Päivä Maarianhaminassa – Kobba Klintar ja muita retki-ideoita

Kobba Klintar

Tänäkin kesänä Helsingistä voi tehdä Päivä Maarianhamina -risteilyn Silja Serenadella – sillä suomalaisten suosikkilaivalla, jossa on helppo avoimen kävelykadun ansiosta. Päiväristeilyllä on Maarianhaminassa aikaa reilut 7 tuntia. Maarianhaminan ehtii hyvin ottaa haltuun tuossakin ajassa ja jos kaupunki on jo ennestään tuttu, niin lisää kohteita löytyy lähiseudulta. Vuosien mittaan monen monta kertaa Maarianhaminassa ja Ahvenanmaalla käyneinä vietimme perillä tänä kesänä tällaisen kesäpäivän:

Kobba Klintar

Kobba Klintar

Vuosi sitten seurasimme kannella laivamme lähtöä Maarianhaminasta ja päädyimme ihastelemaan auringonpaisteessa kylpevää Kobba Klintarin luotoa. Ajatus vierailusta luodolla jäi itämään ja melkein heti varattuamme tällekin kesälle risteilyn Maarianhaminaan, varasimme myös retken Kobba Klintarille. Bo-Erik Westberg kuljettaa veneellään halukkaita luodolle kesällä kahdellakin päivittäisellä lähdöllä (10:30 ja 13:30), mutta vene ei ole kovin suuri, joten jos haluat varmistaa paikkasi siinä, kannattaa ehkä olla häneen yhteydessä jo etukäteen. Retket Kobba Klintarille lähtevät museolaiva Pommernin vierestä.

Matkalla Kobba Klintarille Bo-Erik pysäyttää veneen jo vähän ennen luotoa ja kertoo, että nyt olemme vuonna 1933 haaksirikkoutuneen Järnbarken Plussan päällä. Läheisellä luodolla on muistomerkkikin haaksirikossa kuolleille 12 merimiehelle. Pelkkä tarina kohta lähes 100 vuotta sitten haaksirikkoutuneesta laivasta olisi saattanut katseiden jo suuntautuessa Kobba Klintariin mennä ohikin, mutta kun Bo-Erik näyttää laivan kaiulla meille yli 30 metrin syvyydessä makaavan hylyn, niin tarina herää eloon.

Järnbarken Plus Kobba Klintar satama Kobba Klintar vene

Jo Kobba Klintaria lähestyessämme kiinnitimme huomiomme pienemmällä luodolla olevaan ”mieheen”,  joka osoittautuukin taideteokseksi. Musta siluetti on hauska, kuten myös ”miehen” työtä seuraava kissa. Myöhemmin huomaamme toisenkin ”miehen” vanhan luotsituvan parvekkeella.

Katseemme viivähtää myös Marhällanin majakassa. Tarkkaan ottaen Marhällan taidetaan luokitella loistoksi, ei majakaksi, vaikka punamustaraitainen Marhällan maallikon silmissä majakalta näyttääkin. Ahvenanmaan majakoista olemmekin, toistaiseksi, käyneet vain Märketillä. Sälskär ja Lågskär voisivatkin olla mukavia retkikohteita vähän pitemmällä Ahvenanmaan vierailulla.

Kobba Klintar taide

Kobba Klintar taide
Marhällanin majakka tai loisto ja Juha Pykäläisen taidetta

Kobba Klintar taide

Luotsiasema ja sumutorvi

Kobba Klintarin ohittavien laivojen kannelta näkyy luodolla sijaitseva vanha luotsitupa ja valkoinen pooki.
Kumpaankin pääsee vierailemaan ja luotsituvassa kannattaa ehdottomasti koluta kaikki kerrokset alhaalta ylös. Alimmassa kerroksessa on ison sumutorven käyttämiseen aikoinaan tarvittu koneisto: dieselmoottori tankkeineen, kompressori ja 7 kuutiometrin ilmatankki. Toisessa kerroksessa on majoitustiloja, mutta ne ovat kuulemma vain henkilökunnan käytössä, eli yöpyä saarella ei ilmeisesti voi. Kolmannen kerroksen täyttääkin sitten jättimäinen sumutorvi, joka on aikoinaan auennut parvekkeelle, jossa nykyisin on ”siluettitähystäjä”. Parvekkeellekin pääsee kurkistamaan. Jos sumutorvi olisi vielä käytössä, niin sieltä taitaisi kyllä lentää taivaan tuuliin sen huutaessa täydellä teholla! Torven ääni on kuulemma aikoinaan kuulunut Grisslehamniin asti. Tällä videolla vuodelta 2011 sumutorvea käytetään, vielä ainakin kerran.

Luotsitupa Sumutorven koneisto Sumutorvi

Taidetta luotsituvallakin
Taidetta luotsituvallakin

Kahvila ja luontopolku

Luotsitupaan majoittuvaa nenkilökuntaa tarvitaan ainakin pienen kahvilan pyörittämiseen. Kahvilasta voi ostaa paitsi perinteistä Ahvenanmaan pannukakkua tai Kobba-munkkeja, mutta myös ruokaisia voileipiä, eli saarella voi halutessaan syödä vaikka kevyen lounaan.

Taiteen ja historiallisten rakennusten lisäksi Kobba Klintarin luonnossa on ihan kivasti ihmeteltävää. Saarta kiertää luontopolkukin, jolla on monen monta rastia, joissa esitellään niin kalliomuodostelmia kuin kasveja. Erityisen mielenkiintoisia olivat mielestäni siellä täällä luodolla olevat pienet kolmionmuotoiset majat, joista pitikin sitten ihan kysyä kahvilassa, että mitä ne ovat. Ovat kuulemma haahkanpesiä!

Kobba Klintar
Lokki pookin ikkunalla
Kobba Klintar kahvila
Vielä isompi lokki kahvilan kulmalla
Ahvenanmaan pannukakku
Ahvenanmaan pannukakkua luumuhillolla – tai vadelmahillolla, jos luumu ei nappaa
Juhannuskruunu
Juhannuksena Kobba Klintariakin koristi juhannuskruunu

Kobba Klintar

Kobba Klintar
Suoja haahkanaaraille, eli ådoille. Ruotsin kielessä haahkalle on monta nimeä: ejder = haahka, åda = aikuinen naaras, guding = aikuinen uros, hälsing = 1-2 vuotta vanha uros ja skröja = nuori naaras.

Saariretken pituudesta voi sopia melko joustavasti retken alussa: tällä kertaa meitä oli veneessä 5 matkustajaa ja meille kaikille sopi, että viivyimme saarella n. 1½ tuntia ja niin olimme takaisin Pommernin viereisellä laiturilla klo iltapäivällä klo 13, mutta joillekin kuulemma riittää saarella vain ½ tuntiakin – ja jotkut taas viipyvät siellä mielellään melkein koko päivän.

Nåtön luontopolku

Kävimme tänä vuonna Ahvenanmaalla kerran jo toukokuussa. Yksi meillekin uusista kohteista oli silloin Nåtön luonnonsuojelualue, jonka lehdot toukokuun puolessa välissä olivat vasta aloittelemassa kukintaansa ja niinpä suuntasimme samaiselle luontopolulle nyt vielä toistamiseen nähdäksemme edes osan alueen kämmeköistä kukassa. Jos toukokuu oli hiukan aikainen ajankohta, niin parhaan kukkaloiston kannalta juhannus oli ehkä hiukan myöhäinen, mutta kyllä lehtometsä kaikkina vuodenaikoina tarjoaa nähtävää.

Kämmeköitäkin toki näimme vielä, pinkkejä maariankämmeköitä ja valkolehdokkeja.

Nåtö kesäkuussa
Nåtö kesäkuussa
Nåtö kesäkuussa

Pyöräretki Nåtön luontopolulle Ahvenanmaalla

Boquerian

Jo kahden retken jälkeen olimmevälipalan tarpeessa. Tapas-ravintola Boquerianista (Torggatan 13, ihan Maarianhaminan keskustassa) jäi meille kesältä 2020 niin hyvät muistot, että halusimme suunnata sinne uudelleen. Poimimme mielestämme tapaksia menusta vain hillityn määrän kahdelle hengelle, mutta annosten reiluus yllätti meidät taas kerran. No, ei se mitään, tingitään sitten iltaruuasta serranokinkun, vuohenjuuston, bataattiranskalaisten, halloumiranskalaisten ja leivän jälkeen!

Boquerian Boquerian

Merikortteli (Sjökvarteret)

Keskustasta suuntasimme vielä hetkeksi Merikortteliin. Tällä kertaa pienen kauniin Merenkulkijoiden kappelin ovetkin olivat kutsuvasti auki ja pääsimme ensimmäistä kertaa näkemään kappelin myös sisältä. Käsityötalo SALT ja korupaja Guldvivan olisivat saattaneet nekin houkutella, mutta juhannuksena ne eivät olleet auki tai olivat ainakin menneet kiinni jo ennen kuin ehdimme Merikortteliin asti.

Sjökapellet Sjökapellet

Juhannussalkoja tälläkin kertaa

Viisi vuotta sitten vietimme juhannusta Ahvenanmaalla päiväretkeä vähän pitemmälläkin kaavalla ja sen jäljiltä tiesimme jo Maarianhaminan juhannussalot ja niiden aikataulut (taitavat olla samoja vuodesta toiseen, vaikka hyvähän ne on aina tarkistaa). Kobba Klintarin luodolta saapuessamme Maarianhaminan isoa juhannussalkoa juuri pystytettiin (klo 13) ja vähän sen jälkeen (klo 14) oli vuorossa lasten juhannussalon pystytys Lilla Holmenilla. Jan Karlsgårdissa emme tällä kertaa käyneet, ja taisikin olla niin, että koronatilanteen takia tapahtuma sielläkin oli vielä tänäkin vuonna tavanomaista vaatimattomampi, eli juhannustansseja ei vieläkään järjestetty. Lapset sentään pääsivät jo kiertämään juhannussalkoaan Lilla Holmenilla, eli suunta on kuitenkin kohti normaalia.

Ahvenanmaa Juhannus 2021 Ahvenanmaa Juhannus 2021

Juhannussalko Englantilaisessa puistossa ja juhlaliputettuja veneitä Länsisatamassa.

Kesällä 2016 kirjoitin vähän enemmänkin juhannusaloista:

Juhannussalot

Ahvenanmaa 100 vuotta
Ensi kesänä taas – Ahvenanmaan 100-vuotisjuhliin! Juhlinta aloitettiin jo tämän vuoden kesäkuussa ja huipentuu varsinaiseen 100-vuotisjuhlaan 9. kesäkuuta 2022
Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Mikä sattuma, eilen juuri luin Kobba Klintarista. Tästä sainkin tarpeelliset tiedot, kiitos. Retki tuonne kyllä kiinnostaa, mutta edellisestä Ahvenanmaan visiitistäni on niin pitkä aika, että en tiedä raaskinko tulevalta päiväretkeltä lohkaista aikaa ko. retkelle, vai haluanko jäädä vain nauttimaan Maarianhaminan tunnelmasta ja kiertelemään katuja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Maarianhaminan yksi katu on kyllä nopeasti katsastettu :-) – no vakavasti ottaen, tuskin mekään tänne olisimme ensi vierailulla lähteneet tai ensi vierailulla pitkästä aikaa.

 2. Ahvenanmaa on kyllä paikka, josta löytyy joka kerta uutta. Nuoruudessa vietin parina kesänä siellä juhannusta, mutta siinäpä se. Ei jäänyt muuta kuin telttailu mieleen. Kävin syksyllä herkuttelumatkalla Ahvenanmaalla, Siljan pressimatkalla ja juuri keskiviikkona palasin toiselta Siljan Maarianhaminan matkalta. Olivat täysin erilaisia matkoja, joten uusia juttuja ja kohteita aina löytyy. Miehen kanssa lähdemme viikon päästä jälleen Ahvenanmaalle, 25. hääpäivän viettoa tällä kertaa !:)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Mekin olemme nyt korona-aikaan käyneet tuolla jo kolmesti ja vähän kyllä mietin, että kaipa ensi kesänäkin pitää käydä katsomassa 100-vuotisjuhlia :-)

 3. Ai että, kyllä olisi Ahvenanmaalla paljon nähtävää! Minun kahden yksittäisen päivän kokemuksella, vaikka aktiivisia päiviä ovatkin olleet, ei ole nähty vielä kuin ripaus. Otankin tästä vinkit heti talteen!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Ahvenanmaasta tosiaan riittää moneen, pitempäänkin, reissuun oikein hyvin. Itse olen pitänyt siitä, vaikka se laiva- tai lentomatkan vaatiikin, niin jotenkin se on kuitenkin mielestäni lähempänä ja helpommin saavutettavissa kuin vaikka Lappi. Ja saaristo hakkaa minun mieltymyksissäni tunturit 1-0 :-)

 4. Ahvenanmaa on nyt ollut paljon esillä niin matkablogeissa kuin muutenkin, ja vaikuttaa kyllä varsin kivalta kohteelta – hyvä vinkki myös tämä Kobba Klintar! Meillä Ahvenanmaa on siis käymättä kokonaan, jos nyt ei satamassa pysähtymistä lasketa :) Saaristokohteet ylipäätään on jääneet vähiin, kun pohjoisesta ollaan kotoisin ja lomat tuppasivat suuntautumaan ulkomaille, mutta nyt kiertolaiselämässä tulee tutkittua Suomestakin uusia kulmia aina silloin kun tullaan tänne käymään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Paljon aikaa Turun saaristossa ja myös Ahvenanmaalla viettäneenä minulle taas tämä osa Suomea on tutumpi – ja mieluisampi :-) – vaihtoehto kuin pohjoinen, jossa olen kait elämäni aikana käynyt korkeintaan puolisen tusinaa kertaa ja silloinkin vain pistäytyen.

 5. says: Terhi

  Todella paljon ehdittekin tehdä päivän aikana. Tehokasta ajankäyttöä. Minä en ole vielä käynyt Kobba klintanilla, siitä tulee aina vain ajetuksi ohi. Hauskoja nuo haahkanpesät. Ollaan juuri tulossa Maarianhaminasta ja tuo 100-vuotisjuhlavuosi näkyy kyllä katukuvassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kun kaupunki ja maakuntakin on jo jossain määrin tuttu, niin pienellä etukäteissuunnittelulla ehtii paljon :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Me olimme tehneet tästä päätöksen jo melkein vuodenvaihteessa – eipä olisi silloin ajatellut, että matkailun tilanne vielä juhannuksenakin oli melko haastava tänäkin vuonna.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *