Italia

Italia feature

Päivitetty viimeksi 6.11.2021 – katso kappale Napoli ja Napolinlahden saaret jutun lopussa.

Italia ei ole ollut erityinen suosikkimaamme Euroopassa. Jos joskus olen miettinyt, että missä muualla kuin Suomessa haluaisin viipyä ehkä vähän pitempäänkin, niin vaihtoehtoina mielessäni ovat olleet mm. Ranska, Portugali ja Brittein saaret.

Tästä huolimatta olemme päätyneet Italiaankin monen monta kertaa.

Rooma

Ensimmäinen vierailuni Roomassa oli kesällä 1974 – tässäkin blogissa jo monesti kertomani tarina siitä, miten vanhempani eivät innostuneet Interrailistä, mutta sen sijaan ostivat lentoliput ja maksoivat kunnon hotellit viikoksi ensin Roomaan ja sitten Pariisiin. 17-vuotiaana soolomatkailijana selvisin ongelmitta molemmissa kaupungeissa ja viikossa ehdin näkemään Rooman tärkeimmät nähtävyydet, Vatikaani mukaanlukien, syömään pizzaa Trasteveressä, käymään jollain läheisellä rannalla sattumalta tapaamieni uusien ystävien kanssa eväinä laatikollinen persikoita ja tekemään päiväretken Napoliin ja Pompeijin raunioille.

Pompeiji Italia
Pompeiji kesällä 1974 kuvattuna 110-filmille taskukameralla ja kehitettynä mattarasteripintaisena

Toisen kerran vierailimme Roomassa vasta Kristina Katarinan risteilyllä kesällä 2010. Tosin Civitavecchia ei todellakaan ole Roomassa ja bussimatkat laivalta kaupunkiin ja takaisin veivät oman aikansa. Vankalla Rooman kokemuksellani :-) kiersimme kuitenkin reippaasti kävellen päänähtävyydet tälläkin kertaa: Lasse ei ollut aikaisemmin tullut käyneeksi Roomassa. Katukahviloissa istumiseen ei sillä kertaa juuri jäänyt aikaa ja pizzakin taisi jäädä katukojusta napatun palan varaan.

Fontana di Trevi Italia
Fontana di Trevillä kesällä 2010

Gibraltarilta Ajacciolle

Milano

Milanomme on toistaiseksi yhden Pirkon syksyllä 2000 tekemän työmatkan varassa. Vastasin Suomessa Pirellin SAP-projektin toteutuksesta taloushallinnon osalta ja sen tiimoilta kävin Milanossa Pirellin pääkonttorilla sopimassa toteutuksen suuntaviivoista Suomen osalta. Kaupunkia ehdin näkemään lähinnä iltaisilla taksimatkoilla ja yhdellä lounaalla, joka sekin nautittiin Pirellin konttorin lähellä.

Pirelli Tower Milano
Via Pirelliä Milanossa, taustalla Pirelli Tower (Kuva: Wikimedia Commons)

Venetsia

Venetsiassa vietimme pitkän viikonlopun syyskuussa 2004. Asuimme pienessä Novocento-hotellissa, jonne päädyimme, kun sisarhotelli Flora, josta olimme majoituksen varanneet, olikin ylibuukattu, mutta pidimme tästä pienestä hotellista kovasti! Sijainti San Marcon -kaupunginosassa toimi hyvin ja kunnon Venetsia-turistien tapaan eksyimme useimpina päivinä kaupungin kujille matkalla sieltä minne milloinkin. Ajelimme kondolilla ja istuimme Florian-kahvilassa, hinnoista välittämättä, ja teimme retket Buranon, Muranon ja San Giorgion saarille. Matkamme loppupuolelle osui vielä acqua alta – San Marcon aukio ole veden vallassa ja ihmiset kävelivät kävelytieksi asetettujen pöytien päällä!

Varsinaista blogijuttua ei blogimme perustamisvuonna tehdystä matkasta silloin kirjoitettu, mutta kuvia sentään jaoimme seuraajillemme jo silloin.

venetsia
Koko kuva-albumin näet klikkaamalla tästä tai kuvasta. Albumin päivämäärä päivittyi Picasan vaihtuessa jossain vaiheessa Google Photos -ohjelmistoon, kuvat ovat syksyltä 2004.

Jos jostain syystä päättäisimme vielä palata Venetsiaan, jos vaikka turistimäärät kaupungissa pandemian jälkimainingeissa laskisivat niin alas, että kaupunki oikeasti jo alkaisi taas tarvita turisteja sen sijaan, että asukkaat viime vuosina, ennen koronaan, taisivat toivoa, että turistit poistuisivat kaupungista, voisi samalla tehdä retken läheisille  Coneglianon ja Valdobbiadenen kukkuloille, proseccokukkuloille, jotka äskettäin saivat Unescon maailmanperintökohdestatuksen.

Firenze

Joulun 2008 vietimme Firenzessä – ehkei ensisijaisesti Firenzen takia vaan enemmänkin siksi, että halusimme käydä San Marinossa ja lennot Firenzeen oli hyvä lähtökohta sille. Mutta toki tutustuimme Firenzeenkin: kiipesimme Duomon katolle ja vierailimme Uffiziossa ja Accademiassa. Teimme jopa puolipäiväretken Pisaan, joka joulukuussa 2008 ei ollut ihan niin ruuhkainen kuin toisella vierailullamme keväällä 2019.

Firenze

Liguria ja Toscana

Keväällä 2019 vietimme viikon Ligurian ja Toscanan maisemissa. Ligurian rannikolla pääkohteena oli tietysti Cinque Terren kylät, joihin kaikkiin tutustuimme kahden päiväretken aikana, mutta näimme myös Runoilijoiden lahden. Albatrossin aivan liian täyteen, siis kohteiden osalta, ahdettu päiväretki vei meidät toistamiseen Pisaankin, mutta myös Volterraan, San Gimignanoon ja Luccaan. Tiukasta aikataulusta huolimatta ehdimme näkemään Volterrassa roomalaisen teatterin, testaamaan San Gimignanon parasta jäätelöä ja tutustumaan Luccan ovaaliin keskusaukioon.

Cinque Terre – vieläkö sinne mahtuu?

Volterra, San Gimignano ja Lucca

Pisan neljä ihmettä

Cinque Terre ja Toscana – kustannusyhteenveto

Sardinia

Ensimmäiseltä Sardinian vierailultani on jäänyt mieleen talven jäljiltä kylmillään olleen hotellihuoneen jäätävä kylmyys: en myöhään illalla saapuessani ymmärtänyt, että huoneessa oli ilmalämpöpumppukin, jolla sen olisi saanut lämpimäksi! Sittemmin Forte Village Resort osoittautui kyllä ihan kelvolliseksi majoitukseksi muutaman päivän kurssi/kokousmatkalle.
Työmatkalle Sardiniaan ei ainakaan vuonna 2000 matkustettu ihan helposti: reittiin Helsinki – Zürich – Rooma – Cagliari kului mennen tullen siinä 10 tuntia.

Cagliaria ehdimme, minäkin, kuitenkin näkemään vasta Kristina Katarinan risteilyllä elokuussa 2010.

Sardinia Italia

Gibraltarilta Ajacciolle

Sisilia

Keväällä 2013 kiersimme Sisilian saarta vuokra-autolla, kohokohtana tietysti käynti Etnalla. Vietimme myös muutaman päivän Palermossa. Kevät on kyllä kaunista aikaa Välimerellä – Etnalla tosin oli edelleen metreittäin lunta!

Etna

800 km Sisiliaa

Monreale Italia

Palermo ja Monreale

Lampedusa

Lampedusan saarelle matkustimme keväällä 2013 kieltämättä lähinnä maabongausharrastuksen ohjaamana. Pelagiset saaret, eli Lampedusa, Linosa ja Lampiona, muodostavat Travelers’ Century Clubin kolmannen erillisalueen Italiassa Sardinian ja Sisilian lisäksi.

Lampedusalle voi etenkin kesäkaudella matkustaa laivallakin, mutta pääsiäisenä lento Sisilian Palermosta oli helpoin vaihtoehto. Vierailu saarella on monella tapaa mielenkiintoinen, ei vähintään sen takia, että turistit olivat jo tuolloin saarella sen verran harvinaisia, että kaikki tapaamamme paikalliset olivat jotenkin ylitsevuotavan kiitollisia siitä, että olimme tulleet. Kauniiden rantojen, pienen kauniin sataman ja majakan lisäksi näimme myös paljon rannikkovartioston laivoja, mutta emme henkilökohtaisesti pakolaisia.

Lampedusa

Lampedusa

Maabongarin Italia

Maabongarin Italia koostuu neljästä Travelers’ Century Clubin alueesta (manner-Italia, Sardinia, Sisilia ja Pelagiset saaret), joilla kaikilla olemme käyneet – olihan meillä aikoinaan tavoitteena käydä kaikilla Euroopan TCC-alueilla, jonka saavutimme syksyllä 2014.

TCC:llä on sääntönsä saarista/saariryhmistä, jotka määrittelevät että vähintään 200 mailin etäisyydellä mantereelta tai alle 200 mailin päässä mantereelta, mutta yli 100 000 asukkaan saaret ovat omia alueitaan. Lampedusa on yli 200 mailin etäisyydellä ja niin Sardiniassa kuin Sisiliassakin on yli 100 000 asukasta.

Most Traveled People jakaa Italian 22 alueeseen, joista olemme käyneet kymmenellä. Mitään erityistä tavoitetta kerätä näitä lisää meillä ei ole.

Italia Mtp small

Napoli ja Napolinlahden saaret

Syksyllä 2021 suuntasimme taas kerran Italiaan, tällä kertaa Napoliin ja Napolinlahden saarille. Matkan innoittajina olivat niin lausahdus ”Nähdä Napoli ja kuolla”, Elena Ferranten Napoli-sarja, jonka ensimmäiset kaksi kautta olimme katsoneet televisiosta Loistava ystäväni -nimellä loppukesästä ja Matkatoimisto Aventuran alueelle suuntautuva matka. Aventuraakin ehkä innoitti Elena Ferranten suosio, ehkä Procidan noste sen myötä, että saari nimitettiin Italian kulttuuripääkaupungiksi 2022.

Olisimme ihan mielellämme lähteneet Aventuran matkaan, mutta lokakuun lopun lähtö peruuntui sitten lopulta ja päädyimme matkan toteuttamiseen omatoimisesti. Viikossa ehdimmekin kokemaan niin Napolin, Pompeijin kuin pilkahduksen Amalfin rannikkoa ja kaikki Napolinlahden saaret, eli Procidan, Ischian ja Caprin.

Perustiedot toteutuksestamme voit lukea tästä:

Napoli ja Napolinlahden saaret

Kaikki kohdejutut löydät halutessasi tästä.

Lopuksi – ja paluu Roomaan?

Kaikki blogimme jutut Italiasta pääset lukemaan myös tästä.

Aikaan ennen koronaa pyrimme kertaamaan merkittävimpiä Euroopan kaupunkeja siten, ettei edellisestä vierailusta missään kaupungissa olisi yli kymmentä vuotta. Vuoden 2020 suunnitelmissa oli Lontoo ja Rooma – lennot Lontooseen oli jo varattunakin. Pakan nyt mentyä kokonaan uusiksi, saa nyt sitten nähdä, että milloin palaamme Roomaan – jos palaamme.

Myös Como- ja tai Gardajärvi on joskus ollut ajatuksissani, samoin Apulian alue etelässä, mutta katsotaan nyt.

Julia Roberts Syömässä pizzaa L’antica Pizzeria Da Michele elokuvassa Eat, Pray, Love. Toinen vaihtoehto voisi olla Gino e Toto Sorbillo. Kummatkin paikat tuli Napolissa nähtyä!

Tags from the story
,
Join the Conversation

14 Comments

 1. Hyvä kooste tunnetuista ja vähemmän tunnetuista Italian kohteista! Itse on käynyt Italiassa kymmenisen kertaa, ensin Interraililla 1970-luvulla kiertäen lähes koko maan, sitten lasten kanssa ja sittemmin ratsastamassa. En kyllästy ikinä.. etenkään ruokaan?

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Ehkäpä tässä onkin syy siihen, ettemme ole ihan erityisesti Italiasta innostuneita – ruoka kun ei ainakaan tyypillisesti ole ihan keskeinen osa matkakokemuksiamme :-)

 2. Italian kaupungeista Rooma on tutuin. Siellä olen käynyt muutaman kerran. Italia on ollut pari kertaa myös työmatkan kohteena. Ne ovat suuntautuneet Sisiliaan ja Maggiore järven maisemiin. Sisilia ei tehnyt vaikutusta mutta maggioren maisemat oli kauniit. Cinque Terre ja Amalfin rannikko kiinnostaisivat sitten kun reissuun taas pääsee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Vuodenajallakin on tietysti väliä – me kiertelimme Sisiliaa alkukeväästä ja silloin saari näyttäytyi kyllä kauniina. Amalfin rannikko voisi kyllä olla kiinnostava kohde.

 3. Itselleni Italia on mieluisa matkakohde. Roomaa on tullut aikoinaan kierrettyä aika perusteellisesti, samoin kuin Dolomiittien aluetta. Milanossa olen käynyt pikaisesti. Itse voisin hyvin ajatella kiertäväni Italiaa vähän pidemmänkin aikaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! 70-luvulla ehdin katsastamaan Roomaa vähän perusteellisemminkin, mutta siitä on jo niin kauan, että jo ennen koronaa suunnitelmissa ollut kertauskurssi olisi tosiaan tarpeen.

 4. says: Liisa

  Olipa kiva kooste! Voin suositella ihan varauksetta Napolin ”kertaamista” – se on yksi Italian ihanimpia paikkoja, ja sanon tämän ihmisenä, joka on täysin ihastunut koko maahan. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liisa! Mukavaa jos pidit! Olen tehnyt nyt korona-aikaan muutamia näitä maayhteenvetoja ja ollut hiukan yllättynytkin siitä, että vaikka ne ovatkin tällaisia ”historiakatsauksia”, niin monet tuntuvat niistä pitäneen.

 5. Hei! Jos Italiasta etsii kauniita paikkoja, niin Amalfin rannikko on kyllä upea. Capri on myös hieno, Sorrento kiva kaupunki ja Vesuviuksen huipulta näkee upeat maisemat :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Pitänee kohta jo nostaa tuo Amalfin rannikon prioriteettia koronan jälkeisessä matkailusuunnitelmassa :-)

 6. says: Martta

  Minä taas rakastan Italiaa! Äkkiseltään en muista yhtään paikkaa mihin olisin pettynyt, Italia on aina ollut minulle mukava kohde, ruokailun, nähtävyyksien ja laskettelun suhteen. Olet ollut kyllä todella reipas 17-vuotiaana kun olet yksin lähtenyt noin isoihin kaupunkeihin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Martta! Itsekin olen joskus jälkeenpäin miettinyt, että ilmeisestikin mm. selvisin englanninkielellä jo 17-vuotiaana riittävästi osatakseni mm. varata retkiä ja ymmärtääkseni ainakin jossain määrin mitä niillä puhuttiin. Ainakaan en silloinkaan osannut italiaa!

 7. says: Ne Tammelat

  Hieno tuo kuva, jossa lumikasat kohtaavat turkoosin meren :) Italia on maa, jonne haluaisin palata kovasti ja nähdä lisää. Etenkin eteläosaa ja saaria. Ainoa miinuspuoli on se autoilukulttuuri, joka ei suoranaisesti houkuttele autonvuokraukseen tai omallakaan lähtemiseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Etna oli kyllä kokemus. Autohan siellä piti jättää alas ja ylös mentiin noilla erityisillä isoilla autoilla. Harvemmin asutuilla seuduilla, vaikka Sisiliassa, autoilu oli ok, mutta kaupungit, jopa kylät olivat melko mahdottomia paikkoja auton kanssa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *