Kuinka usein …

kuinka usein -haaste

Tartunpa minäkin tässä välillä Reissukuume -blogin matkabloggaajille heittämään haasteeseen ja vastaan kymmeneen kysymykseen osaltamme.

Kuinka usein …

Käyt vuoden aikana ulkomailla?

Olen tavannut sanoa, että teemme matkan joka kuukausi. Osa niistä on kuitenkin kotimaan reissuja, lyhyempiä tai vähän pitempiä, joten ulkomaan matkoja kertyy vähän vähemmän. VIime vuonna lähtöjä näyttää olleen kymmenen, tänä vuonna niitä taitaa kertyä kahdeksan, neljä kaukomatkaa ja neljä Euroopan reissua.

lennot 2023 Kuinka usein -haaste
Vuoden 2023 lennot toistaiseksi – tulossa vielä yksi reissu Afrikkaan ja toinen Luxemburgiin

Lähdet viime tipassa kentälle?

Itse asiassa haluaisin pystyä optimoimaan kentälle lähtemisen siten, että olemme siellä juuri sopivasti. Matka-aika meiltä lentokentälle omalla autolla on 30-40 minuuttia. Jos matkustamme vain käsimatkatavaroilla ja Finnairin lennoilla, jolloin voimme käyttää Priority Boardingia, niin yleensä tähtäämme lähtöön kentällä ehkä 2½ tuntia ennen koneen lähtöä. Joskus kyllä käy niin, että kaikki on valmiina jo vähän aikaisemmin ja silloin kotona oleilukin alkaa tuntua tyhmältä, joten saatamme olla kentällä vähän liiankin aikaisin, kuitenkin.

lentokentällä
Kevättalvella Miamiin lähdössä aikaa kentällä oli vaikka valokuvien ottamiseen

Katselet äkkilähtöjä?

En koskaan?
Lentotarjouksetkin ohitan lähes aina, mutta toki kun kohde ja ajankohta on selvillä, niin selvitämme (tai kaukomatkojen osalta usein matkatoimisto selvittää) parhaat ja edullisimmat lentovaihtoehdot – kuitenkin niin, että hyvä vaihtoehto menee edullisemman edelle, eli ei tuntikausien vaihtoaikoja, jos muitakin vaihtoehtoja on, eikä montaa pomppua, joa yhdelläkin pääsee. Suora lento on tietysti paras vaihtoehto.
Nairobin lennot varasimme tarjouksesta Maailmanmatkaaja-ystävän yllyttämänä ja lennot Wieniin jo useita vuosia sitten ostimme nekin jonkun lentotarjouksen innoittamana muistaakseni muutaman tunnin sisällä tarjouksesta luettuani.

Sacher Kuinka usein -haaste
Sacher-torttua Wienissä vuonna 2016

Päätät matkakohteen?

Eiköhän ne lopulta yhdessä päätetä … Ehdotukset ovat viime aikoina tulleet käymättömien maiden listasta. Jos samalla suunnalla on useampi uusi maa, niin ne saavat prioriteetin. Turvallisuustilanteeltaan heikot maat jäävät listan hännille. Maailmanmatkaaja-ystäviltä tulee usein ideoita, jotka jäävät vähintään itämään.
Euroopan osalta olemme pyrkineet käymään ”tärkeimmissä” kaupungeissa 10-15 vuoden välein, vähintään.

Tulevia kohteitamme voi arvailla tästä kartasta – tosin Lähi-idän tilanne voi taas muuttaa tämänkin kartan värejä.

Ylität matkabudjetin?

Vaikea ylittää, kun ei meillä oikeasti ole matkabudjetteja. Jonkinlaiset suuntaa antavat hinta-arviot meillä on niin Euroopan kuin kaukomatkojenkin hinnoille, mutta jos on erityisiä syitä siihen, että kokonaisuudesta muodostuu kalliimpi, niin sitten on. Business-luokan lentojen osalta olemme edelleen olleet pidättyväisiä – sanotaanko, että mieluummin käytämme saman rahan toiseen matkaan, sillä lentojen osalta puhutaan kuitenkin vaan tunneista. Premium Economy ja etukäteen ostetut mahdollisimman hyvät paikat on ollut kompromissimme lentojen suhteen. Hotellien osalta tyydymme useimmiten 3-4 tähden hotelliin, mutta joskus teemme erityisen kuuluisien 5 tähden hotellien kohdalla poikkeuksen – esimerkkeinä vaikka Belmond Hotel das Cataratas Iguassun putouksilla tai Hotel Adlon Berliinissä.

Brandenburg Tor
Öinen näkymä hotellihuoneesta Brandenburg Torille oli kyllä aika mykistävä

Suosit jotain muuta matkustusmuotoa lentämisen sijaan?

Harvoin.
Kaukomaille ei järkevästi pääse kuin lentäen ja Euroopankin osalta Suomi on kuitenkin sen verran pussin perällä, että laiva/auto/juna -yhdistelmät tuntuvat liian vaikeita, etenkin kun emme pidä pitkistä automatkoista. Viimeksi innostuin junasta Lontoossa St Pancrasin asemalla, kun tajusin Eurostar-junan lähtevän täältä. Jos vaikka joskus vielä tekisi yhdistelmämatkan Pariisi ja Lontoo … Joulukuista Luxemburgin matkaa varten tutkin hiukan mahdollisuutta lentää Brysseliin ja jatkaa sieltä junalla, mutta lopulta lento, siirtyminen juna-asemalle, ja sittenkin monen tunnin junamatka, alkoi tuntua turhan hankalalta etenkin kun Lufthansa tarjosi lentoja Münchenin kautta hyvin kilpailukykyiseen hintaan. Bryssel tapaa olla kallis kohde lentää. Myös ajatus Atlantin ylittämisestä joskus laivalla on vähän alkanut kiinnostaa, mutten usko risteilylaivan kyllä olevan ilmaston kannalta sen parempi vaihtoehto kuin lentäminen.

Jotkut saarikohteet on sittenkin kätevintä kiertää risteillen, vaikkemme erityisesti risteilyfaneja olekaan. Esimerkiksi Haitin Labadeessa kävimme äskettäin risteillen ja Intian valtameren saaret kiersimme samoin laivalla.

Eurostar Kuinka usein -haaste
Eurostar-junia St Pancrasin asemalla (kuva: kitmasterbloke)

Ajaudut reissussa riitaan?

Joka päivä – tai ei koskaan :-) Nälkäkiukku tai liian monta askelta samana päivänä saattavat tuottaa hetkellisiä pieniä erimielisyyksiä, mutta emme me nyt ainakaan matkoilla oikeasti riitele!

Etsit kohteesta tietoa muista blogeista tai muualta somesta?

Seuraan useita matkablogeja, suomalaisia ja ulkomaalaisia, Feedlyn avulla ja otan jutuista talteen sellaisia, jotka liittyvät tuleviin reissuihimme. Seuraan samalla tavalla myös Lonely Planetin ja Conde Nast Travellerin -juttuja ja otan niitäkin linkkeinä talteen. Linkit talletan matkakohdelistaamme, jotta ne löytyvät sitten kun matka tulee ajankohtaiseksi. Joskus haen jotain juttuja ystävien Facebook-feedeistä, jos tiedän heidän käyneen tulevissa kohteissamme.

feedly
Satunnainen otos Feedlyn lukemattomattomien jonostani

Vuokraat reissulla auton?

Vain, jos muuta järkevää vaihtoehtoa ei ole. Emme ole automatkailun ystäviä – kesäisin Suomessa tulee toki tehtyä usein muutama automatkakin, mutta silloinkin jo 100-200 kilometrin jälkeen kumpikaan meistä ei ole kovin innostunut kuskiksi.

Ulkomailla olemme viimeksi tainneet vuokrata auton toissatalvena Alicantessa, kun halusimme käydä mm. Guadalestin linnoituksella. Kotimaassa vuokrasimme auton Tornio-Haparanda -reissulle. Espoosta asti emme halunneet ajaa, joten lensimme Ouluun ja otimme lentokentältä auton koko lyhyen reissun ajaksi.

Auto PEI Kuinka usein -haaste
Joskus kohdalle osuu mielenkiintoisia vuokra-autoja, kuten tämä kolmiovinen auto Prince Edwardin saaren retkeä varten. Takapenkeille oli ovi vain toisella puolella autoa. Ilmeisesti harvinainen Kanadassakin, sillä jollain pysähdyspaikalla auto kiinnosti satunnaisia ohikulkijoitakin.

 

Välttelet matkalaukkujen purkamista reissun jälkeen?

Juu ei, miksi ne jättäisi purkamatta? Vähän kotiinsaapumisajankohdasta riippuen puramme ne, nykyisin yhä useammin vain lentolaukut, ei siis matkalaukkuja, jo samana iltana tai viimeistään seuraavan aamupäivän kuluessa. Pesukone käy yleensä paluupäivää seuraavana päivänä ja silitysrautaa kaipaavat vaatteet silitän toisena päivänä paluupäivän jälkeen. Vaatteita lukuunottamatta monet tavarat päätyvät yhteen ja samaan lipaston laatikkoon, josta ne sitten pakataan seuraavalle reissulle. Samalla täydennän jo valmiiksi matkan aikana mahdollisesti loppuneet minikokoiset hammastahnat tai kosteusvoiteet, sillä silloin mahdolliset puutteet ovat paremmin mielessä kuin jo vaikka vaan kuukauden päästä.

Kuinka usein..? -haasteesta

Jos kirjoitat matkablogia etkä vielä(kään) ole osallistunut tähän haasteeseen, niin tässä ohjeet:

P.S. Jutun otsikkokuva on Lontoosta, tunnelista lähellä The Shardia. Se vilahti myös matkan aikana sattumalta Netflixistä katsomassani elokuvassa Love at First Sight. Sopii loistavasti lentäen tehdylle matkalle Lontooseen :-)

Tags from the story
,
Join the Conversation

26 Comments

  1. Minulla on sama, minäkin haluan optimoida kentälle lähtemisen, että olemme siellä juuri sopivasti – ja mielestäni se on aikalailla jotain vastaavaa kuin teillä. Myös matkakohteet meillä päätetään yhdessä, minä niitä aina ehdotan ja Marika sitten kertoo, kuulostaako mieluisalta. Onneksi on pitkälti samat mielenkiinnon kohteet.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Meillä minä usein ehdotan kohteita ja olen ehkä vähän innokkaampi maabongarina kuin Lasse, mutta kyllä toisaalta potentiaalisia kohteita joskus ääneen miettiessäni Lassekin on sittenkin ollut sitä mieltä, että mennään mieluummin jonnekin uuteen kohteeseen!

  2. says: Daniel

    Schengen-lennoille tuppaan lähtemään kotoa noin 1 h 45 min ennen koneen lähtöä, 1 h 30 min riittää myös. Non-Schengen-kohteeseen lähtiessäni lisään tuohon vartin, tai jos haluan syödä loungessa kunnolla, niin vähän enemmänkin. Matka kotoa kentälle kestää autolla noin 25 min. Ulkomailla tulen sitten kentälle aikaisemmin, kun ei aina tiedä, miten (nopeasti) kenttä toimii.

    Äkkilähdöistä sanoisin, että katselen kyllä silloin tällöin, mutta eipä ne varaukseen asti etene. Joskus olen ostanut lennot Las Palmasiin muistaakseni alle satasella ja varannut hotellin sitten erikseen, mutta harvoin kalenteri on niin tyhjä, että siellä olisi aikaa tuollaiseen. Eivätkä nuo äkkilähdöt enää ole edullisiakaan, sen edun taisi korona viedä mennessään.

    Autoilu kuulostaa tutulta. Kesällä vuokrasin kyllä Gironassa auton, kun Andorraan ei muuten päässyt järkevästi ja olin päättänyt kovasti haluta sinne, mutta aika häntäpäähän se vuokra-auto jää vertailuissa, mieluummin menen lentokoneella, junalla tai hätätapauksessa vaikka bussillakin kuin lähden itse ajelemaan.

    Laukku tulee kyllä purettua aika lailla samantien. Ainakin tyhjennän tavarat laukusta vaikka sitten keskelle lattiaa, mutta kyllä ne siitä viimeistään seuraavana aamuna kulkeutuvat paikoilleen asti. Tuntuisi todella oudolta seisottaa laukkua eteisessä täynnä reissussa likaantuneita vaatteita…

    Onko teillä jotain sellaista matkailuun liittyvää huonoa tapaa, josta pitäisi päästä eroon eikä sitten kuitenkaan pääse? Tai jotain, joka kerta toisensa jälkeen tuntuu unohtuvan ja sitten miettii, että jaaha, joko taas?

    1. says: Pirkko

      Kiitos Daniel!
      Jäimme oikein miettimään tuota kommenttisi lopussa esittämääsi kysymystä. Käytännön juttujen osalta tuli sellainen mieleen, että turhan monelle reissulle olemme lähteneet viime aikoina vähän liiankin optimistisina sään suhteen. Jos päivälämpötiloiksi ennustetaan 20 astetta, niin tuulisena päivänä tai aamulla/illalla olisi tarvetta vähän lämpimämmillekin vaatteille, joita on sitten ollut mukana ehkä turhan niukasti. Toisaalta kovin paljoa vaatteita vain varallekaan haluaisi kuljettaa.

    2. says: Daniel

      Kuulostaa tutulta tuo. On kiva lähteä kesävaatteissa, mutta aina välillä joutuu toteamaan, että se pitkähihainen olisi sittenkin ollut ihan paikallaan. Dubaissakin olen palellut, kaatosateessa…

    3. says: Pirkko

      :-) Näin … ja sitten kuitenkin suomalaisella tapaa kotona vaatekaapissa olla ihan riittävästi lämmintä ja vedenpitävää, ettei ihan kevyessä hädässä mielellään osta uuttakaan. Portugalin rannikolla jonain vuonna tammikuussa katselimme kyllä markettien fleecerivistöjä jo vähän sillä silmällä, että jos kuitenkin. Olivat ehkä varautuneet tarjonnassa siihen, että turistit, kuten mekään, eivät tajua miten kylmiä asunnot tuolla talvella voivat olla!

  3. says: Mari/ Maailma kotina

    Minusta tämä riitely kommentti oli hyvä ” Joka päivä – tai ei koskaan”. Eiköhän sitä paljon matkaavat riitele samoin kuin arjessa. Matkailu on arkea tavallaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! … ja mitä enemmän matkustat, sitä enemmän matkakin on ”sitä ihan tavallista elämää”.

  4. says: Reissu-Jani

    Pitänee kirjoittaa oma versio tästä aiheesta, mutta laukkujen purkamisen suhteen olen ottanut varokeinoja käyttöön erityisesti luteiden suhteen. Eli laukut nostetaan 80 asteiseen saunaan pariksi kolmeiksi tunniksi ja talvella, jos on riittävästi pakkasta niin päiväksi ulos. Toki elektroniikka, nesteet ja muu herkkä tavara puretaan ulos, mutta lähinnä vaatteet ja kengät kestävät. Kuuma/kylmäkäsittelyn jälkeen kaikki vaatteet sitten suoraan pesuun. Nykyään luteita ja muita tuholaisia alkaa jo olemaan lähes kaikkialla. Toki matkakohteessa pyritään välttämään tuholaisia omilla toimillaan (matkalaukkua ei koskaan sängylle eikä tavaroita pureta koskaan kaappeihin yms) ja sänky tarkistetaan aina luteiden varalta. Alkoipa taas iho kutiamaan kun tätä kirjoitin… olisiko luteet käyneet imemässä verta.. raaps raaps..

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Hotellihuoneen patja tulee useimmiten nykyisin jo tarkistettua ja samoin useimmiten muistetaan olla laittamatta mitään lattialle, mutta ehkä tämän jutun suhteen pitäisi skarpata. Viimeksi, nyt jo vuosia sitten, New Yorkissa käydessämme, lueskelin osana hotellivalintaa jotain sivustoja, jonne oli raportoitu ludehavaintoja kaupungin hotelleissa.

  5. Mahtavaa, että osallistuit tähän – kiitos! :) Haasteet ovat siinäkin mielessä mielenkiintoisia, että on kiva hieman päästä kurkistamaan matkajuttujen taakse ja ”tutustua” bloggaajiin paremmin.

  6. Hyvin sellainen Kondon tapa toimia matkatavaroiden kanssa, eli ei jätetä lojumaan, vaan pistetään nopeassa tahdissa paikalleen. Olisipa Kondo ollut jo lapsena, niin ei olisi tarvinnut haaskata elämää sen miettimiseen, missä mikin tavara on.
    Päivittäisessä elämässäni laukun tavarat lajitellaan muutamaan kannelliseen laatikkoon ja pistetään hyllyyn ja sitten kun on lähdön aika, sama toisinpäin. Esimerkiksi geokätköilyyn liittyvät tavarat ovat aina samassa laatikossa. Lähtö on vaivatonta ja nopeaa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Stacy! Vuosien mittaan meillekin on ”perustettu” pari laatikkoa, joihin matkalla mukaan otettavat tavarat talletetaan matkojen väliseksi ajaksi. Toisessa on ”lähes aina” mukaan otettavat jutut, toisessa tilanteen mukaan, kuten vaikka adapterit eri lähtöihin tai vaikka sadeviitat tms. joiden mukaanottaminen riippuu kohteesta.

  7. Mielenkiintoinen haaste, hauska lukea miten eri tavoin matkaillaan sekä suunnitellaan ja toteutetaan reissuja. Nälkäkiukku on kyllä ihan pahin kumppani reissulla. ja sillä saattaa olla arvaamattomia vaikutuksia…
    Tähän haasteeseen voisin myös tarttua!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Tuokin on totta, että hetken kestää päästä ”matkamoodiin”, vaikka aika useinkin reissaisi. Muutaman päivän päästä sitten kaikki alkaa olla rennonmpaa :-)

  8. says: Ne Tammelat

    Me tykkäämme myös mennä lentokentälle mieluummin ajoissa kuin viime tipassa. Olemme myös suosineet iltapäivä/iltalähtöjä, joihin on mukavampi valmistautua kuin aikaisiin aamuihin.

    Laukut puretaan meilläkin heti matkan jälkeen ja pyykit pistetää koneeseen. Kiva päästä heti arkeen kiinni. Ainoa, mikä arveluttaa tuossa käytännössä, ovat luteet. Mutta toisaalta meillä ei ole niin isoa arkkupakastinta tai vastaavaa, jonne laukut saisi sisältöineen ja ainakin toistaiseksi emme ole luteisiin onneksi törmänneet majoituksissa.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Sama täällä, että emme ole tavaroita saunottaneet tai pakastaneet. Jotenkin tuo logiikka, että jos hommaa ei voi hoitaa siten, että koko laukku sellaisenaan käsitellään, ontuu minusta vähän – tai toisaalta, kaipa jo se vaatteiden saunottaminen/pakastaminen vähentää todennäköisyyttä, että niistä jotain leviäisi. Jatkossa ehkä pakataan useimmin vaatteita isoihin ”minigrippeihin”, puhtaat ja likaiset erikseen.

  9. Nämä on edelleen mielenkiintoisia postauksia, koska niistä oppii tuntemaan ihmisiä paremmin. Aika paljon samantyyppisiä vastauksia voisin itsekin antaa poislukien ehkä tuo auton vuokraus ja maata pitkin matkustaminen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Cilla Maria! Länsimaissa tuo auton vuokraus vielä toimii, mutta muualla mielestäni riskit sille, että olet syyllinen tapahtui mitä tahansa kenelle tahansa, on jo turhan suuri. Toisaalta kaukokohteissa yleensä auto + kuski on aika edullinen vaihtoehto sekin.

  10. Olipa hauska lukea näitä! Nälkäkiukku ja väsymys kyllä usein yllättää reissussa, on niin paljon mielenkiintoista nähtävää, että unohtuu perusasiat! Itse lähden mielestäni aina kentälle hyvissä ajoin, mutta silti siellä ei jää ylimääräistä loppuaikaa. Ehkä pitäisi lähteä vielä aiemmin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Irina! Tuo väsymys iskee aina välillä matkalla kun toisaalta tulee helposti sellainen olo, että jos vielä tuonne ja vielä tuonnekin, kun haluaa nähdä ja kokea mahdollisimman paljon :-)

  11. Heh ja minä kyttään aina lentotarjouksia ja juuri viimeksi eilen varasin itselleni ja lapsille Ateenaan halvat lennot ja reissu on vasta vuoden päästä. Yksin kun maksaa itsensä ja 3 lasta, niin jostain pitää vähän säästää :) Pitääkin ehkä joku päivä kirjoitella tästä haasteesta blogiini.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentistasi! Toki, jos Ateena tai Kreikka yleensä oli toivelistallanne, niin lentotarjoukseen tarttuminen on fiksu veto. Mutta jos kuvitellaan, että olisitte kovasti halunneet vaikka tutustua Portugalin etelärannikkoon, niin sitten ei :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *