Luxemburg on maailman rikkain valtio

Luxemburg kustannustaso

Luxemburg on maailman rikkain valtio – listan kärkihän vaihtelee hiukan vuosittain, mutta matkamme aikaan näin.
Neljän yön matka Luxemburgiin ei kuitenkaan tämän takia ollut erityisen kallis – maan vauraus itse asiassa vähentää matkailijan kustannuksia, kun esimerkiksi julkisesta liikenteestä ei turistinkaan tarvitse maksaa mitään.

Lyhyt ja yksinkertainen kustannusyhteenvetomme (kahdelta) on tällainen:

  • Lufthansan lennot Münchenin kautta hyvillä lento- ja vaihtoajoilla, 574 euroa
  • Hotel Simoncini (4 tähteä) 4 yötä, 900 euroa
  • Lentoparkki (P5) ennakkoon ostettuna, 77 euroa
  • ”Ilmaisen” kävelyretken tipit, 10 euroa

Yhteensä matka maksoi siis kahdelta 1 585 euroa.

Münchenin vaihto toimi hyvin, vaikka mennen ja tullen jouduimme vaihtamaan terminaalia, eli matka portilta toiselle oli aika pitkä, mutta käsimatkatavaroilla onnistui 55 minuutin vaihtoajallakin, talvellakin. Juuri ennen matkaamme Münchenin lentokenttä oli ollut lumen takia kiinni noin viikon verran, mutta onneksi matkaviikollamme kaikki jo toimi normaalisti, eikä luntakaan käytännössä näkynyt.

Erinomaisella paikalla oleva hyvä hotelli maksoi vähemmän per yö kuin ketjuhotellimme Lontoossa.

Kivasta kävelykierroksesta olisi voinut tipata enemmänkin, mutta sopivat setelit käteisenä olivat vähissä.

Munchenin lentokenttä
Münchenin lentokenttä viikko lumikaaoksen jälkeen – lumesta ei ole enää tietoakaan
Luxemburgin lentokenttä
Luxemburgin lentokenttä toivottaa kauniisti hyvää joulua
Jouluvillapaita
Malesiasta jouluksi 2004 ostettu riittävän hillitty jouluvillapaita toimii myös joulun aikaan 2023
Luxemburgin leijona
Taxfree-ostoksia ei juuri enää tule tehtyä, mutta olihan tämä punainen Luxemburgin leijona komea!

Perunaröstiä ja hehkuviiniä

Ruokakuluja emme tapaa sisällyttää matkakuluihin, sillä syömmehän me kallissa (?) Suomessakin joka päivä, välillä myös ravintoloissa. Ateriasta maksoimme tyypillisesti n. 40 euroa, vähän enemmän, jos tilasimme alkoholiakin. Juomat ja pikkupurtavat hotellihuoneeseen sai tyypillisesti 15 eurolla.

Yleensä päädymme ravintoloihin sen perusteella, että nyt on aika syödä ja tuossa näyttäisi olevan jotensakin kelvollinen ravintola. Muutamaa ravintolaa voisi kyllä suositellakin, kuten vaikka Brasserie du Cercleä ja vaikka Charles Sandwichesiä. Halvimman ateriamme söimme Luxemburgin lentokentän cafeteriassa (toinen kerros, ennen turvatarkastusta). Linjalounaalle tuli hintaa alle 10 euroa per nuppi.

Lounas ja kuumaa viiniä
Joulukuisella kaupunkilomalla mukillinen hehkuviiniä sopii hyvin alkujuomaksi
Luxemburg kustannustaso
Hampurilainen paikallisen tapaan, eli sämpylän sijaan pihvi perunaröstien välissä
Luxemburg kustannustaso
Charles Sandwich ja Philly Steak Sandwich
Luxemburg kustannustaso
Erilaisia juomia shampanjasta alkaen oli ainakin joulukuussa tarjolla aika monessa kadunkulmassakin
Luxemburg kustannustaso
Suklaakahvilasta kirjoitinkin jo joulumarkkinoita käsittelevässä jutussa

Hotelli Simoncini

Hotel Simoncinin valitsimme tapamme mukaan erityisesti sijainnin perusteella. Toki perushakukriteereissämme oli myös sopiva määrä tähtiä. Sijannin perusteella olisi voinut valita myös kadun toisella puolella olevan historiallisen Grand Hotel Cravatin, mutta viehätyimme enemmän modernista kuin historiallisesta sisustuksesta. Hintaeroa hotelleilla ei juurikaan ollut.

Tapaamme, ihan erityisesti talvella, ostaa aamiaiset hotellilla jo etukäteen, sillä vaikka lähikortteleistakin löytyisi kahviloita, niin mieluummin käymme ensin aamiaisella, palaamme sitten vielä huoneeseen viimeistelemään päivän toimintasuunnitelmaa ja lähdemme vasta sen jälkeen ulos. Buffet-aamiainen tarjosi myös sen verran vaihtelua neljänkin aamun aamiaisiin, ettei se alkanut tuntua ”aina samalta”. Hassua sinänsä, että hotelliaamiaisissa on kiva olla pientä vaihteluakin siinä missä kotona syömme pääosin ihan saman aamupalan joka aamu. Ehkä tuo vaihtelunhalu on enemmänkin sitä, että kun kaikkea ei pysty samana aamuna syömään, niin eri vaihtoehdot voi maistella eri aamuina. Erityinen plussa Hotel Simoncinissa mahdollisuudesta puristaa itse appelsiinimehu appelsiineista. Tietysti yksi tähti lisää ja joku olisi puristanut sen sinulle, mutta menihän se näinkin …

Hotel Simoncini Luxemburg
Hotelli kuvattuna Place Guillame II -aukiolta, eli ihan keskustassa ollaan
Hotel Simoncini Luxemburg
Emme tulleet ottaneeksi huoneesta kuvaa, joten tämä on hotellivaraussivustolta – mutta jokseenkin tällaiselta se näytti, huoneemme
Hotel Simoncini Luxemburg
Aamiaisella pitää toki olla tuoretta mangoa, vaikka Euroopan talvessa ollaankin!
Hotel Simoncini Luxemburg
Aamiaiskakku oli erilainen joka päivä, tässä omenatorttuversio – Villeroy & Bochin lautasella tietysti
Luxemburg kustannustaso 2
Pepsi Maxin rinnalla piti testata myös tätä tekoälyn suunnittelemaan Coca-Cola -makua

Blogijutut

Neljän päivän reissustamme käytimme pari päivää Luxemburgin kaupunkiin, yhden retkeen Schengenin kylään (ja Ranskaan ja Saksaan) ja ajallisesti ehkä yhden – joulukuussa – joulumarkkinoihin. Linkit kohdejuttuihin alla – mukana myös Luxemburgista tekemämme maayhteenveto, joka kertaa historiaamme tämän maan osalta.

Luxemburgia ei näe päivässä

Schengen

Joulumarkkinoilla Luxemburgissa

Luxemburg – työpaikaksi Euroopan komissio?

Facebookin kuvakokoelmat

Mahdollisuuksien rajoissa jaamme matkoiltamme melkein reaaliaikaisesti kuvia enimmäkseen Facebookissa, joitakin myös Instagramissa. Osa samoista kuvista päätyy sittemmin blogijuttuihinkin, mutta eivät kaikki. Toisaalta blogijuttujen kuvitus saattaa tuoda esiin myös uusia kuvia, kun tietystä kohteesta ei ehkä alun perin jaettu mitään Facebookissa.

Mutta, jos haluat kunnolla paneutua Luxemburgiin vaikka ennen matkaasi sinne, niin tässä vielä linkit Facebookin kuvakertomuksiinkin:

Tags from the story
Join the Conversation

10 Comments

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Vähänhän nämä sijoitukset jatkuvasti vaihtelevat, mutta juuri nyt taitaa olla näin. Brunei näyttäisi tätä nykyä olevan jossain sijojen 15-20 tienoilla.

  1. says: Daniel

    Hyvän hotellivalinnan teitte. Mä valitsin Cravatin, enkä ymmärtänyt, että se nuhjuisuus ja aikamatka jonnekin 1960-luvulle olikin vintagea – niinpä tietysti, nykyäänhän kaikki remontin tarpeessa oleva on juuri sitä! Hotellinjohtaja, herra Cravat itse, sitten läksytti minua tästä Tripadvisorissa, kun annoin hotellille 3/5.

    Tuollainen röstihampurilainenhan olisi mukavaa vaihtelua, tosin lisäperunat kylkeen tuntuvat jo ehkä vähän liiallisilta sitten.

    Muistan miettineeni, että raha näkyy Luxemburgissa vähän samalla tavalla kuin Zürichissä, hienovaraisesti. Sillä ei todellakaan pröystäillä, mutta joka paikassa on siistiä ja ehjää, ja skeittareillakin siinä kirkon edustalla aika lailla kalliimmat merkkivaatteet kuin vaikkapa espanjalaisilla kollegoillaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel! Poikettiin Cravatin aulassa ja se tosiaan huokui tuota menneisyyden (mennyttä) loistoa. Mutta loistava sijainti silläkin tietysti.
      Joo, ehkä lisäperunat perunaakin sisältävän ruuan kyljessä ei ollut ihan ajateltu juttu, mutta toisaalta, toinen meistä valitsi muun ruuan ja sen kanssa nuo lisäperunatkin sopivat hyvin :-)
      Luxemburgin varakkuus tuli mielestäni jossain määrin myös esille siinä, että putiikkityyppisiä kauppoja oli paljon ja hintataso niissä (ikkunaostoksilla havainnoituna) sellainen, ettei kauppa luultavasti Suomessa kävisi, ainakaan nyt enää kun äveriäimmät venäläiset puuttuvat ostajakunnasta.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Luxemburg on myös sikäli kiva kohde, että kasemattien ohella kovin montaa must-kohdetta ei ole, joten turistina elo siellä on rennompaa kuin vaikka ensi vierailulla Pariisissa, Roomassa tai Lontoossa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Toki Luxemburgiinkin, kuten kaikkialle, voi kustannustasoon vaikuttaa omilla valinnoillaan. Facebookissa joku kommentoi asuneensa hostellissa Saksan puolella oliko nyt 13 eurolla yö, sen verran lähellä rajaa, että Luxemburgin ilmaisella julkisella liikenteellä kaupunkiin pääsi kuitenkin puolessa tunnissa!

  2. says: Ne Tammelat

    Me pysähdyimme Luxemburgiin road tripillä jokunen vuosi sitten ja majoituimme hieman sivummalle keskustasta. Tykkäsimme kyllä kovasti maasta ja mielenkiintoinen tieto tuo, että se on vauraimpien listan kärjessä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Autolla liikuttaessa onkin tietysti luontevampaa jäädä vähän keskustan ulkopuolelle – vaikka tosiaan tuon Place de Guillame II:n alla on iso parkkihalli ihan ydinkeskustassa siis.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *