Tilastopäivitys 2023

Tilastopäivitys 2023 feature

Vuodelle 2023 kertyi matkoja ihan kiitettävästi ja yhteenveto niistä muutamine kommentteineen onkin jo ollut luettavissa jonkin aikaa.

Matkavuosi 2023 – 7 uutta maata

Tuon matkayhteenvedon lisäksi olen jo joitakin vuosia vuoden vaihteessa julkaissut myös hiukan tilastotietoja liittyen maabongausharrastukseemme, joten tässäpä ne vuodelta 2023:

Kertymät kuvina

Maat 2023
Maat (153) tässä kuvassa = YK:n jäsenvaltiot. Itsenäisiä maita on kolme lisää: Vatikaani 1974, Palestiina 1989 ja Kosovo 2013
Maat ja alueet 2023
YK:n jäsenvaltiot vihreällä, muut itsenäiset maat ja TCC-alueet vaaleansinisellä. Vuoden 2023 TCC-alue on Sansibar.. TCC-alueita yhteensä 215 (Pirkko).
Maakerroin 2023
Maakerrointakin, eli maiden lukumäärä jaettuna ikävuosilla, olen viime vuosina Kohteena maailma -blogin innoittamana alkanut seurata.

Maiden osalta nykyinen ”kulmakerroin” alkoi Pirkon jättäydyttyä pois työelämästä vuonna 2017. Koronavuodetkaan eivät vaikuttaneet siihen kovin paljoa, sillä vuonna 2020 ehdimme matkustaa alkuvuodesta ennen koronasulkuja ja vuoden 2021 lopulla ennen omikronin ilmaantumista. Vuodesta 2022 eteenpäin matkustaminen onkin taas ollut melko normaalia, mitä nyt vuoden 2022 alkupuolella tarvittiin vielä jossain määrin testejä ja/tai ylimääräisten lomakkeiden täyttöä.

Maakerroin on laskettu YK:n jäsenvaltioista.  Maakerroin on vielä pari edellistä vuotta ollut hienoisessa nousussa, nyt ollaan luvussa 2,28 (vuonna 2022 luku oli 2,21). Toisena koronavuonna luku notkahti hiukan, kun uusia maita kertyi vain 2. Luvun kasvattaminen tuosta vielä vaatisi vuodelle 2024 kolmea uutta maata, joka saattaa sekin vielä olla mahdollisuuksien rajoissa – matka Palaulle onkin jo varattuna.

Kuvien graafit on muodostettu Pirkon luvuista. Erot muiden kuin maakertoimen osalta ovat kuitenkin pieniä, sillä erona on oikeastaan vaan Venezuela, jossa, toistaiseksi, vain Lasse on käynyt.

Nomadmanian monet luvut

Nomadmania 202312

Ylläoleva kuvakaappaus on Nomadmaniasta. Nuo luvut 627 ja 28 kertovat sijoituksen Nomadmanian alueiden osalta koko järjestelmässä ja Suomessa. Kumpikin sijoituksista on laskenut vuodesta, 627 28 henkilön verran ja 28 5 henkilön verran. Osittain tietysti siksi, että monet listojen kärjessä olevat matkustavat todella paljon – mutta myös siksi, ainakin Suomen osalta, että olemme Maailmanmatkaajien puitteissa tehneet aktiivisesti töitä sen eteen, että yhä useampi maiden ja alueiden keräämisestä kiinnostunut henkilö tulisi mukaan toimintaamme ja sen myötä Nomadmanian listoille.

Me valitsemme matkakohteitamme ainakin jossain määrin tuon kuvan UN- ja TCC-listojen kohteiden perusteella. Nomadmania-alueita kertyy (vuonna 2023 26 aluetta) sen myötä, että itsenäiset maat ja Travelers’ Century Clubin alueet ovat myös Nomadmania-alueita. Jos kierrämme kohteissa laajemmin saatamme kattaa jostain maasta useamman Nomadmania-alueen. Jossain tapauksissa, jos alueen raja on lähellä, saatamme tarkoituksellakin pistäytyä uudella alueella, mutta kovin montaa kilometriä emme niiden takia matkusta. MTP, Most Traveled People -järjestelmä muuttui alkuvuodesta 2023 niin Nomadmanian kaltaiseksi (MTP-alueita on nykyisin 1500, Nomadmanian alueita 1301), että poistin profiilini sieltä kokonaan. Nomadmania-järjestelmä kuitenkin tuntee myös tuon järjestelmän ja laskee sitä kautta niidenkin lukumäärän.

WHS kertoo Unescon maailmanerintökohteiden määrän – osaltamme luultavasti suunnilleen, sillä koska emme aivan erityisesti panosta niihin, niin emme välttämättä tule niitä aina merkinneeksikään. Uutena mittari Nomadmania loi vuoden aikana tuon SLOW-mittarin, joka pyrkii erottelemaan matkailijoita sen mukaan, että miten pitkään he viettävät aikaa kohteissa. KYE, Know Your Earth -listaan en ole oikeastaan perehtynyt lainkaan, kuten vähemmän myös järjestelmään nykyisiin kuuluviin luultavasti jo satoihin listoihin tyyliin vieraillut kaupungit, ylitetyt maarajat jne. DARE on yksi esimerkki näistä listoista – listalla on erityisen haastavia kohteita, kuten vaikka Märketin majakka, Helgolandin saari, Lampedusa tai Ometepen saari Nicaraguassa. Kaikkiin näistä olemme päätyneet muista syistä kuin sen takia, että ne ovat tällä (uudella) Nomadmanian DARE-listalla.

Suomen neljänneksi eniten matkustanut nainen?

Sijoitukset Nomadmaniaan matkojaan ylläpitävien suomalaisten henkilöiden keskuudessa (Pirkko):

  • YK:n jäsenmaat 18. – neljäs naisista (nousua viime vuoden sijoilta 22/5!)
  • TCC-alueet 16. – neljäs naisista (laskua, vuonna 2022 12/4)
  • Nomadmanian alueet 28. – viides naisista (laskua, vuonna 2022 23/5)

Pidin tuossa nyt edelleen erikseen nuo monesko naisista maininnat, vaikka Anna-Katri Räihän vuoden saavutuksen jälkeen pitänee ehkä vähitellen lakata ajattelematta, että tässäkään lajissa naisten pitäisi kilpailla eri sarjoissa kuin miesten :-) Vuonna 2023 Suomeen tuli muuten kolme uutta kaikissa maailman maissa käynyttä ihmistä: Anna-Katri, Juha Suoniemi ja Jari Karppinen. Tällä hetkellä tällaisia henkilöitä on Suomessa elossa yhteensä 14. Kari Karanko lienee seuraava maalukeman ollessa tällä hetkellä 192.

Tavoitteiden asettaminen tapaa usein vaikuttaa lopputulokseen ja kaipa nuokin numerot osittain heijastavat sitä, että olemme matkustaneet erityisesti TCC-alueita ja itsenäisiä maita tavoitellen. Nomadmanian 1301 -aluetta tavoitteena tarkoittaisi useimmissa maissa pitkiä ja (mielestämme) tylsiä automatkoja :-)

Lisää lyhenteistä TCC ja Nomadmania voit halutessasi lukea vaikka tästä

Jos haluat vertailun vuoksi katsoa vuoden 2022 tilastoja, niin tästä löytyy:

Tilastopäivitys 2022

Jutun otsikkokuva Pixabaysta – joka vuosi yhtä haastavaa ideoida kuvaa, joka liittyisi näihin tilastoihin :-)

Join the Conversation

12 Comments

  1. Hurjia lukuja, paljon noihin päästäkseen on nähtävä vaivaa. Pitäisi joskus itsekin mielenkiinnosta laskiskella, mutta maakerrointakaan en omalta osaltani tiedä, vaikka jonkinlainen aavistus siitä onkin. Tuo Palaun reissu muuten kuulostaa todella kiinnostavalta. Millainen lentoreittinne sinne onkaan?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Toki ”vaiva” on jakaantunut monen monelle vuodelle ja vaikka toki matkailu hetkittäin on vaivalloistakin, niin enemmän kyllä sittenkin korostuu se, mitä noilla kaikilla reissuilla näkee ja kokee. Palau tuli kylkiäisenä Tokio + Taiwan -reissuun, kun sinne on suorat lennot Taipeista.

  2. says: Daniel

    Kyllähän tuo pylväs nyt ainakin 160:n rajan rikkoo vielä, eihän sinne ole pitkä matka enää!

    Miten noiden suhteen menetellään, kun maat lakkaavat olemasta tai syntyvät? Siis jos on käynyt vaikka sekä Madridissa että Barcelonassa tänä vuonna, ja sitten Katalonia viiden vuoden päästä itsenäistyisi, niin olisiko Katalonia jo käyty, vai pitäisikö sinne mennä uudelleen itsenäistymisen jälkeen? Tai toisin päin: Jos vaikkapa kävi DDR:ssä Leipzigissa muttei Länsi-Saksassa koskaan, niin onko nyt Saksa kuitenkin käytynä? Varmaan noihinkin tilanteisiin sääntönsä on.

    Olen pari kertaa törmännyt mainintaan, että olette käyneet Palestiinassa. Saako kysyä, että milloin, missä ja miksi, ja millaista siellä oli? (En muuten missään ole milloinkaan nähnyt yhtä paljon Palestiinan lippuja kuin Maléssa tällä viikolla. Niitä oli siellä enemmän kuin Malediivien omia lippuja, jokaisen puodin sun muun ikkunassa.)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Katsotaan nyt, vaikeus- tai etäisyyskerroin kasvaa koko ajan ja sen lisäksi Lähi-idän ja Sudanin sota luovat epävakautta myös lähialueilleen.
      Tuon esimerkkisi osalta, jos olet käynyt molemmissa kaupungeissa, niin useimmat järjestelmät taitaisivat kelpuuttaa Sinulle niin Katalonian kuin Espanjan.
      Jos olit käynyt DDR:ssä vain Leipzigissä, niin kyllä se Saksasta kävisi.
      Kauan sitten Eilatista teimme (aivan turhan) pitkän päiväretken Jerusalemiin ja silloin kävimme myös Betlehemissä.
      Oheinen kuva on oikeasti itse ottamamme, ei netistä napattu, ja siis paikka on The Church of the Nativity Betlehemissä.
      Betlehem 1989
      Tuolloin, maaliskuussa 1989 tilanne oli ihan rauhallinen, mutta siitähän onkin nyt aikaa jo yli kolme vuosikymmentä.

  3. Tilastot on yks mun suosikki kaikista postausaiheista. On niin mielenkiintoista nähdä erilaisia saavutuksia ja tavotteita numeromuodossa :) Itsellä maakerroin tällä hetkellä 1.15 ja jos alkuvuoden suunnitelmat menee putkeen, niin se nousee 1.28:aan. Aloitin matkustelun sen verran myöhään, että siinä on kirimistä!

    Sivutoimisena maabongarina en tajua miksi alunperin otimme lennot Kairosta Muscatiin siten, että olisimme vain vaihtaneet nopeasti konetta Dohassa. Onneksi Qatar Airwaysillä oli mahdollisuus ilmaiseen lentojen muutokseen, joten nyt meillä pitäisi olla 13 tuntia aikaa Dohassa, eli maapiste sieltä irtoaisi, vaikka ei yövytäkään kohteessa. Täytyy vaan toivoa, että lento Luxorista Kairoon on ajoissa. Siinä on nimittäin vain 4,5 tuntia aikaa ennen kuin lento Dohaan on vuorossa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Toki meillä Maailmanmatkaajissakin on kovin monella tavalla maapisteisiin suhtautuvia ja tuolla 13 tunnillakin tietysti saa maapisteen, mutta kyllä Dohastakin on useammankin päivän kohteeksi :-) Itse olemme useimpien kohteiden kohdalla valinneet n. kolmen yön pistäytymisen, mikä jättää kaksi kokonaista päivää. Poikkeuksiakin toki on, kuten nyt vaikka Vatikaani ja Haiti ja muut risteilyiltä bongatut saarikohteet.

    2. En itsekään mielelläni ”keräile” maita pelkästään pisteiden toivossa, vaan haluan yleensä viettää maassa enemmän aikaa kuin sen nopean kääntymisen. Esimerkiksi Jordaniassa ollessa olisi ollut helppo pyörähtää Saudi-Arabian rajalla, mutta jossain syrjäisessä pikkukylässä ei olisi ollut mitään nähtävää, joten retki ei olisi antanut mitään muuta kuin sen maapisteen. Haluan tuostakin maasta ennemmin nähdä vaikka Riadin ja Jeddan joskus paremmalla ajalla. Nopeita visiittejä tosin ollut mm. Vatikaanissa, Liechtensteinissa ja Monacossa (jossa olen käynyt kyllä parikin kertaa).

    3. says: Pirkko

      Heh, tuosta, että valitsit olla pyörähtämässä Saudi-Arabiassa, tulee mieleen kauan kauan sitten tekemämme matka Kaliforniaan. Silloinen oppaamme ehdotti San Diegosta pistäytymistä Meksikon Tijuanassa, mutta kieltäydyimme ja palasimmekin sitten Meksikoon vasta myöhemmin ja silloin jo ensivierailullakin muistaakseni noin viikoksi, Acapulcoon siellä olleen kokouksen takia ja sen jälkeen turistina Mexico Cityyn.

  4. says: Anmarien

    Hyvä määrä tilastotietoa ja hienoja matkakokemuksia kertynyt vuosien varrella! Toivon, että myös itsellä tiedossa tulevaisuudessa vastaavaa :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anmarien! Vaikka nykymaailmassa onkin viime vuosina välillä tuntunut siltä, että maailma saattaa tulevaisuudessa olla vaikeammin saavutettavissa kuin vaikka 5-10 vuotta sitten, niin eiköhän matkailu kuitenkin ole voimissaan vielä tulevinakin vuosikymmeninä, eli kertyyhän niitä, kokemuksia, kunhan vaan lähtee ja kokee!

  5. says: Janni

    Siis onko näissä tosiaan tarkoituksena vain ”saavuttaa” mahdollisimman monta maata, tai siis saada mainetta ja kunniaa? Myöskin siis silloin sellaisia maita, joihin meneminen ei välttämättä kiinnosta niin paljoa/juuri ollenkaan, mutta saapa ainakin maan ”ruksattua” pois käytyjen maiden kohdelistalta?

    Maiden kiertäminen on varmasti upeaa, antaa (ja varmasti myös ottaa) paljon ja maailma avautuu uusin silmin. Itseäni kuitenkin kiinnostaisi tietää, mietityttääkö maabongareita yhtään esimerkiksi lento- ja laivamatkailun aiheuttamat päästöt, kun lennetään ympäri maailmaa, jotta saadaan käytyjen maiden lista mahdollisimman pitkäksi? :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Maabongareitakin on moneen lähtöön, mutta omalta osaltani viehättää koko ajan lisääntyvä ymmärrys siitä millainen tämä maailma on eri kolkissaan. Maan ruksaaminen listalta saattaa viedä maahan, mutta aina siitä maasta on löytynyt historiaa, luontoa tai kulttuuria, joka poikkeaa naapurimaasta. Thaimaan kävijöille suosittelisin ehdottomasti vaikka naapurimaita välillä, Kambodza, Laos ja Myanmar avaavat maailmaa esimerkiksi sillä suunnalla ihan eri tavalla – kunhan ei jämähdä pahimmillaan all-inclusive hotelleen ja hiekkarannalle.
      Päästökuvio on kovin monimutkainen – juuri nyt esimerkiksi maailmassa käytävät sodat taitavat tuhota ilmasto n. kymmenkertaisesti sen mitä lentoliikenne.
      Paljon matkaileva on usein myös tehnyt jo pelkästään ajankäytönkin takia valintoja, joihin ei sitten kuulu kesämökki ja ajaminen sinne pahimmillaan useita kertoja kuukaudessa tai automatkat Lappiin. Meillä ei myöskään ole lapsia eikä koiria tai kissoja. Kannattaa ajatella kokonaisuutta, ei yhtä muutaman prosentin osuutta!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *