Santa Cruz de la Sierra

Santa Cruz Bolivia feature

Santa Cruz saattaa olla haasteellisin paikka maailmassa löytää perille. Ainakin, jos ei ole tullut määriteltyä, että mihin maailman lähes 300 Santa Cruz -nimisestä paikasta on menossa! Iso osa näistä löytyy Väli- ja Etelä-Amerikasta, vaikka eniten niitä onkin Filippiineillä. Suomalaisille tunnetuimmat saattavat olla Teneriffalla, Madeiralla ja ehkä Kaliforniassa. Bolivian Santa Cruzista käytetään myös nimeä Santa Cruz de la Sierra ja jos olet lentoja kaupunkiin varaamassa, niin tämän Santa Cruzin lentokentän nimi on Viru Viru, eli VVI.

Me päädyimme Santa Cruziin pitkälti lentoyhteyksien takia. Nyttemmin kuulemma pääosa Bolivian kansainvälisistä lentoyhteyksistä rakentuu Santa Cruzin varaan. La Pazin (tai tarkkaan ottaen La Paz/El Alton) kenttä on pienempi ja isoilla koneilla lennetään mieluummin Santa Cruziin. Niinpä mekin siirtyessämme Asuncionista La Paziin vaihdoimme jo konetta Santa Cruzissa. Koska myös lento Boliviasta Miamiin lähti Santa Cruzista, niin palasimme sinne La Pazista ja jäimme tällä kertaa kaupunkiin runsaaksi vuorokaudeksi, sillä matkamme lentoreittiä suunnitellessamme tuntui hyvältä ajatus olla ajoissa paikalla ennen pisimpiä lentoja.
Eikä tietysti Santa Cruzin kaupunginkaan kokeminen huono idea ollut – onhan se Bolivian suurin kaupunki ja maan taloudellinen keskus. Hallinto sen sijaan jakaantuu La Pazin ja Sucren välillä, La Pazin vieden siitä suurimman osan.

Kaupunkikierros Santa Cruzissa

Santa Cruzin kaupunkiin tutustuimme heti saapumispäivänämme puolen päivän mittaisella kaupunkikierroksella. Täälläkin (kuten vaikka Asuncionissa, Paraguayssa) miljoonakaupungin etäisyydet asettavat omat haasteensa, joten ison osan kaupungista näimme auton ikkunasta. Kaupungin vanhaan keskustaan toki jalkauduimme katselemaan perinteistä keskusaukiota, tutustuen käsityömarkkinoihin ja paikalliseen kahvilaan. Kahvilavierailulla opimme, että täällä, trooppisessa miljoonakaupungissa, ruoka-aikoja on neljä, aamiainen, lounas, siesta ja illallinen. Iltapäivällä vietetyn siestan jälkeen nautitaan välipala, jotta taas jaksaa myöhään illalla nautittuun illalliseen asti. Santa Cruz de la Sierra on lähes merenpinnan tasolla, että täällä ei korkeus enää haittaa eikä sen mukana tuleva viileys – päin vastoin kuumuus.

Kaupunkien, La Pazin ja Santa Cruzin, väliset ristiriidat tulivat selväksi oppaamme jutuista noin parin ensimmäisen korttelin aikana. Ehkä kaupungissa syntynyt, vähintäänkin sinne hyvin kotiutunut oppaamme oli henkeen ja vereen Santa Cruzin puolella. Hänen kaltaisiaan on vuosien mittaan ollut monia, sillä maassa on ollut suuriakin levottomuuksia asian tiimoilta. Nyttemmin sentään osa Santa Cruzin alueen tuotannosta ja tuloista jää maakunnan alueelle ja varojen käytöstä voidaan käyttää täällä, ei kaukana La Pazissa.
Bolivian talous nojaa nyttemmin isolta osin kaasuun. Maan kaasuvarat ovat Etelä-Amerikan suurimmat Venezuelan jälkeen ja vasemmisto on kansallistanut niin niitä kuin muita Bolivian luonnonrikkauksia presidentti Evo Moralesin kaudella (2006 – 2019).

Bolivialaisten arkea

Santa Cruzin keskusaukio toi mieleemme monella tapaa Dominikaanisen tasavallan Santo Domingon – ehkä vain pulujen takia, mutta kyllä niissä muutakin samaa oli. Jesuiittojen vaikutus kaupungin ja maan menneisyyteen näkyy myös Boliviassa, kuten vaikka Paraguayssa. Kaupungissa on myös isohko yhteisö mennoniitteja (vrt. amishit Pohjois-Amerikassa tai lestadiolaiset Suomessa). Juuri Santa Cruzin mennoniittien keskuudessa tapahtuneista raiskauksista kertova elokuva Women Talking sai tänä vuonna Oskarin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Emme ole vielä elokuvaa nähneet, mutta toki etsimme sen nähtäväksemme lähiaikoina!

Santa Cruz de la Sierra
Jaguaarit ja anakondat ovat läsnä monessa paikassa Etelä-Amerikassa, ainakin kuvina

Santa Cruz de la Sierra puluja

Santa Cruz Bolivia
Bolivialaisen laulun diiva Gladys Moreno oli kuulemma erityisen suosittu ja rakastettu. Punainen kirkko on Santa Cruz de la Sierran katedraali – kaupungin tärkein kirkko.
Santa Cruz Bolivia
Bolivian liput ovat harvassa Santa Cruzissa, tämä taisi olla ainoa näkemämme. Turistipoliiseja.

Santa Cruz de la Sierra

Kengänkiillottaja Bolivia
Siesta-aika?
Siestaruokaa Bolivia
Siestaruokaa – kaikissa aineisosana myös juusto ja kaikki oikein maukkaita! Ostimme oppaamme avustuksella tällaisen pienen kokoelman, jotta pääsimme maistamaan kaikkia.
Pankkikriisi Bolivia
Boliviassa orastava pankkikriisi näkyi jo jonoina kadulla – rahat haluttiin pois pankeista ja mieluiten dollareina
Turisti Bolivia
Turisti ja turistirihkamaa – Boliviassa kuten Paraguayssakin olisi voinut ostaa itselleen lehmän tai vasikan pään erilaisissa muodoissa, tässä leilinä
Matkamuistoja Bolivia
Punapilkkuisilla poskilla kuulemma ilkutaan hienovaraisesti valkoihoisia, jotka eivät oikein selviä tropiikin auringossa
Che Guevara Bolivia
Che Guevaran piti kuulemma vaan käväistä auttamassa Bolivian vallankumouksessa, mutta se koitui hänen kohtalokseen juuri täällä, Santa Cruzin maakunnassa
Mennoniitteja Bolivia
Mennoniitteja Santa Cruzin kadulla

Kodikas hotelli ja eläintarha

Santa Cruzin kaupunki on muuten siitä harvinainen, että se on Haminan tapaan toteutettu ympäräkaavaan. Santa Cruz lähti kasvamaan vasta maan talouden nousun myötä. Vanha kaupunki jää ensimmäisen kehän sisälle ja kasvava kaupunki rakennettiin suunnitellusti kehä kerrallaan ja liikenne perustuu näihin kehäteihin ja säteittäisesti niitä halkoviin teihin.
Hotellimme Alfonsina Hotel Boutique by Inboccalupo sijaitsi lähellä kolmatta kehää. Karkeasti ottaen mitä ulommille kehille kaupungissa mennään, niin sitä kalliimpia (ja aidatumpia) asuinalueet ovat. Oppaamme antoikin meille ”luvan” liikkua vapaasti hotellimme ympäristössä: täällä on ihan turvallista! Alfonsina -hotelli oli taas jotain ihan muuta kuin mikään matkamme aikaisemmista hotelleista, siis persoonallinen isolla P:llä. Mutta palataan näihin hotelleihin vähän myöhemmin …

santa cruz de la sierra

Tätä testasimmekin toisena Santa Cruzin päivänämme, kun vapaapäivänä ennen iltalentoamme mietimme, että kyllä me tänäänkin jotain teemme pelkän lepäämisen sijaan. Santa Cruzin eläintarhassa voisimme kuulemma nähdä jaguaareja ja muitakin Etelä-Amerikan eläimiä ja se sijaitsi kävelyetäisyydellä hotelliltamme, joten teimme iltapäiväretken sinne. Menomatka taittui kuitenkin uberilla, niin ei tarvinnut arvailla sisäänkäynnin sijaintia, mutta takaisin tosiaan kävelimme rauhallisen asuinalueen katuja pitkin, poiketen välillä ihan sympaattisessa kahvilassa, jonka yhteydessä jo myös joitain pieniä myymälöitä. Jos Boliviassa ja Santa Cruzissa joskus on ollut levotontakin, niin ainakaan tuona iltapäivänä ja tuolla alueella siitä ei ollut havaittavissa jälkeäkään.

… löytyihän se oikea jaguaarikin

Eläintarhassa tosiaan oli jaguaareja, joista yksi sellaisessa aitauksessa, että sitä saattoi tarkkailla ilman välissä olevia kaltereita. Näimme myös tapiireja, kapybaroja, kultajäniksiä (myös aitausten ulkopuolella), vyötiäisiä ja lintuja ja käärmeitä, joista erityisesti anakondat olivat kiinnostavia. Miksei myös piraijat.
Eläintarha on tietysti aina eläintarha ja tuskin nuo eläimet olivat riemuissaan siitä, että olivat tuonne päätyneet, mutta toisaalta emme me – tai lukuisat bolivialaiset lapset – muuten olisi näitä eläimiä missään nähneet. No, kultajäniksiä olemme nähneet useammassa maassa. Kuten myös nenäkarhuja.
Paikalliset olivat muuten välillä hellyyttävänkin kiinnostuneita siitä, että me näimme ja huomasimme kaiken – taitavat (länsimaiset?) turistit sittenkin olla Santa Cruzissa harvinaisia, toisin kuin La Pazissa ja Bolivian ylänköjen turistikohteissa.

santa cruz zoo santa cruz zoo

jaguaari santa cruz Santa Cruz Zoojaguaari santa cruz

tapiiri santa cruz zoo
Tapiiri
kabybara santa cruz zoo
Kapybara
kultajänis santa cruz zoo
Kultajänis
vyötiäinen santa cruz zoo
Vyötiäinen
piraija santa cruz zoo
Piraija

Santa Cruz de la Sierra Facebookissa

Lisää kuvia Santa Cruzista voit halutessasi katsoa näistä kahdesta Facebook-julkaisustamme, toinen kaupunkikierrokseltamme, toinen eläintarhasta:

Join the Conversation

10 Comments

  1. Tuo on muuten harmittavaa (samoin kuin Venezuelan osalta), että huolimatta kaasuvaroista, on maa kuitenkin niinkin köyhä. Selvisikö (lyhyehkön) käyntinne aikana, pidettiinkö Che Guevaraa enemmän roistona vai sankarina? Kuubassakin on ainakin osittain hyvin ristiriitainen henkilö.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Lohduttoman köyhästä maasta Bolivia lienee kuitenkin jo ponnistanut lähemmäs Etelä-Amerikan keskikastia. Che Guevarasta oli puhettaa vaan äärimmäisen lyhyesti selityksenä sille, että miksi häneen liittyviä tauluja tai julisteita oli myynnissä täällä(kin), emme sivunneet paikallisten kanssa asiaa sitten yhtään sen enempää.

  2. Olipa mielenkiintoinen postaus. Bolivia on jostain syystä jäänyt kovin tuntemattomaksi maaksi itselleni, enkä tiedä sieltä muita paikkoja kuin pääkaupungin ja Titicacajärven. Olen muuten tavannut Evo Moralesin seminaarissa Mexico Cityssä. Siellä on ollut usein muitakin ”alan ihmisiä”, kuten Hondurasin entinen presidentti Manuel Zelaya, Che Guevaran tytär Aleida ja Hugo Chavezin veli Adán.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Lähes viimeiseksi maaksi tuolla mantereella se meilläkin jäi :-) Titicaca-järven retkestämme on vielä juttu kirjoitusjonossa.

  3. says: Mari/Kodinvaihtaja

    Lentoja ostaessa pelkään ostavani väärän lennon, kun samannimisiä paikkoja useita. Mutta että 300 Santa Cruzia. Kalifornian vastaavaan menossa tulevalla viikolla??

  4. says: Reissu-Jani

    En olisi osannut yhdistää Santa Cruzia Boliviassa olevaan kaupunkiin. Kaupungin nimi tosiaan aika yleinen. La Paz tuntuu olevan se kuuluisin paikka Boliviassa, Sucre ei niinkään. Kiinnostava tuo että lentoyhteydet tosiaan päätyvät Santa Cruziin. Yritin etsiä lentoja La Paziin niin olivat aika harvassa ja Suomesta lähtiessä 2-3 vaihdolla sinne pääsisi. Ehkäpä helpompi etsiä reitti siis ensin Santa Cruziin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Nykyisessä edelleen ainakin hienoisessa lentokaaoksessa tuntuu hyvältä välttää monen lennon ketjuja. Siksi valitsimme matkallamme kohteiden järjestyksen siten, että koko reitillä oli vaan kaksi vaihdollista yhteyttä, Miamista Sao Paulon kautta Iguassulle ja Asuncionista Santa Cruzin kautta La Paziin. La Pazissa kävimme ensin ja sitten vasta palasimme taas Santa Cruziin, jotta pitempi lento Miamiin ei olisi onnistuneen vaihdon varassa. No, käytännössä sen pitkän lennon kanssa sitten kävi niinkuin kävin, mutta emmepä ainakaan myöhästyneet siltä :-)
      Käytän tarvittaessa tätä Flight Connections -sivustoa hahmotellessani reittejä, eli jos haluan jonnekin, niin tsekkaan mistä sinne pääsisi ja minne sieltä pääsisi, helpoiten.

  5. says: Ne Tammelat

    Todella mielenkiintoista luettavaa. Boliviasta omat mielikuvat olivat tätä ennen aika olemattomat, joten mukavaa kuulla teidän kokemuksia. Tämäkin maa kyllä kiinnostaa ehdottomasti, jos ja kun vaan taas Etelä-Amerikan suunnalle lähdetään.

    Santa Cruzeja näkyi kartalla Buenos Airesin ympäristössä myös, aika hauskaa, että niitä on noin paljon :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Syystä, jos kai toisestakin, Bolivia ei ihan ensimmäiseksi – meillekään – nouse Etelä-Amerikan matkakohteiden listalle, vaikka sielläkin on toki nähtävää ja koettavaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *