Kööpenhaminaa pyöräillen

Kööpenhaminaa pyöräillen

Valitsimme Kööpenhaminassa tutun hotellin paitsi sijainnin myös helpon pyörävuokrauksen takia. Toki Kööpenhaminasta löytyisi varmasti pyörävuokraamojakin ja tutustumalla kaupunkipyöräsovelluksiin saisi sellaisellakin varmasti pyörän käyttöönsä. Mutta parin päivän takia tyydyimme tähän tuttuun ja helppoon ratkaisuun.

Olimme pyöräilleet Kööpenhaminassa aikaisemminkin ja runsas vuosi sitten tutustuimme myös Amsterdamiin pyöräillen, joten tiesimme suunnilleen mitä odottaa: pyöriä on liikkeellä ruuhkaksi asti ja liikennevirtaan liittyminen, risteykset ja pysähdykset vaativat keskittymistä. Espoossakin hyvätapainen pyöräilijä muistaa näyttää kädellä kääntymissuuntansa, mutta pysähtymismerkkiä, käsi ylös, ei täällä näe käytettävän: Kööpenhaminassa sitä on syytä käyttää, että takana tulevat tietävät aikeestasi.

Reitit yritimme hahmottaa ainakin jossain määrin etukäteen maps.me -sovelluksen avulla valitsemalla kulkumuodoksi pyöräilyn. Toki lähes katua kuin katua voi pyöräillä, mutta helpommalla pääsee valitsemalla sellaiset kadut, joiden laitaan on erotettu ajoradasta pyöräkaista ja jota muutkin ajavat, sillä ”pyöräruuhkasta” on myös apua kun yrittää hahmottaa miten risteyksessä kannattaa ajaa. Välillä eksyimme kyllä reitiltä, ajoimme kilometrin tai parikin väärään suuntaan ja palasimme takaisin, mutta onneksi Kööpenhaminassa on tasaista ja pyörällä kilometri tai pari ei tunnu missään!

Kööpenhaminaa pyöräillen

Nyhavn ja Christianshavn

Best Western City Hotel sijaitsee muutaman korttelin päässä Nyhavnissa, joten tapaamme aloittaa Kööpenhaminan vierailumme katsastamassa taas kerran Nyhavnin. Eihän Kööpenhaminassa voi käydä käymättä Nyhavnissa (tai Pienellä Merenneidolla)!
Nyhavn oli entisellään, kaunis ja ruuhkainen.

Nyhavn Copenhagen Nyhavn CopenhagenNyhavn CopenhagenNyhavn Kööpenhamina

Edellisen kerran kävimme Kööpenhaminassa 2013. Sen jälkeen (2016) Nyhavnin ja  Christianshavnin välille on avattu uusi kevyen liikenteen silta: Innerhavsbroen. Silta on avattava ja osuimmekin heti ensimmäisenä iltana sillalle sen avautuessa. Jos pyöriä on Nyhavnissa ja sillalla muutenkin paljon, niin voit kuvitella, että kun silta on hetken poikki ja sen kummallekin laidalle kertyy satoja pyöräilijöitä, on liikkeellelähdössä säpinää! Mutta hyvin mekin mukaan mahduimme. Tanskalaiset, myös tanskalaiset pyöräilijät, ovat ystävällisiä ja vain kerran jossain risteyksessä taisimme saada kommentin, että tämä ei taida olla ihan hyvä kohta harjoitella – ystävällisesti sekin ilmaistuna.

Innerhavsbroet Kööpenhamina Kööpenhaminaa pyöräillenInnerhavsbroet KööpenhaminaKööpenhaminaa pyöräillen

Christianshavnin alue on Nyhavnia rauhallisempi ja täällä näkee jo ehkä normaalimpaa kaupunkilaisten merellistä arkea.

Christianshavn
Christianshavn

Innerhavsbroenin Christianshavnin puoleisessa päässä on Broens Gadekøkken – katuruoka-alue, jossa on monenlaista ruokaa monen monessa kojussa ja tuolia ja pöytiä ruuan nauttimiseen. Jos jonottaminen Nyhavnin ravintoloihin ei innosta, niin siitä vaan sillan toiselle puolelle syömään rennosti katukeittiöstä!

Christianshavn Kööpenhaminaa pyöräillen

Christianshavn
Indian Dhaba Tandoorin kanaa ja vihanneksia tandoori  ja naan-leipää, n. 16 euroa

Pieni merenneito

Jossain määrin jo tutussa kaupungissa kuten Kööpenhaminassa en lyhyellä vierailulla jaksa enää oikein innostua museoista, kirkoista tai muista ”varsinaisista” nähtävyyksistä, joista useimmat olemme joskus, vaikka ehkä jo vuosikymmeniä sitten, nähneet. Pienen merenneidon olemme kuitenkin käyneet katsomassa useammankin kerran: jotenkin se on vaan niin sympaattinen! Onneksi patsas on sijoitettu mereen kivelle, joten se ei ihan litisty turistilaumojen keskellä. Pienikokoinen nähtävyys ja aasialainen turisti, jonka on saatava kuva itsestään JA nähtävyydestä on huono yhdistelmä.

Pieni merenneito Kööpenhamina Kööpenhaminaa pyöräillen Pieni merenneito Kööpenhamina Kööpenhaminaa pyöräillen

Ilium Copenhagen
Iso merenmies (?) Ilium-tavaratalon aulassa

Samalla pyöräretkellä olemme tavanneet jatkaa matkaa risteilylaivalaitureiden ja outlet-myymälöiden ohi aina laiturin päähän asti katsellen sieltä näkymiä merelle (tai jäätelökioskille).

Risteilylaituri Kööpenhamina Kööpenhaminaa pyöräillen

Tivoli

Tivoli on toinen kohde Pienen merenneidon ohella, jossa olemme monella Kööpenhaminan vierailullamme pistäytyneet. Joskus käymme jopa jossain laitteessa, mutta tällä kertaa kiertelimme aluetta enemmän sitä puistona ja puutarhana ihastellen. Sattuipa kohdalle täälläkin (kuten Bornholmin Svanekessa) joku torvisoittokuntatapahtuma ja pysähdyimme hetkeksi seuraamaan nuorten musisointia.

Tivoli Kööpenhamina Tivoli KööpenhaminaTivoli Kööpenhamina Tivoli Kööpenhamina Tivoli Kööpenhamina

Tivoli Kööpenhamina Kööpenhaminaa pyöräillen
Vaikka kesäkuun alussa kävimmekin testaamassa Linnanmäen Taigan, niin tähän Tivolin Demoniin emme ”uskaltautuneet”

Tivoli Copenhagen

Kävimme myös Tivolin uudella ruokatorilla (Tivoli Food Hall), joka sekin on avattu edellisen vierailumme jälkeen (2017).  Lopulta päädyimme kuitenkin tylsästi (?) tuttuun ja turvalliseen Vapianoon – olimmehan jo syöneet Christianshavnin katukeittiössä ja nauttineet yhdestä smörrebrödit Torvehallernan monesta kojuista.

Tivolin ruokatorille pääsee myös menemättä Tivoliin – tai toisin päin, jos olet jo Tivolin alueella, niin poistuessasi ruokatorin alueelle saat käteesi leiman, jolla pääset halutessasi takaisin Tivoliin. Tällä on merkitystä, sillä sisäänpääsy Tivoliin on maksullinen, toisin kuin vaikka Helsingin Linnanmäelle: sisäänpääsy maksaa vähän päivästä riippuen aikuiselta jopa 140 DKK (n. 19 euroa). Jotkut hotellit, meidän ainakin, myyvät lippuja pienellä alennuksella (120 DKK, n. 16 euroa).

Torvehallerna ja Sliders

Torvehallerna tulikin tuossa mainittua jo Tivolin yhteydessä. Tämä ruokatorialue oli meille tuttu jo edelliseltä matkalta, mutta pyörällä sielläkin oli helppo taas pistäytyä ja nautimmekin täällä ensimmäiset Tanskan matkan ”pakolliset” smörrebrödit lounaaksi. Ruokakojuja ja sen myötä ateriavaihtoehtoja on paljon ja toki ruokaa myydään myös normaalin hallikaupan tapaan kotiin: leipää, juustoa, yrttejä. Kukkatori rakennusten välissä tarjoaa turistille silmänruokaa vielä siinäkin vaiheessa kun ruoka ei enää innosta.

Torvehallerna Kööpenhamina

Torvehallerna Kööpenhamina Kööpenhaminaa pyöräillen
Hedelmiä Torvehallernassa – en kyllä edes tietäisi miten kaakaopuun hedelmiä tuollaisina käytettäisiin!

Torvehallerna Kööpenhamina

Kun ruokaan nyt juututtiin, niin mainitsempa vielä yhden ravintolankin, Vapianon lisäksi. Kävimme syömässä yhden illallisen Vagabonda-matkablogissa (ainakin) mainitussa Sliders -hampurilaisravintolassa. Ei kuullosta kovin gourmeelta, hampurilaiset, mutta Slidersin konseptissa nekin ovat (lähes?) gourmeeta.

Tarjolla on nimittäin 10 eri maun valikoima minihampurilaisia, joita voi tilata haluamansa määrän. Meille sopivaksi määräksi osoittautui 2 per nuppi, täydennettynä vielä pienellä jälkiruoka-annoksella. Sliders sijaitsee Norrebron puolella, ihan Drottning Louises Bron kupeessa.

Sliders CopenhagenSliders Copenhagen Kööpenhaminaa pyöräillen

Viimeisenä kahvila/ravintolavinkkinä jo aikaisemmin mainitsemani Café Globen, joka saattaa kiinnostuksen kohteista riippuen olla hyvinkin mielenkiintoinen paikka, mutta ruokaahan sieltä ei saa, vain juomia.

Pätkä Strøgetiäkin

Vähän oudosti maps.me -sovellus ohjasi meidät pariin otteeseen pyöräilemään myös pätkän Strøgetiä, jonka olen mieltänyt kävelykaduksi. No, pyöräilimme sitten nämä lyhyet matkat varovasti, tarvittaessa pyörää taluttaen. En suosittele, siis pyörällä. Jossain vaiheessa jätimmekin pyörät parkkiin ja kävelimme vähän pitemmänkin matkan tätä yhtä Euroopan pisintä kävelykatua, Kongens Nytorvilta Amagertorville ja vähän eteenpäinkin. Niin senioripariskunta kuin olemmekin, niin mm. Legon iso myymälä oli ihan pistäytymisen arvoinen!

Lego Copenhagen

Hylkäsimme kuitenkin Strøgetin melko pian, sillä olimme shoppailleet jo edellisenä päivänä ihan riittämiin. Uutena kohteena (2017) poikkesimme Trio-ravintolassa Axel Towers -rakennuskompleksin ylimmässä kerroksessa, ihan vaan näköalan takia! Trio taitaa tätä nykyä olla yksi  Kööpenhaminan parhaista näköalaravintoloista ja Axel Towersin arkkitehtuurikin kestää kyllä lähemmänkin tarkastelun.

Copenhagen Axel Towers Copenhagen Axel Towers

Maailman parhaat pyöräilykaupungit

Sattumalta juuri tätä juttua työstäessäni Lonely Planetin uutiskirjeessä oli juttu maailman parhaista pyöräilykaupungeista. Pari ensimmäistä, eli Kööpenhamina ja Amsterdam, onkin näistä tullut jo testattua!

Muistoja keväisestä Amsterdamista

Kööpenhamina pyöräily
Kööpenhaminassa kaikki pyöräilevät, joulupukkikin, kesäkuussakin :-)
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: ida ihana

  Kööpenhamina on ihana kaupunki :) Kävellenkin siellä ehtii viikonlopun aikana nähdä jo tosi paljon -Nyhavn ja Tivoli on niin ihania paikkoja. Pyörällä näkee varmasti vielä enemmän, ja kaupunki sopii siihen varmasti loistavasti!
  Kiitos postauksesta ja mukavia kesäpäiviä toivottelee
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kaupunki on tosiaan kivan kokoinen pyöräillä – ja kivan tasainen, vaan muutamille silloille joutuu nousemaan pieniä mäkiä.

 2. says: Melissa

  Tää on kyllä semmoinen kaupunki minne haluan lasten kanssa päästä. Ihania kuvia, ei yhtään helpottanut mun matkakuumetta :D Ja ihan parasta, että liikkuminen taittuu fillareilla <3

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Jos lapset ovat tarpeeksi pieniä, niin ehkä vuokraan löytyisi pyörä sellaisella etulaatikolla. Sellaisella ainakin paikalliset lapsiaan Kööpenhaminan liikenteessä kuljettavat.

 3. says: Henna

  Kööpenhamina ja Tanska muutenkin on itsellä vielä täysin kokematta, mutta tämä postaus nosti kyllä taas fiiliksiä, että sinne on vielä joskus ehdottomasti päästävä! :) Upean näköistä, ja kivalta vaikuttaa teidän reissunne!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Henna! Tietämättä mitään matkailuhistoriastasi ja -tavoistasi, niin uskallan kuitenkin suositella, että mahdollisesti samojen kohteiden toistamisen sijaan etsiytyy ainakin välillä uusiinkin kohteisiin. Kööpenhamina on lähes yhtä ”helppo” kuin Tukholma tai Tallinna.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Kuvaamme paljon, mikä tietysti ehkä nostaa hyvienkin otosten todennäköisyyttä hiukan. Lisäksi opettelin muutama vuosi sitten Lightroomin käytön ja sillä voi melkein tehdä ihmeitä :-)

 4. says: tuulanneli

  Kööpenhamina on yksi lemppari kaupungeistani. Entisessä työpaikassani kävin kaksi kertaa vuodessa Köpiksessä. Ihailimme aamuisin aina näitä polkupyöräilijöitä, joita oli runsaasti työmatkalla.

  Köpis on vaan niin sympaattinen kaupunki :) Täytyypä miettiä, jos ensi keväänä tekisi pitkästä aikaa viikonloppureissun sinne!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Seuraavalla kerralla sitten vaan mukaan siihen pyöräilijöiden letkaan :-)

 5. says: Maiju

  Olen Köpiksessä käynyt useita kertoja, pääsääntöisesti työmatkalla, mutta myös ihan vaan oleilemassa. Nyt löytyi kyllä sen näköiset purilaiset ja jälkkäri, että taitaapa kilpailla skageneille. Pitääpä ihan suorittaa tutkiva visiitti Slidersiin seuraavalla reissulla!

  Muutoinkin Kööpenhamina on rento ja ihana kaupunki, josta on aina mukava katsella kuvia ja lueskella mitä muut ihmiset siellä tekevät ja kokevat.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maiju! Kööpenhamina on suomalaiselle riittävän tutun oloinen, jotta siellä tuntisi olonsa kotoisaksi, mutta toisaalta myös jo hiukan eksoottinen – täydellinen yhdistelmä siis!

 6. says: Jenni

  Köpis on kyllä kiva! Rohkeasti lähditte pyörillä, itse ehkä hieman empisin (ainakin jos lapset olis vielä mukana) mutta toki se ajokulttuuri on ihan eri ja maastot tosiaan mukavan tasaiset. Kattavan peruskierroksen ehditte käymään, täytyykin laittaa tuo minihampurilaispaikka muistiin :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenni! Ehkei tosiaan lasten kanssa, mutta jos aikuiselle pyöräily on muuten tuttu juttu, niin kyllä Kööpenhaminassakin selviää. Pyöräilijöitä on paljon, mutta joukossa on myös helppo edetä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *