huulipunalla viitsiä kirjoittaa!

Osaltamme lähes kaikki blogiyhteistyöt ovat käynnistyneet aloitteestamme, eli kohteet ovat aina sellaisia, että olisimme niistä muutenkin olleet kiinnostuneita – ja lähes kaikki näistä matkoista olisimme toteuttaneet myös ilman blogiyhteistyötä.

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. Mielenkiintoisia kesäsuunnitelmia teillä ja mahtava kuulla, että Visbyn reissun ideaan saattoi olla iso merkitys postauksellani :-) Tuollainen autoreissu kotimaassa minkä teitte on ollut varsin antoisa! Itsekin taiteilin auton ratissa viime viikolla 1500 kilometriä pääasiassa Itä-Suomessa, mutta oli kyllä jokaisen metrin arvoisia. Kotimaassa on mukava kesällä reissata, mutta kyllä nuo lähikohteet naapurimaista tuo siihenkin mukavaa vaihtelua. Itsellä on vielä hieman avoinna, lähtisikö käymään Virossa vai ei. Visby ja Gotlanti voisi olla hyvinkin ensi kesän suunnitelmissa lentomatkana tai sitten ajella omalla autolla Ruotsin kautta. Laivaristeilyllä kun jää aikaa niin vähän tutustua Visbyyn ja/tai Gotlantiin ylipäätään.

 2. says: Pirkko

  Kiitos Rami! Visbyssä olemme kauan sitten olleet omalla autolla, Ruotsista lautalla yli Nynäshamnista, pari kertaa purjeveneellä ja nyt sitten lentäen. Tässä pariskuntana tekemämme vapaa-ajan matkat :-) Ainakin yhden työmatkankin muistan tuonne, joku konferenssimatka aikoja sitten, jossa majoitus oli ovelassa hotellissa, joka oli sijoitettu kallioseinämään siten, että käytävien seinillä kallio oli paljaana havainnoitavissa.

 3. Kiitos linkkauksesta :). Teillä on kyllä paljon mielenkiintoisia reissuja edessä. Tuo syyskuun reissu kuulostaa aivan upealta. Hawaiji on yksi haavekohteistani, mutta luulen, että saan odottaa vielä melko pitkään, että sinne pääsen. Tallinna on kyllä kiva kaupunki myös, itsekin pohdin, milloin pääsisin sinne taas lähtemään. Mukavia reissuja teille!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mirka! Meillä Tallinnan kokemukset ovat niin monen vuoden takaa, että pitää varmaan ihan opiskella vähän aihetta ennen elokuun loppua! Havaiji on meilläkin jäänyt vasta tähän syksyyn, eli emme ole sen kanssa kiirettä pitäneet :-) – eli ehtiihän sinne. Toisin kuin vaikka monet Lähi-idän valtiot nykyisin Havaiji ei sentään lähivuosina taida sulkeutua vierailijoilta.

 4. Vaikka Suomessa matkustelu kiinnostaisi minua todella paljon, niin täytyy kyllä sanoa, että mieluummin käyttäisin tonnin johonkin muuhun reissuun… Ja tässä teillä on vielä edullisia majoituksia mukana, jos kävisi vain kaupungeissa, maksaisi varmaan jokainen yö vähintään tuon 150 e. Mutta Suomessa reissatessani tekisin varmastikin samoin ja tiedustelisin hotelliyhteistyötä – vaikka tuleehan siinä sitten raja vastaan, että kuinka monta hotellijuttua voi samasta reissusta oikein kirjoittaa :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! No meiltähän ei, kahdelta, kulunut tähän ihan tonniakaan, eli viikon reissu 375 euroa per nuppi :-) Tuolla hinnalla ei kyllä, hyvin asumalla, oikein vietä edes viikonloppua jossain kaupunkikohteessa Euroopassa (hotelli + lennot) eli oikeasti mielestäni Suomi-matkailu on edullista!

 5. says: Stacy

  Hinta ei kierrokselle ollut lainkaan hirvittävä, lukuunottamatta nyt majoituksia. Yllättävää, ettei museokortti käykään kaikkialla.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Meidän majoitusvaatimukset, oma kylppäri ja wc ja mieluiten muutenkin vähän kivammat puitteet, tarkoittaa kyllä usein myös sitä, että majoitusta ei Suomessa, pienelläkään paikkakunnalla, alle 80 euroa yö löydy.
   Petäjäveden kirkko ei ilmeisesti ollut ”museo”.

 6. Kustannustehokasta kotimaanmatkailua kuitenkin kokemuksiin nähden olette saaneet :) Itse ymmärrän täysin yhteistyöperiaatteenne, jokainenhan määrittää itse arvokkaaksi kokemansa / riittävän vastineen itse :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! Ehkei tässä nyt kustannustehokkuus ensimmäisenä ollut mielessä, mutta toisaalta jos on mahdollisuus ”pummia” hotelliöitä, niin miksi sitä ei tekisi – silloin kun hinta kirjoittamalla niistä ei tunnu liian korkealta.

 7. Kotimaan matkailua tulee harrastettua todella vähän. Vähäiset lomapäivät ja pennoset sijoitan mielummin ulkomaan reissuun. Paljonhan täälläkin nähtävää olisi ja kesällä joka viikonloppu täynnä erilaista tapahtumaa. Tällä lomalla on kuitenkin pari kotimaan kohdetta tullut nähtyä: Keuruu ja Turku, joista jälkimmäinen oli blogimatka. Ei teidän viikon reissu kuitenkaan pahanhintainen ollut, vaikka Suomea kalliiksi maaksi haukutaankin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Meillähän on tätä nykyä ”lomaa” riittävästi emmekä pidä kesäisistä helteistä eteläisemmässä Euroopassa emmekä kesään osuvista sadekausista trooppisimmissa kohteissa, joten meille kesäinen Suomi on hyvä vaihtoehto. Tapahtumista emme niinkään perusta, suuremmista ja ruuhkaisemmista ainakaan, mutta muuta nähtävää Suomessa kyllä riittää. Onhan niitäkin, jotka esimerkiksi kehuvat yöpyneensä jokaisessa Suomen kunnassa. Sitä emme tavoittele, mutta pari kesäretkeä koti-Suomessa mahtuu kyllä meillä useimpiin kesiin.
   Syksyllä ja keväällä sitten Eurooppaa ja talvella kaukokohteita.

 8. says: Pirkko

  Kiitos Jane! Mutta me emme tällä kertaa halunneet kauemmaksi, sillä halusimme nähdä juuri nämä kohteet :-) Lentodiilit ovat joskus hyviä, joskus ne tarkoittavat ihan älyttömiä lähtö/saapumisaikoja ja kokonaislentoaikaa ja Airbnb:stä emme oikein perusta siihen liittyvien eettistenkin syiden takia.

 9. Meillä on tullut nyt kotimaankilometrejä kohtuullisesti. Viikon aikana Hki-Oulu-Lammi-Hki-Turku-Hki. Ideana olisi vielä lähteä Itä-Suomeen.Ajattelin myös tehdä jonkinlaisen yhteenvedon blogiin, sitten kun kaikki kaupungit on koluttu.

  Itse asiassa kaupunkeja missä on käyty on paljon enemmän, koska Teppo kävi samaan aikaan, kun itse oli sisareni luona, vielä Mikkelissä, Imatralla, Savonlinnassa ja Punkaharjulla, mutta teki ne keikat veljensä kanssa, veljen autolla, joten niitä kilsoja ei voi laskea mukaan.

  Mutta joo… On tullut tehtyä nyt kotimaanmatkailun eteen oma osa ihan varmasti, eli ei tarvitse ministereiden vinkua ;-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi Anna! Ehkä vielä avaat jossain jutussa tuon Lamminkin – sen verran pieni paikka, ettei taida kuitenkaan ihan jokaisen kotimaan matkailuakaan harrastavan kohdelistalle päätyä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *