Lahore – ensikosketuksemme Pakistaniin

Lahore feature

Ensimmäinen kosketuksemme Pakistaniin oli 14 miljoonan asukkaan Lahore, joka sekään ei ole Pakistankin suurin kaupunki. Suurimmassa kaupungissa, Karachissa, emme Pakistanin matkallamme käyneet. Maailman 21. väkirikkain kaupunki on iso ja muutamassa päivässä, etenkin kun ensimmäistä niistä painoi vielä yölennon jälkeinen hienoinen väsymys, siitä näkee tietysti vain pienen osan. Jotain kuitenkin, kuten vaikka yhden Unescon maailmanperintökohteen, Lahoren linnoituksen, ison moskeijan, Pakistanin parhaan museon, vanhan kaupungin ja hienon ravintolan. Mutta aloitetaan Intian rajalta, jonne on kaupungin keskustasta matkaa alle 30 kilometriä.

Rajaseremonia Wagahissa

Intian ja Pakistanin väliset suhteet ovat edelleen jännitteisiä. Suurimmat kiistat taitavat tätä nykyä koskea Kashmirin aluetta, mutta taustalla on lukuisia kiistoja, konfikteja ja tilanteita maiden rajalla. Muslimienemmistöinen Kashmirin alue jakaantuu Intian, Pakistanin ja pieneltä osin Kiinankin valtioiden alueelle ja sillä on ollut oma hallintonsa. Tätä statusta Intia on kuitenkin ollut purkamassa, Pakistanin vastustaessa. Paikallisoppaammekin viittasi Intiaan eri yhteyksissä uhkana, joka Pakistanin on otettava vakavasti. Seuraamassani Every Passport Stamp -ryhmässä Pakistania koskevissa kysymyksissä ja vastauksissa aina joku muistaa ottaa esille sen, että se, mikä joillekin kansallisuuksille voi olla mahdollista, voi intialaisille olla haastavaa.

Mutta päivittäin auringonlaskun aikaan toistuva rajaseremonia Pakistanin ja Intian rajalla on kuitenkin vain värikäs, vauhdikas ja – mahtipontinen. Seremonialliset vahdinvaihdot Tukholmassa tai Kööpenhaminassa eivät sen rinnalla ole tapahtumia lainkaan!

Saavuimme paikalle hyvissä ajoin ja asetuimme Pakistanin puolelle rajaa pieneen ja vaatimattomaan katsomoon. Ihan asialliseen toki, mutta vaatimattomaan verrattuna Intian puolen viisikerroksiseen ”palatsiin”. Pian seremonia pääsikin vauhtiin, vaikka itse lipunlaskuun olikin vielä aikaa. Mutta ensin lämmitellään! Cheerleaderit huudattavat joukkojaan, liput liehuvat niin kentällä kuin katsomossa ja Pakistan! Pakistan! -huudot raikuvat. Voi olla, että Intiankin puolella huudetaan, mutta sitä ei kukaan tässä katsomossa kuulisi.
Sotilaat marssivat edes takaisin, ehkä seremoniaan jopa pituutensa takia valitut miehet, mutta mukana on myös nuoria naisia. Lopuksi edestakaisin äkseeraaminen johtaa kummallakin puolella lipunlaskuseremoniaan, jossa kummankin maan liput lasketaan, laskostetaan siistiksi pinoksi ja kuljetetaan reippaasti marssien pois.
Pakistan! Pakistan! -huudot kaikuvat edelleen katsomossa – niin mukaansatempaavasti, että taisimme mekin yhtyä jossain vaiheessa huutoihin.

Maiden välisten suhteiden jännitteisyyteen liittyen, tai vaan siksi, että ollaan maiden rajalla, turvallisuustoimet ovat täälläkin tiukat. Vaikka yleisöä välillä tarkoituksellakin riehaannutetaan, niin katsomossa pitää istua paikoillaan ja aitojen takana – ja yleisö tottelee. Vartijoiden näyttävä aseistus tekee sen helpoksi, turistillekin.

Hiukan historiaakin

Wagahin rajaseremonia juontaa alkunsa Intian ja Pakistanin itsenäistymisen jälkeiseen aikaan. Seremonian taustalla on Intian ja Pakistanin välinen jakautuminen vuonna 1947, kun Britannian siirtomaahallinto luopui vallastaan Intiassa ja muodosti kaksi erillistä valtiota, Intian ja Pakistanin.
Se sai muotonsa vuonna 1959, kun Intian ja Pakistanin sotilaat alkoivat suorittaa rutiininomaisia lipunlaskentatilaisuuksia raja-asemalla. Alun perin pienimuotoisena toteutetusta seremoniasta tuli vähitellen suositumia ja sen myötä sen mittakaavakin kasvoi vuosi vuodelta. Nykyisin seremonia onkin yksi Pakistanin tunnetuimmista ”nähtävyyksistä” – ja esimerkiksi osaltamme juuri tämä seremonia oli asia, jossa osa jo vuosikymmeniä sitten Pakistanissa käyneet tuttavamme meitä muistuttivat, että käykää nyt sitten ainakin Wagahissa!

Wagah on myös oikea raja-asema, nettihaun mukaan jopa ainoa tällä hetkellä auki oleva maaraja Pakistanin ja Intian välillä, mutta emme lähteneet sitä testaamaan, sillä meillä ei ollut Intian viisumia ja Pakistanin viisumimmekin olivat tyyppiä single-entry. Tuskin seremonian seuraaminen Intian hulppeasta katsomosta olisi antanut kovin erilaisen kuvan siitä :-)

Raja Pakistan Intia 1
Tässä vaiheessa kummallakin puolella vielä odotellaan … paikalla kannattaa kuitenkin olla ajoissa
Ryhmäkuva Wagah
Odotellessa on aikaa vaikka ryhmäkuvalle – seremonian jälkeen kuvaa myytiin, paperisena
Raja Pakistan Intia 2
Yleisön lämmittämiseksi paikalla on useampia, voisiko näitä sanoa cheerleadereiksi?
Wagah Intia
Hyvissä ajoin, melkein eturivin paikoille
Wagah Pakistan
… ja sitten äkseerataan, ensin oikealle …
Wagah Pakistan
… ja sitten vasemmalle, ja taas oikealle ja taas vasemmalle ja …
Wagah Pakistan Intia
Lopulta päästää asiaan, eli lippujen laskuun
Wagah Intia
Intialaisten rajavartioiden eleganssia

Tämän jutun otsikkokuvassa Wagahissa jututtamiamme paikallisia naisia

Lahoren vanha kaupunki

Toisin kuin Islamabadissa Lahoressa on myös vanha kaupunki, muurien ympäröimä.
Vanhan kaupungin, Walled Cityn, parikymmentä metriä korkeissa muureissa on 13 porttia, joista kuuluisin on Delhi Gate. Vanhan kaupungin kapeilla kujilla ei autolla ole asiaa, joten bussimme jätti meidät läheiselle parkkipaikalle, josta matka jatkui riksoilla, tosin moottoroiduilla, ja niinpä viiletimme portista läpi riksan kyydissä. Melkein heti kuitenkin jalkauduimme riksoistakin, sillä kapeimmat kadut olivat niin kapeita, että hyvä, että niissä mahtui pieni päiväreppu selässä kävelemään. Intian matkastamme on jo yli kymmenen vuotta, mutta juurikin yhdistelmä vanha kaupunki ja riksat, silloin vielä polkupyöräriksat, toi viimeistään sen mieleen. Pakistanhan ei ole kovin kaukana Delhistä ja Delhin Delhi Gatesta, joka sekin vie vanhaan kaupunkiin.

Vanhan kaupungin kujilla teimme pienen kierroksen tutkaillen pieniä puoteja ja paikallisten kauppiaiden tutkaillessa meitä. Värikkäät mausteet kauniisti kekoihin aseteltuina olisivat voineet olla lähes missä tahansa kaupungissa, jossa ruokaa ei osteta supermarketeista vaan pieniltä kauppiailta. Tupakka, vesipiiput ja niihin liittyvät tarvikkeet olivat toinen ainakin vierailemiemme kortteleiden suosittu tuote. Esillä olevat naisten vaatteet olivat kaikki jotenkin hyvin koristeellisia ja tekokuitumateriaalit kiiltäviä, jotkut huivit ehkä oikeasti kashmiria, mutta emme silti jääneet niitä tutkailemaan.

Delhi Gaten tienoilla mies kantoi selässään ”risukasaa”, kuulemma näitä tikkuja, täälläkin, käytetään hammasharjoina. Portin ulkopuolella vuohet väistelivät ruuhkautuvaa liikennettä.

Lahore Walled CityLahore Walled City Lahore Walled City Lahore Walled City Lahore Walled City Lahore Walled City Lahore Walled CityLahore Walled City

Badshahi-moskeija

Pakistanin kansallismoskeija – ja maan suurin moskeija  on Faisal-moskeija Islamabadissa, mutta kyllä Badshahin moskeija Lahoressakin on tutustumisen arvoinen, jos olet Lahoreen asti päätynyt.

Kuten moskeijoissa on tapana, täälläkin piti riisua kengät ennen moskeijaan astumista. Olimme varautuneet siihen sukilla, joihin vaihdoimme kenkämme ja aloitimme kävelyn moskeijan ison pihan poikki päärakennukseen. Harmittelin hiukan, kun pihalla näytti olevan pitkä mattokin kävelyä varten, mutta maton vierellä siellä täällä oli vesiletkuja, joista valui vettä sen päälle, joten matto oli ihan märkä. Hipsimme sitten sukkinemme maton vierellä ja totesimme, että aika kuumaa täällä on, niin yleisesti kuin moskeijan piha. Vasta siinä vaiheessa tajusin, että nuo vesiletkuthan on ihan tarkoituksella jätetty valumaan tuolle matolle, viilentämään sitä! No, päätimme kuitenkin olla kastelematta sukkiamme.

Kuten monet isot moskeijat Badshahi-moskeijankin suuruus, yleisömäärillä mitattuna, on moskeijan isolla pihalla. Nyt, arkipäivänä, ei rukousaikaan, toki päärakennukseenkin mahtui muutama ihminen, mutta ne tuhannet ja taas tuhannet ihmiset mahtuisivat siis tuolle isolle pihalle, Lahoren polttavan auringon alle.

Toisin kuin Faisal-moskeija Islamabadissa, Badshahin moskeija, myös keisarilliseksi moskeijaksi kutsuttu, on seissyt paikoillaan jo vuosisatojen ajan, vuodesta 1673 asti. Se on siis rakennettu suurmogulien aikakaudella ja koristeltu ajalle tyypilliseen tyyliin veistetyllä punaisella hiekkakivellä ja marmorilla. Suurmogulien aikakaudelta ovat myös Intiassa Taj Mahal,  Agran linnoitus ja Fatekpur Sikrin linnoitus lähellä Agraa, ensimmäinen tietysti valkoista marmoria, jälkimmäiset punaista hiekkakiveä nekin.

Badshahi Lahore

Badshahi Lahore
Ensimmäinen kurkistus ”Taj Mahalin” portilta. Toisessa kuvassa moskeijan lähistöllä sijaitseva valkoinen sikhi-temppeli.

Badshahi Lahore Badshahi Lahore

Lahore Fort
Badshahi-moskeijan portailta otettu kuva Lahoren linnoituksen Alamgiri-portista

Lahoren linnoitus

Lahoren linnoitus on keskeinen osa Mughal-imperiumin historiaa. Rakennuksissa yhdistyvät persialainen, islamilainen ja mughal-kauden arkkitehtuuri ja se on toiminut paitsi hallinnollisena keskuksena ja sotilaallisena tukikohtana myös kulttuurin keskuksena. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin vuonna 1566, keisari Akbarin valtakaudella, eli sen 500-vuotisjuhliin ei ole enää kuin muutama vuosi :-)

Linnoitusta ympäröivä muuri on yli 2 kilometrin pituinen ja sen sisälle jäävät monet alueen tärkeimmistä rakennuksista kuten vaikka audienssikammiot ja peilipalatsi. Etenkin peilipalatsissa on säilynyt monia peileistä, lasimaalauksista ja marmoriin toteutetuista mosaiikeista tehtyjä koristeita. Myös Badshadin moskeija on osa Lahoren linnoitusta.
Kiertelimme linnoitusaluetta paikallisen oppaan kanssa, joka taisi olla vähän liiankin innoissaaan siitä, että koronavuosien jälkeen täällä taas on turistiryhmiä, edes pieniä, tai sitten siitä, että Pakistaniin yleensä tulee turisteja. Loppupuolella paikoitellen ihan mielenkiintoistakin kierrosta yritimme jo saada opasta vähän vähentämään tarinoidensa yksityiskohtia, vuosisadan taso riittää, emme tarvitse jokaista vuosilukua!

Samaan tapaan kuin aikoinaan vaikka Baganin lukuisia temppeleitä sikäläisen asiaan paneutuneen arkkitehtiopiskelijan kanssa, myös Lahoren linnoituksen oppaan paneutuivat välillä myös kuvausvinkkeihin: aseta kamera maahan tai suuntaa kamera kattoon.
Shalimarin puutarhassa, joka yhdessä Lahoren linnoituksen kanssa muodostaa yhden Pakistanin maailmanperintökohteista, emme sitten lopulta käyneet – vaikka aikaakin olisi ollut. Ehkä oppaamme väsyivät kuumaan auringonpaisteeseen tai sitten vierailumme aikana vallinnut maan räjähdysherkkä poliittinen tilanne vaikutti asiaan.

Lahore linnoitus Lahore linnoitus Lahore linnoitus

Lahoren linnoitus 1
Taj Mahal -vaikutteisia kuvakulmia Lahoren linnoituksella

Lahore linnoitus

Lahoren linnoitus 1
Peiliseiniä ja peilikattoja
Lahore linnoitus
Lähes 40 asteen lämpötila ei oikein innostanut vaatteiden vaihtoon!

Lahoren museo

Tarkkaan ottaen aloitimme Lahoreen tutustumisen tässä museossa, mutta halusin kuitenkin tähän juttuun listata kohteitamme Lahoressa ehkä kuitenkin enemmän niiden mielenkiintoisuuden mukaan, joten museo päätyi tänne, jutun jo loppupuolelle.

Museo on kyllä Pakistanin suurin museo ja yksi maan vieraillummistakin museoista, joka kertoo maan historiasta tyyliin aikojen alusta lähes nykyaikaan.
Lähes, sillä vierailtuamme melko äskettäin Dhakassa Bangladeshin itsenäistymisestä kertovassa museossa, olin utelias näkemään miten siitä kerrottaisiin Pakistanissa, mutta ei, museo lopetti sopivasti juuri ennen sitä. Mutta näinhän se monessakin museossa on, että on helpompi esitellä vaikka buddhalaista taidetta muinaisten indo-kreikkalaisten ja Gandharan valtakuntien ajalta kuin paneutua lähempänä nykyaikaa oleviin aiheisiin. Suurmogulien, sikhien ja Brittiläisen imperiumin aikakaudet sentään käsiteltiin hyvinkin kattavasti.

Brittivallan ajan esineistön mielenkiintoisin oli ehkä kuningatar Victorian minikokoinen muistikirja, joka hänellä oli kuulemma aina mukaan. Se oli vielä pienempi kuin nykyiset kännykät, ehkä kolmasosa meikäläisen tämän hetkisestä iPhone XR:stä!

Rakennuksena museo muistutti kovasti Dhakassa olevaa, siellä nyttemmin osana yliopistoa toimivaa Curzon Hallia – mutta samalta brittivallan ajaltahan ne ovat.

Kirjailija Rudyard Kiplingin romaani Kim alkaa muuten näin:
”Poliisijärjestystä uhmaten hän istui hajasäärin Zam-Zammah-kanuunalla, joka lepäsi tiilialustalla vastapäätä vanhaa Ajaib-Gheriä – Ihmeitten taloa, kuten alkuasukkaat nimittivät Lahoren museota. Se, kenellä oli hallussaan Zam-Zammah, ”tultapuhkuva lohikäärme”, oli Punjabinkin valtias, sillä tämä viheriäksi käynyt pronssimöhkäle oli aina ensimmäisenä joutumassa valloittajan saaliiksi.” Kirjailijan isä oli yksi museon varhaisimmista kuraattoreista ja sen myötä museon alue oli kirjailijalle hyvinkin tuttu.
Parhaitenhan kirjailija on tunnettu lastenkirjastaan Viidakkokirja.

Lahore Museum 1

Lahore Museum 3
Buddhalainen stupa ja nälkiintynyt buddha

Lahore Museum 2

Fort Road Food Street

Travellerin matkamme sisälsi paitsi aamiaiset, jotka nyt itsekin tapaamme lähes poikkeuksetta sisällyttää hotellivarauksiimme myös silloin, kun teemme ne itse, myös illalliset. Vähän riippuen lounaasta ja illallispaikasta osallistuimme niihin tai emme, mutta sekä Lahoressa että Islamabadissa yksi illallisista oli järjestetty johonkin kaupungin huippuravintoloista ja Lahoressa se oli Andaaz Fort Road Food Streetillä tai tarkkaan ottaen korkealla kyseisen kadun yläpuolella.

Siinä missä Islamabadissa Margallah-kukkulalla sijaitseva Monal-ravintola näytti jopa olevan Tripadvisorin listalla kaupungin ykkönen, niin Andaaz on ”vasta” sijalla seitsemän, mutta 14 miljoonan asukkaan kaupungissa kaikki maailman keittiöt (luultavasti) ovat läsnä ja kärkisijoilla oli thai-ruokaa tai ranskalaista luokaa. Andaaz näytti tätä kirjoitettaessa olevan listan ensimmäinen nimenomaan pakistanilaista ruokaa tarjoava ravintola.

Ruoka olikin hyvää – ja taas, pimeässä illassa kuvat siitä jäivät vähiin – mutta ruokaa vielä isompi asia Andaaz-ravintolassa on öinen näköala Badshahi-moskeijalle. Siitä sentään tuli napattua kuva jos toinenkin :-)

Lahoren yössä
Lahore Andaaz

Lahore Andaaz
Tuolla se oli, talon katolla

Wagah Intia

Join the Conversation

10 Comments

  1. Niinhän se varmasti on, että tuollaisessa ajassa ehtii näkemään vain murto-osan noin massiivisen kokoisesta kaupungista. Varsin kiinnostavalta kuulostavia kohteita näytti tutustumiskohteissa joka tapauksessa olevan. Esimerkiksi Badshahi-moskeija näyttää todella näyttävältä, samoin Lahoren linnoitus. Ja upealta näyttävät myös iltavalaistuksessa.

    Ilmeisesti tuolla rajaseremoniassa ei olltu millään tavalla kuvamista rajoitettu? Varsin kiinnostavalta kuulostava spektaakkeli!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Rajaseremoniaa pyöritetään puolin ja toisin turisteille, joten kuvaaminen on sallittu ja ennen tilaisuutta kohta äkseeraamiseen keskittyvät sotilaatkin asettuivat mielellään kuvattavaksi. Liikkumista tosin oli jossain määrin rajoitettu, että katsomossa piti pysyä seremonian ajan ja välillä muistuttivat myös siitä, että olisi syytä istua, mutta kyllä välillä saattoi jopa vähän liikkuakin sopivia kuvakulmia hakiessaan.

  2. says: Daniel

    Tutulta näyttää, aikamoisen pikakurssin saitte Lahoreen. En käynyt katsomassa rajaseremoniaa, en tiedä oliko se katkolla syksyllä 2020, mutta autottomana olisi ollut hankalaa.

    Vanhakaupunki oli ehdottomasti autenttisuudessaan mielenkiintoisin osa Lahorea. Noita portteja ei ollut purettu pois, vaan niistä kuljettiin yhä vielä, kuka milläkin asialla, ja porttien sisäpuolella, niillä todella ahtailla kujilla, elettiin ihan vain arkea. Ei mitään turistien näyteikkunaa, todellakaan. Näkyikö vuohenpäitä myynnissä? :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Niin totta tuo koskien Lahoren vanhaa kaupunkia – vähän laajemmin tietysti koko Pakistaniakin – että kun maassa taitaa käydä vaan yksittäisiä turisteja, tai hyvin pieninä ryhminä turisteja harvakseltaan, niin ne eivät vaikuta kaupungin normaaliin elämään. Ajoittain tunnen kiusausta vastata Facebookin matkailuryhmien kysymyksiin, jossa kysytään, että minne kannattaisi Kanarian saarilla suunnata, kun toiveessa on ei-turistinen paikka, että ota se 193 maan lista ja heitä vaikka tikkaa, todennäköisesti isossa osassa maata turisteista ei ole haittaa, mutta jos päätät ensin lähteä Espanjaan, Italiaan tai Kreikkaan, niin siinähän sitten etsit sitä ei-turistista kulmaa :-)
      P.S. Vuohenpäätä en muista erillisenä nähneeni, päättömiä ruhoja kyllä.

  3. Sukkasillaan olin Intiassakin Ramanashramissa ja Sri Seshadri Swamin Ashramissa ja koko Arunachaleswaran temppelialueella. Ne ovat isoja alueita, etenkin Arunachaleswaran temppeli, eikä koko alue ole päällystetty. En muista maan olleen kovinkaan kuumaa, ehkä oli paksut sukat tai jotain. Uskontohan ei ollut islam, vaan hindulaisuus.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Stacy! Kaipa siinä kengät pois -jutussa on vähän ideaa kun noissa monissa temppeleissä on sitten ne isot matot lattialla ja ihmiset istuvat/makaavat/rukoilevat niillä. Vähän se isompi määrä hiekkaa tai kuraa voisi siinä häiritä …

  4. Se aina harmittaa, että monta kertaa matkakohteesta ehtii nähdä vain pienen osan. Mutta mielenkiintoinen kohde kaikenkaikkiaan. Olisi todella mahtavaa joskus lähteä tälläiseen ”eksoottisempaan” kohteeseen. Omat matkakohteeni kun ovat hyvin perinteisiä. Ehkä joskus. Kivoja kuvakulmia olette löytäneet. :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Virpi! Teoriassa jotkut maailmanmatkaajaystäväni vähintäänkin vitsailevat, että kun ensin on ”maistiaisten” verran nähnyt kaiken, niin sitten voi palata niihin kohteisiin, jotka vaikuttivat kivoimmilta. Taitaa kuitenkin useimmilta aika ja/tai elämä loppua kesken jo tuon ensimmäisen kierroksen aikana …

    1. says: Pirkko

      Kiitos Paula! Ei Pakistan nyt ehkä erityisen eksoottinen ollut, luultavasti paljon samaa kuin Intiassa, tosin käynnistäni siellä on jo aika monta vuotta. Tai samaa kuin Bangladeshissa. Hienoinen eksoottisuus tuli enemmän tuosta poliittisesta tilanteesta, joka kärjistyi juuri vierailumme aikana ja tietysti siitä, että turisteille on vielä selkeitä rajoja mitä maasta voi nähdä, mutta onhan niitä muuallakin. Ei noussut siis ihan sarjaan Bhutan ja Turkmenistan, tuolla eksoottisuus-mittarilla …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *