Kolme parasta matkakokemusta Jetlagin innoittamana

supla_jetlagissa feature

Matkabloggaajana olen kuunnellut Veera Biancan ja Anna-Katrin (Adalmina’s Adventures) noin vuosi sitten aloittamaa Jetlagissa -podcastia aina silloin tällöin. Osa jaksoista käsittelee melkein enemmän kolmekymppisten nuorten naisten ihmissuhdekuvioita kuin matkailua, mutta tuorein jakso Unohtumattomia matkakokemuksia – Reasons to fly listaa erinomaisella tavalla kummankin Top 3 -kokemuksia.

Kolmannen kauden jaksoista neljä on toteutettu yhteistyössä Finnairin kanssa ja Suplan lisäksi ne ovat kuunneltavissa myös Finnairin kaukolennoilla.

Erityisesti Anna-Katrilla, joka on viime aikoina parissakin lehtijutussaan (Iltalehti, OP.media) kertonut julkisestikin harrastavansa maabongausta tavoitteena kaikki maailman maat, onkin jo 120 maan kokemuksella taustaa listata upeita kohteita maailmalla, kuten:

 • Papua Uuden Guinean sademetsät
 • Overland-retki Afrikassa telttaillen
 • Risteily Antarktikselle

Anna-Katri kuvaa näitä kohteita niin mukaansa tempaavasti, että kuulija päätyy oikeasti nojatuolimatkalle viidakon keskelle Papua Uudessa Guineassa, öisen tähtitaivaan alle Namibiassa tai valkoiseen maisemaan Antarktiksella.

Kaikki kohteet ovat Anna-Katrin pari vuotta sitten tekemältä maailmanympärysmatkalta, jonka tunnelmiin voit halutessasi palata Anna-Katrin Adalmina’s Adventures blogissa.

Veera Biancan mieleenpainuvimmat kokemukset liittyvät ehkä enemmän merkittäviin elämän taitekohtiin kun itse kohteisiin:

Veera kuvaa kohteita omien tunteittensa sellaisella lämmöllä, että ymmärrän hyvin hänen kaipuunsa takaisin vaihto-oppilasvuotensa kotiin Australiassa tai ylpeyttä nykyisestä työstään, joka vie hänet työmatkoille ulkomaille, lentokenttäloungejen kautta.

Jakson kuunneltuani jäin miettimään, että jos saisin valita omista matkakokemuksistamme vain kolme mieleenpainuvinta, niin mitkä ne olisivat ja päädyin lopulta näihin kolmeen:

Maailmanympärimatka

Syksyllä 2013 teimme mekin maailmanympärimatkan: Meksiko, Kuuba, Peru, Chile, Pääsiäissaari, Tahiti, Uusi-Seelanti, Australia, Japani. Vaikka matkamme kesti vain 5 viikkoa, mikä oli pisin aika, minkä tuolloin pystyimme irrottautumaan töistä, reitti sopi meille hyvin täydentäen jo aikaisemmin eri puolelle maailmaa tekemiämme matkoja ja se sisälsi monta hienoa kohdetta.

Merkityksellisintä oli kuitenkin kokemus siitä, että tässä tämä on, tämä maapallo. Lyhyen ajan kuluessa näimme vilauksen Keski- ja Etelä-Amerikkaa, muutaman kohteen Tyynellä valtamerellä, Uuden Seelannin ja Japanin ja palasimme kotiin tuntien, että maailma on pienempi, käsitettävämpi, kun miltä se aikaisempien enemmän ”pistemäisesti” toteutettujen matkojen myötä oli tuntunut.

Moorea Top 3 matkakokemusta
Maailmanympärimatkan puolivälissä Moorealla, Ranskan Polynesiassa

Ruanda, Uganda ja Kenia

Joulun alla 2015 lähdimme toisen kerran Itä-Afrikkaan vaikuttuen maa kerrallaan näkemästämme: Ruandassa lähes kosketimme vuoristogorilloja luonnossa. Kansanmurhista kertovaa museota Ruandan Kigalissa ei voi ohittaa kevyesti. Safarimielessä hiukan vaisun alun jälkeen Kazingan kanava Ugandassa sai lähes hyppimään innosta – tosin veneessä ei voinut oikein hyppiä! Tansanian Serengetin ja Ngorongoron jälkeen suhtauduin ehkä hiukan epäilevästi Kenian luonnonpuistojen maineeseen, mutta Masai Mara oli kyllä upea kokemus. Samoin Naivasha-järvi. Crescent Islandille haluaisin vielä joskus – sillä emme vierailleet siellä tuolla kertaa. Matkan kruunasi vierailu Karen Blixenin farmilla Nairobin lähellä. Vierailtuamme Karen Blixenin talolla Kööpenhaminan lähellä olin odottanut tätä vierailua jo useamman vuoden ennen sen toteutumista, mutta lopulta siis odotus palkittiin.

Kenia Top 3 matkakokemusta
“I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills.”  Tässä ne ovat, Out of Africa -romaanin avauslauseen vuoret Nairobin lähellä Keniassa.

Saudi-Arabia

Useampikin vierailemistamme maista ovat olleet hyvin poikkeuksellisia. Niin Bhutanista, Myanmarista kuin Saudi-Arabiasta voisi sanoa, että ne ovat ihan kuin jostain toisesta maailmasta. Mutta ehkä Saudi-Arabia oli sitä kaikkein eniten. Osa matkan vaikuttavuutta oli ehkä myös se, että olimme yrittäneet päästä maahan jo jonkin aikaa, joten matkan toteutuminen tuntui myös pieneltä voitolta.

Saudi-Arabia oli kuitenkin ainakin vielä syksyllä 2017 niin toista maata: Naiset, minäkin, liikuin ulkona koko ajan mustaan abayaan pukeutuneena. Ravintoloissa oli erikseen miehille ja perheille varatut alueet ja naiset pääsivät vain perheille varattuihin kabinetteihin. Riadin keskustassa oleva mestausaukio. Tienviitat Mekkaan vievien teiden varsilla, jotka ohjaavat vääräuskoiset toiseen suuntaan. Niin historialliset kohteet kuin nykyaikaiset pilvenpiirtäjät.

Riad Top 3 matkakokemusta
Riad yövalaistuksessa

… ja 10 muuta

Matkaluettelossa, josta näitä Top 3 -kokemuksia aloin karsia, sisältää vajaan 50 vuoden ajalta melkein 300 isompaa ja pienempää matkaa, joten ehkä nämäkään eivät ihan huonoja ole olleet, jos nekin tuosta joukosta ovat mielestäni kärjen tuntumassa:

Algeria

Yllä kuvaamani kolme listani kärkeen valikoitunutta kohdetta listasin vaikuttavuusjärjestyksessä. Nämä ovat aakkosjärjestyksessä.
Algeria on lähellä, mutta muutama vuosi sitten kuitenkin vielä kaukana. Uskaltaako maahan matkustaa? Miten järjestyvät viisumit maahan, jonka lähin lähetystö on Tukholmassa. Valmismatkoja Algeriaan ei vielä keväällä 2016 tehty. Mutta kaikki järjestyi ja matkasimme pääkaupunkiin, Algiersiin ja sieltä junalla Oraniin. Öinen matka Oranissa hotellilta lentokentälle oli melkein pelottava, mutta mitään ei kuitenkaan sattunut. Algeriassa on kaunista – ja historiaa yllin kyllin. Tätä nykyä sinne pääsee halutessaan jo helpomminkin, valmiilla matkoilla.

Brittiläiset Neitsytsaaret

Ensimmäinen lämpimille vesille suuntautunut purjehdusmatkamme suuntautui Karibialle: kiersimme vajaassa parissa viikossa Brittiläisten Neitsytsaarten ympäri. Mukana matkassamme oli myös teini-ikäinen sisarentyttäreni, pystyvä jollakapteenimme. Purjehduskokemuksen ohella saaret tarjosivat monta hienoa luontokokemusta, kuten vaikka Virgin Gordan rannat ja Indiansin korallit.

Botswana

Botswanalla oli Victorian putouksille, Zimbabween, Zambiaan ja ihan hiukan myös Namibiaan suuntautuvalla matkallamme kahdenlainen merkitys.  Choben puisto oli upea safarikohde, etenkin vesielementtinsä takia. Mutta kävimme myös Gaborobessa ja Mochudissa Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -kirjasarjan maisemissa. Matkan jälkeenkin olen edelleen lukenut uudet Mma Ramotswe -kirjat heti niiden ilmestyttyä ja palannut niiden myötä näihin maisemiin. Botswanan Okavangon alue on edelleen ”Listalla”, mutta katsotaan miten käy …

Galapagos

Olen usein vastannut monelle, joka on kysynyt ”parhaita kohteita” maailmalla, että Galapagos. Ja onhan se, aivan ainutlaatuinen – mutta jääköön nyt kuitenkin tällä listalla ”vain” yhtenä ehdokkaana. Samalla matkalla kävimme myös Bonairella, Ecuadorissa myös Quitossa ja Panamassa. Panamaan palaamme parin kuukauden kuluttua.

Gotlanti

Ensikosketuksemme Gotlantiin oli pari kesäistä viikkoa saaren parhaalla rannalla, Toftassa. Visbyssä tuntui siltä, että olisi jossain etelän lomakohteessa: ihan kuin koko kaupunki olisi ollut lomalla. Gotlantiin olemme palanneet useamman kerran – ehkä seuraavan kerran jonain talvena? Yhdellä purjehdusreissulla poikkesimme myös Gotska Sandöllä – sinnekin olisi kiehtovaa vielä palatakin!

Grönlanti

Lumen ja jään maa, Grönlanti, erityisesti yöretki Ilulissatin jäävuonolle ja kävelyretket vuonon varrella, tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Pääkaupunki Nuuk etenkin Ilulissatin jälkeen oli jo tavanomaisempi kohde, mutta kyllä sekin pistäytymisen arvoinen oli.

Havaiji

Havaijilla kävimme vasta syksyllä 2017. Risteily oli mielestäni onnistunut valinta, sillä ehdimme viikossa saamaan mielikuvan kaikista isommista saarista. Samalla matkalla risteilimme myös Alaskan rannikolla ja vietimme muutaman päivän Vancouverissa. Teoriassa voisin harkita palaavani niin Havaijille kuin Vancouveriin, mutta ovat ne kumpikin sen verran kaukana, että käytännössä en usko näiden osalta kertausmatkaan.

Kalifornia

Aurinkomatka Los Angelesiin ja San Franciscoon vuonna 1982 osoittautui hilpeimmäksi seuramatkaksi, jolla olemme koskaan olleet. Koko ryhmä, meitä lukuunottamatta, oli ostanut matkan vain jatkaakseen edelleen Havaijille! Mutta me olimme seuramatkalla, joten meillä oli kummassakin kaupungissa opas ja retket – retkibussi tosin vaihdettiin henkilöautoon ja ohjelmaakin sovitettiin toiveittemme mukaan. Kalifornia lunasti odotuksensa, jotka nekin olivat suuret.
Kaliforniaan palasimme toisen kerran muutama vuosi sitten, lähinnä kansallispuistojen takia, mutta toki kävimme fiilistelemässä myös Los Angelesin rannoilla ja San Franciscossa. Etenkin San Franciscon poimisin mielelläni vielä joskus jonkun matkan reitille kolmannenkin kerran.

Nantucket ja Martha’s Vineyard

Nantucket ja Martha’s Vineyard päätyivät ”Listallemme” luettuani monia näille saarille sijoittuvia tarinoita. Saaret osoittautuivat yllättävän erilaisiksi, mutta juuri niin viehättäviksi kuin niiden kuvaukset lukemissani kirjoissa – ehkä nämä saaretkin, tai ainakin Nantucket, pitäisi liittää seuraavaankin New Yorkin matkaamme!

Tansania

Tansanian luonnonpuistoihin jo kevättalvella 2003, tuolloin teini-ikäisen sisarentyttäreni kanssa, tekemämme matka jäi mieleen paitsi ensimmäisenä safarimatkanamme, myös siksi, että Serengeti ja Ngorongoro olivat kulkeneet ”matkassani” jo siitä lähtien kuin nuoruudessani luin jo kauan sitten edesmenneen isäni kanssa eläinkirjoja.

Algeria BVI Top 3 matkakokemusta
Algiersin vanhan kaupungin yllä – Vuokraveneemme BVI:llä
Chobe Galapagos
Norsuja Choben rannalla – Galapagoksella pääsee lintujakin lähelle
Chobe Galapagos
Raukkeja Gotlannissa – Jäävuoria Grönlannissa
Havaiji Kalifornia
N?palin rantaa Kauailla Havaijilla – Golden Gate Kaliforniassa
Vineyard Tansania
Martha’s Vineyardin satama – Flamingoja Ngorongorossa Tansaniassa

Kohti uusia kokemuksia

Mutta, muistelut sikseen – tänä iltana lennämme Ateenaan uusi matkakokemuksia hakemaan. Etukäteen arvioiden matka ei ehkä uhkaa tälle listalle päätyneitä matkakokemuksia, mutta kyllä siitäkin ihan hyvä matka varmasti tulee!

Valitettavasti lennot eivät kyllä ole Finnairin, eikä Ateena olisikaan kaukokohde, mutta onneksi Jetlagissa -podcastia voi kuunnella Suplastakin.

Jutun otsikkokuva on Jetlagissa -podcastin Instagram-tililtä (IG: @jetlagissapodcast)

.

Join the Conversation

32 Comments

 1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! :) Täytyypä itsekin kuunnella nuo uusimmat podcast-jaksot, kolmas kausi vielä korkkaamatta.
  Upeissa kohteissa olet päässyt käymään. Gotlanti kutkuttelee minua edelleen, Galapagos-saarista olen alkanut tänä vuonna haaveilemaan ja Keniaan menen pidemmäksi aikaa tänä syksynä, kiva kuulla Masai Marasta hyviä kokemuksia. Mun top-listalle näistä pääsisi Tansania. Se oli eka Afrikan kohde ja teki vaikutuksen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Emilia! Taitaa olla niin, että ensikosketus Afrikkaan jättää kyllä lähtemättömän jäljen itse kullekin.
   Keniassa, etenkin jos olet pitempään, niin tsekkaapa Aloepark Naivasha, joka on suomalaisen Keniaan asettuneen Sarin pieni hotelli. Sarilla on myös mahtava tietous koko Keniasta ja Afrikasta laajemminkin.

 2. Oo, matka maailman ympäri olisi kyllä hienoa toteuttaa joskus, en vain tiedä milloin raaskisin olla niin kauan poissa kotoa. Itse olen sellainen mukavuudenhaluinen välimerenmatkaaja, vihaan pitkiä lentoja ja haluan pyhittää lomani rentoutumiselle :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Elina! Me taas emme oikeastaan matkusta ”lomalle” vaan tutkimaan maailmaa. Rentoutumiseen mielestäni paras paikka on kotisohva ja joku hyvä leffa tai kirja. Mutta jokainen tyylillään :-)

 3. Upeita reissuja! Kolmea upeinta reissua onkin vaikea valita, koska niin paljon upeita reissuja on takana. Jos jotain yrittäisi valita, niin meillä ne ehkä voisivat olla seuraavat:
  1. Risteily Etelämantereelle ja Patagonian kiertomatka sekä Bolivia
  2. Safarimatka Afrikkaan kohteina Uganda, Tansania, Kenia ja Etelä-Afrikka (Pian tosin teemme uuden safarimatkan: Uganda, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Tansania ja Etiopia ja odotukset ovat todella korkealla)
  3. Etelä-Amerikan kiertomatka, jossa kohokohtina: Rio de Janeiro, Iguassun putoukset, Cusco ja Machu Picchu, telttailu Amazonin sademetsässä sekä Galapagossaaret.

  Tulimme juuri pohjoisesta Pantanalista, jossa olimme katselemassa muurahaiskarhuja ja ennen muuta jaguaareja. Upea matka sekin oli, mutta ei ehkä aivan nouse noiden kolmen mainitsemini tasolle.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Juuri tuo, valinnan vaikeus. Siksi päädyinkin lopulta tuohon 3 + 10 valintaan, sillä reissut eivät kuitenkaan ole oikein yhteismitallisia, yksi on yhdessä ”sarjassa” upein kokemus, toinen toisessa …
   Etelämanner on meiltä vielä kokematta ja ainakin toistaiseksi Draken salmen ylitys on minulle ollut ”ylittämätön” este, mutta never say never …

 4. Tämä on kylläkin pelkkää omaa pohdintaa enkä tiedä pitääkö paikkaansa yhtään, mutta voisin arvella Draken salmen olevan rauhallisempi kauden alussa Suomen loppusyksyn aikaan, sillä ainakin Itämerellä (ja Suomessa muutenkin) on paljon voimakkaammat tuulet syksyllä kuin keväällä.

  Meidän Draken salmen ylitys oli menomatkalla todella leppoisa eikä laiva keinunut juurikaan. Paluumatka olikin sitten jotain aivan muuta, sillä hytissämme ollut tuolikin kaatui laivan keinumisen vuoksi.

  Jos Etelämantereelle lähtee, ei välttämättä tuon Draken salmen vuoksi kannata matkustaa kaikkein pienimmällä veneellä, vaikka pienessä veneessä toki omat hyvät puolensakin on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Lisää haastetta siis – iso laiva, tasaisempi vene, pieni laiva, enemmän aikaa rannalla …

 5. says: Anna

  Olipas kattava lista! Itseltä puuttuu tuosta monta kohdetta, kun olen hieman jämähtänyt viime vuosina Thaikkulaan, joka on kuin toinen kotimaa. Australiaan on myös aina ikävä. Vaihtarivuodet jättivät jälkensä… Pääsiäissaaret kiehtovat kovasti sen mielenkiintoisen historian takia. Luin aikoinani Jared Diamondin kirjan eri kulttuurien tuhoutumisesta ja Pääsiäissaarten kohtalo oli todella mielenkiintoinen (niin kyllä kaikkien muidenkin kohteiden tapaukset).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Maabongausharrastus estää tehokkaasti ”jämähtämisen” :-) – vaikka kyllä joskus jo käymiäänkin kohteita on kiva kerrata.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Saharan hiekkadyyneille emme olekaan vielä ainakaan päätyneetkään. Kambodzakin jäi kyllä monella tapaa mieleen.

 6. Heh, täytyy myöntää, että itse aloitin kuuntelemaan tätä podcast-sarjaa, mutta liika ihmissuhdekuvioiden pyörittely sai mielenkiintoni lopahtamaan, kun ennakkoajatus oli matkailupodcast. Ehkä voisin taas pitkästä aikaa katsoa, mitä jaksoja olisi tarjolla. Näidenkin naisten matkat kyllä kiinnostaa!

  Teidän matkanne on jo yksittäinkin luettuna upeita, mutta upea vasta on tämä lista!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Voihan olla, että osaa kuulijoista ihmissuhdekiemuratkin koukuttavat, mutta jos oma elämäntilanne menee aika kauas tuosta elämänvaiheesta, niin sitten niihin kyllästyy kyllä nopeammin kuin matkajuttuihin :-)
   Matkalistaamme pitää tietysti ”arvioida” siitä näkökulmasta, että me olemme sen suhteen jo loppusuoralla, siinä missä nuoremmat ehkä vasta alkumetreillä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Ja terveiset Ateenasta, jonne juuri palasimme vietettyämme pari päivää pohjoisempana, Meteoran luostareiden alueella.

 7. says: Minna M

  Olettepa ehtineet matkustaa moniin eri paikkoihin! Meidän nelilapsinen perhe matkustaa nykyään usein samoihin kohteisiin. Syyslomalla käymme Espanjassa mummolassa ja kesäisin usein automatkalla Baltiassa.
  Nykyään yllätän itseni haaveilemasta Lapin matkasta. Lapsi tuli sieltä vähän aikaa sitten leirikoulusta ja ne maisemat!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kukin tavallaan, lapsettomana senioripariskuntana mahdollisuutemme lähteä maailmalle melko taajaankin ovat tietysti toisenlaiset kuin perheellä, jonka matkailu on koulujen lomien rytmittämää. Ja tietysti kulutkin kertaantuvat isommalla ryhmällä liikkuessa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Niinhän se on, että parhaiten mieleenjäävät kohteet löytyvät harvemmin ihan lähipiiristä, sillä vasta riittävän erilaiset paikat herättävät kunnolla intohimoja, suuntaan tai toiseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sandra! Kuten tuossa juuri Jaakolle kommentoikin, niin eiköhän se ole niin, että paikan pitää olla riittävän erilainen tehdäkseen vaikutuksen ja tässä mielessä Saudi-Arabia teki sen heittämällä!

 8. says: Laura

  Mahtavia matkoja! Erityisesti nuo Lähi-Idän maat kiehtovat kaikessa eksotiikassaan. Uskaltaisitko lähteä pelkällä naisporukalla esimerkiksi Iraniin tai Saudi-Arabiaan, vai ”pitääkö” siellä olla mies mukana porukassa? Dubaissa on tullut käytyä pari kertaa naisporukalla, mutta se on toki täysin eri asia kuin edellä mainitut maat. T. Laura/Lauran tarakalla

  1. says: Pirkko

   Kiitos Laura! Iraniin kyllä – tosin juuri nyt tilanne maassa on taas ollut vähän haastava, eli nainen tai mies, niin kannattaa tarkistaa maan tilanne parinkin maan matkustustiedotteista ennen sinne lähtöä ja tehdä oma päätös niiden perusteella. Saudi-Arabiaan ei taideta vieläkään noin vaan lähteä naisporukassa (ei ehkä miesporukassakaan), eli matkalla pitänee olla järjestäjä ja järjestetylle matkalle voi hyvinkin lähteä. Abaya päälle vaan!

 9. Kiinnostava näkökulma ja olettepa kyllä saaneet kiertää reissuillanne upeita kohteita! :) Tuo maailmanympärysmatka on itselläkin haaveissa, mutta toivottavasti vähän hitaammalla aikataululla. Saa nähdä, koska sille olisi realistista aikaa toteuttaa <3

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iida! Meidän maailmanympärimatkamme ajoittui sellaiseen kohtaan matkailuhistoriaamme, että olimme jo nähneet ison osan maailmaa ja pointtina oli enemmänkin kerran tosiaan kiertää maapallo kuin ahnehtia kohteita tai viipyä maailmalla. Ja, ehkä yllättäen, minusta on eri asia käydä vaikka jopa Havaijilla asti edestakaisin kuin kiertää pallon ympäri.

 10. Hyvä jos Jetlagissa-podcast vaihteeksi puhuu matkailusta ihmissuhdesotkujen sijaan, täytyypä kuunnella.

  Itselleni on matkoista suurimman vaikutuksen tehneet pitemmät 2-3 kk kiertomatkat, joilla jolla olen käynyt eri maissa ensimmäistä kertaa. Vuonna 2013 matkustin bussilla läpi kaikki Väli-Amerikan maat. Vuonna 2011 matkustin Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa. Vuonna 2009 tein ensimmäisen laajan kierroksen Kaakkois-Aasiassa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Esa! Ehkäpä ne ihmissuhdekuviotkin kiinnostavat osaa kuulijoista :-)
   Näitä ”unohtumattomia” pohtiessani, niin tosiaan pitemmät ja/tai kauemmas suuntautuneet matkat nousevat helpommin mieleen kuin lyhyet pistäytymiset lähempänä.

 11. Maailmanympärimatka olisi varmasti itselläkin yksin ikimuistoisimpia, kunhan sellaiselle eka pääsisi. Saudi-Arabiasta oli mielenkiintoista lukea täältä kun olitte reissussa.

  Mitä omaan top3 tulee, niin:
  – elämäni eka matka ulkomaille Maltalle 2011, jolloin olin kesän töissä viiden tähden hotellissa.
  – vaihto-opiskelu Kuala Lumpurissa
  – avopuoliso oli vaihdossa Vietnamissa, jonne liityin mukaan ja kierreltiin tämän jälkeen Aasiaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Veerapirita!
   Nyt kun muistutat, niin toki kielikurssimatkaa Englantiin joskus 16- tai 17-kesäisenä jäi sekin mieleen :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos – ja kiitos vinkistä, jos tässä joskus ei ole varsinaisia kohdejuttuja jonossa, niin ehkä tähän aiheeseen voisi taas kerran palatakin.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.