Tusinan verran reissuja Belgiaan

Belgia feature

Belgia ja Bryssel taitavat olla turistikohteina paljon Amsterdamia tuntemattomampia.
Pääosa minunkin matkoistani Belgiaan, useimmiten Brysseliin, ovat olleet työhön liittyviä.

Ensimmäinen turistireissu 1990

Ensimmäisen kerran kävimme kuitenkin Brysselissä turistina. Samalla matkalla kävimme myös Luxemburgissa, sen verran maabongausta harrastimme jo vuonna 1990, vaikka maabongauksesta emme vielä silloin tienneetkään. Tästä ensimmäisestä matkastamme kirjoitin joskus jälkikäteen blogiimme näin:

Euroopan ytimessä ennen EU:ta (Belgia, Luxemburg)

Digital-Brysseliä 1990 & 1995

Jo saman vuoden lopulla palasin Brysseliin työmatkalle. Työskentelin tuolloin silloiselle Digital Equipment Corporationille ja kaupungissa järjestettiin parin päivän ”Train the Trainee” -tilaisuus tuleville projektipäälliköiden kouluttajille, joihin tuolloin lukeuduin. Tilaisuus järjestettiin Ittressä, vajaa 30 kilometriä Brysselistä etelään, mutta lentojen (tai lentohintojen) takia onnistuin viettämään yhden päivän Brysselissäkin ennen tilaisuuden alkua.

Seuraavat pari työmatkaa sijoittuivat vuoden 1995 keväälle. Työmatkoihin liittyvästä ylettömästä lentämisestä ei vielä tuolloin puhunut kukaan, joten Brysselissä käytiin päiväseltään jopa 5 tunnin kokouksen takia! 1995 työskentelin edelleen Digital Equipment Corporationilla, mutta nyt vastaten projektiliiketoiminnan taloushallinnosta, joten tapasin osallistua tuon toiminnon Finance Manager -kokouksiin. Matkatoimisto hoiti matkojen varaukset ja välillä paluulennon aikataulua muuteltiin sen mukaan miten kokous näytti päättyvän. Joskus veikkaus meni pieleen, ja juuri kun olin vaihtanut paluulennon myöhäisemmäksi, niin kokous päättyikin lopulta sittenkin aikaisemmin. No, sitten käytin loppuiltapäivän/alkuillan vaikka shoppailuun.

kortti
Valokuvia ei näiltä reissuilta ole, mutta tässä sentään käyntikortti noilta vuosilta. Yksikään osoitetieto ei enää ole voimassa!

EU-Brysseliä 1996 & 1997

Seuraavanakin vuonna kävin Brysselissä pari kertaa, kerran EU-hommien hakuun liittyvässä haastattelussa ja joulun ja uudenvuoden tienoilla tutkailemassa, että haluaisimmeko muuttaa jonnekin kolmiossa Bryssel – Luxemburg – Aachen.
Pienen kiertomatkan päätteeksi vietimme vuodenvaihteen Brysselissä syöden hyvin ja kohotellen sivistyneesti maljoja Grand Placella vuoden vaihtuessa.
Vuoden 1997 lopulla kävin vielä yhdessä työpaikkahaastattelussa Brysselissä, mutta lopulta sitten päädyimme hylkäämään siitä poikineen työtarjouksen.

Tästä kuviosta – ja tuosta työnhausta – kirjoitinkin äskettäin Luxemburgista kirjoittamassani maayhteenvedossa:

Luxemburg – työpaikaksi Euroopan komissio?

SAP-Brysseliä 2004

Seuraavan sarjan Brysselin matkoja tein alkusyksystä 2004 työskennellessäni SAPille. Työskentelin noina vuosina kassanhallinnan parissa ja siihen liittyen osallistuin Volvolle tehtyyn tarjousprojektiin, jossa heille tarjottiin Dispute & Collection Management -kokonaisuutta. Volvon järjestelmää ostava yksikkö oli tuolloin sijoittunut Brysseliin. Tarjousvaihe meni muistaakseni ihan hyvin, mutta kieltäydyin itse projektista, sillä en ollut kiinnostunut pitemmästä työskentelyrupeamasta Brysselissä enkä viikottaisesta Helsinki – Bryssel -matkailusta.

SAP
Konsulttihommissa ei etenkään asiakastiloissa paljoa kuvia otettu, joten turvaudutaan tältä ajalta firman kesäjuhlakuvaan – siinä näyttäisi meikäläinen istuvan aurinkolasit päässä keskellä heinäkuormaa

SAS Institute – Brysseliä  2005 & 2006

Keväällä 2005 taloushallinnon konsultointitehtävät SAPilla olivat vaihtuneet riskienhallinnan projekteihin SAS Institutessa. Noina vuosina useimmat pankit päivittivät vakavaraisuusjärjestelmiään Basel II:n vaatimusten mukaisiksi ja niiden myötä minäkin päädyin työskentelemään mm. Säästö- ja Osuuspankeille ja sen aikaiselle Sampo Pankille. Järjestelmäratkaisun toimitti SAS Institute ja sen myötä osallistuin kolmeen otteeseen (kesäkuussa 2005 ja helmi- ja syyskuussa 2006) Risk Management Implementation Workshoppeihin SASin tiloissa Belgian Tervurenissa.

Kokouksissa käytiin myös läpi kunkin maan projektien tilannetta, solmittiin suhteita eri maissa ja eri projekteissa työskentelevien henkilöiden välillä ja jaettiin teknistä tietoa eri projektien välillä.

Matkat tapasivat olla muutaman päivän mittaisia: ensimmäisen päivän ensimmäisellä aamulennolla Brysseliin ja viimeisen päivän viimeisellä iltalennolla takaisin Helsinkiin.

Tervuren, Belgia

sas institute 2006
Valokuvia ei juuri näiltäkään reissuilta kertynyt, mutta tässä kuitenkin kuva, jossa vastaanotan näitten hommien tiimoilta jonkun tunnustuspalkinnon

Toisen kerran turistina Belgiassa vasta keväällä 2018

Turistina palasimme Belgiaan ja Brysseliin muutama vuosi sitten. Emme olleet pitkään aikaan olleet Amsterdamissa emmekä Brysselissä, joten päätimme yhdistää molempien kaupunkien kertauksen samaan matkaan: edulliset lennot Amsterdamiin ja sieltä junalla muutamaksi päiväksi myös Belgiaan.

Brysselissä kertasimme joitakin nähtävyyksiä ja uutena kohteena kävimme myös tutustumassa Euroopan parlamenttiin.

Bryssel feature
EU-Brysselistä lisää jutussa Lounasleipäjonossa EU-virkamiesten kanssa
bryssel hahmoja
Muista Brysselin kokemuksista vuodelta 2018 lisää jutussa Muistoja Brysselistä

Kävimme myös päiväretkellä Gentissä ja Bruggessa. Molemmat Brysseliä pienemmät kaupungit olivat kauniita, mutta etenkin Brugge jopa jo alkukeväästä lähes ahdistavan ruuhkainen.

Kevättä Bruggessa
Lue retkestämme Gentiin ja Bruggeen tästä

Aikaan ennen koronaa monet tekivät parin kolmen päivän viikonloppureissuja Euroopan kaupunkeihin. Koronan jälkeen monet asiat ovat matkailun osalta luultavasti toisin, mutta jos maailma avautuu siten, että samaan matkaan pystyy yhdistämään kaksi maata, niin suosittelen ehdottomasti viikonlopun pidentämistä edes viikkoon ja käymään samalla kertaa juurikin vaikka Amsterdamissa ja Brysselissä.

Amsterdam kustannukset feature
Ihan pyörällä emme kaupunkien väliä kulkeneet, mutta tästä selviää kahden kaupungin matkan toteutuksen yksityiskohdat ja etenkin kustannukset

Vielä kerran Belgiaan?

Belgiankaan osalta meillä ei enää varsinaisia toivekohteita ole listalla. Luxemburgin kertaus kiinostaisi hiukan eikä tietenkään ole täysin poissuljettua, että sinne päätyisimme taas kerran Brysselin kautta – nähtäväksi jää.

Kaikki blogimme jutut Belgiasta kohdetasolla pääset lukemaan myös tästä.

Jutun otsikkokuvan on luonut alexslb © 123RF.com

Tags from the story
,
Join the Conversation

8 Comments

 1. Itseltäni sekä Amsterdam että Bryssel on vielä näkemättä. Amsterdam ei oikein edes kiinnosta, mutta Belgia kiinnostaa kovasti. Amsterdamiin löytyy usein kuitenkin varsin näppärästi lentoja, joten tuollainen viikon matka Amsterdamiin, josta sitten siirtyminen Belgian puolelle voisi olla hyvinkin mahdollinen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Tosiaan ainakin aikaan ennen koronaa Amsterdamiin oli paljon hyviä ja halpojakin yhteyksiä. Brysseliinkin hyviä, mutta harvemmin varsinaisesti halpoja :-)

 2. Bryssel on kyllä komea kaupunki, mutta nuo vähän pienemmätkin kaupunkikohteet Belgiassa kiinnostaisivat – erityisesti tuo Brugge on tullut vastaan muun muassa monissa matkablogeissa, mutta ilmeisesti siis suosio on tuonut mukaan ihan ruuhkaksi asti porukkaa. Me ollaan Brysselin lisäksi käyty vain La Roche-en-Ardennessa lähellä Luxemburgia, sekin oli muistaakseni ihan kiva pikkukaupunki rauniolinnoineen ja patikkareitteineen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Ehkä pandemia hoiti joksikin aikaa ylenpalttiset ruuhkat suosituistakin kohteista historiaan, eli kannattanee antaa Bruggelle mahdollisuus, jos vaikka ihan lähivuosina Euroopassa tulee matkailleeksi.

 3. Hienoja muistoja! On sinulla ollut varmasti mielenkiintoinen työ.
  Belgian ja Hollannin reissu on helppo yhdistää samaan reissuun tai Luxemburg.
  Me on kerran lennetty Belgiaan ja siitä sitten junalla matkasimme Hollantiin aina Amsterdamiin saakka. Melko nopeasti se väli junalla etenee.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Ei valittamista, töistä siis, ainakaan tässä vaiheessa kun kaikki töihin liittyvät paineet ja ajoittainen stressi on jo takanapäin :-)

 4. says: Sunna

  Jotenkin hullua, että viiden tunnin kokouksen takia on lennelty paikasta toiseen. Onhan se toki mukavaa päästä jutustelemaan kasvokkain yhteistyökumppanien kanssa, mutta toivottavasti tämän asian tiimoilta ainakin maailmaa muuttuu sen verran, ettei ainakaan joka kokoukseen tarvitse mennä paikan päälle. Belgian ja Hollannin yhdistäminen junamatkaksi on kyllä hyvä idea, ja jos ei halua viettää koko aikaa isoissa kaupungeissa, kummastakin kyllä löytyy rauhallisempiakin kohteita, esimerkiksi Hollannin Zeeland tai Belgian metsäinen eteläosa. Pääsisipä pian Brysseliin, monet kavereistani ovat päätyneet sinne töihin, ei toisaalta ihme, jos kaikkien meidän pääaine oli politiikkatiede.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sunna! Aikoinaan tosiaan päivämatkat Eurooppaan olivat ihan tavallisia, mutta tuskin ehkä enää.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.