Muistoja keväisestä Amsterdamista

Amsterdam

Kerroin jo kirjoittaessani juttua Zaanse Schansin tuulimyllyistä, että keväinen matka-aikataulumme oli blogijuttujen kannalta sen verran tiukka, että muutama juttu jäi vain ajatuksen tasolle.

Amsterdamista kirjoitin sieltä Thalys-junassa Brysseliin matkatessamme lyhyen jutun otsikolla Elämä kantaa – turistinkin: vaikka suunnitelmamme kaupunkiin olivat vielä sinne saapuessamme melko jäsentymättömiä niin lopputulos oli mielestämme oikein hyvä.

Brysselistä palasimme vielä vuorokaudeksi Amsterdamiin, alunperin ihan vahingossa juuri Kuninkaan päivän humuun, mutta jälkikäteen arvioiden tämä jos mikä oli onnekas vahinko!

Kirjoitin jo keväällä myös vierailustamme Keukenhofissa ja pyöräretkestä tulppaanipeltojen reunoja pitkin Pohjanmeren rannalle.

Kotiin palattuamme dokumentoin normaaliin tapaan reissumme kustannukset tältä kahden kaupungin matkalta.

Keukenhof

Kustannusten osalta, älä haksahda Amsterdamin (tai Brysselin tai lähes minkään Länsi-Euroopan suurkaupungin) osalta halpojen lentojen ostamiseen ennen kuin tarkistat majoitusten hintoja. Jos haluat asua mukavasti hyvällä paikalla, niin se ei vaan ole näissä kaupungeissa mahdollista. Halvat lennot saattavat osoittautua niin pieneksi osaksi matkabudjettia, että niistä ei todellakaan kannata aloittaa.

Walleni.us -blogia kirjoittava Sanna päätyi halpojen lentojen ostamisen jälkeen vaihtamaan matkakohteen Amsterdamista Utrechtiin … joka toki sekin on matkan arvoinen.

Amsterdam

Mutta useammastakin blogijutusta huolimatta työpöytäni kulmalle jäi silti kuukausien ajaksi vielä muutama esite Amsterdamista. Tapaan ottaa niitä paikoista, joissa vierailemme ajatuksena, että josko blogijuttuja kirjoittaessani tarvitsisin niitä muistin tueksi ja heitän ne kotona pois vasta ne ”käsiteltyäni”.

Nyt osa aiheista on jo melkein vanhentuneita, kuten Moco-museon Banksy Laugh Now -näyttely, mutta Houseboat Museum lienee kaupungissa vielä ensi keväänäkin. Ja itseasiassa Banksyn näyttelykin näyttäisi jatkuvan tammikuun 15. päivälle – eli juuri ja juuri ehtii vielä!

Banksy Laugh Now

Banksy olikin lähes hienoinen teema vuoden matkoillamme. Amsterdamin lisäksi hänen töitään oli esillä myös Moskovassa.
Kun loppuvuodesta uutisoitiin näyttävästi miten Banksyn Tyttö ja ilmapallo -maalaus tuhosi itse itseään kun se oli myyty huutokaupassa 1,7 miljoonalla, oli kiva ajatella, että mekin olemme äskettäin nähneet jonkin verran hänen töitään.

Pieneen Moco-museoon Museumpleinilla ostimme aikataulutetut iltaliput netistä jonottamista välttääksemme. Huhtikuussa lippuja sai netistä jos ei samalle päivälle, niin seuraavalle.

Moco Banksy Amsterdam
Amsterdam Moco BanksyAmsterdam Moco Banksy

Museon alakerrassa oli (ja on -15.1.2019) myös esillä Roy Lichtensteinin ovelia töitä: mitä väri-iloittelua ja miten ihania yksityiskohtia!

Roy Lichtenstein Moco Amsterdam Roy Lichtenstein Moco Amsterdam

Fidia Falaschettin mikkihiiri - Kaikki Amsterdamista
Fidia Falaschettin Mikki museon pihalla ei ollut Banksyn eikä Lichtensteinin käsialaa

Marjon matkassa -blogi julkaisi jo keväällä tuoreeltaan jutun, jossa on enemmänkin asiaa niin Mocosta kuin Banksystä. Suosittelen, jos museo tai Banksy jäi kiinnostamaan enemmänkin.

Me emme tällä kertaa Amsterdamissa käyneet muissa taidemuseoissa, mutta toki aikanaan olemme kiertäneet niin Riksmuseumin kuin erityisesti Van Gogh -museon.

Houseboat Museum

Ennen Amsterdamin kertausmatkaamme selvittelin myös mahdollisuutta asuntolaivassa yöpymiseen. Niitäkin olisi ollut tarjolla, mutta vain kahdelle hengelle laiva olisi ollut sen verran arvokas vaihtoehto, että tyydyimme Vondelparkin laidalla sijaitsevaan Park Hotelliin.

Mutta vierailimme kuitenkin asuntolaivassa Prinsengrachtilla.
1914 rakennettu Hendrika Maria oli aikoinaan rahtilaiva, mutta sittemmin se on muutettu tilavaksi asunnoksi, joka tarjoaa kivan mahdollisuuden vierailla asuntolaivassa sellaisessa asumatta. Kodikkaiden sisätilojen lisäksi tässäkin asuntolaivassa on kannella komea puutarha.

Houseboat Museum AmsterdamHouseboat Museum Amsterdam Houseboat Museum Amsterdam Houseboat Museum Amsterdam Houseboat Museum Amsterdam Houseboat Museum Amsterdam

Museolaivan lähistöllä Prinsengrachtin kanavan laidalla on monia muita asuntolaivoja, joissa asutaan edelleen. Käsittääkseni tämä ei suinkaan ole Amsterdamin edullisin asumismuoto ja asuntoa voi joutua etsimään vuosia, mutta ainakin näissä laivoissa sitä sitten asuisikin todella kaupungin sydämessä!

Amsterdam kanaalit Amsterdam kanaalitAmsterdam kanaalit

Asuntolaivamuseon ohella kävimme keväällä myös toistamiseen Anne Frank -museossa, mutta siitä kerroinkin jo hiukan tuoreeltaan huhtikuussa.

Anne Frank Amsterdam Anne Frank Amsterdam

Amsterdamia pyöräillen

Tällä kertaa halusimme mekin liittyä Amsterdamissa pyörällä liikkuvaan, voisiko jo sanoa, enemmistöön. Hotellimme vuokrasi sen edustalla olevia pyöriä, joten aurinkoisena kevätpäivänä valinta oli helppo. Amsterdamia hyvin tuntevan Studying the World -blogia kirjoittavan Liisan pyöräilyä koskevista vinkeistä poimimme sen, että kannattaa aloittaa vähän keskustaa rauhallisemmalla alueella ja teimmekin ensimmäisen retkemme läheiseen Vondelparkiin.

Puistossa tiet ovat väljiä, mutta pyöräilijöitä on paljon, joten nopeasti sielläkin oppii siihen, että yks kaks keskelle tietä ei voi pysähtyä ja liikennevirrasta poistumiset pitää tehdä varovasti. Puisto tarjosi hyvän harjoitteluympäristön myös sikäli, että siinä missä kaupunkiliikenteessä on ensikertalaiselle hiukan tekemistä oikean reitin löytämisessä, niin kukkivassa puistossa oli niin paljon nähtävää, että kummasti sitä ehkä harjaantui sielläkin katsomaan niin eteenpäin kuin ohikiitäviä näkymiä.

Vondelpark Amsterdam Vondelpark Amsterdam Vondelpark Amsterdam Vondelpark Amsterdam

Puiston jälkeen suuntasimme kohti keskustaa kanavien reunoille. Isompien katujen ylitykset sujuivat itse asiassa yllättävän helposti juuri siksi, että meitä, pyöräilijöitä, oli niin paljon, että reitti löytyi helposti kunhan pääsuunta oli selvillä. Kanavien rannalla jätimme pariin otteeseen pyörän parkkiin ja jatkoimme jalan, sillä jokaisen kivan kaupan tai kahvilan tutkiminen pyörällä olisi ollut liian hankalaa.
Kaupungissa, jossa on todella paljon pyöriä, voi kyllä joskus olla vaikeaa löytää parkkipaikkaa edes pyörälle!

AmsterdamKaikki Amsterdamista

Park View -hotelli

Amsterdamissa etsimme hotellia Museumpleinin läheltä. Työmatkoillani, vuosikymmeniä sitten, olin majoittunut pariinkin otteeseen Dam-aukion reunalla Grand Hotel Krasnapolskyssä, mutta nyky-Amsterdamia paremmin tuntevat ystäväni suosittelivat Museumpleinia.
Ja hyvä suositus olikin: poikkesimme toki myös Dam-aukiolla, mutta pidimme paljon enemmän Museumpleinista. Grand Hotel Krasnapolskykään ei ollut enää entisensä.

Park View -hotellin sijainti oli hyvä. Parin korttelin etäisyydellä siitä löytyivät niin raitiovaunu- kuin bussipysäkit, ruokakauppa ja kahviloita ja ravintoloita. Yläkerran huoneemme ei ollut suuren suuri, mutta sisustukseltaan pelkistetty ja raikas. Ikkunallinen kylpyhuone oli mielestäni jopa ylellinen.

Parkview Hotel Amsterdam Parkview Hotel Amsterdam

Parkview Hotel Amsterdam
Näkymä kattojen yli Voldelparkin suuntaan

Hotellissa söimme vain yhden aamiaisen, jota kuvaisin ehkä tavanomaiseksi: ei mitään valitettavaa, muttei mitään erityistäkään. Läheisessä Bagels & Beans -kahvilassa nautittua aamiainen sen sijaan jäi mieleenkin. Ehkä se oli tuoreet bagelit, ehkä kiva paikka istua kadun varressa ja katsella ohi ”pyöräilevää” työmatkaliikennettä.

Bagels & Beans Amsterdam Bagels & Beans Amsterdam Bagels & Beans Amsterdam Bagels & Beans Amsterdam

Lähikatujen ravintoloista kävimme kerran läheisessä Small Talk Eating Housessa, mutta ei siitäkään mitään ihan erityistä jäänyt mieleen. Toisin kuin Food Courtista tai Cafe Loetjesta, jotka mainitsinkin jo tuoreeltaan jutussa Elämä kantaa – turistinkin.

Olisikohan tämä jo lopultakin tässä, Amsterdam vuonna 2018!

Schiphol, muttei sentään Amsterdam, onkin jo taas ohjelmassamme tammikuun lopulla 2019: lennämme Angolan Luandasta kotiin Amsterdamin kautta.

 

Tags from the story
, ,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Amsterdamissa on tosiaan valtava määrä pyöriä. Tuossa joukossa käätymisen ja pysähtymisen näyttäminen ennakkoon käsimerkein on kyllä äärimmäisen tärkeää. Minä en muista pyöräilleeni matkoilla kuin Kiotossa. Siellä välimatkat oli sen verran pitkiä, että pyöräilystä oli selkeästi hyötyä kävelyyn nähden.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Me olemme viime vuosina Amsterdamin lisäksi pyöräilleet myös Kööpenhaminassa. Ja sitten tietysti jossain rantakohteessa tyyliin Ohrid, mutta se on vähän eri juttu.

 2. Tuo on hyvä muistutus, etenkin näin uudenvuoden ale hässäkässä, että halpojen lentojen huumassa kannattaa tarkistaa myös majoituksen tilanne ja hinta.
  Amsterdam vaikuttaa kivalta kaupungilta. Haluaisin sinne ehdottomasti tuon kukkaloiston aikaan, joka sinunkin kuvissasi vilahteli.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Riippuu tietysti myös omasta vaatimustasosta – jos hostellimajoitus vaikka vähän kauempana keskustasta riittää, niin silloin varmaan majoitusta löytyy halvallakin.

 3. Käymme lähes joka vuosi Amsterdamissa, sillä siellä asuvat hyvät ystävämme. Kaupunki on moninaisuudessaan aina yhtä viehättävä. Toki viehättävyyttä lisää meidän tapauksessamme se, pääsemme sukeltamaan sen eri puoliin ihastuttavalla paikallistwistillä. Viimeksikin kerroimme blogissamme, minne kannattaa suunnata piknikille amsterdamilaisittain;) Hyvä havainto tuo halvat lennot vs. majoitushinnat. Olemme usein yöpyneet ystävillämme, mutta myös välillä katselleet heidän kotinsa läheltä keskustasta muita majoitusvaihtoehtoja. Suuremmalle porukalle suosittelen airbnb-majoituksia ihaninen terasseineen ja jokimaisemineen. Tuttavapariskunnan kanssa vuokrasimme kerran syksyllä asuntolaivankin, mutta totuus oli, että kaunis kansipartsi jäi hyisellä ilmalla käyttämättä. Maisemat ja tunnelma olivat toki kohdallaan, ja hinnat vain puolet kesän hinnoista.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve!
   Mitenkähän Amsterdamissa suhtaudutaan airbnb:hen? Kaupunkihan on myös yksi Euroopan pahiten ”turistisoituneita”, joten ehkä noitakin on jo niin paljon, että vaikuttavat asuntomarkkinoihin ja sitä kautta saattavat saada paikalliset vihaamaan turisteja kuten Barcelonassa.

 4. says: Anna

  Tuo on kyllä hyvä muistaa katsoa myös majoitusten hintatasot. Jos siis oikeasti haluaa päästä edullisesti. Minulla on ollut tapana valita halvin mahdollinen hostelli silloin kun hintataso on korkea ja sitten halvemman hintatason paikoissa valitsen jotain vähän luksusta. Meillä on aina kaksi pientä lasta mukana ja nykyään olen huomannut, että hostellitkin toimivat lasten kanssa, vaikka ei olisi edes omaa kylpyhuonetta. Tosin sentään vaippaikäisiä ei meillä enää ole. Yhteiskeittiöissä on kiva valmistaa lapsille vaikkapa puuroa tai keittää heidän herkkuaan eli pelkkää makaroonia tai riisiä. Näitä tuotteita löytyy usein vieläpä ilmaiseksi. :D

  Amsterdamissa olen ollut nuorempana pariin otteeseen rilluttelemassa. Silloin ei kyllä käyty museoissa vaan hilluimme red light districtin juottoloissa. Vähän on muuttuneet intressit itsellänikin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Näin seniori-ikäisinä olemme asettaneet jokseenkin ehdottoman rajan tuohon omaan kylpyhuoneeseen. Tietysti myös mahdollisuus omaan yörauhaan on aika kova juttu.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.