Puola

Puola

Myönnettäköön, Puola ei pääosin ole ollut toivekohteitamme – mutta silti, olemme löytäneet itsemme Puolastakin kolmesti.

Krakova 2006

Ensimmäisenä huomiomme kiinnittyi Krakovaan. Monet tuttavistamme olivat käyneet Puolassa juuri siellä ja olihan se uusi maakin, joten vappuna 2006 suuntasimme Krakovaan. Euroopan, erityisesti Euroopan pohjoisosien kohteethan ovat sikäli kivoja, ainakin suorilla lennoilla, että niihin ”kannattaa” hyvin lähteä vaikka lyhyemmäksikin aikaa.

Krakovan kaupungissa palloilun lisäksi käytimme matkasta yhden päivän Auschwitz-Birkenau -retkeen, joka teki kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Sittemmin on tullut luettua useampiakin keskitysleirikuvauksia, Auschwitzista ja muistakin leireistä, mutta mielessäni kuvitan ne tarinat aina Auschwitzin parakeilla, junaradoilla ja uuneilla.

Vappuviikonloppu Puolassa

Varsova 2016

Seuraavakin Puolan matkamme oli bongausharrastuksemme innoittama. Jossain vaiheessa huomasimme, että olimme tulleet käyneeksi paitsi useimmissa Euroopan maissa, myös lähes kaikissa Euroopan pääkaupungeissa, mutta muutaman olimme onnistuneet ohittamaan. Kuten Varsovan. Yli kymmenen vuotta Krakovan vierailumme jälkeen suuntasimme siis lokakuussa 2016 Varsovaan.

Tarinoita Varsovasta

Syömässä Varsovassa

Hotel Metropol Varsovan keskustassa

Gdansk 2021

Kolmaskin Puolan matkamme tarvitsi jonkinlaisen innostajan. Gdansk oli kyllä noussut listoillemme jo joitakin vuosia aikaisemmin, sillä olihan se Wizz Airin halpojen lentojen myötä noussut suosituksi kohteeksi, mutta viimeinen tönäisy matkallemme oli matkailun varovainen aloitus korona-ajan jälkeen. Puolan tilanne näytti ainakin lukujen valossa yhdeltä Euroopan parhaalta, Gdansk ei ollut suurkaupunki ja Pohjois-Eurooppa tuntui vielä syys/lokakuun taitteessa juuri ja juuri kelvolliselta kohteelta kelienkin puolesta.

Joten Gdanskiin. Turusta ja Wizz Airilla. Wizz Air ei kyllä vakuuttanut, mutta Gdansk kyllä. Teimme myös kaupungista Tours by Locals -opas Michaelin kanssa kaksikin päiväretkeä kaupungin ulkopuolelle, Elblagiin, Elblagin kanavalle ja Malborkiin ja lähtöpäivänä vielä Sopotiin ja Gdyniaan retken, joka päättyi lentokentälle. Elblagin kanavaan meitä osittain ainakin innoitti Warmia-Masurian voivodikunnassa käyminen (Nomadmania-piste uudesta alueesta). Samalla logiikalla jäin jopa vielä miettimään paluuta Gdanskiin ja pistäytymistä Torunin kaupungissa Kujavia-Pommerin voivodikunnassa.

Tämän Gdanskista kirjoittamani yhteenvetojutun lopussa on linkit kaikkiin Gdanskista kirjoittamiini juttuihin, joita kertyikin aika monta, sillä Gdansk osoittautui paikaksi, jossa on hyvä paneutua useampaankin historian käännekohtaan, kuten vaikka toisen maailmansodan syttyminen tai rautaesiripun murtuminen.

Gdansk, Gdynia ja Sopot – näin sen toteutimme

Vielä kerran Puola?

Ehkei ihan hetimmiten, ellei sitten sen takia, että matkailun avautuminen muualla maailmaan kestäisi vielä yllättävän kauan – tai ottaisi taka-askeleita tämän hetkisestä tilanteesta. Vaikka juurihan listasin tuon Torunin, jos vaikka lentäisimme toisen kerran Gdanskiin … Finnairilla onnistuisi ilmeisesti kesäkaudella suoraan Helsingistäkin, niin ei tarvitsisi kiertää Turun kautta.

Kaikki blogimme jutut Puolasta pääset lukemaan myös tästä.

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

6 Comments

 1. Me ei olla Puolassa vielä valitettavasti päästy käymään ylipäätään. Lennot Krakovaan oli jo varattu, mutta covid pilasi sen. Itseäni Puola kuitenkin kiinnostaa kohteena kovasti, joten eiköhän sinne tule lähiaikoina matkustettua.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Puola lienee edelleen koronan suhteen suht hyvässä jamassa – eivätkä ne kelit siellä ainakaan huonompia ole kuin täällä, eli sikäli ihan kelvollinen talvikohdekin, väittäisin.

 2. Osaatko laittaa näitä mainitsemiasi kaupunkeja paremmuusjärjestykseen? Minne matkustaisit mieluiten uudelleen? Vai onko se juuri tuo Gdansk? :)

  Jos Puolaan vielä eksyn, niin olisi mielenkiintoista päästä tutustumaan Auschwitziin!

  1. says: Pirkko

   Nämä paremmuusjärjestykset ovat aina vähän vaikeita, oli kyse sitten maista, kaupungeista tai kaupungeista jossain maassa, sillä yleensä aina kaikki ovat vähän eri sarjaa. Varsova pääkaupunkina on kiinnostava kohde monella tapaa. Auschwitz vaatii tavallaan, että menet Krakovaan. Mutta kieltämättä Gdansk oli kiva ja tosi monipuolinen!

 3. says: Nadine G

  Puolalla on oma lumonsa. Itse olen käynyt siellä useita kymmeniä kertoja, enimmäkseen Gdanskissa työasioilla, mutta sitä kautta maa tuli tutuksi, läheiseksi.

  Auschwitz-Birkenau teki lähtemättömän vaikutuksen. Meidän käynnistä siellä on jo päälle kymmenen vuotta, mutta se tuli heti mieleen, kun vierailimme Tallinnassa Patarei vankilassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! Ihan hetimmiten emme ehkä kolmen reissun jälkeen Puolaan palaa – vai kuka sitä tietää, jos maailma taas sulkeutuu kovinkin pieneksi :-(

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.