Marraskuun kuvia ja marraskuun matkasuunnitelma

Helsinki

Aloitin uudelleen tämän Kuukauden kuvat -sarjan matkojen osalta melko niukkaan aikaan tämän toisen koronavuoden alussa, mutta elämän vilkastuttua, siis matkojen osalta, päädyin näemmä jo heinä-elokuussa kaksoisnumeroon ja nyt jo toisen kerran, eli olkoon tämä loka-marraskuun kaksoisnumero, kun lokakuu vilahtikin jo tämän osalta ohi!
Teemaksi valitsin tällä kertaa meidät :-)

Lokakuu ja etenkin marraskuu tapasi olla meille vilkasta matkailuaikaa. Suomen kesä on ohi, lokakuu on vielä Euroopassa hyvää aikaa matkustaa ja etenkin marraskuu on mitä paras kuukausi lähteä jonnekin, missä aurinkoa näkee todennäköisemmin kuin marraskuisessa Suomessa.
Alkuvuoden tapaan aloitetaan lyhyellä katsauksella kolmen edellisen vuoden syysmatkoihin, eli vuosiin 2018 – 2020.

Myanmar ja Bangkok

Htilominlo Bagan Myanmar Loka-marraskuun kuvia
Aasiassa on yleistä, että paikalliset haluavat itsestään kuvan länsituristien kanssa. Oppaamme nappasi sitten samalla kuvan meillekin.

Syksyllä 2019 kävimme Myanmarissa – ja onneksi kävimme, sillä kuten juuri päivitin maailman matkustussuosituksia juttuun Matkustussuositukset korona-ajan jälkeen nyt matka Myanmariin olisikin vaikea, ellei mahdoton, toteuttaa, myös koronatilanne unohtaen. Alunperin ilmoittauduimme syksyllä 2019 Aventuran järjestämälle ryhmämatkalle, mutta kun haluamallamme lähdölle ei sitten kertynyt riittävästi osallistujia, Aventura tarjoutui järjestämään sen meille räätälöiden paikallisilla, englanninkielen taitoisilla oppailla. Hyväksyimme mielellämme tämän vaihtoehdon ja täydensimme sitä vielä muutamalla päivällä Bangkokissa, jossa sielläkään emme olleet aikaisemmin käyneet ja yllätyimme hiukan, että räätälöidyn reissumme lisäpäivillä viiden tähden hotellissa oli edullisempi kuin alunperin valitsemamme ryhmämatka. Tai ehkei se nyt niin ihme ollut, suomenkielisen oppaan matka- ja työ maailmalla maksaa tietysti. Tässä linkit kaikkiin juttuihimme Myanmarista ja Bangkokista, mutta ehkäpä Baganin pagodeista kertova juttu on näistä kaikista eniten oman noston arvoinen:

Tuhansien pagodien Bagan

Suuri Keski-Amerikan kiertomatka

Chichen Itza Loka-marraskuun kuvia
Aamuvarhaisella Chichen Itzalla ennen ruuhkia – tämä ei siis ollut korona-aikaan, mutta asumalla tietyissä alueen hotelleissa alueelle pääsee ennen kuin se avautuu laajemmalle yleisölle.

Syksyllä 2020 Aventuran kiertomatka Keski-Amerikkaan sen sijaan toteutui pienellä ryhmällä mukavan ja osaavan Petri Jaakkolan opastuksella. Matka alkoi Panamasta, jossa vierailimme jo toisen kerran, mutta Bocas del Toro oli sielläkin meille uusi kohde. Costa Rica, Nicaragua, Copanin rauniot Hondurasissa, El Salvador ja Guatemala olivat kaikki meillekin uusia kohteita ja Tikalin jälkeen jätimmekin jo ryhmän ja jatkoimme Meksikoon, jossa halusimme käydä vielä Chichen Itzalla. Matkalla olimme melkein koko marraskuun.

Keski-Amerikan kiertomatkan kaikkiin juttuihin voit halutessasi palata maa kerrallaan (linkit edellisessä kappaleessa), mutta tässä jutussa on vähän kokonaisuudesta:

Keski-Amerikan kiertomatkan kustannukset

Matkakohteena Uusimaa

Porkkalan niemi Loka-marraskuun kuvia
Telebergetin polulla, hiukan haastavammassa kohdassa

Loka-marraskuussa 2020 koronatilanne oli taas kesän jälkeen huonompi ja maailma vasta odotti rokotuksia. Maailmamme oli taas supistunut kotimaakuntaamme, eli syksyn mittaan kävimme Espoon ulkopuolella pisimmillään Tammisaaressa ja Tuusulassa. Luontopolkujakin tuli vielä syksystä huolimatta tallattua niin Lammassaaressa kuin Porkkalanniemellä.

Porkkalanniemellä marraskuussa

Marraskuun 2021 matka

Lokakuu siis vilahti jo. Vietimme vauhdikkaan viikon Napolissa ja Napolinlahdella.

Pari kuukautta sitten kerroin tulevista, siis jo silloin varaamistamme, matkoista, että olisimme olleet lähdössä Olympian matkalle Sri Lankaan marraskuussa, Kristina Cruisesin risteilyllä Pohjanmeren saarille huhtikuussa ja Travelers’ Century Clubin tapaamiseen Maltalla toukokuussa. Tällä hetkellä näistä vain tuo matka Maltalle saattaa vielä toteutua – muut on peruttu. Siis peruttu matkanjärjestäjien toimesta, eli ei näytä vielä kovin hyvältä valmismatkojen osalta. Myös Napoliin ja Napolinlahdelle olisimme voineet lähteä Aventuran matkalle, mutta sekään ei toteutunut, joten toteutimme sen omatoimisesti.

Dominikaaninen ja Haiti – eikun Kolumbia

Peruutusten jälkeen lähdimme katsomaan muita vaihtoehtoja marraskuuhun, nyt omilla suunnitelmilla, mutta käyttäen apuna Starlight Toursia, jota olimme aikaisemmin käyttäneet Algeriassa ja Lähi-idässa kiertomatkallamme Jordaniasta Qatarin ja Bahrainin kautta Kuwaitiin.

Ensimmäinen ideamme oli yhdistää Dominikaaninen tasavalta ja Haiti, mutta jälkimmäinen toteutettuna Roayl Caribbeanin Fort Lauderdalesta lähtevällä risteilyllä, joka kävisi myös Labadeessa, joka on teknisesti Haitia, vaikka onkin varustamon hallinnassa. Matka olikin jo varattuna, lentoja myöten, sen innoittamana, että Yhdysvallatkin olisi avautumassa matkailijoille 8.11. kun lopulta tarkastelin saamiamme dokumentteja ja yllätyin huomatessani, että risteilyn reitti olikin muuttunut, Labadee oli siitä pudonnut pois! Otin pikaisesti yhteyttä Starlight Toursiin ja sovimme, että peruutetaan kaikki – lennot olivat vielä onneksi peruutuskelpoisia, samoin hotellit ja Risteilykeskuskin lopulta ymmärsi, että olimme varanneet risteilyn nimenomaan kohteen perusteella emmekä olisi kiinnostuneita risteilystä ”minne vaan”. Onneksi oli matkatoimisto matkassa, muuten olisimme varmasti päätyneet suhaamaan Karibiaa Bahaman tienoilla täysin turhaan. Labadee oli kuulemma pudotettu pois Haitin pahentuneen tilanteen takia. Matkan muualle Haitiin, myös päiväretken rajan yli Dominikaanisesta tasavallasta, olimme itsekin jo päättäneet jättää tekemättä, juurikin Haitin tilanteen takia.

No, uutta suunnitelmaa kehiin. Vaikka emme olekaan aikaisemmin käyneet Dominikaanisessa tasavallassa, olimme vähän ”säästelleet” sitä myöhäisempään ajankohtaan, ajatuksena, että käydään ”helpoissa seuramatkakohteissa” sitten vähän myöhemmin, niin ihan vaan yhden kohteen takia emme halunneet ylittää Atlanttia. Selvittelin koronatilannetta ja mahdollisia matkustusrajoituksia ja lopulta Punta Canan pariksi valikoitui Kolumbia ja Cartagena. Kolumbian osalta meillä jossain vaiheessa oli enemmänkin suunnitelmia, mutta tässä maailman tilanteessa nyt näin. Lennot varasimme Pariisin ja Amsterdamin kautta. Kun vaihdot ovat EU:n alueella, selviämme niistä, näiltä näkymin ainakin, kahdesti rokotettuina ilman koronatestejä.

loveathetimeofcolera
Matkavalmisteluina kertasimme elokuvan Love in the Time of Cholera, joka sijoittuu Cartagenaan

Jutun otsikkokuvassa meikäläinen ottamassa kuvaa Helsingin pienimmästä patsaasta tuulisena, mutta aurinkoisena lokakuun päivänä.

Join the Conversation

4 Comments

 1. Marraskuu on kyllä vuoden paras ajankohta suunnata aurinkoon ja lämpimään. Se on itselle ollu se vuoden tärkein matka, jota odotan ehkä aina eniten. Mies ei innostu lämpimistä kohteista, joten usein oon saanut lähteä yksin tai kaverin kanssa marraskuussa reissuun. Tänäkin vuonna se jää välistä. Punta Canassa käytiin helmikuussa juuri ennen koronaa. Se oli meille tarkoituksella tällä kertaa sellainen löhöloma, sillä normaalisti tykätään liikkua paikasta toiseen ja nähdä mahdollisimman paljon. Silloin kaipasin vaan rentoutumista ja siihen se kohde olikin kiva! Tehtiin kyllä päiväretki maaseudulle ja toisen yhdelle saarelle, eli jotain sisältöä piti kuitenkin olla :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Mekin olemme tiedostaneet, että Punta Canassa taidamme lähinnä viettää löhölomaa, mutta halusimme myös Dominikaanisen tasavallan plakkariimme maabongausmielessä – ja toisaalta Napolinlahdellahan meillä ohjelmaa riitti, joten eiköhän tuolla 4 päivää (5 yötä) saada jotenkin kulumaan …

 2. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Aika ongelmalliselta näyttää edelleen matkojen suunnittelu olevan. Yllättävääkin, että seuramatkoille ei vielä näytä matkaajia riittävän. Onneksi pääsitte Domikaaniseen tasavaltaan. Huomasin tänään, olikohan Instassa, päivityksen, kun olitte koneessa. Mukavaa matkaa :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annemaria! Meidän kohdallahan seuramatkat ovat yleensä kiertomatkoja, parhaimmillaan samalla reissulla useampaan maahan, joten niiden kohdejoukko on aina pienempi, kun esimerkiksi lapsiperheet puuttuvat tuosta joukosta käytännössä kokonaan. Mutta omatoimireissut, joko ihan itse kasaten, tai – kuten tämä Dominikaaninen + Kolumbia – matkanjärjestäjän privaatisti juuri meille järjestämä matka, onnistuu jo nytkin ihan hyvin. Kaukomatkalle halusimme kuitenkin matkanjärjestäjän kautta saatavan tuen siltä varalta, että esimerkiksi lennot jostain syystä muuttuisivat ja kokonaisuus kolmine vaihdollisine lentoineen muuttuisi vielä matkan varrella jotenkin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *