Omatoimisen Kreikan kiertomatkan kustannukset

Kreikka kustannukset feature

Kerrataan hiukan: Ilmoittauduimme toukokuun lopulla Albatrosin matkalle Tarujen, jumalten ja kauneuden Kreikka, tosin ilman lentoja, sillä halusimme lisätä matkaan pari päivää Ateenassa. Maksoimme varausmaksut ja ostimme lennot Ateenaan ja takaisin. Kesäkuussa Albatros ilmoitti, että matkamme on peruutettu ja saimme takaisin varausmaksut ja 2 x 100 euron lahjakortit hyvityksenä mielipahasta.

Olimme kuitenkin varanneet matkan siksi, että halusimme Kreikkaan, erityisesti Meteoraan ja Peloponnesoksen niemimaalle, jotka sisältyivät Albatrosin matkan ohjelmaan ja meillä oli jo lennot ostettuna, joten jatkoimme matkamme suunnittelua, nyt omatoimisesti.

Ateena Kreikan kiertomatkan kustannukset
Monastiraki-aukio, edustalla Tsisdarakisin moskeija, taustalla Akropolis

Ateena

Omatoimisuus ei tällä kertaa tarkoittanut säästöä

Nyt matka on tehty ja on kustannusyhteenvedon aika – tuliko omatoimimatka edullisemmaksi kuin Albatrosin kiertomatka?

Tämän verran matkamme maksoi (kaikki kulut kahdelta):

 • Norwegianin suorat lennot 349 euroa
 • Hotellit 8 yötä 1 069 euroa
  (Ateenassa 2+4+1 yötä, The Stanley ja Achilleas, Nafpliossa 1 yö, Agamemnon)
 • Lentokenttäpaikoitus Helsingissä 58 euroa
 • Lentokenttäkuljetukset Ateenassa 55 euroa
  (tullessa etukäteen tilattu auto 35 euroa, paluu metrolla 20 euroa)
 • 2 päivän retki Meteoraan junalla kahdella luostariretkellä 440 euroa
  (sisälsi 1 yön majoituksen Divani-hotellissa ja illallisen)
 • 2 päivän yksityinen retki Peloponnesoksen niemimaalle valokuvaajan kanssa 750 euroa
 • Iltaretki Sounionin niemimaalle 64 euroa
 • Aamuretki Akropolikselle (sisältäen pääsymaksut) 77 euroa
 • Pääsymaksuja luostareihin, linnoituksiin ja maailmanperintökohteisiin 86 euroa
 • Paikallisliikennettä (metro, taksit) Ateenassa 62 euroa
  (sisältää myös liput kaapelivaunuun Lycabettus-vuorelle)
 • Matkamuistoja 10 euroa

Yhteensä 3 020 euroa kahdelta, eli 1 510 euroa per nuppi.

Albatrosin matka olisi maksanut 1 498 euroa per nuppi, eli eroksi jäi 12 euroa Albatrosin ”hyväksi”.
Albatrosin matka olisi kuitenkin sisältänyt myös joitakin aterioita – mutta toisaalta tuon hinnan lisäksi suositeltiin maksettavaksi paikallisoppaalle ja kuljettajalle tippejä 55 euroa per nuppi ja lentokenttäpaikoituksen olisimme joutuneet maksamaan myös tässä vaihtoehtossa, joten kaikki nämä huomioiden voisi melkein väittää, että karkeasti ottaen matkamme maksoi saman verran kuin Albatrosin matka olisi maksanut.

Ateena Kreikan kiertomatkan kustannukset
Oppaamme Akropoliksella
Ateena
Yli 65-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät useimpiin kohteisiin puoleeen hintaan

Ateena Kreikan kiertomatkan kustannukset

Saimme samalla rahalla enemmän

Matkamme oli kuitenkin 2 vuorokautta pitempi, käyttämämme hotellit olivat ehkä keskimäärin yhden tähden verran parempia kuin Albatrosin valitsemat, ja monessa kohteessa näimme enemmän. Meteorassa kävimme kahdella retkellä ja Nafpliossa nousimme Palamidin linnoitukselle. Delfoi jäi meiltä tällä kertaa näkemättä, mutta kävimme siellä jo 70-luvulla, samoin Thermopylain sola.

Peloponnesoksen kohteet olisimme tietysti kiertäneet halvemmalla vuokraamalla auton tai valitsemalla valmiin 2 päivän retken suunnilleen samalla reitillä. Auton vuokraus ei kuitenkaan houkutellut ja vuokran lisäksi olisimme silloin maksaneet myös melko arvokkaasta polttoaineesta ja melko monta tiemaksua. Valmiista retkistä emme oikein löytäneet mieleistä, sillä niissä yöpyminen oli sijoitettu Olympiaan ja Nafplio ohitettiin lounaalla tai kokonaan. Lopulta sitten valmiiden retkien kommentteja lukiessani löysin maininnan Athens Photo Tourista ja lähdimme rakentamaan retkeä heidän kanssaan.

Kohdejuttumme eivät ole vielä ehtineet Peloponnesokselle asti, mutta toteutuksena retkemme Theofiloksen (IG: @theofilos_venardos) kanssa oli mielestämme ihan onnistunut. Autonkuljettajan ja oppaan palveluiden lisäksi hyödyimme niin hänen paikallistuntemuksestaan kuin valokuvaajan ammatistaan. Taukopaikat olivat hyvin valittuja olivat ne sitten pienellä melkein autiolla rannalla, hyvän näköalan omaavassa kahvilassa, rekkakuskien suosimassa kanttiinissa tai Loutrakin rantabulevardilla. Ajomatkalla Megalavin majakalle, puhumattakaan kävelymatkasta ylös majakalle, meiltä olisi voinut usko loppua kesken.

Kreikkaa

Meteora
Auringonlasku Meteorassa

Theofilos otti myös meistä muutamia kuvia, tavallaan ylimääräisenä bonuksena, sillä niistä emme olleet etukäteen erikseen sopineet, opasti (sovitusti) jossain määrin kuvien ottamisessa ja kertoili muuten vaan kivasti elämästä Kreikassa.

Varsinaiseksi matkavalokuvauskurssiksi parista päivästä valokuvaajan matkassa ei ollut, mutta kieltämättä muutama asia aiheesta jäi kyllä mieleen itämään. Toissakeväänä Berliinissä osallistuimme myös lyhyelle valokuvauskurssille, joka sekin oli positiivinen kokemus. Näissä ”valokuvaajan matkassa” -retkissä on myös parin kokemuksen perusteella se ero, että retkien vetäjät ovat olleet ensisijaisesti valokuvaajia ja vasta toissijaisesti oppaita, joten keskustelut heidän kanssaan ovat olleet ehkä aiheiltaan monipuolisempia vapaampia ja ryhmän puuttumisen takia henkilökohtaisempia kuin varsinaisten oppaiden kanssa.

Epidaurus Kreikan kiertomatkan kustannukset
Epidauruksen amfiteatterin katsomossa (Kuva: Theofilos Venardos)

Omatoimisesti vai valmiilla kiertomatkalla?

Paljon luultavasti kaikilla mahdollisilla tavoilla matkanneina: omatoimisesti, omatoimisesti + valmiita retkiä käyttäen, kahdestaan meille rakennetuilla valmiilla kiertomatkoilla, valmiilla kiertomatkoilla ryhmän kanssa ja risteillen, emme ole vieläkään mitenkään valmiita sanomaan, että joku näistä tyyleistä olisi ylitse muiden.

Omatoimisuus tarkoittaa tietysti enemmän töitä suunnitteluvaiheessa, myös tällä matkalla, sopivien retkien löytämiseen, ja räätälöidyn retken osalta sen sisällöstä sopimiseen, tarvittiin aika monta hakua ja mailia.
Perillä valmiitkaan retket eivät tietysti lähde omalta hotellilta, vaan lähtöpaikoille on löydettävä omatoimisesti – ja ajoissa. Valokuvaajamme toki haki meidät hotellilta ja palautti sinne.

Ensi viikolla lähdemme Stuttgartiin ja sieltä autolla myös Berniin omatoimisesti. Marraskuussa lähdemme valmiille kiertomatkalle Keski-Amerikkaan, jonka päätteeksi käymme Cancunista Chichen Itzalla etukäteen varatun kuljettaja/oppaan kanssa. Alkutalvesta saatamme vielä tehdä jonkun kaukomatkan, todennäköisesti valmismatkana ja myöhemmin keväällä käymme ehkä ainakin yhdellä kaupunkilomalla Euroopassa, todennäköisesti omatoimisesti.

Ateena
Soittaja Syntagma-aukiolla
Nafplio Kreikan kiertomatkan kustannukset
Nafplion illassa
Tags from the story
, , ,
Join the Conversation

16 Comments

 1. says: Katja

  Mielenkiintoinen vertailu! Yllättävää että noinkin tasoihin meni.
  Meillä on kutakuinkin koko muu perhe (lähinnä siis mun sisarukset perheineen) ihastuneet Kreikkaan palavasti ja mä en vain ole vielä päässyt edes käymään sielä, kun aina on joku muu kohde vetänyt pidemmän korren. Muut ramppaa siellä alvariinsa ja nyt on ruvennut tuntumaan että kai se joutais itekin siellä käydä lähitulevaisuudessa. Oon kyllä ihan varma että itsekin tykästyn, en yhtään epäile.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Osittain tässä selittävänä tekijänä on, että kun siirryimme valmismatkasta omatoimiseen, niin nostimme ehkä karkeasti ottaen kautta linjan matkan tason kolmen tähden reissusta neljän tähden reissuksi :-)

 2. says: Eeva

  Loistoratkaisu, kun pakosta teitte omatoimimatkan.
  Minä en ikinä enää mene yhdellekään Albatrossin matkalle pelkästään sen tähden, että siellä ei ehdi eikä ”pääse” syömään juuri missään muualla kuin hotelleissa, eikä niiden ruokien taso ole vastannut toiveitani. Enkä tarkoita 5 tähden tasoa. Ainainen kiire ja toisaalta ryhmässä eteneminen eivät myöskään ole makuuni.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eeva! Muutamalla Albatrosin matkalla olleena, niin olen ollut suht tyytyväinen näihin kiertomatkoihin, joissa illalliset hotelleillakin ovat suunnilleen ok, kun ne hotellit kuitenkin vaihtuvat koko ajan. Keväällä olimme Cinque Terre -matkalla, jossa asuttiin koko ajan samassa hotellissa ja päiväretket tehtiin sitten sieltä. Hotellin sijainti oli todella huono itsenäiseen liikkumiseen, vaika matkalla vapaapäiviäkin oli ja tosiaan ne illalliset syötiin aina samassa pöydässä samassa seurassa ja ruoka oli vähän sellaista sairaalaruuan tyyppistä, mitäänsanomatonta. Päiväretkillä oli kuitenkin kivasti myös omaa aikaa – ja tosiaan oli vapaapäiviä omillekin päiväretkille.

 3. Mielestäni ei ollenkaan hullumpi säästö, varsinkin jos saitte samalla rahalla vielä pari lisäpäivää reissussa ja ns. upgraden hotelleista, oli varmasti sen selvittely- ja varausvaivan arvoista. Nuo Kreikan kohteet odottavat minua vielä myöhemmin, mutta miksen ole aiemmin tullut ajatelleeksi noita valokuvauskursseja matkoilla? Ihana syksyä Pirkko!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Tosiaan vertailu ei ehkä ole sikäli ihan reilu, että olimme reissussa ylikin viikon. Hassua vs. alkuperäinen matka oli myös, että Albatros olisi lentänyt tuonne välilaskulla vaikka Ateenaan suoriakin lentoja olisi ollut, eli heillä olisi mennen tunnen mennyt matkaan noin koko päivä Münchenin kautta lennettäessä. Olimme Norwegianin suoriin lentoihin hyvin tyytyväisiä vs. päivän mittainen rehjuaminen Euroopan lentokentillä.

 4. says: Reissu-Jani

  Kiinnostava juttu että noinkin lähelle voi mennä kustannukset. Olen toistaiseksi ollut siinä käsityksessä että omatoimisesti säästää (lennän ecossa ja majoitus pienissä perheomisteissa paikoissa tai max 4* hotelli) ja voi vapaamme suunnitella matkan – kunhan ei laske omalle ”työlle hintaa”, ja sitähän mä en tekee kun harrastuksen kuluja aina tohdi rahassa miettiä. Se mikä pitsi silmään oli tuo Akkropoliksen hinta – mutta jos hyvä opastus niin ehkäpä hyvä investointi, niin tarvitse kaikkea kirjasta lukea paikan päällä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Minä tapaan kyllä aina välillä laskea omalle työllekin hintaa, eli kun kuitenkin matkustamme aika paljon, niin en jaksa/viitsi kaikkia yksityiskohtia vääntää itse, vaan annan vaikka Aventuran tehdä sen. Jo tuo ohita-jono-lippu Akropolikselle maksoi 20 euroa aikuiselta, joten siihen suunnilleen saman verran opastuksesta ei ollut mielestäni paljon juuri siksi, että hyvän oppaan seurassa on mielestäni helpompaa (ja mielenkiintoisempaa) kuin kirja kädessä kulkeminen :-)

 5. Olen monesti pohtinut reissussa jotain valokuvaamiseen keskittyvää, opastettua retkeä tai kierrosta, mutta toistaiseksi pohdinnat ovat jääneet vain pohdinnan tasolle. Paikalliselta valokuvaajalta voisi hyvinkin saada vinkkejä mielenkiintoisista kuvauskohteista ja ehkä pari muutakin vinkkiä kuvaamiseen liittyen siinä samalla. Täytyypä ottaa taas harkintaan ja tutkia valikoimaa seuraavalla reissulla!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Ateenassa käyttämämme yritys järjestää myös päiväkierroksia tyyliin käydään läpi valittuja kohteita, joissa kuvaaja opastaa kivoimmat kuvakulmat – ja ottaa myös osallistujista kuvia.

 6. Minä nyt liputan vaan vuokra-auton puolesta :D

  Polttoaineeseen ei kyllä rahojaan saa hukattua ja tietulleissa ei köyhdy. 750 km ajolla me saimme tuolla kulutettua polttoaineeseen 61 euroa ja tietulleihin 24 euroa. Mutta sitten tulee tietenkin se helppous. Juna vie ja yksityinen kuski ajaa. Ei ole parkkipaikka ongelmia, ei tarvitse pelätä auton puolesta, ei tule maantieraivoa ym.

  Mulla vaan tulisi ihan hirvittävä henkinen ongelma maksaa noita hintoja, kun takaraivossa olisi kokoajan, että voisinhan mä itsekin ajaa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Voisin vastata tähän vaikka viittaamalla Matkakuume-blogin taannoiseen juttuun, että Miksi kaiken pitää aina olla halpaa?
   Helppouden lisäksi jäimme saamapuolelle myös tutustumalla yhteen kreikkalaiseen ja juttelemalla hänen kanssaan maailman menosta parin päivän ajan, työllistimme hänet pariksi päiväksi – ja saimme opastuksen ja muutaman kivan valokuvankin meistä.

 7. says: INDIVUE

  Hyvä tietää omatoimisen Kreikan kiertomatkan kustannukset. Kreikka lienee jonain päivänä itselläkin edessä. Ilmeisesti ruokia ei kuitenkaan oltu laskettu tähän budjettiin? Selviäisikö 400e:lla?

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Olen edelleen sitä mieltä, että ruoka ei ole matkakulu, sillä emme syö oleellisesti eri tavalla matkoilla kuin kotona. Ruoka Kreikassa tosin on hiukan halvempaa kuin Suomessa, mutta toisaalta söimme hotelliaamiaisten lisäksi enemmän ravintoloissa, joten luultavasti mennään hyvin samoilla summilla mitä meiltä olisi Suomessa mennyt 10 päivässä, kahdelta ruokakulut taisivat tuolta ajalta olla n. 350 euroa, eli tuo arviosi 400 eurosta on ihan hyvä.

 8. says: Sini

  Retket kyllä nostaa kuluja. Teillä oli tuo yksityinen retkikin. Niin ja panostatte majoitukseen, minkä suhteen minä itse säästän.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Majoituksen suhteen on jostain jäänyt mieleeni lause, että miksi asua maailmalla huonommin kuin kotona. Neliöiden osalta siihen ei hotellihuoneissa oikein pääse, eikä tietysti max viikon – parin majoituksessa kovin paljoa neliöitä tarvitsekaan, mutta toimiva kylpyhuone, mielellään skandinaavisen vaalea moderni sisustus ja sen verran kokoa huoneella, ettei tarvitse huonekaluihin törmäillä on tavoite, meillä. Merinäköalastakin maksamme usein vähän lisää.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *