Pari päivää Taipeissa

Taipei Top 10 feature

Jätän yleensä matkakohteidemme historian kuvaamisen Wikipedialle tai muille matkablogia asiantuntevimmille lähteille, mutta Taiwanin osalta kannattanee kerrata muutama asia johdantona joillekin vierailemillemme kohteille.

Taiwanin ja Kiinan suhteethan ovat nykyisin uutisissa ellei ihan viikottain, niin ainakin kuukausittain. Kauan sitten saarta asuttivat austronesialaiset heimot. 1600-luvulla kiinalaiset alkoivat asettua alueelle. 1895 Japani otti sen haltuunsa viideksi vuosikymmeneksi, kunnes toisen maailmansodan jälkeen se siirtyi taas Kiinan hallintaan. Kiinan sisällissodassa (1927-1936 ja 1946-1950) vastakkain olivat Mao Tse-Tungin johtama kommunistinen puolueen ja Chiang Kai-Shekin johtama nationalistipuolue Kuomintang. Sodan päätyttyä ja Maon noustua valtaan manner-Kiinassa hävinneet joukot vetäytyivät Taiwanin saarelle. Aikoinaan saari tunnettiin muuten myös nimellä Formosa, portugalilaisen tutkimusmatkailijan annettua sille nimen ”Ilha Formosa” eli kaunis saari.

Taiwan on vientivetoinen talous – maasta viedään erityisesti korkean teknologian tuotteita, kuten elektroniikkaa ja puolijohteita. Taiwanin bruttokansantuote per henkilö on lähes kolminkertainen manner-Kiinaan nähden ja talous on yleisesti ottaen kehittyneempi ja vauraampi. Maa on kuitenkin riippuvainen Kiinan markkinoista ja jännitteet Kiinan kanssa voivat herkästi vaikuttaa talouteen,

Nykyistä Taiwania useimmat muut kuin Kiina pitävät itsenäisenä valtiona, jolta kuitenkin puuttuu YK-jäsenyys, sillä Kiina on asiasta eri mieltä. Kiinan mielestä Taiwan on osa Kiinaa siinä missä Hong Kong ja Macaukin – yksi valtio, kaksi järjestelmää (Taiwanin tapauksessa). Hong Kongissa ehdimme viettämään aikoinaan runsaan viikon ennen sen palautumista osaksi Kiinaa ja yksi motiiveistamme vierailla Taiwanissa juuri nyt olikin ehtiä sinne niin kauan kuin tilanne alueella on kuitenkin enimmäkseen rauhallinen.

Mutta, historiasta nykypäivään, tämän verran ehdimme Taipeissa parissa päivässä. Enemmänkin ideoita oli, mutta koko listan läpikäynti olisi vaatinut ainakin toiset kaksi päivää!

Vinkkejä Taipeihin?

Liberty Arch ja Chiang Kai-Shekin muistomerkki

Liberty Arch, Vapauden kaari, oli yksi kauneimmistakohteista Taipeissa etukäteen selaamieni kuvien perusteella ja niinpä aloitimmekin Taipeihin tutustumisen siltä – etenkin kun se oli kävelyetäisyydellä hotelliltamme. Kaari on muistomerkki vallankumouksellisille, jotka taistelivat Kiinan kommunistista hallitusta vastaan. Se on myös suosittu kokoontumispaikka erilaisille tapahtumille ja mielenosoituksille – Taiwanissa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta saa vaikka osoittaa mieltään.

Kaari sijaitsee Vapauden aukiona (Liberty Square) tunnetun ison aukion laidalla ja sitä vastapäätä kokoaa valkoinen Chiang Kai-Shekin muistomerkki. Valkoiset muistomerkille johtavat portaat toivat mieleeni paikoitellen Pekingin Kielletyn kaupungin, mutta ihmekös tuo, sillä samasta kulttuuriperinnöstähän Taiwanille siirtyneet kiinalaiset ammentavat. Muistomerkille kannattaa ehdottomasti kiivetä, niin vilkaisemaan Chiang Kai-Shekin patsasta, kuin pysähtymään portaiden yläpäästä aukiolle ja Vapauden kaarelle avautuvaa näköalaa. Aukion reunoilla sijaitsevista isoista punaisista rakennuksista toinen on konserttisali, toinen teatteri.

Liberty Arch Chiang Kai Shek Taipei Top 10 chiang kai shek Liberty Square Taipei Top 10

228 Peace Memorial Park

Rauhan puistossakin kannattaa poiketa samassa yhteydessä kuin Vapauden aukiolla, ovathan ne samalla suunnalla.
Puiston nimessä oleva numero viittaa helmikuun 28, päivään. Helmikuun 28. päivänä 1947 Taiwanilla alkoi laajoja levottomuuksia, jotka johtivat myöhemmin vakaviin yhteenottoihin ja hallituksen sortotoimiin. Tapahtumissa tuhannet ihmiset saivat surmansa. Pitkään tapahtuneesta ei saanut Taiwanissa puhua julkisesti, mutta lopulta vuonna 1995 silloinen presidentti esittinhallinnon puolesta anteeksipyynnön tapahtuneesta ja tuolloin päätettiin myös perustaa puisto ja muistomerkki tapahtumille.Tämäkin puisto on nykyisin suosittu paikka erilaisille kokoontumisille ja tapahtumille ja keskelle yhtä sellaista mekin päädyimme puistossa poiketessamme.

228 Memorial Park Taipei Top 10 228 Memorial Park Taipei Top 10

228 Memorial Park Taipei Top 10
Rauhan kello

Tämän jutun otsikkokuva on myös 228 Peace Memorial Parkista – eli ihan vaan puistonakin alue on vehreä ja kaunis.

Longshanin temppeli

Taipein lukuisista temppeleistä ehkä vierailluin on Longshanin temppeli ja sinne mekin suuntasimme ajatuksena kokea edes yksi näistä Taipein ”monikäyttötemppeleistä”. Samaa temppeli käyttävät niin buddhalaiset, taolaiset kuin konfutsealaiset. Temppeli on rakennettu 1700-luvulla ja se on tyyliltään perinteisen kiinalainen.

Vaikka Taipeissa käykin paljon turisteja, joista iso osa vierailee myös Longshanin temppelissä, niin ainakin sopivaan aikaan temppelissä näkee myös paljon paikallisia harjoittamassa omia uskonnollisia rituaalejaan ison temppelialueen eri osissa.

Tapaamme kiinnittää huomiota eri puolilla maailmaa asioihin, joita emme ole ennen nähneet ja täällä se oli punaisten omenanlohkojen muotoisten puupalojen heittäminen maahan. Kyse on ennustamisrituaalista nimeltä ”qian shan”.  Riippuen siitä miten maahan heitetyt kaksi lohkoa asettuvat vastaus mielessäsi olevaan kysymykseen on kyllä, ei tai kommentti, että kysymys on naurettava! Lohkoissa saattaa myös olla merkintöjä ja näiden merkintöjen perusteella temppelissä olevasta ”ohjelaatikosta” voi myöhemmin noutaa kyseisiä merkintöjä vastaavan ohjeen. Paitsi Longshanin temppelissä näimme näitä myös Pohjois-Taiwaniin tekemällämme retkellä Jinfenin temppelissä.

Temppelin pihalla oli myös vielä esillä kiinalaisen uudenvuoden, tänä vuonna lohikäärmeen vuoteen, liittyvää juhlintaa – ja onpa temppelin alueella pieni vesiputouskin!

Longshan TaipeiLongshanin temppeliLongshan vesiputousLongshanLongshan temppeli

Bopiliaon alue

Siinä missä vierailua Vapauden aukiolla kannattaa täydentää vierailulla samalla suunnalla olevassa Rauhan puistossa, niin Longshanin temppeliltä kannattaa suunnata läheisiin Bopiliaon historiallisiin kortteleihin.

Aluetta halkova katu on pala vanhaa Taipeita pilvenpiirtäjien ja kaiken uuden keskellä – Bopiliaon kujilla voi tehdä pienen aikamatkan Taipein menneisyyteen. Bopilion alueella on myös museoita, gallerioita, antiikkiliikkeitä ja kahviloita ja ravintoloita – hyvällä tuurilla tapahtumiakin.

Vietettyämme jo tovin Longshanin temppelissä tyydyimme tallustelemaan Bopiliaonin kujilla kurkistaen hiukan muutamaan galleriaan. Ehkei Bopiliaon ole kohteena sellainen, jonne kannattaa erikseen tulla, ainakaan kovin kaukaa, mutta jos sattuu olemaan kulmilla, niin tännekin kannattaa kyllä kurkistaa!

bopiliao Taipei bopiliao Taipei

Taipei 101

Vaikka olimmekin varanneet Taipein kaupungille vain kaksi päivää (emmekä halunneet stressata siitä, että meidän pitäisi nähdä ”kaikki”) niin Taipei 101:stä emme voineet ohittaa. Vierailimme siellä sunnuntai-aamuna ja olimme ostaneet VIP-liput GetYourGuiden kautta ennakkoon. Melko aikaisin sunnuntaina ruuhkat eivät olleet, maaliskuun alkupuolella, kovin pahoja, joten normaalilipullakin vierailusta olisi saattanut selvitä kohtuuajassa, mutta olihan se ihan mukavaa niin ylös- kuin alaspäin mennessä päästä ensimmäiseen saapuvaan hissiin :-)

Taipei 101 oli 508 metrin korkeudellaan maailman korkein pilvenpiirtäjä vuosina 2004 – 2010, jolloin Burj Khalifa valmistui. Kingdom Tower Jeddassa, Saudi-Arabiassa, taitaa olla edelleen kesken – jos se joskus valmistuu, niin Burj Khalifa saattaa joutua luovuttamaan maailman korkeimman pilvenpiirtäjän tittelinsä eteenpäin. Taipei 101:ssä on 106 kerrosta, joista 101 on maan päällä – siksi siis Taipei 101. Näköalatasanteita tornissa on kaksi, 89. kerroksessa ja 101. kerroksessa, mutta tyydyimme tuohon alempaan – uskoisin, että näköalat kaupunkiin eivät oleellisesti muutu muutaman kerroksen matkalla. 91. kerroksessa on kai myös ulkoterassi, mutta maaliskuussa taisi olla sen verran tuulista, että se pysyi suljettuna.

Vaikka näköalat kaupunkiin olivatkin isoista ikkunoista hienot – sääkin sattui olemaan ellei nyt aurinkoinen, niin melko selkeä kuitenkin – niin välillä tuntui, etteivät ihmiset enää tule tänne näköalojen takia. Kahdeksankulmaisen tornin jokaisessa kulmassa ja niiden välisillä suorilla osuuksilla on niin paljon erilaisia Instagram-lavastuksia, että ajoittain tuntui siltä, että nämä kaikki olisivat yhtä hyvin voineet olla vaikka alakerran ostoskeskuksessa, eivät ihmiset näköaloja kaivanneet. Mutta kieltämättä, kuvasimme mekin useimmat näistä ”lavastuksista” :-)

Taipei 101:n alakerrassa on loistelias ostoskeskus – kuten Tokyo Skytreenkin alakerrassa, siellä se tosin on vähemmän loistelias. Luksusmerkit ovat tarjonnasta päätellen edelleen Aasiassa in, mutta ohitimme Guccit, Pradat ja Burberryt onnistuneesti. Apple-myymälässä piti sentään poiketa. Tarjolla olisi ollut jokin sivistävä opetusluentokin, mutta kiinankielen taitomme ei ollut ihan riittävällä tasolla, että olisimme siitä saaneet selvää.

Taipei 101 Taipei Top 10
Taipei 101
Taipei 101

Taipei 101 Taipei Top 10
Muutama kuva näkymistäkin :-)
Taipei 101
Valokuvaaja ja massanvaimennin 88. ja 89. kerroksen välissä. Massanvaimennin vähentää korkean tornin värähtelyä oleellisesti.
Taipei 101
Tämä Infinity-lattia oli ihan ovela, jopa vähän pelottava!
Taipei 101
Yksi kuva alakerrosten ostoskeskuksestakin :-)

Ximen (tai Ximending)

Asuimme Ximenin alueella, mutta parissa päivässä emme sittenkään ”hyödyntäneet” sijaintiamme tällä Taipein suurimmalla ja vanhimmalla kävelykatualueella kovin paljoa. Muutamaan otteeseen kuitenkin kävelimme sen läpi matkalla Ximenin metroasemalle tai asemalta, poikkesimme muutamaan alueen lukuisista leivonnaisia ja matkamuistoja myyvistä kaupoista ja nautimme katutaide-esityksistä, joita tuntui jossain päin aluetta riittävän koko ajan.

Oikeaa shoppailuakin olisi toki ollut tarjolla, mutta H&M:ssä voimme käydä Espoossakin ja Niken ja Adidaksen urheiluvaatteita saa Espoostakin (tai vielä netistä).

XImen TaipeiXimen kulttuuri

XImen Taipei Taipei Top 10
Just joo … me tyydyimme kyllä ananaskakkuihin
XImen Taipei
Ukraina on läsnä kaukana Aasiassakin

Shilin Night Market

Taipeissa(kin) kannattaa tutustua yömarkkinoihin, ainakin johonkin niistä. Me päädyimme Shilinin markkinoille, vaikka muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi Raohe Street, olisi ollut tarjolla. Shilin on ehkä markkinoista kuitenkin suosituin ja tunnetuin.

Olimme liikkeellä alkuillasta, tietäen, että ennen iltaseitsemää alue voi vielä olla hiljainen, mutta toisaalta emme erityisesti kaivanneet tungosta ja kyllä monet kojut olivat auki jo alkuillastakin ja jonojakin alkoi suosituimpiin kertyä. Ruuan ja juoman lisäksi alueella oli paljon ruoka- ja elektroniikkakauppoja, joita emme oikeastaan olleet odottaneet. Joidenkin muiden maiden ja kaupunkien yömarkkinoiden luoman mielikuvan perusteella olimme lähinnä odottaneet ruoka- ja juomakojuja – ehkä toivoneet enemmän pieniä ravintolantapaisia, sillä emme mielellämme kovin paljoa syö kadulla kävellen.

bopiliao Taipei Taipei Top 10 bopiliao Taipei

bopiliao Taipei
Bataattipalleroita alkupalaksi …
bopiliao Taipei
… ja bao-bao ”pullia” pääruuaksi
bopiliao Taipei
Ruokakojun päällä voi oleilla vaikka kissa – ei sentään rotta :-)

Grand Hotel Taipei

Ei, emme päässeet näkemään Grand Hotel Taipein pakotunnelia. Se olisi vaatinut asumisen hotellissa ja suht ajoissa varatun tutustumiskäynnin. Mutta kävimme kuitenkin tutustumassa itse hotelliin sen sijaan että olisimme tyytyneet katsomaan sitä oman hotellihuoneemme ikkunasta.

Jokaisessa kaupungissa tapaa olla historiallinen, legendaarinen, yleensä viiden tähden hotelli ja Taipeissa se on Grand Hotel Taipei. Hotelli sijaitsee pienellä kukkulalla omassa rauhassaan ja jos siellä haluaa vierailla, kannattaakin turvautua taksiin – sen verran paljon kiipeämistä kukkulalle olisi lähimmiltä bussipysäkeiltä, Grand Hotel Taipei on avoin vieraille, myös muille kuin siellä asuville, eli hotellia voi hyvinkin käydä turistina ihailemassa ihan paikan päälläkin.

Hotelli valmistui 1950-luvun alussa, Taiwanin vasta erottua manner-Kiinasta. Hotellin arkkitehtuuria sanotaan kunnianosoitukseksi Kiinan keisarilliselle perinteelle ja rakennus onkin jotain ihan muuta kuin tavanomainen betoni- tai edes marmorikolossi. Kaukaa, siis meidän hotelliltamme katsottuna, se näyttää oranssinpunaiselta, mutta oikeastaan rakennus on kauttaaltaan kerros kerrokselta ja huone huoneelta taidokkaasti koristeltu punaisilla reunuksilla. Taidokas on myös hotellialueelle johtava iso perinteinen punainen portti, joka avaa hienosti kokemuksen siitä, että nyt siirrytään ihan erilaiseen maailmaan.

Hotellin punaisena hohtava aula, jonka reunalla sijaitsevat hotellin ravintolat (jos vaikka haluaisit nauttia täällä lounaan tai illallisen), on suuri – yhtä avointa tilaa tilassa pieneltä vaikuttavan ison flyygelin ympärillä. Kannattaa myös nousta aulan perällä olevat portaat parvelle, jonka voi halutessaan kiertää vaikkei hotellin myymälöissä haluaisikaan tehdä ostoksia. Grand Hotel Taipei on myös hotelli, jossa Taipeissa vierailevat kuninkaat, presidentit ja muut merkittävämmät julkisuuden hahmot ovat tavanneet asua. Nämä kunniavieraat on tietysti ikuistettu valokuviin, jotka nekin ovat katsottavissa parvella.

Erityisen kallis hotelli ei nykyisin ole, itse asiassa Solaris Nishitetsu Taipei, jossa asuimme, oli kalliimpi, mutta toki myös sijainniltaan parempi. Toki hintaerolla olisi sitten voinut iloisesti ajella taksilla hotellilta/hotellille joka päivä :-)

Grand Hotel Taipei

Grand Hotel Taipei Taipei Top 10
Pari julkkista käymässä Grand Hotel Taipeissa
Grand Hotel Taipei
Rakennuksen yksityiskohtia vähän lähempää tarkasteltuna
Grand Hotel Taipei
Sisääntulon puutarhaa ja sisääntuloportti

National Martyr’s Shrine

Chiang Kai-Shekin muistomerkkiä vartioi jatkuvasti pari sotilasta, jotka vaihtuvat pienimuotoisen äkseerauksen vauhdittamana tasatunnein. Satuimme kuitenkin olemaan siellä kello puoli jotakin, joten emme jääneet siellä odottamaan vahdinvaihtoa.

Sen sijaan poikkesimme Grand Hotel Taipein vierailumme yhteydessä samalla suunnalla olevalla Kansallismarttyyrien pyhätössä ja tällä kertaa ajoitus osui vahdinvaihdon kannalta nappiin. Kansallissankarit ovat tässä tapauksessa niin Japania vastaan käydyn vastarintasodassa kuin Kiinan sisällissodassa kaatuneita sotilaita, joita kuulemma on 390 000. Tämäkin pyhättö on poikkeamisen arvoinen, vaikka ilman vahdinvaihtoa, jos sattuu sillä suunnalla muuten sopivasti olemaan – ehkei se kuitenkaan ihan sellaisenaan ole matkan arvoinen.

Marttyyrien pyhäkkö Taipei Top 10
Täällä vierailuamme vauhditti ainoa Taiwanissa 4 päivän vierailullamme kokema vesisade

Marttyyrien pyhäkkö Marttyyrien pyhäkkö

Taipei Main Station

Tutustuimme myös Taipein (ja Taiwanin) päärautatieasemaan muutamaan otteeseen. Tarokon retkemme oli yhdistelmä junamatkaa Taipei – Hualien – Taipei ja bussikierrosta Tarokossa ja kun matkaan oli tarkoitus lähteä aamukuudelta, kävimme jo etukäteen tutustumassa asemaan.

Isojen metro/juna-asemayhdistelmien tapaan ensimmäinen haaste oli löytää metrolta katutasolle, mutta onnistuihan sekin. Varsinaisena Tarokon matkapäivänä tosin totesimme, että varmin tapa löytää oikeaan paikkaan oikeaan aikaan on kävellä sinne – onneksi asuimme riittävän lähellä!

Iso asemahalli on ihan näkemisen arvoinen ilmankin junamatkaa – ja silloinhan sitä on aikaa ihailla, toisin kuin silloin, kun pitää kiirehtiä junaan.
Asema-aukiota(kin) näemmä Taipeissa suositaan myös mielenosoituspaikkana, sillä ainakin pienimuotoinen sellainen siellä oli vierailuhetkenämmekin menossa.
Asemalla voi tietysti poiketa myös ruokailun tai shoppailun merkeissä – kumpaankin aktiviteettiin on reilusti tarjontaa!

Taipei Main Station

Taipei Main Station
Junia asemalla on paitsi laitureilla myös aseman edustalla (itäiset sisäänkäynnit)
Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

  1. Liberty Arch kieltämättä näyttää varsin kauniilta. Ja sama koskee oikeastaan koko Vapauden aukiota. Longshanin temppeli onkin täynnä yksityiskohtia ja näyttää yllättävänkin värikkäältä. Haukalta kuulostava ennustusmetodi! Yömarkkinat ja markkinat oikeastaan muutenkin on meillä usein myös käyntikohteena.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Tuosta aukiosta, juurikin tuolta Chiang Kai-Shekin muistomerkiltä päin kuvattuna, joku taisi jo Facebookissa/Instagramissa todeta, että se oli hänen(kin) lempimaisemassa tuossa kaupungissa. Taiwan oli hyvinkin turvallisen tuntuinen maa, niin yleisesti ottaen kuin hygeniatasoltaan, joten jopa katuruoka, jopa illalla, oli ihan ok juttu.

  2. Yömarkkinoilla olen viimeksi ollut silloin kun lapset ollut pieniä?. Nykyään ollaan jo nukkumassa/majapaikassa pimeään aikaan. Jotenkin nurinkurista. No päivät niin hektisiä nykyään, että ei jaksa jatkaa myöhään.

    1. says: Pirkko

      Me tapaamme panostaa majoituksen sijaintiin siten, että se parhaimmillaan mahdollistaa päivän retkikohteiden jakamisen kahdeksi retkeksi. Aamu- ja ilta/iltapäiväretken välissä pieni tauko hotellilla ja silloin voi halutessaan tehdä toisen retken vaikka vasta illalla ja vaikka yömarkkinoille, jotka toki tässäkin tapauksessa alkoivat jo illalla, eli ihan yöhön asti ei menty.

  3. says: Daniel

    Samoja paikkoja ollaan kierretty, mikä nyt sinänsä ei ole kovin yllättävää, kun samassa kaupungissa ollaan käyty :)

    Kuvassa näkyy asemahalli täynnä istuskelijoita kuin olisivat nurmikolla piknikillä. Niin se oli minunkin siellä käydessäni, ja se vähän ihmetytti. Metrossa kiinnitin huomiota hyvin säntilliseen toimintaan: ovien suussa jonotettiin siten kuten lattian teipit määräsivät ja mentiin sisälle vaunuun sotilaallisen järjestelmällisesti. Siinä jäi Singaporekin kakkoseksi.

    Tuolla hotellissa en käynyt enkä siitä mitään tiennytkään. Näyttää melkein leffakulissilta, ja näkemisen arvoiselta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Totta, taisi meno metrossa olla melkein vielä järjestäytyneempää kuin Tokiossa! Tuo hotelli tuli meille vähän ”ylimääräisenä”, kun yhtenä iltapäivänä alkoi sataa ja ideoitiin sitten vaihtoehtokohdetta vartin kävelylle jonnekin vesiputoukselle, vesisateessa.

  4. Kiva tuo alun lyhyt ”historiakatsaus”, ja hyvää muistuttelua itsellekin, millainen paikka on kyseessä. Monia nykypäivän asioita on helpompi ymmärtää historiaan peilaamalla.

    Ja ah, noi yömarkkinat on tällaiselle yökukkujalle unelma kohteita, ja niissä tulee käytyä oikeastaan aina, kun sellaisia on tarjolla :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eveliina! Historia ei kautta aikojen ole ollut erityisesti lempiaineitani, olen ollut enemmän matemaattis-luonnontieteellisesti suuntautunut, mutta kyllä matkailu ”pakottaa” lähes aina ottamaan vähän selvää myös kohteen menneisyydestä, sillä muuten monet asiat voivat kyllä jäädä vähän käsittämättömiksi!

  5. Tunnustaudun hiukan ilta ja yöihmiseksi, tykkään lomakohteissa kuljeskela hämärän laskettua ilta-aikaan kaduilla ja kujilla joten yömarkkinoita en varmaankaan jättäisi väliin. Toki olen sitten myös aamuvirkku joten kaikki päiväkohteet kiinnostavat yhtälailla.
    Mielenkiintoinen kohde ja maa!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Virpi! Mielenkiintoinen kohde … myös poliittisen tilanteensa takia. Aika monet tuttavistamme ovat käyneet viime vuosina Taiwanissa ajatuksella, että jos sen käy kuten Hong Kongin, niin sen jälkeen se olisi kohteena vähemmän kiinnostava.

  6. Kattava ja monipuolinen postaus Taipeista! Arkkitehtuuri uuden ja vanhan välillä on kontrastiltaan melkoinen, niin kuin tapana näissä Aasian johtavissa kaupungeissa tapana on. Taipei olisi kiinnostava matkakohde, ja nykyisessä maailmantilanteessa kaikin puolin yksi mielenkiintoisimmista paikoista mitä jännitteisiin tulee.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Rami! Tuo perinteiset temppelit vs. lasiseinäiset pilvenpiirtäjät ovat kyllä jonkunlaisen rakentamisen akselin ääripäitä. Juuri nyt tuntuu, että moni kohde sulkeutuu ainakin ”perusturistilta”, joten jokainen tällainen jo käytynä on pieni voitto.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *