Pompeji ja ripaus Amalfin rannikkoa

Pompeji Pompeiji Amalfi feature

Napolin ja Napolinlahden matkasuunnitelmaa hahmotellessamme oli heti alusta alkaen selvää, että haluaisimme käydä Pompejissa (tai Pompeijissa, kumpikin kirjoitusasu lienee tätä nykyä ok). Pirkko oli käynyt siellä kerran aikaisemmin, 70-luvulla, mutta muistikuvat siitä olivat haalistuneimpia kuin Pompejin seinämaalaukset. Suosittu retkiyhdistelmä tälle suunnalle on yhdistää Pompeji ja Vesivius, mutta kävimme Etnalla joitakin vuosia sitten, joten toinen italiainen tulivuori ei ihan innostanut. Amalfin rannikko sen sijaan tuntui tutustumisen arvoiselta – vaikka toki laaja kohde puolen päivän retkelle!

Pompejin osalta lähdimme heti ajatuksesta, että haluamme kiertää sen oppaan kanssa. Toiveemme sisällyttää ripaus Amalfin rannikkoa samaan retkeen sai meidät hylkäämään valmiit retket ja lopulta löysimmekin Sorrentossa asuvan mukavan ja osaavan oppaan, Giuseppen, jonka kanssa sovimme päiväretkestä.
Hänen ei kuitenkaan kannattanut ajaa Napolin keskustaan meitä noutamaan, joten aloitimme retkipäivämme matkustamalla junalla Napolista, Garibaldin asemalta, Pompejin asemalle (Pompei Villa dei Misteri/Scavi, asemastakin käytetään kahta nimeä). Tällä välillä kulkee hiukan nopeampi turistijuna, Circumvesuviana, ja tietysti myös paikallisjunia. Menomatkan onnistuimme ajoittamaan Circumvesuvianaan, joka kulki ellei nyt ihan joka tunti, niin kuitenkin useamman kerran päivässä.

Alunperin oli ajatuksena, että retkemme olisi myös auton ja oppaan osalta päättynyt Pompejlle, mutta päivän mittaan tulimme siihen tulokseen, että on järkevämpi käyttää aikaa Amalfin rannikolla ”loppuun asti”, jolloin oppaamme olisi retkipäivämme päätteeksi jo kotikaupungissaan ja me jatkaisimme junalla Sorrentosta Napoliin – näitäkin junia kun kulki taajaan, myös alkuillasta.

Oppaan käyttöön ja muuhunkin retkeemme (ja koko Napolin matkaamme) liittyvistä kustannuksista voit halutessasi lukea lisää tästä.

Garibaldi Napoli
Metrolla hotelliltamme Municipio-asemalta Garibaldille …
Circumvesuviana Pompeji Pompeiji Amalfi
… ja Garibaldilta Cirmumvesuviana-junalla Pompejiin

Pompeji

Pompeji, tuo Italian tunnetuin nähtävyys, tuo Euroopan kadonnut ja löydetty kaupunki, oli yksi syy Napolin matkallemme. Jos Napoli on kaupunki, joka pitää kerran elämässä kokea, niin samoin on Pompeji. Juuri ennen matkaamme yksikin vanhempi sukulainen totesi, että kyllä hänkin olisi halunnut siellä käydä, mutta nyt on jo liian myöhäistä.

Pompejin arvo ei ole yksittäisissä säilyneissä temppeleissä, teattereissa, kylpylöissä, kaupoissa, baareissa tai asunnoissa, joita kaikkia kaupungissa toki on. Sen tärkein arvo on, että se on kokonainen säilynyt kaupunki ajanlaskumme alusta.

Vesuvius purkautui vuonna 79 peittäen kaupungin tuhkaan ja laavaan. Kaupungin 20 000 asukkaasta 2000 – 3000 kuoli. Kuten muutkin tuhoutuneet kaupungit maailmalla, esimerkiksi Angkor Wat Kambodzassa, Tikal Guatemassa tai Machu Picchu Perussa, tämäkin unohtui vuosisadoiksi ja vasta 1700-luvulla kaupunki ”löydettiin” uudelleen ja siitä alkaen sitä on kaivettu esiin, mutta kaivaukset jatkuvat edelleen. Myös suomalaiset ovat olleet mukana tutkimuksissa Helsingin yliopiston omalla Pompeji-tutkimusryhmällään. Tiesitkö muuten, että sanaa volcano ei ollut latinan kielessä ennen tätä Vesuviuksen purkausta?

Vierailimme Pompejissa lokakuun lopulla toisena koronasyksynä. Matkustusrajoitukset, ehkä myös vaatimus koronapassista, piti matkailijamäärät hyvin maltillisena normaaliin ja kesään verrattuna. Joku jo kommentoikin kuviamme, että onpa siellä tyhjää! Mutta kannaltamme, hyvä näin. Pompeji on iso alue, kaupunki jakautuu yhdeksään kaupunginosaan. Kaupunkien tärkeimpien alueiden näkemiseen kuluu vähintään 2-3 tuntia eikä koko päivän viettäminenkään Pompejissa tarkoita vielä, etteikö kaupunkiin voisi halutessaan palata seuraavana päivänä ja nähdä vielä lisää.

Me olimme valinneet tuon lyhyimmän vaihtoehdon ja yksityisen oppaan, joka näytti meille kaupungin keskeisimmät kohteet Forumin ympäristössä ja sen jälkeen kierrätti alueella poimien muista kohteista parhaita esimerkkejä.

Porta Marina

Reittimme alkoi ja päättyi Porta Marinan portilta kävelymatkan päässä juna-asemalta. Marina, sillä aikoinaan Pompeji oli satamakaupunki, vaikka merelle nyt onkin jo matkaa. Matkan varrella näimme Pompeijin tärkeimmät julkiset kohteet kuten Basilikan ja Forumin, mutta myös isompia ja pienempiä yksityisasumuksia, kauppoja, baareja, leipomon, teatterit ja urheilukentän – ja monen monta oppaamme meille osoittamaa yksityiskohtaa, jotka olisimme ehkä omatoimisella kierroksella saattaneet sivuuttaakin.
Koronarajoitukset näkyivät sen verran, että esimerkiksi kylpylöiden sisätilat olivat yleisöltä suljettuja, mutta vaikka bordellin, lupanarin, ahtailla käytävillä sai tilanteesta huolimatta kulkea. Bordelleista enemmän kiinnostuneille suosittelen Tämä matka -blogin erityisesti Pompejin bordelleihin paneutuvaa juttua.

Pompeji Pompeiji Amalfi
Porta Marina, huomaa kaksi porttia, toinen jalankulkijoille, toinen eläimille ja ajoneuvoille.

Alla kuvina osa näkemistämme kohteista. Varsinaista Pompeji-opasta en lukuisten sellaisten jatkoksi ajatellut kirjoittaa, mutta jos aiot vierailla alueella omatoimisesti etkä pidä audio-oppaista, niin kannattanee ennen vierailua hankkia opas (ja alueen kartta) – ja muistaa, että kyseessä on kokonainen kaupunki!

Basilica, Forum ja Apollon temppeli

Basilica toimi aikoinaan oikeuspalatsina ja pörssinä. Uskontoon sana basilika liitettiin vasta kristinuskon myötä.
Forumin iso aukio sijaitsi kaupungin korkeimmalla kohdalla ja se oli aikoinaan poliittisen, uskonnollisen ja taloudellisen toiminnan keskipiste. Forumin reunalla sijaitsevat myös viljavarastot, joihin on nyt kerätty alueelta löytynyttä esineistöä, mm. ruukkuja, joiden suippo pohja selittyy merikuljetuksilla (laivoissa oli reiät, joihin ruukut saatettiin asettaa tukevasti pystyyn).
Viljavarastoissa on nykyisin myös näytillä kipsivalostekniikalle alueen onkaloista luotuja uhreja kuvaavia patsaita. Orgaanisen aineksen hävittyä vuosien myötä jäljelle jäi onkalo. Kun se täytetään kipsillä, jonka annetaan kovettua, voidaan ”uhri” kivaa esiin. Useimmat uhrit ovat asennossa, josta näkyy, että he ovat yrittäneet suojata päätään.

pompeji
Basilika
Pompeji Pompeiji Amalfi
Forumin aukion päässä sijaitseva Jupiterin temppeli ja takana näkyvä Vesuvius on lienee tyypillisin kuva Pompejista. Tällaisen kuvan otin ensimmäisen kerran jo vuonna 1974.
Pompeiji
Apollon temppelin edustalla uhrattiin, ehkä, eläimiä – arvailuahan monet asiat Pompejinkin osalta ovat.
Pompeji Pompeiji Amalfi
Siellä täällä näkyvät isot patsaat eivät ole alkuperäisiä vaan ne ovat päätyneet alueelle siellä pidetyn taidenäyttelyn jäljiltä.
Pompeiji
Pompeji Pompeiji Amalfi
Pompeiji
Hän oli vasta lapsi

Asuntoja, kauppoja, ravintoloita

Pompeiji
Varakkaampien asukkaiden katu – huomaa kivet, joita pitkin kadun saattoi ylittää vaikka itse katu olisi veden vallassa ja jalkakäytävän reunassa säännöllisin välein olevat ulokkeet, jotka estivät vaunuja ajamasta liian lähellä jalkakäytävää
Pompeji Pompeiji Amalfi
Jos Forum oli kaupungin tasolla sosiaalisen elämän keskus, niin korttelin tasolla sellainen oli vesipiste
Pompeiji
Pieniä kauppoja toinen toisensa vieressä
Pompeiji
Leipomo
Pompeji Pompeiji Amalfi
Varakkaan perheen talo, jossa oli useita puutarhoja ja hyvin säilynyt mosaiikki (tämä on kopio, alkuperäinen on museossa Napolissa), joka kertoo Aleksanteri Suuren ja Darius III taistelusta. Darius I:n haudalla kävimme muuten aikoinaan Iranissa.
Pompeiji
Tämän talon kohdalla italialainen oppaamme muistaa mainita suomalaisen Paavo Castrenin ja hänen tekemänsä tutkimukset Pompejissa.
Pompeji Pompeiji Amalfi
Faunin talo oli alueen suurin ja kalleimmaksi arvioitu – ja yksi myös suosituimpia kohteita Pompejissa. Se käsitti kokonaisen korttelin ja sisätilojen suuruudeksi on arvioitu 3000 neliötä.
Pompeiji
Menanderin talo oli myös yksi Pompejin rikkaimmista. Tähän taloon kätkeytyy myös tarina mm. siitä, miten kaupungin tyhjentyessä jotkut palasivat ryöstelemään sitä purkauksen pitäessä taukoa – ja kohtasivat sitten kohtalonsa täällä.
Pompeiji
Julkinen wc, puiset istuinlaudat kivisten tukien välistä ovat aikojen myötä hävinneet

Yksityiskohtia

Pompeiji
Kaupunkiin johtava päätie on ollut merkitty pienin valkoisin kivin.
Rattaiden rautaiset pyörät ovat kuluttaneet urat kiviin.
Pompeji Pompeiji Amalfi
Nimi talon seinässä. Have tullee myöhäisemmän latinan sanasta Ave, tervetuloa.
Alkuperäinen Cave Canem, Varo koiraa – katso myös kopio Caprilla Villa San Michelessä.
Pompeiji
Bhutanissa hedelmällisyyssymbolit olivat näkyviä ja värikkäitä, mutta osattiin sitä ennenkin.
Pompeji Pompeiji Amalfi
Olin yllättynyt siitä miten väritkin ovat säilyneet monessa rakennuksessa
Pompeiji

Kulttuuria ja urheilua

Pompejissa oli myös kaksi isoa teatteria ja useampia urheilukenttiä.
Sponsorointi tunnettiin jo ajanlaskumme alussa, sillä teattereiden näytökset olivat ilmaisia, yleensä poliitikkojen kustantamia. Suurempaan teatteriin mahtui 5000 katsojaa ja pienempään 1000 katsojaa. Pienempi teatteri oli aikoinaan ylellisesti katettu siinä missä isommassa teatterissa käytettiin sen reunoilla kankaita suojaamassa auringonpaisteelta.

Pompejissa on myös iso 20000 hengen amfiteatteri, mutta sitä emme, tällä kertaa :-), käyneet katsomassa. Emme myöskään käyneet katsomassa sen vieressä sijaitsevaa isoa urheilukenttää, mutta näimme sentään pienemmän teatterin vieressä sijaitsevan harjoituskentän. Jo pienikin kenttä toi mieleemme Kreikan Olympian, jossa vierailimme pari vuotta sitten.

Pompeji Pompeiji Amalfi
Iso teatteri palautti mieleemme käyntimme Kreidan Epidauroksessa
Pompeiji
Tämä pienempi teatteri oli aikoinaan katettu
Pompeji Pompeiji Amalfi
Harjoituskenttä

Amalfin rannikolle

Tiesimme hyvin, että puolen päivän retkellä emme näkisi Amalfin rannikosta kuin vilauksen, mutta halusimme silti saada tästäkin alueesta jonkinlaisen käsityksen. Alkumatka Pompejista Sorrenton niemelle oli vielä niin näkymiltään kuin tiestöltään arkisempaa, mutta kun Metan kylän näköalapaikan jälkeen kapusimme Sorrenton niemen toiselle puolella Amalfin rannikkotie olikin jotain ihan muuta. Tie on kapea ja mutkainen eikä kahden kylän etäisyys kilometreinä kerro juuri mitään siitä, että kauanko matkaan kuluu. Google Maps arvioi esimerkiksi 15 kilometerin matkaan Metasta Positanoon kuluvan 37 minuuttia.
Pysähdymme matkan varrella siellä täällä katsomaan maisemia ja mm. Li Gallin pientä saariryhmää.

Meta Amalfi Pompeji Pompeiji Amalfi
Metan rantaa katsellessamme oppaamme pitää meille geologian luentoa: tästä eteenpäin rannan kalliot ovat vulkaanista ainesta, kun taas selkämme taakse jäävä alueela, mm. Caprin saarella, kalliot ovat kalkkikiveä.
Amalfin rannikko
Amalfin rannikko Pompeji Pompeiji Amalfi
Li Gallin pieni kolmen saaren ryhmä rannikon edustalla
Amalfin rannikko
Tien varren näköalapaikkojen yhteydessä tarjolla on vaikka hedelmiä
Positano Pompeji Pompeiji Amalfi
Tien varrella on myös siellä täällä ihan pieniä kyliä, jotka kuulemma joulun aikaan ovat valaistuja

Positano

Ensimmäinen kohteemme Amalfin rannikolla on monen sen helmenä pitämä Positano. Jo kylää lähestyessämme, jopa näin lokakuun lopulla, tien reunat alkavat olla täynnä autoja, sillä pienessä kylässä paikoitus on melko mahdotonta – tai hyvin kallista. Meillä tätä ongelmaa ei ole, sillä oppaamme pujottelee tien viimeisetkin silmukat alas keskustaan niin pitkälle kuin autolla on mahdollista ja antaa meille muutaman suuntavinkin ja jättää meidät tutustumaan kylään omatoimisesti. Aikaa ei puolen päivän retkellä tietenkään ole paljon, mutta laskeudumme kuitenkin Positanon rannalle, josta näkymä rinteelle nousevien talojen suuntaan on ehkä dramaattisin. Ehdimme myös syödä kaupungissa hätäisen lounaan. Jälkiruokajäätelöitä nuoleskellen palaamme sitten sovitulle kohtaamispaikalle jatkaaksemme matkaa.

Positanokin on muuten yksi niistä kaupungeista, jotka ovat ylpeitä siitä, että monet kuuluisuudet ovat viettäneet täällä aikaa. Positanon osalta listalla ovat mm. John Steinbeck, Pablo Picasso, Lawrence Olivier, Paul Klee ja Mick Jagger.

Positanosta voit halutessasi lukea lisää vaikka Huge Passion for Life -blogin jutusta.

Positano
Positano
Kävelimme Positanossa alas rantaan monen monen matkamuistokaupan reunustamien katujen ja portaiden ketjua
Positano Pompeji Pompeiji Amalfi
Positano
Sitruunankuoreen pakattu jäätelö uteloitti, mutta valitsimme sittenkin ”helpomman” vaihtoehdon

Amalfi

Positanosta jatkamme matkaa alueen ”pääkaupunkiin”, Amalfiin. Amalfihan oli keskiajalla yksi Italian meritasavalloista, kuten mm. Venetsia, Genova ja Pisa. Täällä paikoituskaan ei, lokakuussa, ole ihan niin haastavaa kuin Positanossa, joten oppaammekin kiertää kanssamme pienen kierroksen kaupungissa.
Nykyisin Amalfin satamasta lähtee lauttoja moneen rannikon ja Napolinlahden kohteeseen, mutta aikoinaan täällä rakennettiin laivoja satamaa reunustavissa rakennuksissa, jotka ovat nykyisin jo muussa kaupallisessa käytössä. Livahdamme satamasta sisälle kaupunkiin, kaupungin keskusaukiolle, jota hallitsee Amalfin katedraali. Historiaa tai legendaa oppaamme kiinnittää huomioimme kirkon julkisivussakin näkyvään Saint Andrew’n vinoon ristiin, josta tarina kertoo, että kun Rooman kuvernööri Aegeas oli päättänyt ristiinnaulita hänet, apostoli pyysi, ettei näin tapahtuisi, sillä eihän hän mitenkään ole samanlaisen ristiinnaulitsemisen arvoinen kuin Jeesus. Aegeas kuunteli apostolia sen verran, että ristiinnaulitsi hänet sitten vinoristille, mutta ristiinnaulitsi kuitenkin. Vinoristi on sittemmin levinnyt laajalle, mm. Skotlannin lippuun.

Amalfi Pompeji Pompeiji Amalfi
Amalfi
Amalfistakin olisi päässyt lautoilla moneen paikkaa paitsi rannikolla myös Napolinlahdella
Amalfi
Amalfi Pompeji Pompeiji
Rakastavaisten patsas Amalfin satamassa ja Amalfin katedraali

Sorrentosta ”kotiin”

Amalfista käännyimme jo takaisin, käynti vielä ylhäällä Ravellossa olisi helposti vienyt tunnin, joten sekin jäi osaltamme seuraavaan kertaan :-)
Ravallosta olisi kuulemma Etelä-Italian, jopa Euroopan paras näköala “Terrace of Infinity”:tä.

ravello
Ravello ja Terrace of Infinity (kuva Flickr: Gwendolyn Stansbury)


Sorrentoon ehdimme tästä huolimatta vasta auringon jo melkein painuessa mailleen, mutta teimme kuitenkin pienen kierroksen tässäkin kaupungissa. Tenttasimme myös Sorrentossa asuvaa opastamme, että miksi juuri Sorrento on suosittu matkakohde, onhan se esimerkiksi kohde, jonne on Suomestakin tarjolla kesäisin paljon pakettimatkoja, vaikka kaupungissa ei ole edes oikeastaan rantaa! Sorrenton suosio kuulemma perustuukin pitkälti sen hyvään sijaintiin – täältä on helppo tehdä päiväretkiä niin Pompeijiin, Caprille kuin Amalfin rannikon muihin kohteisiin, jopa Napoliin, jonne nopeimmat junat vievät noin tunnissa.

Ehkä juuri tästä syystä Lähtöportti -blogia kirjoittava Mika perheineen olikin päätynyt valitsemaan syyslomansa tukikohdaksi Sorrenton, eli lue halutessasi lisää Sorrentosta vaikka tästä jutusta.

Sorrento
Amalfin rannikon kyliä erottavat rotkot. Sorrenton keskustassa rotko on jo katujen alla, mutta tässä sen näkyvissä.
Sorrento
Sorrentoon liittyviä taiteilijoita graffitissa: Lucio Dalla, Sophia Loren ja Enrico Caruso.
Sorrento
Rantoja Sorrentossa on niukasti, joten rantaelämää varten on rakennettu laitureita.

Join the Conversation

18 Comments

 1. says: byelinpo

  Olipas kattava postaus ja upeita kuvia! En ole käynyt Italiassa, mutta tuolla Sorrentossa ja Amalfissa olisi kyllä kiva käydä!

  -byelinpo

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Sorrento onkin, ainakin normaalitilanteessa, valmismatkakohteenakin helppo ja mukava matkakohde.

 2. Olipa kattava ja ennen kaikkea mielenkiintoinen katsaus Pompejiin, Positanoon ja Amalfiin! Amalfi on itselle tuttu lähinnä lukuisista sosiaalisen median postauksista ja sitäkin enemmän kuvista – ehdottomasti yksi sellaisista paikoista, jonka haluan nähdä vielä jonakin päivänä. Kuvat eivät varmasti tee oikeutta kaikelle kauneudelle, vaikka upeita ovatkin! :)

  Lukiessa yllätyksenä tuli se, kuinka suurelta Pompeji lopulta vaikutti. En ollut osannut aiemmin ajatella kokonaisuutta aivan niin kokonaisvaltaisesti. Upeita kuvia! Oppaan avulla sai varmasti kyllä paljon irti. Pitääpä käydä vielä vilkaisemassa oppaan sekä matkan kokonaiskustannukset, jotka olit linkannut.

  Varmasti ollut mieleenpainuva matka! Ja jos jotain positiivista korona-ajassa, niin ainakin monien turistikohteiden väljyys :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Asta! Pompeji tosiaan on kokonainen kaupunki ja jos sen haluaa nähdä edes pääosin, niin siihen tarvitaan ainakin yksi kokonainen päivä. Korona-aika tuo väljyyttä, mutta myös matkailu huippusesonkien ulkopuolella, kuten vaikka lokakuussa.

 3. Tässä olikin paljon tuttuja paikkoja tiiviissä paketissa! Tuolla alueella viihtyisi helposti kauemminkin, nähtävää riittäisi monessa kylässä. Arvelusi osui oikeaan, sijainti ja retkimahdollisuudet vaikuttivat paljon Sorrenton valinnassa meidän matkamme tukikohdaksi. Sorrento on kyllä muutenkin mukava kaupunki, suosikkipaikakseni muodostui vanha kalastussatama Marina Grande. Kiitos linkkauksesta!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mika! Meitä houkuttelivat myös nuo Napolinlahden toisella reunalla olevat saaret, kuten Procida ja Ischia ja senkin myötä tukikohdaksi valikoitui Napoli Sorrenton sijaan, mutta ei sekään tosiaan huono valinta olisi ollut!

 4. Olen aina halunnut päästä käymään Pompejissa. Sen historia on mieletön ja tietenkin surullinen. Italia ylipäänsä on mielenkiintoinen maa. Mieheni on asunut Italiassa, eikä nyt ihan heti halua mennä sinne turistiksi, siksi tässä odottelen että koska on oikea aika mennä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Ymmärrän tuon, että miestäsi ei ehkä kiinnosta. Maabongarina minulla oli vuosikausia pienimuotoinen haaste sellaisten maiden osalta, joissa mieheni oli jo ollut – niitä oli hiukan haastavaa saada matkakohdelistallemme uudelleen :-)

 5. Erityisesti Pompeijin osuus kiinnosti kovasti itseäni. Tästä tuli muuten sellainen olo, että paikka on pinta-alaltaan varsin laaja. Koitteko kuitenkin, että teillä oli siellä riittävästi aikaa? Kiinnostaa muuten tuo Etna kokemuksena, koska tulivuoret kiinnostaa. Millainen se oli?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Pompeiji on kaupunki, eli kilometrejä suuntaansa. Parissa tunnissakin, erityisesti oppaan kanssa, näkee paljon, mutta siellä voi myös viettää kokonaisen päivänkin ilman, että nähtävä loppuisi kesken, eli oman mielenkiinnon mukaan. Etna pääsiäisenä oli jännä kokemus sikäli, että huipulle mentäessä oli vielä metrikaupalla lunta ja ylhäällä taas lämmin maa muodosti kunnon kontrastin lumelle. Tässä jutussa (ja siihen linkatuissa jutuissa) on vähän myös nousustamme Etnalle.

 6. Pompeji ja Napoli ovat itselläni edelleen näkemättä, joten oli kiinnostavaa lukea lisää ja katsella kuvia. Varsinkin kun ollaan päätetty, että nuo kohteet ovat juuri ne, jonne olemme ajatelleet mennä seuraavalla Italian reissulla. Tunnumme aina jämähtävän Roomaan kun olisi tarkoitus lähteä kiertelemään etelämmäksi. Tässä on nyt odoteltu sen ihmeen tapahtumista jo pari vuotta, mutta ehkäpä pian…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Me vitsailimme kyllä jo tätä matkaa suunnitellessamme, että jos nämä olivat jotenkin ”Näe nämä ennen kuin kuolet” -kohteita, niin ehkä osaltamme niiden aika alkoi jo olla, ehkei sitä jossain kohtaa yli xx-vuotiaana enää haluaisi etsiä sitä oikeaa Pompeijiin menevää junaa Napolissa …

 7. Tämä teksti tuli hyvään aikaan, sillä minulla on helmikuulle varattu lentoliput Italiaan ja tarkoituksena suunnata Napoliin ja Pompejiin. Tuo on aina hyvä huomio, että kyseessä on tosiaan ollut kokonainen kaupunki, jonka kiertämiseen voi käyttää vaikka koko päivän.

 8. says: Terhi

  Pompeiji on kyllä erittäin kiehtova kohde, vietin vuonna -99 viikon Tästä bloggauksesta sai kyllä erinomaisen kokonaiskuvan alueesta. Televisiostakin tulee mielestäni usein dokumentteja Pompeijista, niiden avulla voi hieman verestää muistojaan.
  Amalfin rannikko olisi kyllä useammankin matkan arvoinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Alueesta onkin haastavaa kirjoittaa lyhyesti, vaikka tällaisessa blogijutussa, sillä Pompeiji tosiaan on niin paljon … kaikkea!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista – ja kiitoksista! Kiitokset kuuluisivat tietysti ainakin osittain mainiolle paikallisoppaallemme, joka todella tunsi kaupungin opastettuaan sitä vuosikymmenien ajan. Ainakin osaltamme vierailu Pompejissa taisi olla laatuaan viimeinen, joten meidän todellakin kannatti panostaa siihen, että saimme vierailusta kaiken mahdollisen irti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *