10 päivää Balkanilla – kustannusyhteenveto

Balkan kustannukset feature

Kymmenen päivän Balkan-kierroksemme lopuksi vielä matkan kustannusyhteenveto – tämän verran omatoiminen matka näihin viimeisiin Euroopan pääkaupunkeihimme maksoi.

Lennot ja vuokra-auto

Air Croatia

Lennot Kolmen pääkaupungin kierroksen kustannukset

Kaikki lennot lensimme Air Croatialla. Ehdinkin jo menolennon osalta kehumaan lennon Hki – Zagreb – Sarajevo aikataulua.

Sarajevosta lensimme lyhyen vierailun jälkeen Zagrebiin ja lopulta taas sieltä suoralla lennolla Helsinkiin.

Paluu Zagrebista ei mennyt Air Croatialta ihan putkeen: lento oli kyllä ajallaan, mutta sisääntsekkaus netissä tökki siten, että saimme yhden paikan ja yhden Stand-By -paikan. Vähän tietysti hermostutti, että käykö tässä niin, että vaan toinen meistä pääsee matkaan vai jäämmekö sitten molemmat Zagrebiin ja yritimme asiaa vielä edellisenä päivänä vähän selvittääkin (Check-inin sai tehdä 36 tuntia ennen lähtöä). Ilmeni, ettei kone ole edes täynnä ja kyse oli jostain tietojärjestelmäongelmasta, mutta sitä ei voinut ratkoa ennen kuin vasta portilla. Mutta yhden yön verran kuitenkin pienoista turhaa harmitusta aiheesta!

Sarajevon lentokenttä

Monet tekevät pitkiäkin kierroksia Balkanilla vuokra-autolla, mutta valitsemamme strategia oli ajaa niin vähän kuin mahdollista, joten lensimme Helsingistä Zagrebiin ja sieltä suoraan eteenpäin Sarajevoon.

Sarajevon lentokentältä vuokrasimme auton, jolla kävimme yhden yön retkellä Podgoricassa. Auton palautimme vuokraamon kaupunkitoimistoon Sarajevossa.

Kuitenkin suhteellisen edullisten taksien maissa valitsimme taksikyydit lentokentiltä/lentokentille silloin kun käytössämme ei ollut autoa. Zagrebissa edullisempi hinta on ennakkoon tilatulle autolle, kalliimpi ihan vaan lentokentältä otetulle taksille.

Sarajevon ja Podgorican välillä jossain Sarajevon ja Podgorican välillä jossain – ei kuitenkaan vuokra-automme :-)

Hotellit

Matkamme neljästä hotellista:

kirjoitin lyhyesti kohdejutuissa (linkit yllä).

Hotellit Kolmen pääkaupungin kierroksen kustannukset

Kaikki hotellit olivat hyvillä paikoilla ja riittävän hyviä meille, jotka yleensä valitsemme noin 4 tähden hotelleja. Yhden yön hotelleihin olimme sisällyttäneet aamiaiset, mutta pitempään samassa hotellissa oleskellessamme valitsimme aamiaispaikan päivittäin – tai nautimme sen huoneessamme.

Kiva näköalakahvila Zagrebissa Kiva näköalakahvila Zagrebissa
Pomeransseja Sarajevossa Granaattiomenia Sarajevossa

Retket

Retket Kolmen pääkaupungin kierroksen kustannukset

Plitvicen ”retki” tarkoittaa käytännössä privaattikuljetusta puistoon ja takaisin, mutta koska sen hinta ei ollut juurikaan isolla bussilla tehtävää päiväretkeä kalliimpi vaikka jouduimmekin itse ostamaan liput puistoon, valitsimme tämän vaihtoehdon.

Plitvice Huolettomasti Plitvicessä

Sarajevossa teimme yhden puolen päivän maksullisen retken kaupungin ulkopuolelle. Osallistuimme myös ilmaiselle kävelykierrokselle, mutta maksoimme siitä pienen tipin. Tutustumiskäyntimme War Hosteliin oli samoin ilmainen, mutta maksoimme siitäkin pienen tipin.

Katukauppiaita Sarajevossa Katukauppiaita Sarajevossa

Paikallisliikenne

Sarajevo Raitiovaunu Sarajevossa

Bussiliput ja taksit Montenegrossa ja Bosniassa olivat naurettavan halpoja. Zagrebissa emme kaupungin alueella käyttäneet taksia.

Paikallisliikenne Kolmen pääkaupungin kierroksen kustannukset

Zagreb patsaan takapuoliZagrebin kaupunkikierros -jutussa esittelimme tämän patsaan etupuolen, tässä takapuoli :-)

Koko matka

Koko matkan hinnaksi muodostui siis 2 265,92 euroa, eli 1 132,96 per nuppi, joskaan tietysti, jos jompi kumpi meistä olisi tehnyt matkan yksin, niin hinta ei tietenkään olisi tuolla lailla puolittunut, oikeastaan vaan puolet lentojen hinnasta olisi jäänyt pois.

Ruokakulujahan emme tapaa matkakuluiksi laskea, sillä joka päivähän me syömme kotonakin ja ne vaihtelevat paljon riippuen valinnoista – esimerkiksi ostatko jogurttia ja mehua ja syöt aamiaisen hotellilla vai syötkö sen kaupungin ykköskahvilassa.

Sarajevo

Kristallin kautta matkalle

Palataan vielä hetkeksi ihan tämänkertaisen matkamme alkuun. Tällä kertaa olimme Helsinki-Vantaan lentokentällä hyvissä ajoin ja hyvästä syystä. Olin nimittäin sopinut Kauneuskeskus Kristallin kanssa jalkahoidosta (kaupallinen yhteistyö) – mikäs sen parempi tapa aloittaa reissu, joka ainakin meillä usein tarkoittaa aika monta askelta jokaisena päivänä.

Kauneuskeskus Kristallin löydät lentoaseman toisesta kerroksesta portin 28 tienoilta – siitä vaan ylös muumimukien lomasta! Aika kannattaa varata etukäteen tästä.

Jalkahoidoksi olin valinnut Calluspeeling -hoidon, joka on nopea toteuttaa, sillä jalkoja ei liotella vedessä vaan kovettumat pehmennetään AHA-happoja sisältävillä hoitoliuskoilla – lyhyt vaikutusaika, jalkojen raspaus ja kynsien siistiminen. Puoli tuntia ja olin tavallista paremmin valmiina reissuun!

Kauneuskeskus Kristalli

(Kauneuskeskus Kristalli tarjosi 50 euron arvoisen jalkahoidon.)

Join the Conversation

16 Comments

 1. Kustannusyhteenvetoja on aina kiva lukea, vaikkei itse olisikaan juuri samanlaiselle matkalle menossa. Minullakin ajatuksen tasolla postaus Kalifornian Road Tripin kustannuksista. Ihan jokaista kuittia en ylös kirjannut, joten se tulisi olemaan samalla tarkkuudella kuin tämä sinun tekemäsi. Sarajevo kiinnostaisi kovasti ja pohdin jossain vaiheessa matkaa sinne ensi talvena. Sitten tajusin, ettei sinne talvella kannata mennä varsinkin jos haluaa nähdä Kravicen vesiputouksen. Sinne kun ei talvella pääse. Moni kohde on muutenkin kivempi kesäaikaan (tai keväällä / syksyllä). Minkälaista Bosnia-Hertsegovinassa oli ajaa autolla? Oliko tiet hyvässä kunnossa?

 2. Näitä on kiva lukea ja etenkin kun ollaan oltu samoilla seuduilla.
  Sarajevon ohi ajettiin nyt vaan motaria pitkin, mietittiin josko oltaisiin käyty moikkaamassa meijän majapaikan omistajaa siellä, mutta haluttiin päästä ennen pimeää perille ja tuonne majapaikkaan kukkulalle on hankala päästä autolla.

  Nuo bussit ja taksit ovat monissa paikoissa todella halpoja.
  Plitvice vaikuttaa hienolle kohteelle, tosin sitä ovat monent kuvanneet ruuhkaisemmaksi kuin Krkan, ettei kävelemään juuri pääse kuin köpöttäen..
  Tuliko autolle paljon lisämaksua kun ajoitte sen maasta pois?!
  Montenegron rajalla kävivät automme paperit tosi tarkkaan läpi,mutta onneksi oltiin otettu selvää mitä kaikkea pitää olla joten omalta osalta nuo rajamuodollisuudet sujuivat suht nopeasti (jonotus vain kesti enemmän).

  1. Kiitos kommentistasi! Auton vienti rajan yli maksoi 30 euroa extraa. Oikeastaan olisimme voineet aloittaa Sarajevosta ja ajaa Plitvicen kautta Zagrebiin, mutta auton nouto ja palautus eri paikoista ja eri maista olisi maksanut sen verran enemmän, että päädyimme sitten tähän kuvioon, minkä toteutimme.

 3. Balkan kiinnostaa ihan hirmuisesti. Alueella sijaitsee kulttuuria ja tästä teidän postauksesta sai hyviä vinkkejä ja ajatuksen hintatasosta paikanpäällä. Hyvä paketti!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Antti! Balkanista on vaikka moneen reissuun – tämä taisi olla meidän viides reissumme entisen Jugoslavian ”raunioille”.

 4. says: Ne Tammelat

  Hintataso vaikuttaa erittäin kohtuulliselta. Nyt vaan entistä enemmän tulee matkakuume päästä tuonne suunnalle autoilemaan :)

  Ihana idea tuo jalkahoito ennen reissua. Olen paikantanut kauneushoitolan, kun se on meidän lempiravintolaa vastapäätä lentokentällä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Ei ole, vielä, hinnalla pilattu tuo suunta. Tosin Kroatiassa hinnat ovat jo melkein suomalaisella tasolla.

 5. On kyllä niin ihailtavaa, miten jaksatte aina koota kustannukset näin tarkkaan. Tästähän saa itsekin innostuksen alkaa seurata matkojen kustannuksia tarkemmin.

  Enpä ole koskaan ajatellut, että lentokentällä olisi tosiaan aika ihanaa laittaa jalat kuntoon ennen aurinkoisen kohteen lomaa. Varsinkin talviaikana olisi minulle ihan tarpeen :) Hyvä vinkki!

 6. says: Pirkko

  Kiitos Teija! Taloushallinnon parissa ison osan uraani työskenneltyäni myös omien menojen kirjaaminen on toinen luonto, joten jo kirjatuista tapahtumista helpostihan nuo yhteenvedot sitten syntyvät :-)

 7. Oletteko muuten miettineet tuolla seudulla muuta majoituksia kuin hotelleja? Itsekin ollaan paljon reissattu Kroatia-Montenegro-Bosnia-Albania -akselilla. Usein olemme löytäneet majapaikoiksemme upeita helmiä, jotka eivät ole hotelleja ollenkaan vaan herttaisia airbnb-vuokrahuoneistoja (joskus jopa hotellimaisin lisäpalveluin) tai perheomisteisia pieniä B&B-majoituksia ja majataloja, mutta ovat vastanneet hyviä hotelleja palveluiltaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eve! 1-3 yön majoituksiin en oikein muita vaihtoehtoja viitsi hakea kuin hotelleja, sillä silloin on helpointa, että kaikki palvelut saa niin halutessaan saman katon alta, niin aamiaisen kuin vaikka myöhään illalla saavuttaessa juotavan minibaarista.
   Zagrebissa olimme 5 yötä ja siellä asumuksemme saattoi hyvinkin olla AirBnb:kin listoilla vaikka sen Booking.comin kautta varasimme, eli kyse ei ollut hotellista.
   Huoneistoja, isompia varsinkaan, tai taloja, emme kahteen henkeen matkustaessamme oikein koe tarvitsevamme.

 8. says: Merja

  Voi että, kun toi Balkan kiinnostaa ihan hirveästi. En ole koskaan siellä päin matkaillut ja suunnitelmissa on ollut ensi kesänä interrailata lasten kanssa sillä suunnalla. Tosin kun noita julkisen liikenteen hintoja tästä postauksesta katselee, niin ei välttämättä edes tarvitse interrail-lippua.

  Jalkahoito kentällä kuulostaa kyllä ihan liian hyvälle. Ihan loistava matkan aloitus!

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *