Lukuhaaste 2023

Lukuvuosi 2023 feature

Taisin Goodreads-sivustolla asettaa vuodelle 2023 tavoitteeksi 52 kirjaa – kuten vuonna 2022. Lukuhaaste 2023 ylittyi 14 kirjalla, eli luin viime vuonna 66 kirjaa. Oikeastaan aikomuksena oli pitäytyä tuossa 52, mutta sopivia kirjoja tuli vaan vastaan sen verran monta ja toisaalta asettuminen kirjan kanssa sohvannurkkaan on sen verran kesyä tekemistä, että turhankin usein tuli valittua se vaativamman tekemisen sijaan.

En listaa tässä kaikkia vuonna 2023 lukemiani kirjoja, mutta tekstinpätkien välissä olevat kuvat on poimittu Goodreads-sivuston vuosiyhteenvedostani, joten niistä saa kyllä mielikuvaa siitä, että (mielestäni) aika monipuolisesti olen kaikenlaista vuoden mittaan lukenut.

Kirjat 2023 10
Harhapolkuja savannilla -kirja piti kerrata ennen Okavangon matkaa! Roope Ankan päiväkirjoihin päädyin paitsi Hesarin Kari Korhosesta kertovan jutun takia myös siksi, että Key Westistä kirjoittamaani juttuun sain vinkin lukea Aku Ankan Kilpaa Key Westiin tarinan – sen löytäminen vaati antikvariaattia, tuo Kari Korhosen kirja löytyi ihan kirjastosta.

Maailmalta

Maaliskuussa 2023 teimme Miamista risteilyn, pääkohteena Haiti, mutta poikkesimme myös Key Westissä ja siellä Ernest Hemingwayn kotimuseossa. Jo silloin tiesimme olevamme kesäkuussa menossa Afrikkaan, joten päätin lukea Hemingwayn kirjan Afrikan vihreät kunnaat. Tätä nykyä kirja sijoittunee matkakirjojen ja historiaopusten välimaastoon, sillä vuonna 1935 julkaistu teos kertoo kovin erilaisesta Afrikasta. Safarit olivat, niille joilla niihin oli varaa, loistokkaita lukuisine palvelijoineen ja eläimiä oli ehkä enemmänkin kuin nykyisin, ja niitä metsästettiin, ei kameralla, vaan aseella. Aika erilainen maailma, mutta myös hyvä muistutus siitä minkälaista Afrikassa oli – länsimaisten näkökulmasta – lähes 100 vuotta sitten.

Kirjasta Tulivuorikaupunki Kongossa kirjoitin ihan blogijutunkin. Heti sen jatkoksi luin myös kirjan Kehitysavun kirous – ja soisin kyllä, että monet Suomessa kehitysavun puolesta puhuvat olisivat lukeneet molemmat näistä kirjoista!

Tulivuorikaupunki Kongossa

Kiintiöpakolaisena Ruandasta Suomeen tulleen Ritan tarina on myös silmiä avaava – ja esimerkki pakolaisesta, joka on onnistunut rakentamaan itselleen elämän Suomessa. Kannattaa pelastaa naisia ja lapsia – tai tässä tapauksessa tyttöjä!

Kirjat 2023 13

Lotta-Sofia Saahko oli minulle uusi tuttavuus. Olin onnistunut ohittamaan korona-aikaan hypetetyn Lotta ja Pappa -kuvion lähes kokonaan, joten en tiennyt hänen kirjallisesta tuotannostaan mitään ennen syksyn kirjamessuja. Kuuntelin häntä yhden esityksen verran ja luin kaksi hänen kirjaansa: Matkalaukkulapsuus ja Koti kulttuurien välissä. Kirjat veivät toki maailmalle, mutta saivat myös ajattelemaan, että ajattelevatkohan kaikki maailmalle haluavat aikuiset miltä se lapsista tuntuu?

Koti kulttuurien välissä

Matkailuaiheisia esseekokoelmia

Luin myös vähän liioitellen niin määrässä kuin aihepiiriä venyttäen kolme matkailuaiheista esseekokoelmaa.
Kuinka kapteeni Cook keitettiin tuli kirjatuksi vasta vuodelle 2024, mutta otettakoon sekin tähän joukkoon.

Kuinka kapteeni Cook keitettiin

Laila Heinemannin Oi aikoja oi paikkoja tarjoaa sekin matkailutarinoita sopivina palasina annostellen Greenwichistä Timbuktuun ja Galapagokselta Casablancaan. Osa tarinoista on tyyppiä matkahaaveita tai legendaaristen matkakohteiden fiilistelyä, ei siis matkakokemuksia, mutta ihan mukavia tarinoita nämäkin.

Niko Kettusen Helsingin Sanomissa julkaistuista tarinoista koottu Viikon eläimet -kirjakin vie myös monen lajin matkassa maailman ääriin. Tavallaan näiden osalta löysin ensin kirjan, mutta sen luettuani olen jatkanut näiden lukemista myös viikottain!

Kirjat 2023 4

Kuvia maailmalta

Lonely Planetin The Perfect Shot on yksi harvoja kirjoja, jonka vuoden mittaan ostin ihan fyysisena kirjana. Muuten pääosan kirjoista luin e-kirjoina, muutamat kirjastosta lainaten ja muutamat kustantajalta pyynnöstä saatuina näytekappaleina, jotka saattoivat olla fyysisiä kirjoja tai pdf-versioita, e-kirjoja nekin.
Tuo Lonely Planetin kirja oli kyllä hankinnan arvoinen!

Vanhat Porvoon talot -kirja innosti jopa Porvoon matkaan, jonka aikana kävimme katsomassa osan kirjassa esitellyistä taloista:

Vanhan Porvoon talot

Erik Bruunista kertovan kirjan parissa kierretään Suomeakin lähinnä julisteina, mutta kyllä sekin ainakin kotimaan matkakirjasta käy!

Erik Bruun

Kirjasarjoja

Matkailua sivuavien kirjojen lisäksi poimin usein kirjavinkkejä Helsingin Sanomien kirja-arvosteluista. Näiden myötä päädyin vuonna 2023 lukemaan kahdenkin kirjailijan: Tiina Raevaaran ja Helena Immosen jännityskirjasarjat. Lukemissani kirja-arvioissa esiteltiin kummankin sarjan uusin teos, mutta eihän niihin voinut tarttua ennen kuin oli lukenut sarjojen aikaisemmat osat!

Tiina Raevaara

Helena Immonen

Elisabeth Stroutin teoksista olen muutaman lukenut jo aikaisemminkin, mutta tänä vuonna luin myös ne, joita aikaisemmin en ollut lukenut ja lopulta uusimmankin, kun pii..iitkään kirjastosta sitä jonotettuani sain sen, kirjan Lucy meren rannalla, joka on paitsi jatkoa kaikille muille kirjailijan kirjoille, myös hyvä kuvaus pandemia-ajasta Yhdysvaltojen itärannikolla.

Kirjat 2023 12

Maabongareiden maailmasta

Oudoin vuonna 2023 lukemani kirja voisi olla Hotel Nomadmania. Maabongausharrastuksen myötä tunnen sen kirjoittajan, Harry Mitsidiksen, mutta kaikkein oudointa kirjassa on, että osa murhamysteerissä esiintyvistä henkilöistä ovat tuttujani suomalaisista maailmanmatkaajapiireistä ja esiintyvät kirjassa omilla nimillään!

Hotel NomadMania

Lisää kirjoja

Kaikki vuonna 2023 lukemani kirjat voit halutessasi katsoa Goodreadsin puolelta. Olet myös ehdottomasti tervetullut mukaan käyttämään Goodreads-sivustoa lukemisesi suunnitteluun ja dokumentointiin ja jos pyydät minut siellä kaveriksesi saat päivityksiä lukemistani kirjoista säännöllisin väliajoin myös vuoden mittaan.

Vuoden 2022 kirjoista kirjoittamani juttuun voit halutessasi palata tästä:

Lukuhaaste 2022

Otetaan lopuksi vielä muutama hajahuomio viime vuoden mittaan lukemistani kirjoista.
Jenni Haukion teos oli jopa vähän yliasiallinen, eli paikoitellen melko tylsääkin luettavaa.
Aivokirurgin muistelmat, vaikkakin asiallisia nekin, olivat kyllä mielenkiintoisempaa luettavaa.
Kari Hautamäki kuvaa osaltaan elämää ruotsalaisissa lähiöissä aika karmaisevalla tavalla.
Homeäidin päiväkirja antoi selityksen sille miksi naapurissamme Haukilahdessa yhden taloyhtiön edessä on vuodesta toiseen iso lava ja korjaustyöt vaan jatkuvat ja jatkuvat.

Kirjat 2023 5
Tuo yksi kansikuvaton kirja tässä kuvassa on Jussi Lehtisen ja Petteri Ala-Kivimäen kirja Concierge – VIP-erikoismies. Goodreads-palvelu tuntee ehkä yllättävänkin hyvin myös suomenkieliset kirjat, joita myös voi pyytää sinne lisäämään. Tämä kirja on jostain syystä perustettu sinne ilman kansikuvaa.
Tags from the story
Join the Conversation

18 Comments

  1. Paljon olet ehtinyt viime vuodenkin aikana lukemaan. Itseäni harmittaa, kun kaikki tuntuu olevan niin hektistä, että lukemaan ei oikein ehdi. Monet Afrikkaan liittyvät kirjat kiinnostaisivat. Sami Sillanpään Keskellä virtaa Kongo -kirjan aion ainakin tänä vuonna lukea.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Eläkkeellä olo tarjoaa tietysti enemmän vapaa-aikaa, myös lukemiseen :-) Tuo Keskellä virtaa Kongo on, vielä, minunkin lukulistallani.

  2. Tästäpä tulikin pitkä rupeama aiheen parissa. Minunkin täytyi luoda tili Goodreadsiin ja listata sinne kaikki viime vuonna lukemani ja kuuntelemani kirjat. Kuuntelen nykyään paljon enemmän kuin luen, ja äänikirjat löytyivätkin Bookbeatin listasta. Luettuja kirjoja joutui muistelemaan tosissaan enkä kyllä kaikkia muistanut. Sain sinulta monta kirjavinkkiä, kiitos niistä!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Raija! Minua häiritsee äänikirjoissa mm. selailumahdollisuuden puuttuminen – ja sitten tietysti se, että näennäisesti istut joutilaana kuuntelemassa, mutta toisaalta jos sitten alat tehdä samalla mitään muuta, niin keskittyminen kuuntelemiseen herpaantuu. Joskus kuntosalilla alkuverryttelyn aikaan kuuntelen jotain podcasteja, pätkittäin.

  3. Tulisipa luettua noin paljon! Kuuntelen kyllä kirjoja päivittäin, mutta melko lyhyitä aikoja. Onneksi nykyään kuitenkin on äänikirjat, jotka mahdollistavat/helpottavat kirjojen kuluttamista sellaisina hetkinä, milloin ei olisi mahdollista tai ainakaan kovin helppoa lukea perinteisiä kirjoja. Ja äänikirjapalvelun kautta valtava määrä kirjoja on aina niin helposti saatavilla!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Eläkkeellä on jostain kumman syystä enemmän aikaa, vaikka lukea :-) Itse en tykkää kulkea korvanapit korvissa ja samaisesta syystä en kuluta juuri lainkaan videoita, jotka vaatisivat äänen päälle.

  4. Ihailtavan paljon olet(te) ehtineet vuodessa lukemaan! Itselläni kirjojen lukeminen on jäänyt harmittavan vähälle. Ensin nautin yliopistovuosien jälkeen siitä, ettei ollut pakko lukea yhtään mitään. Ja nyt sitten arki on niin kiireistä, ettei lukuaikaa jää, vaikka haluaisikin. Tai no, ehkä jos vähentäisi hieman somen selailua, niin…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Kieltämättä työvuosina ainakin fiktion lukeminen jäi vähän vähemmälle, joskin olen kyllä koko elämäni ajan lukenut useita kymmenia kirjoja vuodessa.

  5. says: Vali

    Kiva listaus, monta mielenkiintoista kirjaa siirtyi omallekin listalle. Nykyisin tulee kuunneltua aika paljon kirjoja samalla kun laittaa ruokaa tai on käsitöitä tehdessä. E-kirjat on toisena ja oikeita kirjoja ei lisää ole tullut hankittua. Joitakin on annettu pois, jotka tuli pakattua kyytiin kun lähdimme tälle retkelle.
    Äänikirjapalveluissa olen huomannut karvaasti, että luvattu offline tila ei pidä paikkansa, kun ollaan oikeasti offlinessa. Turhaan tuli ladattua ennen Tyynenmeren ylitystä monta äänikirjaa, koska viiden päivän jälkeen palvelu ei vain toimi, vaan vaatii että pitää käydä onlinetilassa jos haluaa jatkaa kuuntelua. Siispä e-kirjat ja paperikirjat kunniaan tulivat apuun.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Vali! Tuo on kyllä harmillista, myös mm. Netflixissä ja HBO:ssa, että jossain häiriötilanteissa on pakko päästä välillä online korjaamaan tilanne ja tee se nyt sitten vaikka 12 tunnin lennolla!

  6. Kiitos inspiraatiosta! Mäkin haluaisin lukea huomattavasti enemmän ja itselläni oli viime vuoden alussa tavoite, että lukisin enemmän. Koko vuoden aikana taisin lukea kuitenkin vaan 2-3 kirjaa, mutta useita muita kuuntelin sitten äänikirjana autossa tai töitä tehdessä.

    Kotona meillä on olohuone talon keskellä ja makuuhuoneet sen ympärillä, koko perhe ollaan koko ajan olohuoneessa, eikä siten ole mitään ”pakopaikkaa” mihin mennä rauhoittumaan. Tietenkin makuuhuoneeseen voisi mennä, mutta… Nyt kun tänä vuonna muutetaan, niin olen suunnitellut yläkertaan itselleni lukunurkkausta. Sinne tulee 1 hengen divaani, lukulamppu ja kirjahyllyt. Siellä ei olohuoneen tvn äänet häiritse (tarvitsen hiljaisuuden lukemista varten).

    Joten odotukset on suuret, että jospa tästä blogin kirjoittamisesta liikenisi muutama ilta kirjojen lukemiseen… :) Tosi mielenkiintoisen monipuolisia kirjoja olet vuoden aikana lukenut. Pitäisi itsekin avartaa tai lukea paljon monipuolisemmin erilaisia kirjoja.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Vähän rauhaa lukeminen tosiaan vaatii – usein valitsenkin lukea ensimmäiseksi aamulla tai sitten iltapäivän ”siestan” aikaan.

  7. Pitäisi varmaan luoda tili Goodreadsiin. Tulee nykyään kuunneltua enemmän kuin luettua. Tämä postaus on itse asiassa erinomainen kooste kirjoista (laitetaan muistiin), jotka voisin luultavasti kaikki lukea.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anna! Tervetuloa Goodreadsiin :-) – siinä on myös Want to Read (tai jotain vastaavaa ehkä suomeksi) -toiminto, jolla voi täpätä kätevästi kirjoja lukulistalleen muistiin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Krista! Jossain rajoissahan kyse on aina valinnasta, mutta kieltämättä se, ettei tarvitse tehdä päivässä kahdeksaa tuntia palkkatyötä helpottaa asiaa.

  8. says: INDIVUE

    Mielenkiintoinen kirja tuo Vanhan Porvoon talot. Hyvä idea ja uusi näkökulma lähteä tutustumaan Porvoon vanhoihin taloihin niistä kirjoitetun kirjan perusteella! Veikkaanpa, ettei tämä teos menesty kuitenkaan kovin hyvin äänikirjana. ?

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Enpä ollut edes ajatellut tuota äänikirjana – kun en tapaa äänikirjoista tai videoista juuri perustaa, luettavaa tekstiä sen olla pitää :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *