9 x Kirkkonummi

Kirkkonummi feature

Kirjastotalo Fyyri

Kiinnitimme huomiota Kirkkonummen kirjastotaloon jo lähes vuosi sitten poiketessamme Kirkkonummella ruokakaupassa paluumatkalla Hangon joulusta. Silloin kirjasto oli kuitenkin kiinni ja sen jälkeenkään emme tulleet kirjastossa poikenneeksi, vaikka Kirkkonummella useammankin kerran kuluneenakin vuonna olemme käyneet. Toissaviikolla tulimme kuitenkin lopulta vierailleeksi nyt jo palkitussa kirjastossa – ja melkein harmitti, ettemme tulleet käyneeksi siellä jo aikaisemmin!

Kirjastotalo Fyyri nousi äskettäin otsikoihin saatuaan Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtuuriliitto ja sen saajan valitsi filosofi Esa Saarinen. Kirjaston filosofiaa Saarinen kuvaa on demokratian, tasavertaisuuden ja ihmisyysuskon pysyvästi ajankohtaisena kulmakivenä.

Kirjastotalon pääsuunnittelija Teemu Kurkela JKMM Arkkitehdeista puolestaan toteaa: ”Suomalaiset kirjastot edustavat onnellisuuden infrastruktuuria, jota on arkkitehtina ollut etuoikeus olla rakentamassa. Kirjastolaitosta on rakennettu yli sata vuotta ja yhä se uudistuu vuosikymmenen välein”.

Fyyrin pääsisäänkäynti on keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa, joten se ottaa hienosti paikkansa historiassa torin ja keskiaikaisen kirkon rinnalla.

Kirkkonummi Fyyri
Kirkkonummi Fyyri
Pilvisenä päivänä tumma kirjasto on mustanpuhuva …
Kirkkonummi Fyyri
… mutta sisältä vaalea ja kutsuva
Kirkkonummi Fyyri
Ympäröivä luonto tulee hienosti sisään työskentelytiloihin
Kirkkonummi Fyyri
Kirjoista ei kannata hirveästi innostua ellei asu Kirkkonummella, sillä Helmet-kortti ei täällä käy
Kirkkonummi Fyyri
Värikästä lapsille – tai miksei aikuisillekin!

Kirjastotalo oli viimeisin retkikohteemme Kirkkonumella, mutta sen jälkeen kun maailma jäi koronatauolle keväällä 2020, olemme tehneet useammankin lähiretken Kirkkonummelle. Tässä koottuna ne kaikki, joskaan en todellakaan suosittele yrittämään niitä kaikkia samana päivänä tai edes parissa päivässä – etenkin luontoretket ovat kyllä parhaimmillaan yksi kerrallaan. Kulttuurikohteita mahtuu samaan päiväretkeen helpommin useampikin.

Ulkoilualueita

Viimeksi kuluneen vuoden mittaan olemme myös tehneet mukavia retkiä Kirkkonummen ulkoilualueille, Meikoon, Porkkalanniemelle ja Linlon saarelle. Meikossa kävimme keväällä, Porkkalanniemellä marraskuussa ja Linlossa kesällä, eli nämäkin kohteet toimivat, kuten kirjasto, kaikkina vuodenaikoina, myös syksyllä.

Meikon ulkoilualue Kirkkonummi
Pampskatan Porkkala

Linlo

Linlo


Muita luontokohteita

Högbergetin luola ei sijaitse ulkoilualueella, mutta pienellä valmistautumisella sinnekin vievän polun pään kyllä löytää ja tässäkin luontokohteessa voi vierailla.

Luolassa

Luonto/kulttuurikohteita

Villa Mehu ja Munkinpolku sijaitsevat nekin toki luonnossa, mutta niihin liittyy myös muita elementtejä, kuten taide Villa Mehussa ja historia Munkinpolulla. Näistä kohteista en ole tullut kirjoittaneeksi blogijuttua, mutta Facebookissa julkaisemistamme kuvista saanet halutessasi käsityksen myös näistä. Villa Mehun osalta kannattaa katsoa polun alun näyttävät kuvat, sillä navigaattori vie helposti harhaan, yksityispihaan, josta on ikävä peruuttaa takaisin.

Villa Mehu
Tämän polun päästä löytyy parin mutkan kautta Villa Mehu
Munkinpolku
Munkinpolku löytyy suunnilleen Luostarinportin ja Luostarinrinteen risteyksestä

Kulttuurikohteita

Pokrovan yhteisöön ei taida voida poiketa noin vaan ilmoittamatta paitsi joinakin päivinä vuodesta, mutta sekin on kuitenkin ehdottomasti mainitsemisen arvoinen retkikohde Kirkkonummella, kunhan selvittää milloin siellä on tapahtumia tai muuten mahdollisuus vierailla.

Pokrova Kirkkonummi
Pokrovan portti

Kulttuurikohde on tietysti myös jo jutun alussa esitelty uusi kirjasto, Fyyri.

Ravintolavinkki

Bistro o Mat -ravintoloita on kaksi, toinen Kirkkonummella ja toinen Ainoassa, Tapiolassa. Harvakseltaan, mutta kuitenkin jonkinlaisella säännöllisyydellä olemme käyneet lounaalla tai joskus brunssillakin kummassakin näissä – nyt viimeksi taas Fyyrissäkin käydessämme Kirkkonummella. Lounaan tai brunssin hinta ei ole halvimmasta päästä, mutta lounasvaihtoehdot tai brunssin ruokalajivalikoima poikkeaa useimmiten edukseen tavanomaisesta, eli sikäli ainakin harvakseltaan käytynä ateriat ovat hintansa arvoisia.

Bistro o Mat Kirkkonummi
Kirkkonummen Bistro o Mat on Citymarketin kupeessa
Bistro o Mat Kirkkonummi
Ravintolan saaristoleipä oli älyttömän hyvää! Ensi kerralla yritämme ehkä kysyä jo etukäteen, että voisiko sitä ostaa mukaan, tällä kertaa leipää ei riittänyt myytäväksi asti.
Tags from the story
Join the Conversation

4 Comments

  1. En ollut kuullut tuosta Fööristä. Kieltämättä kiinnittää varmasti huomion, vaikka sitten olisi vain ohiajomatkalla. Tuolla Meikon ulkoilualueella olisi kiva päästä käymään ensi keväänä. Nyt kun lehdet alkaa olla jo tippunut, ei välttämättä ole enää parhaimmillaan. Oli se itselläni menneenä kesänäkin jo kalenterissa, mutta kyseiselle viikonlopulle tuli sitten muuta eikä enää oikein muuhun ajankohtaan saanut sopimaan. Samalla voisi käydä kurkkaamassa tuon Högbergetin luolan, pitää muistaa silloin palauttaa mieleen meno-ohjeet sinne.

  2. Minäkin olen käynyt Kirkkonummella hämmentävän monta kertaa viimeisen parin vuoden aikana. Se on mukavan monipuolinen kohde lähellä Helsinkiä, mutta kuitenkin vähän pois tästä ihan keskeltä. Meiko, Linlo ja Porkkalanniemi on tullut kierrettyä, ja piipahdin vuosi sitten myös Högbergetin luolalla. Luolan löytäminen oli vähän samanlainen seikkailu kuin Bistro O Matin löytäminen Citymarketin takapihalta :)

    Fööri on komea kirjasto. Hauskasti se nousee maisemasta kuin pyramidi.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Katja! Vaikkakin ehkä vähän pitkin hampain, niin kaipa se on myönnettävä, että jotain hyvää tässä korona-ajassakin on ollut – onhan se tavallaan kait fiksuakin tuntea myös vähän maailmaa Karibiaa lähempänä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *