Uutta ja uudistettua Helsinki-Vantaan lentokentällä

Helsinki Vantaa

Kaupallinen yhteistyö Finavia ja Finnair

Siitä se ajatus sitten lähti … nimittäin lentokenttävierailusta Stuttgartin lentokentällä viime syksynä. Olisiko mahdollista tutustua kotikenttäämme, Helsinki-Vantaan lentokenttään, hiukan enemmän kuin nopean siirtymisen P5:n paikoituksesta lähtöportille? Tammikuussa meille tarjoutuikin tähän sitten tilaisuus. Finnairin ja Finavian kanssa pääsimme kiertämään kentän uudet ja uudistetut lounget, VIP President -loungea unohtamatta, tutustumaan uuteen Non-Schengen -alueen länsisiipeen ja piipahtamaan jopa lentokoneiden huoltohallissa.
Kierrokset Finnair-loungeissa tarjosi Finnair ja laajemman kierroksen kentällä Finavia.

Helsinki Vantaa lentokenttä

Laajeneva Helsinki-Vantaan lentokenttä

Helsinki-Vantaan lentokenttä on viime vuosina laajentunut sellaista vauhtia, että useinkin lentävästä tuntuu, että joka kerta kenttä vaikuttaa hiukan entistä suuremmalta. Tammikuussa lentomme Banjuliin, Gambiaan, oli ensimmäinen lentomme Non-Schengen -alueelta sen keskusaukion ja länsisiiven avauduttua. Jouluinen keskusaukio oli kaunis sekin, mutta vasta nyt, joulukuusien ja lahjapakettien poistuttua aukiolta, huomasimme kunnolla aukiota joka puolelta reunustavat monitorit ja sen vaihtuvat, suomalaiset maisemat.

Suomalaisuutta henkivät myös länsisiiven lukuisat liikkeet, ehkä Ajisen Ramenia lukuunottamatta, mutta se onkin sitten puolestaan ilmeisesti tuttua tutumpi aasialaisille matkustajille. Muumit, niin tavaroina kuin kahviloina, käyvät niin suomalaisesta kuin aasialaisille.

Työt kentällä jatkuvat vielä useamman vuoden ja voit lukea lisää Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta lisää Finavian sivulta.

Helsinki Vantaa

Moomin Helsinki Airport

Laila Pullinen Helsinki Vantaa
Laila Pullisen työ ei ole uusi, mutta uudella paikalla

Loungeen vai portille?

Tapaamme lähteä kotoa ajelemaan lentokentällä n. kolme tuntia ennen lennon lähtöä. Matka-ajan, paikoitukset, terminaaliin kävelyn, mahdollisen laukun jätön ja turvatarkastuksen jälkeen meille jää yleensä aikaa kentällä ehkä 1½ tuntia, jonka aikana nautimme yleensä kahvia tai teetä ja ostamme juotavaa lennolle.

Tuo aika ei mielestämme ole riittävä siihen, että maksaisimme loungeen pääsystä, ei edes Priority Pass -kortilla, jolla käynnin hinnaksi tulisi (kahdelta) 28 tai 56 euroa, riippuen siitä, olisiko American Express -kortin kylkiäisenä tulleet neljä ilmaista käyntiä kortin haltijalle tulleet jo käytettyä vai ei.

Priority Pass -kortteja on eri tasoisia: Standard, Standard Plus ja Prestige ja niiden vuosimaksut ovat 80 – 400 euroa. Hintaan sisältyy 0/10/rajoittamaton määrä lounge-vierailuja kortin haltijalle, kaverista joutuu maksamaan 28 euroa. American Express -kortin kylkiäisenä tuohon Standardiinkin saa 4 ilmaista vierailua, mutta toisaalta American Express -kortti maksaa ”3 kuukautta ilmaiseksi” tarjouksestakin 135 euroa vuosi, joten kannattaa ostaa tuo Standard-kortti suoraan Priority Passilta. Jotkut perustelevat investointia rajoittamattoman Prestige -korttiin sillä, että säästävät sen hinnan ostamalla suoria lentoja halvempia välilaskullisia lentoja, mutta me arvostamme aikaa kotona tai kohteessa enemmän kuin lentokenttäloungeissa oleilua. Myöskään CO2-päästöjen takia ei kannattane suosia lyhyitä välilaskullisia lentoja tai lentoja, joissa matka välilaskun takia pitenee.Priority Pass

Loungeja käytämme maailmalla, juurikin tuolla Priority Pass -kortilla, jos aikaa lennon lähtöön syystä tai toisesta ”huonosti ajoitetun” lentokentälle saapumisen takia tai välilaskun takia on parikin tuntia tai enemmän. Loungessa saa ruokaa ja juomaa jonottamatta ja wifin, jota ei kaikilla maailman kentillä yleisesti ole. Lounge tarjoaa lisäksi mahdollisuuden läppärillä työskentelyyn ja usein käynkin läpi matkan valokuvia tuoreeltaan lentokentillä.

Finnairin lounget

Finnairilla on Helsinki-Vantaalla kolme loungea, yksi Schengen-alueella ja kaksi Non-Schengen -alueella. Finnairin loungeihin pääsee, Platinum Wing -loungea lukuunottamatta, kaikkina vuorokauden aikoina Finnairin vähintään Gold-tasoisella tasokortilla tai businessluokan lentolipulla. Silver-tasoisen kortin omistajatkin voivat ostaa pääsyn loungeen sopuhintaan ja kaikki muutkin, hiukan korkeampaan hintaan, mutta vain ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Gold-tasokorttilaisten elämää kokeilimme taannoin vuoden verran, mutta kuten tuossa edellä totesin, meidän lähtörutiineissamme ei lounge-vierailuille ole oikein varattu aikaa – toki tuon vuoden aikana otimme muistaakseni kerran aikaa kummankin puolen lounge-vierailuihin. Taannoinen vierailumme Schengen-puolen loungeen oli vähällä päättyä lennolta myöhästymiseen!

Platinum Wing -lounge on varattu vain Platium-tason (ja sitä korkeampien) tasokorttien haltijoille – tänne ei edes businessluokan lentolippu sellaisenaan riitä. Platinum Wing -loungessa onkin sitten kyllä jo asioita, joita muista loungeista ei löydy, kuten vaikka sauna ja mahdollisuus hintaan sisältyvään a la carte -ruokailuun.

Etenkin Non-Schengen alueen uudistetut lounget ovat isoja ja käyttäjiä on nykyisin vähemmän, kun Silver-kortilla ei enää maksutta pääse loungeen, mutta väljyys onkin tietysti asia, jota paljon matkustavat loungen käyttäjät arvostavat. Heathrown lentokentällä osui taannoin kohdalla todella ruuhkainen lounge, jossa kahdelle hengelle ei löytynyt istumapaikkaa oikein samalta suunnaltakaan – ei kiitos!

Finnair Schengen

Finnair Schengen
Tunnelmaa Finnairin Schengen-alueen loungesta

Finnair Business lounge

Finnair Business lounge
Finnair Business -loungen (Non-Schengen) tunnelmaa ja herkkuja
Finnair Platinum Wingin tyyliä
Finnair Platinum Wingin tummempaa tyyliä
Finnair Platinum Wing sauna
Kurkistus Platinum Wingin saunaan
Finnair Platinum Wing
Platinum Wingin viinivalikoimaa

Yhteenvetona, ilman tasokortteja:

 • Finnair Lounge (Schengen) rahalla 9.00-13.00 tai kello 18.00-23.00, 48 euroa 3 tuntia
 • Finnair Business Lounge rahalla 6.00-15.00 ja 18.30-01.00, 48 euroa 3 tuntia
 • Finnair Platinum Wing sisäänpääsyä ei voi ostaa rahalla

Tarkista kuitenkin ajantasaiset tiedot ja sijainnit Finnairin tai Finavian sivuilta ja muista, että Silver-korttilaisena tai etukäteen ostamalla, jos tiedät varmasti haluavasi loungeen, hinnat ovat vähän alhaisempia.

Lue myös Mutkia matkassa -blogin juttu Finnairin uudistetuista loungeista.

SASin lounge

SASillakin näyttäisi olevan oma lounge Helsinki-Vantaalla, mutta eipä ole koskaan tullut siellä piipahdettua, edes katsomassa sitä. Sisäänpääsy näyttäisi onnistuvan rahallakin (39 euroa), jos lennät Star Alliance -ryhmittymän lennolla.

Priority Pass -lounget

Finnairin loungejen lisäksi Helsinki-Vantaalla on kolme loungea, joihin pääsee Priority Pass -kortilla tai rahalla. Aspire-lounge sijaitse Schengen-alueella, [email protected] ja Plaza Premium -lounget Non-Schengen -alueella. Aspire-loungessa piipahdimme matkustajina taannoin Islantiin vähän paremmilla lipuilla lentäessämme (kuului lipun hintaan), muissa emme ole oikeasti käyneet, mutta ihan mukavilta ne näyttivät, niin [email protected] kuin Plaza Premiumkin.

Almost@home
[email protected] -loungen kotoista tunnelmaa
Plaza Premium
Plaza Premium -loungen juomia ja yksityisempää tilaa

Näiden loungejen hinnat rahalla (ilman Priority Pass -korttia) (5.2.2020)

 • Aspire 35 euroa 3 tuntia
 • [email protected] 48 euroa 3 tuntia
 • Plaza Premium 48 euroa 2 tuntia

Ennakkoon varaamalla näihinkin voi päästä vähän edullisemmin ja hiljaisena aikana hinnat voivat olla edullisempia myös vasta paikan päältä ostettaessa. Näidenkin osalta kannattaa tarkistaa ajantasaiset hintatiedot ja sijainnit Finavian sivuilta.

Etenkin öiseen aikaan GoSleep -tila Schengen-alueella saattaa olla vaihtoehto sekin. Nukkuma/lepopaikan voi varata paitsi yöksi myös tuntitaksalla.

GoSleep Helsinki Vantaa

GoSleep Helsinki Vantaa
Varaukset [email protected] tai Booking.com – öisin voi olla täyttäkin, eli varmista paikkasi varauksella

VIP President -lounge

Guatemalan Floresista Meksikon Cancuniin lentäessämme Tropic Airin pieni kone ohjattiin ainakin tuolloin liikelentokoneiden terminaaliin, jossa sitten hiukan hämmästyneenä saavuimme Meksikoon jonoitta maahantulo- ja tullivirkailijoiden palvellessa vain meitä, koneen n. kymmentä matkustajaa.

Helsinkiin emme ole koskaan saapuneet VIP-terminaalin kautta, mutta ehkä olemme onnistuneet näkemään VIP President -loungen vilaukselta jossain televisiouutisissa jääkiekko- tai muiden sankareiden kotiinpaluun yhteydessä.

Liikelentoterminaali Helsinki Vantaa

Tällä kertaa terminaali ei ollut muussa käytössä, joten pääsimme piipahtamaan myös siellä ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa VIP President -loungessa. Finavian kontaktimme kertoi työskennelleensä aikaisemmin täällä ja muisteli miten valtion päämiesten kanssa työskentely on aina yksilöllistä ja erilaista. Esimerkiksi joskus he haluavat reittilennolla olevia koneita käyttäessään koneeseen ensimmäisinä, joskus viimeisinä.

VIP -palvelut eivät muuten ole mitenkään erityisesti tarkoitettuja vain valtion päämiehille tai jääkiekkotähdille – tilat voi vuokrata käyttöönsä kuka tahansa, joskaan ihan halpaa se ei ole. Hesarin  Tällainen on salaperäinen Helsinki-Vantaan salaperäinen VIP-terminaali jutun mukaan terminaalin saa käyttöönsä pariksi tunniksi 1 200 eurolla.

VIP Presidentti

VIP Presidentti
Kuulemma erityisesti presidenttien käyttämä VIP-terminaalin tila. Vihreä tuoli on kuulemma tehty Martti Ahtisaarelle. Terminaalista löytyy myös edelleen Jasser Arafatille hommattu sänky.

Piipahdus huollossa olevassa A350:ssä

Runsaan lentämisen rinnalla olemme viime vuosina matkojen välillä kiinnostuneet lentomatkustamisesta hiukan muunlaisistakin näkökulmista. National Geographic -kanavan Air Crash Investigation (Lentoturmatutkinta) -ohjelman useimmat, ellei jopa kaikki, jaksot on tullut katsottua. Viime viikkoina myös muutamia jaksoja Australian Border Control -ohjelmasta ja kävimmehän me lentosimulaattorissakin Salmisaaressa.

Finavian edustajan kanssa lentokenttää kiertäessämme saimme myös tilaisuuden kurkistaa lentokoneiden huoltohalliin. Ensimmäisenä vaikutuksen teki hallin valtava koko: hallissa oli vierekkäin A350 ja A319 -lentokoneet, mutta kuulemma sinne mahtuisi kerralla kaksi A350:stäkin.
Meille huoltotoimintaa esittelevä lentomekaanikkojen kouluttaja harmitteli puolestamme, että jos olisimme tulleet päivää myöhemmin, niin olisimme nähneet Finnairin uunituoreen A350:n, lentokoneen, jossa hintalappu olisi huoltohalliin tullessaan melkein vielä kiinni, noin kuvaannollisesti.

Mutta vähän vanhempikin A350 tarjosi meille hyvinkin uusia näkökulmia niin koneeseen kuin huoltotoimintaan. Lentomatkustajahan ei pääse esimerkiksi kurkistamaan, kiipeämisestä puhumattakaan, miehistön ja lentäjien lepotiloihin. Ihan oikeat sängyt niissä näytti olevan, vaikka tilat eivät koolla pilattuja olleetkaan! Puikkelehtiessamme koneessa huoltotöitä tekevien mekaanikkojen kanssa näimme myös, että jos lentokoneen tilat matkustajasta joskus saattavatkin turistiluokassa tuntua ahtailta, niin ahdasta niillä penkkiriveillä on myös työskennellä.

Huollossa olevassa koneessa oli myös mahdollisuus piipahtaa A350:n ohjaamossa. Lennon aikanahan ohjaamot ovat olleet matkustajilta ehdottomasti suljettuja alueita jo vuosikymmeniä. Vain ihan pienissä koneissa, kuten vaikka vesitasolennolla Vancouverissa tai lyhyillä pienkoneilla taittamillamme väleillä Karibialla ja Keski-Amerikassa olemme päässeet enää seuraamaan lentäjien toimintaa lennon aikana.

Huoltotoimintaa esittelevän oppaamme kertoi myös, että muutaman kerran hän on ihan lomamatkalla ollessaan päätynyt auttamaan lentoemäntiä joidenkin pienempien ongelmien kanssa. Henkilökunta oli tiennyt hänen olevan matkustajana mukana ja pyytäneet pientä apua – eivät sentään olleet kuuluttaneet, että ”Sattuuko koneessa olemaan lentomekaanikkoa?”

(Tästä osuudesta ei ole kuvia, sillä kuvaaminen huoltohallissa ei ollut sallittua.)

Fast Lane Helsinki Vantaa
Schengen-alueella kokeillaan Fast Lanea, joka siis on tarkoitettu ripeään etenemiseen
Tags from the story
Join the Conversation

17 Comments

 1. Tuntuu että viime vuosien aikana joka kerta kun menee kentälle niin se ja liikennejärjestelyt ovat muuttuneet. Omaan sen verran espanjalaista kulttuuria (lue: Matti Myöhänen) että minulle ei myöskään juuri koskaan jää kentällä ylimääräistä aikaa, joten sijoitus loungeen ei olisi minulle kannattaa. Tuntuu että nykyään nämä lounget ovat niin ”hot ja in” että niihin on päästävä vaikka olisit lähdössä viettämään kauan odotettua lomaa. Viime aikoina olen huomannut, että usein nämä paikat ovat hälyisempiä kuin lentokenttä itsessään ja olen miettinyt, niitä jotka ammattinsa vuoksi joutuvat reissaamaan, kuinka he pystyvät tekemään siellä töitä / lepäämään ennen seuraavaa koitosta. Loungeissa ei ole lapsille viihdykettä, mutta monille kentille on rakennettu kivoja leikkipaikkoja. Loman voi yhtä hyvin aloittaa kippistellen lentokentän kahvilassa tai baarissa, mielestäni loungeissa pitäisi olla rauhallinen tunnelma, puhelimessa kailottamisen voi myös hoitaa hieman syrjemmässä. Terkuin kukkahattutäti :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Jos on tarkoitus työskennellä, kuten vaikka minä usein paluumatkalla tai välilaskuilla, niin lounge on mielestäni ihan perusteltu valinta, mutta lähdössä harvemmin tosiaan tarpeen, minunkaan mielestäni.

 2. Mielenkiintoinen taustaselvitys Helsinki-Vantaasta! Sama kuin ylläkin, kenttä kun toimii yleensä lähtö-/paluupaikkana, ei siellä tule vietettyä aikaa sen verran enempää kuin käytännön toimet vaativat, joten lounget ovat testaamatta. Joskus jos lento on ollut myöhässä, on aika kulunut ihan hyvin yleistenkin tilojen puolella. Kiva silti nähdä, miltä loungeissa näyttää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Helsinki-Vantaalla yleisetkin tilat tosiaan useimmiten tarjoavat riittävästi väljyyttä ja istumapaikkojakin.

 3. Tuo on juurikin niin, että joka käyntikerralla lentokentälle on avautunut joku uusi siipi. Olen vain kerran ollut Helsinki-Vantaalla loungessa, ja ehkä pidemmällä stopilla se olisi oikein hyvä, mutta normaalioloissa en ole minäkään kokenut sitä erityisen tarpeelliseksi. Tällä yhdellä kerralla meillä oli tarkoitus syödä ja nostaa lasit samppanjaa, ja tässä tarkoituksessa tuo hinta tuli kyllä kuitattua helposti. Ja olipahan myös rauhallista!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Välilaskuilla, jos lentojen välissä on vähänkin enemmän aikaa, niin rauhallinen lounge on kyllä hyvä. Ja syömisten ja juomistenkin osalta helpompaa kuin ostaa niitä erikseen, ehkä parissakin erässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iina! Väljyys on kyllä kiva juttu lentokentällä, vaikka se sitten tarkoittaakin pitempiä kävelymatkoja. Mutta useimmille & useimmiten reipas kävely ennen tuntien istumista koneessa lienee vaan hyvä asia.

 4. says: Reissu-Jani

  Aiemmin käytin useasti [email protected] loungea, kun oli PriorityPass Kulta-Amexissa kiinni (oli aiemmin ilmainen kortti aina vuoden.. sitten irtisanoin ja otin aina uuden..) Se on ihan kiva paikka, kunhan menee ennen iltapäivän Aasian lentoja ennen. Kävin viime vuonna marraskuussa Plaza Premium loungessa, johon saa Platina MasterCardin LoungeKeylla ilmaisen pääsyn — oli kivan näköinen, mutta todella ruuhkainen sekin juuri iltapäivästä. Finnairin Schengen alueen uusittu lounge oli todella hyvä ja rauhallinen — sekä tilava. Mikäli kentälle tulee hieman ajoissa, voi rahalla olevaan loungeen olla vastinetta, koska hyvin äkkiä kahvi+vesi+sämpylä+pari lasia viiniä voi hyvin maksaa jo loungen sisäänpääsyä enemmän. Itse tykkään myös rauhoittua hetken ennen lentoa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Aikoinaan hankimme Dinersin loungeen pääsyä ruuhkaisen vanhan Istanbulin kentän takia, pääsi ruuhkasta ja sai wifin – ja juotavaa ja jotain syötävääkin sillä ”hinnalla”. Mutta jos lounge on ruuhkaisempi kuin lentokenttä muuten, niin kyllä siitä sitten vähän maku menee :-)

 5. Tuo Helsinki-Vantaan uudistus on ollut kyllä todella positiivinen juttu ja pidän erityisesti siitä, kuinka paljon on tuota Suomea ja suomalaisuutta esille ihan seinäkuvioinneista tuotteisiin. Loungeista en ole tainnut käydä kuin tuossa Finnairin omassa…

  Tosin, viimeksi kun lensin Afrikasta jouluaaton aattona Suomeen, odotin ilmeisesti jo niin kovasti joulupukin näkemistä, että onnistuin jättämään rinkkani pyörimään hihnalle ja kävellyt ihan laput silmillä suoraan aulaan. Onneksi rinkka pyöri vielä hihnalla, kun joku lentokenttävirkailija vei minut takaisin laukkutiloihin takahuoneen kautta. :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Nyttemmin kun aika usein matkustamme ilmankin ruumaan meneviä matkatavaroita, onkin aina syytä erikseen muistuttaa itseään lennon jälkeen, että hei, se matkalaukkukin pitää muistaa poimia mukaan :-)

 6. says: Anmarien

  Lounget ei ole itselleni tuttuja, sillä usein tulee kipiteltyä aika vauhdilla sinne koneeseen jos on reissuun lähdössä. Toisaalta voisivat olla kivoja jos on esimerkiksi pidempi vaihto niin pääsisi hieman rentoutumaan.
  Lentokoneiden ohjaamoihin ei toisiaan ole hetkeen päästy. Pienenä aina lapset saivat käydä katsomassa ohjaamoa. Olisi hauska päästä huoltohalliin tutustumaan lähemmin!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anmarien! Minäkin muistan noita ohjaamoon kurkistuksia vuosikymmenten takaa – silloin kun nesteiden kanssakaan ei vielä ollut niin tarkkaa. Niin ne muutamat terroristit ovat onnistuneet muuttamaan maailmaa :-(

 7. Kivan näköisiä loungeja. Minulla on samanmoinen kokemus kuin teillä tuo, missä ei kaksi mahtunut istumaan vierekkäin. Tokion Naritassa lounge oli kyllä niin täynnä, että vaikka istuimia sentään oli vielä, niin ei siellä mitenkään miellyttävää ollut istuskella. Jotenkin tuli olo, että lentokentän käytävällä oli väljempää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Menee kyllä vähän loungesta idea, jos alkaa tuntua siltä, että sen ulkopuolella viihtyisi paremmin :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.