Palaute Olympialle Suuri Indokiinan kiertomatka -matkasta

Matkan Hanoista Ho Chi Minh Cityyn taitoimme Olympian Suuren Indokiinan kiertomatkan ryhmässä (linkki erilliseen kopioon matkan ohjelmasta, sillä eri aikoina tällä matkalla on hiukan erilainen ohjelma)Timo Monton opastamana.

Aikaisemmilta Olympian matkoilta (Tansania, Etelä-Amerikka, Victorian putoukset) jo meille tutuksi tulleeseen tapaan näinä päivinä ei vapaa-ajan ongelmia ollut – useimmiten lähtö aamulla oli viimeistään klo 8 ja jos pakettiin kuulunut puolihoitoateria oli illallinen, niin hotellille palasimme vasta klo 21 tienoilla. Mutta tämänhän me tiesimme jo etukäteen –  vastapainona sitten näimme nopeassa tahdissa paljon ja saimme paljon tietoa näkemistämme paikoista.

Hotellit

Himawari hotel Phnom Penh

Hotellimme olivat järjestään hyviä – Olympian käyttämät hotellithan ovat pääosin viiden tähden hotelleja, joten niin niiden pitääkin olla. Asuimme eri kaupungeissa seuraavissa hotelleissa:

Jos jotain ihan pientä urputtamista haluaisi hotelleista löytää, niin Luang Prabangissa olisi ehkä ollut mukava asua lähempänä keskustaa – ja sitä paitsi hotellihuoneessamme oli sen verran jotenkin homeinen haju, että kovin montaa vuorokautta siellä ei ehkä olisi ollut ihan terveellistä asua.
Vientianessa internet-yhteys huoneessa ei kuulunut hintaan – siitä olisi pitänyt maksaa erikseen – jotenkin olisi voinut toivoa, että jos 6 hotellista viidessä se kuului, niin tämän kuudennenkin osalta sen olisi voinut sisällyttää mukaan.
Phnom Penhin apartementos-hotellissa satuimme saamaan huoneiston, jossa oli myös pesukone (kaikki ryhmän jäsenet eivät sellaista saaneet – ja osa yksinmatkustavista jopa valitti liian isosta huoneistosta, jossa oli vähän kolkkoa yksin yöpyä) – me sen sijaan pitkään matkalla olevina olimme etenkin pesukoneeseen todella tyytyväisiä : miten voikin tavallinen kodinkone pienen tauon jälkeen ilahduttaa niin paljon!
Siem Reapin hotellia opas väitti Angkorin ja matkamme parhaaksi ja ainakin sikäli, että se oli ainoa hotelli, jossa aamiaisella oli tarjolla myös kuohuviiniä, niin väittämä piti paikkansa!
Ho Chi Minh Cityssä olisimme ehkä toivoneet asuvamme lähempänä Saigon-jokea, jossa pääosa muista kaupungin hotelleista taisi sijaita.

Victoria Angkor Siem Reap breakfast Victoria Angkor Siem Reap breakfast

Lennot

Lennot välillä Hanoi – Ho Chi Minh City olivat aikataulussa ja lentoajat olivat ihan hyviä – pahin aamu lennoissa meille osui vasta omatoimiosuudellamme Kuala Lumpurista Sandakaniin – Olympian kanssa ei kertaakaan tällä matkalla tarvinnut herätä klo 03 aamuyöstä – 05 kyllä jonkun kerran. Ja pitkiä lentojahan emme ryhmän kanssa lentäneetkään (Helsinki – Frankfurt – Hanoi ja Ho Chi Minh City – Frankfurt – Helsinki).

Retket ja opastus

Ohjelmasta eri kohteissa muutama kommentti – taas korostaen sitä, että pääosin olimme ehdottoman tyytyväisiä ja vaikka muutaman kehitysehdotuksenkin keksimme, niin kokonaisuus on jo nyt hyvä.

IMG_8249Hanoissa pidimme erityisesti polkupyöräriksa-ajelusta heti alkuun – emme ehkä kuitenkaan olisi itse tulleet sellaiselle lähteneeksi ja se oli hyvä tapa nähdä vanhan kaupungin kujia ja tutustua läheltä Hanoin liikenteeseen! Myös vesinukketeatteri oli kiva.

Halonginlahden retki jäi vähän tyngäksi – ehkä kannattaisi harkita, että voisiko tällä kiertomatkallakin toteuttaa Halonginlahteen tutustumisen yhden yön risteilyllä siellä?

Laosissa Mekong-joen risteilyn yhteydessä tekemämme kylävierailu, jonka alunperin kai piti olla kouluvierailu ja jonka peruuntumisen takia sitten kävimme ensin yhdessä jokivarren kylässä ja sitten vielä erikseen iltapäivällä isossa orpokodissa oli hiukan vastenmielinen – nykyisin lasten etua korostavat matkailuun liittyvät ohjeet taitavat olla vahvasti sitä mieltä, että lapset eivät ole turistinähtävyys ja vihkojen tai kynien vieminen tässä tapauksessa reilusti alle kouluikäisille pienille lapsille ei tuntunut hyvältä. Jos orpokoteja haluaa tukea, niin tavarat pitäisi luovuttaa niitä ylläpitäville organisaatioille ilman lasten asettamista näytteille – ja parhaimmillaan pitäisi tukea lapsia heidän alkuperäisessä ympäristössään, ei vasta kun he päätyvät orpokotiin. Kaikki lapsethan näissä orpokodeissa ei ole orpoja vaan lapsia, joita heidän vanhemmillaan ei ole varaa pitää kotona. Phnom Penhissäkin tarjolla olleen kouluvierailun jätimmekin sitten jo osaltamme väliin – osa ryhmästä kävi katsomassa miten köyhille (?) lapsille hyväntekeväisyytenä (?) opetetaan aspara-tansseja.

Laos Luang Prabang

Siem Reapissä ihmettelimme, että kun ensimmäisenä aamuna lähdimme retkelle klo 6, niin miksi lähtö ei voinut olla klo 5:15, jolloin siihen olisi voinut sisällyttää auringonnousun Angkor Watilla – ”jouduimme” sitten tekemään tämän retken omatoimisesti viimeisenä Sien Reapin aamunamme, mutta onneksi siihen silloin jäi aikaa. Angkorin alueen osalta olisimme myös kaivanneet temppelialueen karttaa – mieluiten sellaista monistetta, johon olisi merkitty miten olemme niitä milläkin retkillä kiertämässä ja jossa olisi ollut temppeleiden nimet nähtävissä kirjoitettuina. Nyt monet tuntuivat vähän kyselevän, että missä me nyt olimme ja/tai mihin me nyt olemmekaan menossa.
Yleisemminkin olisi ehkä voinut tarkemmin edes päivän aluksi, mieluummin edellisenä päivänä, kertoa päivän kulusta, joissain tilanteissa vaikka kartan/monisteen tukemana.

Angkor Wat Sunrise

Ho Chi Minh Cityssä, matkan lopussa, aloimme jo hiukan väsyä oppaan ”säästövinkkeihin” – voisi kuvitella, että ihmiset, jotka matkustavat Olympian matkojen hintaluokassa eivät halua matkustaa montaa kilometriä tiettyyn kauppaan tai tietylle markkinapaikalle saadakseen vietnamilaista kahvia hiukan halvemmalla.
Myös Kambodzassa opas huolehti kovasti rahoistamme, niistä hyvin hyvin pienistä summista, jotka kuluivat veden tai oluen ostamiseen ja kävelytti meidät helteessä hiukan kauemmas hiukan isompaan markettiin, josta oluen sai 10 senttiä halvemmalla kuin vähän lähempää. Ehkä olisi myös saanut sen kambodzalaisen pippurin hiukan halvemmalla .. Onnistuimme myös melkein kyllästyksiin asti kuulemaan miten se edullinen mango pitäisi matkatavaroihin pakata (sanomalehteen, ei muovipussiin) ja missä se lounaskeitto pitäisi nauttia.

Vietnamese Coffee Hanoi Vietnam Siem Reap refreshments

Toki opas kaikki nämä jutut sai kertoa, ja toinenkin kerta oli varmaan hyvää kertausta, jos joku ei kuullut ensimmäisellä kerralla, mutta viidennellä kerralla alkoi jo vähän nyppiä …
Mutta toki pääosa oppaan jutuista olivat oikein hyviä – erityisesti arvostin muutaman aiheeseen liittyvän runon lukemista kohteesta toiseen siirtyessämme ja tarkkoja tietoja hänen referoimistaan lehtijutuista, jolloin ne saattoi myöhemmin etsiä vielä myöhemmin uudelleen luettavakseen Helsingin Sanomien arkistoistakin.

Ho Chi Minh Cityssä, jossa hiukan ehdimme liikkua omin päinkin jäimme myös pohtimaan, että halusiko opas jotenkin erityisesti korostaa kaupungin vanhaa ilmettä ohittamalla kokonaan hienommat putiikkikadut. Ei niin, että olisimme tarvinneet niitä putiikkeja sen enempää kuin markkinoitakaan, mutta molempien näyttäminen olisi antanut kaupungista monipuolisemman kuvan – ei Saigon ole pelkkää kaaosta.

Tahti retkillä koko matkan ajan oli ehkä hiukan tiukka – jos halusit kuulla oppaan jutut, niin valokuvien ottamiseen ei oikein jäänyt aikaa – jos taas hait parempia kuvakulmia hetken, niin sitten jäi osa oppaan jutuista kuulematta. Erityisesti tämä vaivasi vierailua Kuoleman kentillä Phnom Penhissä ja Angkor Thomin alueelle todella juosten tehtyä iltaretkeä.

Mutta – kokonaisuutena reitti ja retket kohteissa muodostivat hyvän kokonaisuuden – aloitus Hanoista, hiukan viileämmästä ilmastosta ja Angkor Wat, tietynlainen matkan kohokohta vasta lähellä sen loppua – ihan nappiin!

Ateriat

Papayja boat VietnamPakettiin kuului myös puolihoitoateriat, vähän vaihdellen, välillä lounas, välillä illallinen – useimmiten siten, että niinä päivinä kun päivällä oli lento, niin yhteinen ateria oli vasta illalla. Pääosalla aterioista ruoka oli paikallista – kuten kuuluukin, toki perehtyminen ruokakulttuurin on osa maahan ja sen kulttuuriin perehtymistä – mutta tietysti, kun millään aterialla ei päässyt itse tekemään valintoja, niin niiden olisi ehkä toivonut olevan vielä vaihtelevampia. Muutaman aterian nautimme länsimaalaista ruokaa tarjoavissa ravintoloissa ja ryhmän reaktioista päätellen näitä vaihtoehtoja olisi ehkä voinut olla muutama enemmänkin sentään yli kahden viikon matkalla. Samoin buffet-tyyppisiä lounaita oli tarjolla vain muutama – niitäkin olisi ehkä voinut olla useampi, sillä tarjoavathan ne jokaiselle mahdollisuuden itse valita haluamansa vaihtoehdot. Phnom Penhissä opas tarjosi meillä lisäretkenä mahdollisuutta iltaristeilyyn Mekong-joella ja vierailua Foreign Correspondents Clubilla – retkenä ihan kiva ja kaikki siihen osallistuivatkin, mutta valitettavasti kyseisenä päivänä ei ollut lainkaan mahdollisuutta lounaaseen, joka verotti sitten hiukan tästä retkestä nauttimista: ehkä vaikka laivalle Mekong-joella olisi saanut järjestettyä jotain pientä purtavaa ihmisten pahimpaan nälkään?

Myyntipalvelu

Olympian myyntipalvelu Suomessa toimi loistavasti – tämä on toinen kerta, kun olemme osallistuneet Olympian matkalle siten, että olemme matkan loppuun, tai kuten tässä tapauksessa alkuun ja loppuun lisänneet omaa ohjelmaamme ja Olympia on mukavasti joustanut tähän. Myyntipalvelun Jaana Kauppinen ansaitsee ihan erityismaininnan palvelemisestamme erityisjärjestelyymme liittyvien kysymysten osalta ja vielä siitä huolehtimisesta, että olemmehan saaneet kaikki lentomme varattua (vain Luang Prabang – Vientiane) tuli sopimuksemme mukaisesti Olympian kautta.

Yhteenveto

Yhteenvetona – kuten jo etukäteen kokemuksesta tiesimme, matkamme Olympia -osuus oli rankka, mutta hyvin toteutettu ja antoisa, joten hyvinkin saatamme taas joskus, kun valitsemamme kohde ja Olympian tarjonta ja aikataulumme kohtaavat, osallistua vielä viidennellekin Olympian matkalle. Tähtiluokituksella 1-5 tähteä ainakin 4 tähteä Olympialle!

Matkajuttuja

Lisää tästä Olympian matkasta voit halutessasi lukea blogistamme:

ja samalla matkalla kävimme ennen Olympian osuutta Etelä-Koreassa ja sen jälkeen vielä Malesiassa ja Bruneissa:

Lisäksi kokosimme yhteenvedon matkan kustannuksista:

Ja toki blogistamme löytyy juttuja monesta muustakin maailman maasta – tulihan meille kummallekin tällä kierroksella 100 itsenäistä maata täyteen!

Join the Conversation

2 Comments

 1. says: Antero

  Hei!
  Kiitos arvioinnista, olen lähdössä tälle Olympian matkalle
  maaliskuun alussa.
  Rauhallista Joulua ja Antoisaa Uutta Vuotta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta myös Sinulle! Jos Sinulle tulee mieleen jotain kysyttävää vielä ennen maaliskuuta, niin palaa ihmeessä asiaan. Pirkko (ja Lasse)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *