31 majakkaa Suomen 33/39 majakasta

Ulkokalla feature

(Päivitetty 14.8.2023 Strömmingsbådanin osalta)

Kesällä 2023 kävimme heinäkuussa Tiiskerin majakalla ja elokuussa Strömmingsbådanilla.
Kesän 2022 majakkaretkemme veivät uudelleen Bengtskärin majakalle, tällä kertaa myös yöksi ja Keminkraaselin majakalle Kemin edustalla.

Perämeren kansallispuisto ja Keminkraaselin majakka

Kesäretki Tiiskerin majakalle

Kesällä 2021 paikkasimme hyvin kesän 2020 koronan takia heikkoa antia. Koronan takia yleiset majakkaretket olivat edelleen kortilla, joten lähestyimme asiaa sopimalla kolme yksityistä retkeä yhteensä 5 majakalle. Kaikille retket tietysti säävarauksella, mutta kesä 2021 tarjosi heinäkuussa parastaan ja kaikki kolme retkeä pystyttiin toteuttamaan.

Majakkalistamme pidentyessä aloin myös selvittää, että montako majakkaa Suomessa on. Siis Traficomin määritelmän mukaan: ”kooltaan huomattava, valaistu kiinteä turvalaite”. Erilaisissa ”majakkalistoissa” esiintyy ainakin majakoita, pohjamajakoita, pookeja, loistoja, linjaloistoja ja sektoriloistoja – vain joitakin mainitakseni.
Samaan tapaan aloittaessamme maabongausharrastuksen laskimme monessako maassa olemme käyneet, mutta jonkin ajan kuluttua piti myös paneutua siihen, että montako maata on – ja miten maa määritellään.

Suomen majakoiden osalta tutkin kaikki Suomen majakat meloen kiertäneen Antin majakkalistaa, Suomen majakkaseuran sivuilla olevaa Suomen majakat ja pookit -karttaa, Traficomin materiaalia ja Wikipediaa ja päädyin lopulta, osaltamme, siihen, että Suomessa on 39 ”majakka-luokan” majakkaa, joista 33 Manner-Suomen rannikolla ja 6 Ahvenanmaalla. Hyvä kartta, jossa on niin majakoita kuin pohjamajakoita löytyy myös tuolta Wikipedian sivuilta.

Majakkaseuran kartalla on 42 majakkaa, joista kolme, Gustaf Dalen, Helsinki ja Vaasa ovat pohjamajakoita.
En, ainakaan vielä, ole saanut selville, että miksi juuri nämä kolme pohjamajakkaa on kelpuutettu joukkoon, sillä pohjamajakoita on yhteensä yli 20.
Täysin kiistattomia majakoita, siis majakoita, jotka on sellaisiksi määritelty myös muissa lähteissä, listalla on 35, mutta kelpuutan, kuten Suomen majakkaseurakin, joukkoon myös Gustavsvärnin, Kallon, Rönnskärin ja Söderskärin.
Kaksi ensimmäistä esimerkiksi Traficom -luokittelee sektoriloistoiksi, ehkä heidän käyttämän määritelmän kohdan ”huomatta” takia. Rönnskärin ja Söderskärin valot on sammutettu, eli ne ovat nykyisin pookeja, mutta sellaisenakin sen verran selkeästi majakoita, että hyväksyn nekin.

Tältä 33+6 majakan listalta olemme nyt nähneet 30, kaikki Manner-Suomen rannikolla. Joitakin Ahvenanmaan majakoita olemme saattaneet ohittaa purjehdusvuosinamme, mutta koska muistikuvat ovat hämäriä emme ole niitä laskeneet.

Viimeksi listasin kevyemmin perustein 24 majakkaa, mutta tiputan nyt niistä pois pohjamajakat, eli Gustaf Dalenin ja Helsingin, valomajakan Lokkiluoto Helsingin edustalla ja satamaloiston Ryssäntorni – jää 20 majakkaa. Kun siihen lisätään tämän kesän 8 majakkaa, eli Tauvo, Ulkokalla, Stubben, Norrskär, Utgrynnan ja Ritgrund, Yttergrund ja Kaijakari niin lukemaksi muodostuu tuo 28 majakkaa.

24 majakkaa Suomessa

Majakkalistamme (päivitetty 14/8/2023)

Näillä majakoilla olemme vierailleet tai ohittaneet ne kuvausetäisyydeltä suunnilleen idästä lännen kautta pohjoiseen:

    1. Söderskär
    2. Harmaja
    3. Suomenlinna
    4. Porkkala
    5. Rönnskär
    6. Jussarö
    7. Längden
    8. Gustavsvärn
    9. Russarö
    10. Bengtskär (viimeksi 2022)
    11. Utö
    12. Märket
    13. Isokari
    14. Kylmäpihlaja
    15. Säppi
    16. Kallo
    17. Kaijakari (2021)
    18. Yttergrund (2021)
    19. Sälgrund
    20. Norrskär (2021)
    21. Utgrynnan (2021)
    22. Valassaaret
    23. Ritgrund (2021)
    24. Stubben (2021)
    25. Tankar
    26. Ulkokalla (2021)
    27. Tauvo (2021)
    28. Marjaniemi
    29. Keminkraaseli (2022)
    30. Tiiskeri (2023)
    31. Strömmingsbådan (2023)

Linkkasin listaan kunkin majakan kohdalle jutun retkestämme kyseiselle majakalle. Joillakin majakoilla olemme vierailleet samalla retkellä/matkalla/purjehdusreissulla, joten osa listan linkeistä ovat samoja.

Bengtskärissä, Kylmäpihlajalla ja Sälgrundissa olemme olleet yötäkin.

Yö Bengtskärin majakalla

Alla muutama kuva suosikeistamme. Jutun otsikkokuva on Ulkokallan majakalta.

Majakat Utö
Märketin majakka – Suomen majakoiden ykkönen?
Majakat Utö
Utön luotsiasema ja majakka
Majakat Sälgrund
Öinen kuva Sälgrundin majakalta
Utgrynnan 2021
Utgrynnanin majakan ohitimme lähietäisyydeltä kesällä 2021
Harmaja
Harmajan majakka kuvattuna Silja Serenaden kannelta juhannuksena 2021

Puuttuvat 2 + 6 majakkaa

Manner-Suomen rannikolla (idästä pohjoiseen):

  1. Merikarvia
  2. Kallan

ja Ahvenanmaalla:

  1. Kökarsören
  2. Bogskär
  3. Lågskär
  4. Flötjan
  5. Nyhamn
  6. Sälskär

Manner-Suomen jäljellä olevista majakoistamme saatamme tulevina vuosina vielä yrittää Merikarvian majakkaa Kasalasta (n. 50 kilometriä Porista pohjoiseen) ja Kallania Pietarsaaren edustalla. Venekuljetus Kallanille saattaa löytyä Mässkärin venekuljetuksia hoitavan henkilön kautta ja Merikarvian majakalle Kasalasta. Puhelinnumerot ao. henkilöille on jo tiedossa, mutta tilanne pitää toki sitten tarkistaa lähempänä retkien mahdollisia ajankohtia.

Ahvenanmaan majakoihin en, vielä, ole suhtautunut kovin ”vakavasti”, mutta voisihan noita puuttuvia majakoita sielläkin ehkä vielä joskus käydä katsomassa – tai sitten ei. Ahvenanmaan majakoista olemme käyneet vain Märketillä, mutta purjehdusvuosina olemme luultavasti nähneet ainakin Nyhamnin ja Bogskärin. Lågskärille ja Sälskärille pohjoisessa on tarjolla retkiä tai niille pääsee venetaksilla. Nyhamn ja Flötjan kannattaisi tietysti yrittää yhdistää Lågskärin retkeen. Bogskär ja Kökarsören ovatkin sitten jo kauempana merellä.

Ahvenanmaan majakoita

Join the Conversation

24 Comments

  1. Mitkä ovat olleet suosikkejasi? Me ei kovin monilla majakoilla ollakaan vielä vierailleet, mutta vielä tämän kesän aikana on varattuna retket Bengtskärille, Märketille, Sälskärille ja Utöhön. Myös Tankar kiinnostaisi kovasti, mutta sinne ei ainakaan tänä vuonna ennätä. Tuonne Lågskärille en retkeä löytänyt eikä se kiinnostanut niin paljoa, että taksiveneellä tulisi lähdettyä.

    Miksi Kallo ei muuten olisi ”oikea” majakka?

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Tämä miksi joku on majakka ja joku toinen ei, on selvästikin korkeampaa matematiikkaa tai muuta tiedettä. Suomen majakat -Facebook-ryhmässäkin olen tätä listausta jakanut ja toistaiseksi ei isompia vastalauseita ole esitetty, mutta jotkut tosiaan luokittelevat Kallon sektoriloistoksi. Mene ja tiedä :-)
      Meillä ihan erityisesti mieleen ovat jääneet ainakin Märket ja yö Sälgrundin majakalla. Miksei myös Utö.

  2. Olen käynyt vain Utön majakalla. Siellä innostuin nimenomaa opastuksesta ja saaren tarinoista. Olihan majakkakin hieno, kun oli niin erilainen sisältä ja ulkoa. Mikä teki noista suosikkimajakoista suosikkisi?

  3. says: Mari

    Kunnioitettava on vierailulistanne! Itselläni vain muutama bongattuna. Se taitaa olla siten, että jos asuu meren rannalla, suuntaa reissunsa ennemmin sisämaahan. Toki läheinen Isokari ja Kylmäpihlaja ovat tuttuja.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Me kyllä asumme meren rannalla – ja viihdymme myös matkoillamme meren rannalla tai saarilla :-)

  4. says: Reissu-Jani

    Kiitos listauksesta. En ole kovinkaan monella majakalla käynyt, koska vaativat hieman veneilyä ja saavutettavuus on niin paljon keleistä kiinni osissa majakoista. Käydyt majakat ovat: Suomenlinna, Rönnskär (kun se oli vielä toiminnassa), Bengtskär ja Marjaniemi. Näistä Rönnskärin ja Bengskärin majakoissa ihan sisällä tornissa ja huipulla. Märketilla haluaisin vierailla sen erikoisen paikan vuoksi, mutta vaatisi varmaankin hieman järjestelyjä. Majakoiden nimiä tulee yleensä kuultua Ylen merisää lähetyksissä klo 05:50 tai 12:45 kun autossa yleensä Ylen kanavia kuuntelen.. Se on jotenkin aika hypnoottista kuunneltavaa mielestäni.. ”Säähavainnot rannikkoasemilla tänään klo 5”..

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Märketille pääsee veneretkellä Eckeröstä. Eckerössä kannattaa kuitenkin varautua viipymään ainakin muutaman illan verran (retket tehdään yleensä iltaisin, sillä tuulet usein vähän tyyntyvät silloin), jolloin jos yhtenä iltana ei onnistu, niin seuraavana sitten ehkä. Saari on kyllä ovela senkin takia, että siellä on Suomen ja Ruotsin välinen maaraja rusetin muotoisena keskellä saarta, eli kun jotkut maabongarit laskevat maarajojen ylityksiä, niin tuollakin se onnistuu :-) Märkethän on myös muutamassakin maabongausjärjestelmässä pisteen arvoinen ja sen myötä jotkut ”korkeantason” bongarit tapaavat käydä siellä pikaisesti yksityisesti helikopterilla.

  5. Hieno lista! Tiedänpäs mistä alan sitten tietoa kaivelemaan kun taas ollaan menossa Suomessa jollekin majakalle. Mikähän niissä majakoissa oikein on, että ne kiinnostaa osaa ihmisistä. Ehkäpä jotenkin niihin liittyvät tarinat ja historia. Meillä on toiveissa joskus yöpyä jollain majakalla, mutta toistaiseksi emme ole sitä toteuttaneet lasten vuoksi. Ei olisi kiva jäädä jumiin sään vuoksi jonnekin saarelle vähäisillä eväillä. Vaikka nythän meidän lapset on jo sen verran isoja, että ei sekään enää ehkä haittaisi.

  6. Ihan kivasti olette noilla majakoilla käyneet. Vielä on muutama jäljellä. Itsekin jossain vaiheessa haaveilin tuosta kaikkien majakoiden näkemisestä mutta taitaa jäädä, kun pariin vuoteen ei ole käyty yhdessäkään.
    Tuo yksityinen kyyditys pitää pitää mielessä, kun vaihtoehtoja pohtii.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Näiden majakkaretkien haastehan on, riippumatta siitä ovatko ne valmiita retkiä tai itse järjestettyjä, että ne pitää sopia ajoissa, mutta ne ovat kuitenkin tuuliriippuvaisia, eli riskillä mennään. Kaikki käyttämämme yrittäjät olivat kuitenkin joustavia sikäli, ettei tarvinnut maksaa mitään etukäteen ja nyt heinäkuussa oli onni myötä ja kaikki retket toteutuivat!

  7. says: Sanna I Seven Seas

    Teillä on kyllä arvostettava listaus nähtyjä majakoita täällä Suomessa. Oli siellä tuttuja majakoita itsellekin, jotka tulleet nyt veneillessä tutuiksi. Bengtskär on kyllä itselle se tähän astisista huikein kokemus!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sanna! Ensimmäisillä mekin kävimme purjehdusvuosina, tosin juuri esimerkiksi Bengtskärissä Kasnäsistä vuoroveneellä, oma vene odotti siellä, sillä Bengtskäriin rantautuminen ei oikein onnistu paitsi hyvin harvoilla keleillä.

  8. says: Terhi

    Tunnustaudun kyllä majakkabongariksi, mutta en ole mitenkään erityisesti asiaan vihkiytynyt, jos sopiva majakka osuu tielle niin käyn siellä. Tänä kesänä jäi vähän harmittamaan Tankar, kyseisen päivän matka oli täynnä enkä sitten jäänyt odottamaan seuraavaa päivää.
    Haittapuolena majakkavierailuissa on ettei majakkasaarelle aina pääse ja mikäli pääsee niin ei pääse itse majakkaan, moni majakka on veneellä ohitettu eikä rantaan pääsisikään, mutta lasketaanko niitä sitten ollenkaan mukaan.
    Mielenkiintoisin majakka missä olen ollut on Märket, siinä kiehtoo historia (rakennettiin vahingossa Ruotsin puolelle), vaikea päästävyys ja myös yhteisöllisyys saarella.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Terhi! Me olemme laskeneet kuvausetäisyydellä olevat majakat, sillä tosiaan kaikille ei saa edes rantautua (esimerkiksi nyt viimeksi vierailemistamme Utgrynnan oli sellainen).

  9. Paljon olette ehtineet majakoita nähdä. Oma lista on paljon vaatimattomampi :) Haaveissa olisi päästä joskus Bengtskärin majakalle yöksi. Vaikeaa on, ellei ole ajoissa liikkeellä. Laitoin itseni jonoon, kun olivat tältä vuodelta jo varattuna, mutta eipä sieltäkään paikkaa herunut.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Olemme aikoinaan käyneet päiväseltääb Bengtskärillä, mutta mietin, että jos sinne vielä tekisi kertausvierailun. Ensi kesälle voi jo tehdä alustavia varauksia muuten, tiesitkö?

  10. Niin ihana postaus! Ja mikä kunnioitettava lista. <3 Pääsisinpä joskus itse samoihin lukemiin. Onneksi juttuja voi kuitenkin lukea täältä, ja sitten suunnitella omia majakkaretkiä. :)

    Minä olen alkanut pikkuhiljaa tutkia enemmän Norjan majakoita (mikä ei sulje pois sitä, ettenkö haluaisi reissata myös kotimaan majakoilla), ja seuraavana onkin Makkaur, jonne tarvitaan oma venekyyti. Sinne pääsisi myös patikoimalla, mutta koska tarkoituksena on nimenomaan kuvata paljon, niin kameralaukun paino paisuu aika valtavaksi. Vaellus kohteesen ei siis tällä kertaa ole vaihtoehto, mutta onneksi on paikallisia yrittäjiä. :)

    Kiitos vielä, tämä oli ihana!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Monni! Taitaa meillä olla ikääkin tuplasti sen mitä Sinulla, joten ehdithän Sinäkin vielä vaikka mitä, tälläkin saralla :-) Joskus ulkomaillakin, kun seutu on erityisen merellistä, kuten vaikka itäinen Kanada ja Prince Edward Island tai Nantucketin ja Martha’s Vineyardin saaret Yhdysvaltojen itärannikolla, olemme mekin käyneet monella majakallakin, mutta useimmiten keskimäärin vaan muutaman viikon matkoillamme on niin paljon kaikkea muutakin mielenkiintoista, ettemme kovin monelle majakalle kaikkialla ehdi.

  11. Majakoihin ei olekaan tullut ennen perehdyttyä sen erikoisemmin, vaikka niitä sellaisen eteen sattuessa onkin aina ollut kiva katsella ja kuvailla. Tässä tulikin kattava listaus varteenotettavista majakkakohteista, joissa olisi mukava joskus käydä itsekin. :) Mielenkiintoista myös tämä tieto, että majakka ei olekaan niin yksiselitteinen asia, vaan sekin riippuu siitä, miten se määritellään majakaksi. Kiitos tästä infosta kovasti!

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Facebookin majakkaseurassa on melkein vakiokuvio, että joku julkaisee kuvan jostain kohteesta, jota väittää majakasta ja seuraavaksi ensimmäisessä tai viimeistään toisessa kommentissa joku toteaa, että ei tämä ole majakka, vaan pooki tai sektoriloisto tai linjaloisto tai … :-)

  12. says: Markku

    Upeita reissuja ollut varmasti! Mahtavia kuvia olette saaneet majakoista. Ihan itseänikin alkoi kiinnostamaan majakkajahti!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *