Halvimmat ja kalleimmat matkamme

IS kustannukset feature

Iltasanomat julkaisi tänään pienen jutun matkojemme kustannuksista.

Halvimmat ja kalleimmat matkamme

Selvitin juttua varten viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana tekemämme viisi kalleita ja viisi edullisinta ulkomaan matkaa. Ne olivat nämä – alla linkit näiden matkojen kustannuserittelyihin.

Kalleimmat matkat ovat olleet kestoltaan matkoistamme pisimpiä ja suuntautuneet eksoottisempiin kohteisiin ja moneen maahan. Edullisimmat matkat ovat olleet kestoltaan lyhyitä ja suuntautuneet lähikohteisiin. Kaikki summat ovat kahdelta hengeltä.

5 kalleinta matkaa

*) sisältää myös vuoristogorillalluvat Ruandassa, vuonna 2015 750 dollaria per henkilö. Nyttemmin luvat maksavat 1500 dollaria per henkilö.

Länsi-Afrikka Benin
Guineanlahden rannalla Beninin Grand Popossa

Iltasanomien jutun kuvituksessa on kuvia joulumatkastamme Tallinnaan, Havaijin Waikiki Beachiltä ja vesitasolennolta Vancouverissa.

5 edullisinta matkaa

Kaikkein edullisimmista ulkomaan matkoistamme en näköjään ole erillisiä kustannusyhteenvetoja tehnytkään – lehtijuttua varten keräsin kustannustiedot henkilökohtaisesta kirjanpidostamme, jossa olen jo vuosia eritellyt matkakustannukset myös per matka. Frankfurtin matkan ihan pelkät matkakustannukset näyttävät olleen 506 euroa, mutta tuossa summassa on mukana osallistumismaksu TCC:n kokoukseen, jonka takia Frankfurtissa syksyllä 2014 kävimme.

Tallinna joulumatka
Joulutunnelmaa Schlössle-hotellissa Tallinnassa

Kaikki julkaisemamme kustannusyhteenvedot löydät tästä tai blogin ylävalikon kohdasta Millä hinnalla.

Tags from the story
Join the Conversation

14 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mira! Tosin en osaltamme puhuisi tuhlaamisesta – jotkut kohteet vaan ovat sellaisia (etenkin Afrikassa), että jos haluaa nähdä paljon ja asua laadukkaasti niin rahaa kuluu.

 1. says: Marjo

  Minusta on aina erittäin mielenkiintoista lukea myös matkojen kustannuspuolesta ja Meriharakat kyllä avaavat tämän erittäin kiitettävästi blogissa. Jos menisin juurikin Afrikkaan tai johonkin muualle todella pitkälle ja eksoottiseen paikkaan haluaisin myös itse asua hyvin. Lähimatkoilla ja Euroopassa yleensä voin hyvin tinkiä asumisen laadusta.

  Vuoristogorillan haluaisin itsekin nähdä ja vaikka tuo lupa kuullostaa kalliilta tämähän on sellainen ”once in a lifetime” -juttu. Toisaalta mietin, että lupien hinta on tuplaantunut eli onko tässä ahneus iskenyt vai ovatko retket muuttuneet ”niin harvinaisiksi gorillojen esiintymisen kannalta”?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marjo! Tiedä noiden gorillalupien hintojen nousun perimmäisestä syystä, gorillat itse asiassa taitavat voida hyvin, eli niiden kanta on viime vuosina ollut kasvamaan päin. Ehkä syynä on enemmänkin se, että Ruanda on helpoin paikka kiivetä gorillojen luo – naapurimaassa Ugandassa, jossa luvat ovat halvempia, matka menee läpitunkemattoman viidakon kautta, eli siellä ryömitään, kiivetään ja rämmitään ihan toisella tasolla kuin Ruandassa. Kolmas vaihtoehto olisi Kongo, mutta sillä puolella rajaa vastassa on taas tätä nykyä paitsi enemmän tai vähemmän sotatila myös ebola, eli hinnasta huolimatta minä valitsisin edelleen Ruandan.

 2. Taitaa olla niin, että mitä eksoottisempi kohde, sitä vaikeammin saavutettavissa ja hintakin sen mukainen. Mutta kerrassaan upeissa paikoissa olette käyneet. Elämä on valintoja ja kuka sitten käyttää rahansa mitenkin on ihan sen henkilön oma asia. Itse olen onnellinen koska voin matkustaa. Miksi en siis tekisi sitten niin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Valinta on myös sen, että eteneekö matkoillaan melko nopeasti, mikä edellyttää sitä, että kaikki on etukäteen järjestetty, sovittu ja varattu, vai meneekö paikan päälle ja alkaa tutkimaan vaihtoehtoja vasta siellä. Edellisessä aikaa kuluu vähemmän, joten vaikka majoituksista voi maksaakin per vuorokausi enemmän, jälkimmäisessä aikaa pitää olla enemmän, mutta toisaalta edullisempikin majoitus maksaa enemmän, jos siellä viettää pitemmän aikaa. Etenkin yhdistelmä Afrikka länsimaisella majoitustasolla on kallis. Samoin Karibia hyvissä hotelleissa (ja lentäen) on kallis.

 3. says: Reissu-Jani

  Afrikan kohteissa varmaankin itsekin ottaisin opastusta ja hieman parempia hotelleita – ja tämä toki nostaa kustannuksia, mutta kaikki on suhteellista mikä on kallista ja mikä ei. Gorillaretken hinta on tosin mielestäni todella kova – toivottavasti rahat menevät niiden suojeluun. Minulle toistaiseksi kallien matka on kolmen kuukauden matka Oseaniaan ja Kaakkois-Aasiaan – 24000€. Omatoimisesti. Kustannuksia nostivat autojen vuokrauksen Australiassa ja Uudessa Seelannissa sekä toistakymmentä lentoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Meidänkin Aasian kierroksemme kustannuksista monet lennot haukkasivat kyllä merkittävänkin osan. Mutta toisaalta verraten tuohon Sinun 24000 euroa ja 3 kuukautta, meidän 5 viikon kustannukset eivät välttämättä olisi tuosta jutussa olevasta summasta kovin paljoa enää kasvaneet vaikka olisimme asuneet tuolla suunnalla toisetkin 5 viikkoa. Afrikka sivistyneesti on jossain määrin arvokasta.

 4. says: Melissa

  Tarttis kyllä itsekkin alkaa erottelemaan kirjanpitoon matkat. Meidän halvin matka ilman ruokia oli keväällä Tukholman risteily 30€ + tietenkin ruokailut päälle, joka nosti hintaa. Tukholmassa ei juuri ostettu mitään, tai siis tuo poika osti omilla rahoilla kyllä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Tietysti matkakustannuksista puhuessa pitäisi myös määritellä mitä niihin kuuluu. Me käytämme määritelmää, että lennot/laivat, hotellit, liikkuminen (myös lentokentälle/satamaan), museot ym. kuuluvat niihin, ruoka ja ostokset eivät, sillä syömme kotonakin ja ostokset taas ovat ihan valinnaisia, eli eivät kuulu matkan hintaan. Tällä logiikalla luulisin, että 30 euron lisäksi teilläkin oli jotain kustannuksia matkastanne satamaan ja ellette Tukholmassa liikkuneet vain jalan, niin myös jotain kustannuksia siellä :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iida! Isoimmat menot, kuten hotellit ja lennot, voi tietysti useimmiten tarkistaa luottokorttilaskultakin, eli kuiteista ei ole niin väliä.

 5. Täältäkin ihailua ja kiitosta avoimesta reissubudjetoinnista. Ja esim. kommenttikentän lisätieto gorillamatkoistakin tulee toivottavasti joskus tarpeeseen – hyvä osoitus siitä miksi kokeneempien vinkkejä kannattaa lukea (ettei löydä itseään Ugandasta mönkimästä umpiviidakossa).

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tuo Ruanda/Uganda on kyllä tutkittua tietoa sikäli, että olimme reissussa pienellä ryhmällä ja pari (reipasta) miestä kävi gorilloja katsomassa sekä Ruandassa että Ugandassa, joten osasivat verrata retkiä ja olivat kyllä aika resuisia ja uupuneitä Ugandan retkeltä palatessaan :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *