Matkavuosi 2018 – 9 + 1 uutta maata/aluetta

Saint Lucia banaanit

Muutama vuosi sitten arvelin, että mitä enemmän olemme maailmaa jo kiertäneet, niin sitä vähemmän uusia maita ja alueita kertyisi tulevina vuosina, mutta ihan niin ei ole, vielä, käynyt.
Tänä vuonna teimme kolme kaukomatkaksi laskettavaa matkaa: Karibialle, Mongoliaan ja Myanmariin ja niistähän nuo uudet maat ja alueet tulivat, sillä Euroopanhan ”saimme valmiiksi” jo vuonna 2014.
Mutta mahtui vuoteen yksi Eurooppa-saavutuskin: Zagrebin jälkeen olemme nyt käyneet kaikissa Euroopan pääkaupungeissakin!

Uusia maita ja alueita

Saint Kitts
Brimstone Hillin linnoitus Saint Kittsillä
Grenada
Pääsiäisen leijat St Georgesin kadulla Grenadassa

Vuoden 2018 uudet maamme olivat:

Lisäksi alueina kävimme Sint Maartenilla ja Saint Martinilla. Näistä Sint Maartenilla olimme lyhyesti poikenneet jo aikaisemmin, joten siitä ei enää tullut uutta aluetta, mutta Saint Martinista tuli. Trinidad & Tobagollakin poikkesimme välilaskun verran (eli Travelers’ Century Clubin mukaan maita tälle vuodelle kertyi oikeastaan 9).

Erillisiä ulkomaan matkoja kertyi 12 ja lisäksi 3 yöpymisiä sisältää kotimaan matkaa Turun matkat poislukien, sillä käyntimme Turussa eivät oikeastaan ole ”matkoja”.

Uusia TCC-alueita emme tänä vuonna saaneet ”valmiiksi” siinä missä Pohjois-Amerikan ja Pohjois-Amerikan viime vuonna. Karibian alue tosin lähestyi sitä maatasolla: vain Dominikaaninen tasavalta ja Haiti jäivät vielä uupumaan.

St Vincent
Pyykkejä kuivumassa joen varrella Saint Vincentillä

Vuoden huiput

Vuoden huiput uusina maina olivat Myanmar ja Dominica.
Myanmar ylitti odotuksemme monella tapaa, eivätkä ne odotuksetkaan olleet ihan pienet! Eteläisen Karibian kierroksemme monesta valtiosta Dominica poikkesi edukseen kaikista muista – ja vaikkakin siellä oli edelleen parinkin hurrikaanin jäljet näkyvissä.

Myanmar
Palatsialueen muuria Myanmarin vanhassa pääkaupungissa Mandalayssa
Dominica
Dominica – jotain ihan muuta kuin valkoista hiekkarantaa

Muista kohteista haluan mainita Cesky Krumlovin: kaupunki oli todella kaunis. Erityisesti pidimme valokuva-ateljee Seidelistä.

Cesky Krumlovin talvinen satukaupunki
Cesky Krumlovin talvinen satukaupunki

Berliinin Adlon-hotellista ei tietysti myöskään voi kuin pitää! Ja omassa sarjassaan osallistumisemme Barcelonassa pidettyyn Traveler’s Century Clubin kokoukseen oli myös ehdottomasti matka, joka kannatti tehdä.

Suomi-kohteiden huippua edusti tänä vuonna ehdottomasti Verla.

Eurooppaa kertaamassa

Jos emme kuluneena vuonna saavuttaneet mitään sen kummempia maa- tai aluetavoitteita, niin yhden tavoitteen sentään saavutimme: nyt olemme käyneet kaikissa Euroopan pääkaupungeissa!

Mongolian matkallamme poikkesimme paluumatkalla Moskovassa ja syksyllä kiersimme loput puuttuvat pääkaupungit, jotka sattuivat kaikki olemaan sopivasti Balkanilla, eli Podgorica, Sarajevo ja Zagreb.

Zagreb
Turisti Zagrebissa

Helmikuussa kävimme Cesky Krumlovissa ja poikkesimme samalla kertaamassa hiukan Prahaa. Huhtikuussa suuntasimme ensimmäistä kertaa elämässämme Keukenhofiin ja samalla matkalla kertasimme Amsterdamia ja Brysseliä.

Keukenhof
Mustia tulppaaneja etsimässä Keukenhofissa

Toukokuussa kävimme Berliinissä kolmannen kerran, tällä kertaa erityisteemana jo pitempään toiveissani ollut yöpyminen hotelli Adlonissa.

Heinä-elokuussa matkustimme elämämme ensimmäiselle (ja ehkä viimeiselle) vaellusmatkalle Skotlannin ylämaille ja Isle of Skyelle ja kävimme samalla reissulla myös Belfastissa ja Dublinissa.

Isle of Skye
Välillä tarvittiin vähän apua puroja ylitettäessä Isle of Skyella

Syksyllä pistäydyimme vielä Pietarissa ja joulun vietämme Tallinnassa, joten Eurooppakin on ollut vahvasti mukana matkailukuvioissamme tänäkin vuonna.

Vuoden 2019 suunnitelmissa on vahvimmin Ateenan kertaus, mutta eiköhän muutama muukin näistä kaupungeista: Tukholma, Kööpenhamina, Lontoo ja Viipuri löydy vuoden 2019 matkayhteenvedostamme.

Suomea ristiin rastiin

Matkailuvuotemme aloitimme yöpymällä tammikuussa kaksi yötä lasi-iglussa Kakslauttasessa. Revontulia emme nähneet, mutta ehdimme kokea muutaman päivän kunnon talvea yli -20 asteen pakkasineen ja koettua yöpyminen lasi-iglussa talven keskellä.

Kakslauttanen
Kakslauttasen lasi-igluja

Kesällä teimme muutaman lyhyemmän kotimaan matkan: kiersimme tänäkin kesänä länsirannikon majakoita (Kylmäpihlaja, Kallo, Säppi) ja kävimme tutustumassa Kotkan ja Haminan seutuun.Saavutimme myös tavoitteen käydä kaikilla Suomen Unescon maailmanperintökohteilla, joista tälle kesälle olivat jääneet Sammallahdenmäki Raumalla ja viimeisenä Verla Kouvolan lähellä.

Verla
Verla

Turussa kävimme tietysti tänäkin vuonna lähinnä sukuloimassa, mutta myös kampaajalla: sisarentyttäreni osaavaan käsittelyyn kannattaa vaikka ajaa muutama sata kilometriä!

Maa- ja aluesaldot vuodenvaihteessa

Maasaldomme nousee tänä vuonna lukuun 125/126, eli olemme karkeasti laskien nähneet runsaat 60 prosenttia maailmasta.
Travelers’ Century Clubin alueita kasassa nyt kasassa 178/181, mikä tällä tarkemmalla jaolla on noin 55 % maailmasta.
Alueiden määrää kasvatti yhdellä TCC-listaan lisätty Akrotiri and Dhekelia Kyproksella, joilla olimme jo käyneet ennen kuin se oli määritelty TCC-alueeksi.

Barbados
Pilvinen aamu Barbadoksella

Vuoden 2019 suunnitelmia olemme vasta tehneet alkuvuodelle, mutta niissäkin on jo 10 uutta maata, joten ehkä maasaldo kasvaa vielä ensi vuonnakin melko reippaasti. Miten olisi vuodenvaihteen 2019/2020 tavoitteeksi 138/139. Hiukan haastava toki, mutta eikös tavoitteiden pidä sellaisia olla?

Muita lukuja

Lentäminen on ollut kovasti tapetilla kuluneena vuonna. Kieltämättä lennämme paljon, mutta ei taida se lentäminen sittenkään olla se suurin mörkö ilmastonmuutoksessa. Ja itse asiassa lensimme vähemmän kuin vuonna 2017 (91 890 km) – vähennystä siis noin 15 %.
Lyhyin lentomme oli Sint Maartenilta Saint Kittsille, mutta eipä noiden saarten välillä käytännössä muitakaan vaihtoehtoja ole. Pisimmät lentomme olivat kuluneena vuonna Helsinki – Bangkok -välillä, joka on aavistuksen pitempi kuin Amsterdam – Sint Maarten/Atlanta.

Flightradar 2018
Kuvan luvut yhdeltä, eli CO2-päästöjen osalta yhteenlaskettu lukumme on 19,8 tonnia.

Muualla kuin kotona tulemme nukkuneeksi 95 yötä, eli kokonaista 11 vähemmän kuin vuonna 2017. ”Asuntosäästäminen” sujui siis tänä vuonna aavistuksen huonommin. Pisimpään olimme Karibialla, 15 yötä, ja lyhyin lentäen tehty ulkomaan matkamme oli 2 yön matka Travelers’ Century Clubin kokoukseen Barcelonassa.

Harrastuksestamme maksoimme vuonna 2018 n. 39 kEur (kahdelta), joka on alle tonnin tarkkuudella saman verran kuin viime vuonna.
Matkakohtaiset kustannuserittelyt olemme julkaiseet vuoden mittaan.
Eteläisen Karibian saarikierros oli tämän vuoden kallein reissu ja joulu Tallinnassa tulee olemaan halvin ulkomaan matkamme.

Mongolia
Hevosten selässä Mongoliassa

 

Tags from the story
Join the Conversation

14 Comments

    1. says: Pirkko

      Kiitos Katja! Mukavia reissuja ja mukavaa joulua myös Sinulle. Olemme myös seuranneet Sinun reissujasi mm. Tel Aviviin mielenkiinnolla.

  1. Monipuolinen kokoelma kohteita tänä vuonna ja tosi tehokkaasti olette kolunneet uusiakin kohteita. Itselläni uusia maita tuli vain kaksi: Kanada ja Marokko, ja Marokko korkkasi mulle myös uuden mantereen, sillä en ollut aiemmin matkustanut Afrikkaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Heli! Tuota Karibiaa olimme vähän säästelleet myöhäisemmäksi elämässä, mutta nyt sattui sitten sopiva matka viime keväälle, joten tulipahan nyt sitten ”jo” käytyä läpi nuokin maat.
      Marokon rinnalla suosittelen Tunisiaa, jossa kävimme alkuvuodesta, sinne löytyy edullisia matkoja helposti ja maassa on paljon nähtävää.

  2. Ootte te mahottomia matkaajia ?. Joko ykkössija Suomessa häämöttää? Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Ja matkapäiväkirjakirjastonne on taas entistä mielenkiintoisempi. Oikein hyvää joulua ja hyvää matkailuvuotta 2019.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi Asko! Matkabloggaajien maailmassa saatamme ehkä mahtua kymmenen kärkeen, mutta vaikka Maailmanmatkaajissa olemme melko keskivertoja, jos sitäkään. Ja kun mennään maailman tasolle, niin olemme varmaan kohdassa aloittelijat. Juuri luin kaverista, norjalaisesta, joka on nyt käynyt vähintään kaksi kertaa jokaisessa maailman maassa – ja hän taitaa edelleen olla alle nelikymppinen.

  3. Melkoinen vuosi takana teillä. Tätä luki itsekin inspiraatiomielessä, vaikka mukana oli kasa jo tuttujakin kohteita:) Hyvää joulua ja onnellista matkatäyteistä vuotta 2019 teille!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eve! Pitäisikö tähän todeta jotain sananlaskua tapaillen, että sitä pitää takoa kun rauta on kuumana, eli senioreina tiedämme, että kyllä tämä tahti meillä jossain vaiheessa ellei kokonaan hiivu, niin ainakin hidastu, joten nyt mennään kun kummankin kunto vielä kestää :-)

  4. says: Mimmu

    Mahtava ja kattava yhteenveto.
    Teillä on kyllä ollut hengästyttävä tahti reissuja, vähän joka puolella maailmaa tänä vuonna!!!
    Mielenkiintoisia kohteita ja upeita maisemia!!!
    Nuo Karibian saaret olisi kiva kanssa hypellä ja Mongolia kiinnostaisi kanssa, noista kerkesinkin jo lukea enemmän postauksia.
    Vaikka teillä on kasassa jo hurja määrä maita ja paikkoja niin oletan että reissut jatkuu 2019 uusilla seikkailuilla?!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mimmu! Vuoden 2019 alkupää vasta on suunniteltu, ja jos se toteutuu suunnitellulla tavalla (tammi-maaliskuu), niin maasaldon pitäisi karttua 10 uudella maalla :-)

  5. says: Susanna

    Hyvää Joulua! oi Ateena, se kyllä kiinnostaa. Olen käynyt kerran siellä mutta risteilyn muodossa 2016. Silloin oli niin kuuma, etten mitenkään jaksanut/vaivautunut kapuamaan Akropoliksen kukkulalle. Olisin kyllä halunnut, mutta tuntui helpommalta olla sightsee bussin kyydissä. Siinäkin näki aika paljon Ateenaa, kun bussi ajoi satamasta asti ympäri kaupunkia niin näin ripauksen Akropolia, kaupunkia appelsiinipuineen ja ranta-alueitakin. Kreikasta minua kiinnostaa moni muukin kohde, Santorini ei sisältynyt risteilyyn joten sen haluaisin myös nähdä. Nyt Kreikassakin tosin on turistivero, joten siihen pitää varautua

    1. Kiitos Susanna! Meidän ensimmäinen vierailumme Ateenaan oli elokuussa ja lämpöä piisasi! Siksi nyt olisikin tarkoitus yrittää sinne keväällä tai syksyllä, muttei missään tapauksessa kesällä :-)

    1. says: Pirkko

      Tack! Hoppas de blir några också nästä år – man vet ju aldrig vad som händer, speciellt när man inte blir yngre med åren.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *