Kolmen pisteen reissu

Rajalla feature

Kävimme viime viikonloppuna TornioHaparandassa tai HaparandaTorniossa – kummin päin vain, samat kaupungit kuitenkin. Ensimmäinen kevyt idea matkan toteutukseen perustui Helsinki – Kemi/Tornio -lentoihin, mutta ne ehtivät sitten jo lakata elokuun puolivälissä ennen kuin pääsimme asiassa eteenpäin. Sen sijaan lensimme Ouluun, josta vuokrasimme auton ja ajoimme Tornioon. Tornioon, sillä majoituimme Boutique Hotel Mustapartaan Torniossa.

Matkan kolme pistekohdetta olivat Keminkraaselin majakka, Perämeren kansallispuisto ja Norrlandin alue Ruotsissa. Espoon näkökulmasta pitkähköä matkaa lentoineen, vuokra-autoineen ja kolmen yön hotellimajoituksineen ei ehkä olisi ”kannattanut” tehdä vain yhden asian takia, mutta kolme pistettä samalla reissulla oli jo hyvä syy matkaan.

Keminkraaselin majakka

Manner-Suomen majakoista meiltä oli ennen tätä reissua näkemättä Keminkraaseli, Merikarvia, Strömmingsbådan ja Tiiskeri. Nyt enää listan kolme viimeistä. Muita uusia majakoita emme tällä kesäkaudella nähneetkään, sillä Bengtskäriä ei tietenkään lasketa, vaikka olimmekin siellä tänä kesänä yötä, sillä olimme käyneet päiväseltään Bengtskärissä aikaisemminkin. Silloin haahkat eivät vielä olleet asettuneet Bengskärin luodolle, joten sikäli vierailu kyllä tuntui ihan uudelta.

Keminkraaselista vähän enemmän jossain tulevassa jutussa, todettakoon tässä vaiheessa vaan, että kävimme sen kiertämässä Pekka Ahon venetaksilla.

Yö Bengtskärin majakalla

Perämeren kansallispuisto

Kerta kiellon päälle, vai miten sitä nyt sanotaan. Juurihan kerroin, että Repoveden myötä olemme nähneet puolet Suomen kansallispuistoista, mikä voisi jo osaltamme riittääkin, eli tavoite saavutettu!

Puolet Suomen kansallispuistoista raaputuskartalla

Pekan kanssa keskustellessamme kävi kuitenkin ilmi, että oikeastaan joka tapauksessa kulkisimme Perämeren kansallispuiston alueella, joten miksi emme poikkeaisi jollain sen saarella. Saareksi valikoitui sitten Iso-Huituri siellä sijaitsevan Piispankiven takia. Kansallispuistosaldomme kasvoi siis vielä yhdellä, eli nyt ollaan lukemassa 22/41, eli reilusti yli puolet käytynä. Ehkä jätämme tämän tähän?

Lisää käynnistämme Iso-Huiturissakin jossain tulevassa jutussa.

Veneretken kuvia julkaisimme tuoreelta Facebookissa:

TornioHaparanda1
Katso kuvat Facebookin puolelta tästä

Norrlandin Nomadmania-alue

Koronaprojektina – kuten kansallispuistojen keräilykin – aloin tarkastella aikaisempaa tarkemmin Euroopan karttaa vielä valkoisten Nomadmania-alueiden osalta. Kun uusiin maihin ei päässyt, tai senioreina ei sen hetkisessä koronarokotus ja koronatilanteessa kannattanut lähteä, niin piti katsoa mielenkiintoisia matkakohteita lähempää.

Yksi valkoisena Nomadmanian aluekartalla loistanut alue oli Norrland, josta en ainakaan saanut palautettua mieliini selkeää mielikuvaa yhdeltäkään Pohjois-Suomeen, Pohjois-Ruotsiin tai Pohjois-Norjaan tekemältämme reissulta, että olisimme siellä poikenneet. No, Haaparannassa käymällä asia korjaantuisi, eli sen myötä olisimme ainakin varmasti käyneet myös Norrlandin alueella.

Pistelukemat päivitin jo Käydyt maat -sivullemme :-)

Norrland ennen TornioHaparanda

Norrland jälkeen TornioHaparanda
Seuraavaksi lähimmät käymättömät Nomadmania-alueet löytyisivät nyt Liettuasta (Klaipeda), Latviasta (Daugavpils) ja Puolasta, mutta saattaa olla, että paneudumme ensin uusiin maihin ja senkin jälkeen ehkä, jos kohdalle osuvat, meille uusiin Nomadmania-alueisiin eteläisemmässä Euroopassa. Venäjälle ja Valko-Venäjälle emme enää palaa.

TornioHaparanda osoittautui monipuoliseksi ja mukavaksi viikonloppukohteeksi, josta löytyy rajan lisäksi niin kirkkoa, koskea kuin Struven ketjun pistettä – ja vaikka Nordbergin Möljällä (laiturilla) oleileva iso taidekala. Mutta palataan näihinkin tarkemmin vähän tuonnempana.

Kuvia Torniosta ja Haaparannasta julkaisimme Facebookissa tuoreeltaan:

TornioHaparanda2
Katso kuvat Facebookin puolelta tästä
TornioHaparanda3
Katso kuvat Facebookin puolelta tästä

Kemi

Paluumatkalla Torniosta Ouluun poikkesimme vielä Kemissä – kun se nyt sattui sopivasti matkan varrelle. Lumilinnaa ei syyskuussa ollut, eikä tainnut jäänmurtaja Sampokaan olla Kemissä kesällä. SnowExperience365 on sen sijaan nimensä mukaisesti auki ympäri vuoden, joten päädyimme käymään isossa pakastekaapissa elokuun lopun +17 asteen lämpötilassa. Muutamat jääveistokset olivat kyllä ihan hienoja. Rannassa oli iso rivi pieniä mökkejä, joista oli näkymät merelle ja niin haluttaessa varmaan taivaallekin, jos vaikka sattuisi olemaan revontulia.

Kemin sisäsatamassa nautimme Sataman krouvissa kesän mahdollisesti viimeisen lounaan ulkona terassilla. Kemin kaupungintalon katon näköalaterassilla kävimme ihmettelemässä miten paljon tällä seudulla onkaan teollisuutta: Outokummun terästehdas, Metsä Groupin Kemin tehtaat ja Stora Enson Veitsiluodon tehtaat.

TornioHaparanda4
Katso kuvat Facebookin puolelta tästä
Join the Conversation

8 Comments

 1. Eipä noita käymättömiä majakoitakaan teillä juuri näköjään ole, ilmeisesti tarkoituksena on käydä katsomassa loputkin neljä Manner-Suomen viimeistä käymätöntä majakkaa? Kävittekö Alatornion kirkolla tuolla matkalla? Aavasaksakaan ei kaukana olisi ollut.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Majakoiden suhteen asetan tavoitteita enää varovasti, eli jos nyt vaikka vielä Strömmingsbådan, jolloin saldo olisi 30/33.
   Alatornion kirkolla kävimme, mutta Aavasaksa olisi kuitenkin vielä ollut 100 km kierros Kukkolankoskeltakin, joten emme lähteneet sinne ajamaan – Suomen Struven pisteiden osalta meillä ei ole tavoitetta, vaikka nyt jo kolmella onkin tullut käytyä, eli puolet Unescon maailmanperintökohteeseen kuuluvista pisteistä.

 2. TornioHaparanda on varsin kiinnostava alue, ja on erittäin kätevä, että samaan matkaan voi yhdistää luontoa, huveja ja vähän historiaakin. Niin nolo kuin se on, en ole koskaan käynyt Suomessa missään majakan sisällä, vaikka muissa maissa on kerätty useita käyntejä. Tunnustan, ettemme jaksaneet panostaa kotimaan tutkiskeluun, koska sitä oli ajettu ristiin ja rastiin työn takia. Ehkä vielä joku kaunis kerta tullaan sinne ihan turisteina.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! No kieltämättä koronan ainakin senioreille ainakin lyhyeksi aikaa aiheuttama ”jumiutuminen” kotimaahan etenkin kaukokohteiden ollessa saavuttamattomia lisäsi hiukan kotimaan matkailuamme. Toki sitä ennenkin olemme pääosin viettäneet kesät Suomessa – kaukomaille sitten Suomen talvesta!

 3. Ei oo enää montaa majakkaa teillä jäljellä ja todella hyvään vauhtiin ootte päässy kansallispuistojen suhteenkin! Kiva kun viimein pääsitte Haaparannassa käymään :) meillä on taas sinne lähiaikoina viikonloppureissu edessä. Kemi on jäänyt aika tuntemattomaksi, joskus lapsena käynyt lumilinnan ulkopuolella mutta siihen se jääkin. Pitää joskus sielläkin ihan vartavasten pysähtyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Näiden listojen hienoinen ”ongelma” on se, että viimeiset saattavat osoittautua melko työläiksi. Esimerkiksi tuo Perämeren kansallispuisto, jonne pääsee pääsääntöisesti vaan tilatulla venekyydillä, ellei satu olemaan sillä suunnalla omalla veneellä liikkeellä, lienee pienoinen haaste kaikkia kansallispuistoja tavoitteleville. Lumilinnaa emme mekään ole koskaan nähneet vaikka se jo vuosikymmeniä Kemissä on tainnut joka vuosi olla – mutta tuskin me sen takia Kemiin lähitalvinakaan hakeudumme.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Minäkin kävin nyt vasta ensimmäisen kerran Torniossa, mutta minusta oli ihan mielenkiintoista nähdä miten Suomi ja Ruotsi tuolla ovat aika lailla yhtä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *