Maanosia ja prosentteja

Prosenttia feature

Adalmina’s Adventures -blogia kirjoittava Anna-Katri on viimeiset pari kuukautta kiertänyt Länsi-Afrikkaa vieraillen kaikissa Afrikan maissa Tunisiasta, Algeriasta, Nigeristä ja Nigeriasta lähteen, nämä mukaanlukien.

Seuraan satunnaisesti välähdyksiä hänen matkaltaan Instagramissa, jota hän päivittää useammin kuin blogiaan. Kap Verdeltä hän julkaisi kuitenkin bloginkin puolella jutun, jossa hän kertoi Kap Verden olleen hänen 150. maansa. Tulinkin sitten samalla myös tutustuneeksi hänen bloginsa Käydyt maat -sivuun pienen tauon jälkeen. Tällä kertaa tulin myös kiinnittäneeksi huomiota sivulla olevaan pylväskuvioon käydyistä ja käymättömistä maista maanosittain.

kapverde150 adalminasadventures
Anna-Katrin jutun Kap Verdeltä voit lukea tästä

Siinä missä Anna-Katrin tavoitteena on käydä kaikissa itsenäisissä maissa (197 = YK:n jäsenvaltiot + Kosovo, Palestiina, Taiwan ja Vatikaani), minulla ei tällaista tavoitetta ole. Viime vuosina olemme pyrkineet käymään maanosittain tietyin rajauksin kaikissa kyseisen maanosan maissa. Mukavuudenhaluisina ja jossain määrin jo turvallisuushakuisinakin senioreina jätämme suosiolla väliin maat, jotka vaatisivat erityisiä järjestelyjä fiksereiden tai turvamiesten muodossa. Valintoja teemme ainakin osittain käyttäen ulkoministeriön matkustussuosituksia ja brittien matkustussuosituksia. Jälkimmäisiä niiden maiden osalta, joita Suomen ulkoministeriö ei aktiivisesti seuraa.

Matkustussuositukset korona-ajan jälkeen

Lukuja ja prosentteja

Toki mitä todennäköisimmin ehkä juuri nyt Afganistania lukuunottamatta noin kaikissa maailman maissa voisi lopultakin vierailla. Henkilökohtaisesti emme kuitenkaan halua stressata haastavampien maiden tilanteesta.

Käydyt maat -sivullamme olen värittänyt eri maita niiden niissä käyntiemme mukaan. Vihreissä maissa olemme käyneet, vielä vähän tummemman vihreissä vähintään kolmesti, punasävyiset eivät ainakaan juuri nyt ole suunnitelmissammekaan, siniset ovat mahdollisia ja keltaiset aktiivisella listalla, eli seuraavat kaukomatkakohteemme poimimme luultavasti niiden joukosta.

Anna-Katrin blogissakin on vastaava kartta, mutta sen lisäksi vielä kiva yhteenveto, joka pylväin kertoo tilanteen maanosittain.

Adalminas Adventures prosentit Maanosia ja prosentteja
Anna-Katrin kuva helmikuun 2022 tilanteesta –  katso ajantasainen kuva tästä

Tätä hetken aikaa tutkailtuani päädyin nyt ensimmäistä kertaa laatimaan meidänkin matkoistamme vastaavan – tarkkaan ottaen minun matkoistani, mutta eronahan meillä on edelleen vain Venezuela, jossa Lasse on käynyt, mutta minä en. Maanosia kuvaani tuli pari enemmän, sillä Travelers Century Clubin kasvattina olen erotellut myös Lähi-idän ja Väli-Amerikan omiksi alueikseen, vaikka eiväthän ne tietysti maanosia ole.

Prosentit m Sri Lanka Maanosia ja prosentteja

Maanosista koko Euroopan saimme ”valmiiksi” jo alkusyksystä 2014, Pohjois-Amerikan syksyllä 2017, molemmat paitsi itsenäisten valtioiden myös Travelers Century Clubin alueiden osalta. Lähi-idän totesimme osaltamme valmiiksi marraskuussa 2017, ainakin toistaiseksi, jättäen Irakin, Jemenin ja Syyrian pois ja Väli-Amerikan syksyllä 2021, poislukien Haiti, joka saakin osaltamme jäädä. Lähi-idän kolusimme muilta osin TCC-alueiden tasolla, Karibian vain itsenäisten valtioiden tasolla.

Seuraavaksi yritämme edistää Aasiaa, joskin koronarajoitukset edelleen tekevät matkailusta sillä suunnalla vähintäänkin hiukan haastavaa. Ehkä yhdistelmä Bali, Itä-Timor ja Filippiinit voisi vielä joskus tässä kuitenkin onnistua, samoin jo ennen korona-aikaa varattuna ollut Pakistan + Bangladesh -yhdistelmä. Taiwanin voisi joskus vielä yhdistää Tokioon, joka sekin jäänyt toistaiseksi kokematta. Etelä-Amerikastakin puuttuisi vain pari maata, mutta voi olla ettemme sittenkään tuolle mantereelle enää palaa. Afrikka jää varmasti meiltä enemmän tai vähemmän vajaaksi, samoin pääosa Oseaniasta.

P.S. Sri Lankan myötä YK:n jäsenvaltioita meillä on kasassa 143/144 (P/L) ja itsenäisiä maita 146/147 (P/L). YK:n jäsenvaltioitahan on 193 ja itsenäisiä, johon lasketaan myös Kosovo, Palestiina, Taiwan ja Vatikaani 197.

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

 1. Tuo pylväsdiagrammi on havainnollinen, hyvä lisä maailmankartan oheen. Mekin jätämme suosiolla lisäturvallisuustoimia vaativat maat väliin, itse en pystyisi nauttimaan matkasta vaan hermoilisin jatkuvasti. Matkoja suunnitellessamme seuraamme sinun tapaasi Suomen ulkoministeriön lisäksi Britannian matkustussuosituksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marika! Jos pidit tuosta pylväskuvasta, niin ehkä tässä joskus saan nähdä blogissanne teidänkin vastaavan – olisi ihan mielenkiintoista!

 2. says: Reissu-Jani

  Enpäs ole maanosien prosenttilukuja aiemmin tarkastellut, mutta laskin sitten. Eurooppa 100%, Aasia 86%, Lähi-Itä 38%, Pohjois-Amerikka 66%, Väli-Amerikka 5%, Afrikka 10%, Oseania 14% Etelä-Amerikka 0% – jonne piti lähteä viime syksynä kuudeksi kuukaudeksi mutta se sitten jäi pandemian ja töiden takia tekemättä. Tällä hetkellä ei ole yhtään matkaa varattuna – Prahassa voisin kyllä lähteä taas pitkästä aikaa käymään se kun on itselleni suosikki Euroopassa – kymmenen kertaa muistaakseni käynyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Oikeastaan ihan kiva jos useammat innostuvat tästä(kin) tavasta esittää asiaa. Sinä et sitten tosiaan ole Karibialla, vielä, lojunut, mutta ehkä tässä vielä jonain päivänä. Meillä on kolme Euroopan reissua keväälle varattuna, mutta näinä aikoinahan mistään ei tietysti varmaksi voi tietää, eli kuukausi kerrallaan. Jos nyt vaikka loppukuusta Osloon, kun sattuu olemaan ne nyt jo peruutus- ja siirtokelvottomat Norwegianin pisteillä ostetut lennot sinne.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Eipä prosenttiosuuksilla ole kiirettä, mutta jonkinlaista listaa maista ja vuosiluvuista vaikka kannattaa alkaa kerätä hyvinkin jo matkailu-uran alkuvaiheessa – sitten, jos siitä innostuu vuosikymmeniä myöhemmin, voi olla jo vaikeampaa muistaa kaikkia reissuja!

 3. says: Ne Tammelat

  Meilläkin menee ehkä vielä hetken aikaa, ennen kun voi mitään katu-uskottavaa pylväsdiagrammia esitellä blogissa :) Hienolta näyttää kyllä ja erittäin havainnollistavalta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kuten tuossa jo jollekin vastasin, niin pitäkää nyt kuitenkin jo pienemmälläkin maa- ja matkamäärällä kirjaa niistä, sillä vuosikymmenten kuluttua voi jo olla haastavaa muistaa kaikkia tekemiään reissuja muuten.

 4. Näitä on kiva lukea ja Anna-Katrin blogista olen tainnut tuota pylväsdiagrammia joskus katsoakin. Minulla sama tilanne kuin parilla muulla kommentoijalla; vielä ei ole niin paljon maita plakkarissa että tekisin ihan vastaavaa. Blogiin olen koonnut ”käydyt maat” listaa ja sen edistymistä on kiva seurata, vaikka se hidasta onkin. Mulla on Euroopassa aika paljon maita käymättä, joten niistä voisi jatkaa, varsinkin kun matkustaminen ainakin Aasian suuntaan on nyt blokattu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Joillekin nuoremmille maabongareille, Anna-Katrillekin ehkä joskus, olenkin kommentoinut, että kannattaa aloittaa haastavimmista maanosista ja maista, sillä nuorempana sietää epämukavuutta enemmän ja terveysriskitkin ovat pienempiä. Tällä logiikalla se, että tulimme käyneeksi kaikissa Euroopan valtioissa ensimmäiseksi oli väärä valinta, olisi sen sijaan jälkiviisaasti kannattanut panostaa vaikka Aasiaan! Mutta mistäpä sitä näitä olisi tiennyt – mutta toisaalta perussääntö vaikeat ensin olisi ohjannut kyllä oikeaan.

 5. Todella kiinnostavasti esitettyä tietoa. Minun matkatyylini on kyllä teihin verrattuna vieläkin mukavuudenhaluisempaa ja myös turvallisuushakuista. Tällä hetkellä uusia maita en havittele, jollei siihen tule hyvää ja kätevää tilaisuutta. Nyt nautin aivan suunnattomasti sitä, kun lapsi on innoissaan Lanzarotesta ja lämmöstä keskellä talvea :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Meillä, kun jo melko aikaisessa vaiheessa tätä bongariharrastusta, oivalsimme, että emme me kaikissa maissa tule käyneeksi, niin vaikkakin mielellämme käymme niin monessa kuin mahdollista, niin jäljellä olevissa n. 50 maassa on vielä sen verran paljon valinnanvaraa, että poimimme sieltä tilanteen mukaan kiinnostavimmat (& ja miellyttävimmät) ja niitäkin taitaa tosiaan vielä riittää loppuelämiksemme.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.