Gallen kaunis vanha kaupunki

Galle feature

Sri Lankassa käydessämme halusimme ehdottomasti nähdä myös Gallen kaupungin. Onhan sekin yksi Sri Lankan Unescon maailmanperintökohteista ja onhan kaupungissa kaunis majakkakin! Gallen kaupunkia pidetään parhaana esimerkkiä eurooppalaisten Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan rakentamasta linnoitetusta kaupungista, jossa niin eurooppalainen kuin paikallinen aasialainen arkkitehtuuri ovat molemmat läsnä.

Matkamme Galleen alkoi Weligaman rannalta, josta sinne on parikymmentä kilometriä ja vaikka tie kulkeekin koko ajan asutuksen keskellä, niin matka taittui joutuisasti ja kohta olimmekin jo Gallen linnoituksen portilla. Vanha linnoitus ja kaupunkia meren puolelta ympäröivät muurit olisivat oikeastaan houkutelleet heti hyppäämään autosta ja tutustumaan kaupunkiin jalan, mutta maltoimme kuunnella kuljettajaamme. Ideana oli viedä meidät ensin majakalle – olimmehan tästä jo etukäteen kyselleet – ja sieltä voisimme jatkaa kaupungin tutkimista. Joten majakalle!

Gallen majakka

Gallen majakka on Sri Lankan vanhin majakka. Linnoituksen valleilla on sijainnut kanuuna ja lyhty jo 1650-luvulla, mutta ensimmäisen varsinaisen majakan rakensivat britit vuonna 1848. Tämä majakka palveli kunniakkaasti aina vuoteen 1936 asti, jolloin se tuhoutui tulipalossa. Nykyinen majakka rakennettiin lähelle tuhoutunutta majakkaa vuonna 1939. Majakka sijaitsee linnoituksen muurien sisäpuolella ja matalalla jalustalla, joten 26,5 metriä korkean majakan valo näkyy joka suuntaan Gallen satamaan saapuville aluksille.

Vaikka olemmekin majakoista myös maailmalla kiinnostuneita, emme kuitenkaan – useimmiten – muokkaa matkasuunnitelmiamme niiden mukaan, joten valkoisessa palmujen ympäröimässä majakassa on sittenkin meillekin jotain ihan uutta ja eksoottista. Ainakin seuraavaan majakkaan asti :-) Suomen majakoiden osalta olemme jo aika pitkällä tavoitteessamme nähdä ellei nyt niitä kaikkia niin ainakin useimmat.

Gallen majakka Gallen majakka

Muuria pitkin historiaan

Majakan jälkeen lähdimme kiertämään rannan muuria. Vähän tuli Cartagenan kaupunki Kolumbiassa mieleen, sillä sielläkin tarkeni ja sielläkin kävelimme kaupungin rannalla muuria pitkin.

Mutta aikansa kutakin – kohta olikin jo tauon paikka. Sopivan näköinen kahvila löytyikin VOC -ravintolan edustalta ja virvoittavien juomien lisäksi saimme annoksen historiaa. Ehkei tämän ravintolan historia yllä ihan 1600-luvulle, mutta nimenä VOC, Vereenigde Oost-Indische Compagnie, on Hollannin Itä-Intian kauppakomppania. Aikoinaan se oli maailman ensimmäisiä megaluokan yhtiöitä, jolla oli lähes valtiolliset oikeudet, kuten vaikka julistaa sota, painaa rahaa ja perustaa siirtomaita.

Pääosassa Sri Lankaa sen siirtomaahistoriasta tulee ensimmäisenä vastaan saaren historia brittien siirtomaana, mutta eurooppalaisten valloitushistoria ulottuu kauemmas. Ensin tulivat portugalilaiset 1500-luvun alussa, sitten hollantilaiset 1600-luvulla ja britit vasta 1796. Jokainen vallan vaihto tarkoitti tietysti sotaa. Hollantilaisten valtakaudella maata hallitsi juurikin tämän Itä-Intian kauppakomppanian kuvernööri.

Gallen linnoituksenkin rakentamisenkin aloittivat jo portugalilaiset, mutta hollantilaiset jatkoivat projektia ja linnoittivat kaupunkia laajasti 1600-luvun puolivälin jälkeen. Linnoitus onkin Aasian suurin jäljellä oleva eurooppalaisten miehittäjien rakentama linnoitus.

Galle Galle Galle Galle

Elävä vanha kaupunki

Pikkuhiljaa luovuimme kuitenkin niin historiaan kuin linnoitukseen paneutumisesta ja annoimme vanhan kaupungin elävän katuelämän viedä. Täällä pienet kaupat, galleriat ja kahvilat tarjoavat nähtävää joka metreillä. Gallerioissa on esillä hienompaa/arvokkaamppaa taidetta – katujen varsilla taas tyypillisiä turistiaiheita, mutta monet niistäkin ihan onnistuneita. Tarjolla olisi myös värikkäitä kesäisiä vaatteita, mutta ohitamme nekin.

Galle Sri Lanka Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka
Kaunista vanhaa rakennuskantaa
Galle Sri Lanka
”Projektitalojakin” voisi olla tarjolla – kunnostus tietyst Unescon maailmanperintökohteen säännöillä
Galle Sri Lanka
VOCin terassilta ei tullut otettua kuvaa, mutta tässä esimerkki toisesta ravintolasta

Galle Sri Lanka

Sri Lanka art
Sri Lankan tunnetuimpia kohteina tauluina: Gallen majakka ja Nine Arches Bridge (lue lisää jutusta Junamatka Sri Lankassa)

Niemen toisella puolella on paikallista elämää. Oikeustalon edustalla olevalla isolla aukiolla on ihmisiä jonoksi asti. Ilmeisesti monet asiat täällä vaativat niiden hoitamista paikan päällä – digipalvelut taitavat vielä odottaa aikaa tulevaa. Aukio on komea – ja vielä komeampia ovat sitä reunustavat puut.
Myös lähellä sijaitseva Pyhän Marian katedraali on komea. Gallen niemellä kaikki on lähellä – ei haittaa vaikka näitä katuja tallaisi pariinkin kertaan, matkat eivät ole pitkiä.
Merenkulkumuseon skippaamme, ulkoilma houkuttelee enemmän.

Galle

Poliisin tuktuk Galle
Muutaman kerran ajoimme Sri Lankassa tuktukilla, mutta emme sentään tällä!
Pyhän Marian katedraali Galle
Pyhän Marian katedraali

Krikettiä ja vanha sairaala

Palaamme vielä vanhan kaupungin portille. Pienellä aukiolla pojat pelaavat krikettiä. Heti portin ulkopuolella isolla ruohokentällä on Gallen kansainvälinen krikettistadion. Poikien krikettikenttää vastapäätä on tennisklubi ja sen takana vanha kellotorni.

Aika palata lähtöpisteeseen, Gallen majakalle. Matkalla poikkeamme vielä vanhassa jo hollantilaisten rakentamassa sairaalassa, joka ei enää ole sairaala vaan moderni ostoskeskus vanhassa historiallisessa rakennuksessa. Valkoinen rakennus on sekin nähnyt historiaa ja kokenut erilaisia käyttötarkoituksia. 1850-luvulla britit muuttivat sen kasarmiksi ja sen jälkeen se toimi brittihallinnon toimistona aina Sri Lankan itsenäistymiseen asti vuonna 1948. Itsenäisyyden aikana rakennus on toiminut kaupungintalona ja tavallisena toimistorakennuksena. Vuodesta 2014 rakennus on kunnostustöiden jälkeen toiminut ostoskeskuksena, jossa toki on useita ravintoloitakin, jotka ruuan osalta jätimme kuitenkin tutkimatta, sillä olimme jo aamulla sopineet lounaasta Weligamassa – ja uima-allaskin houkutti jo!

Krikettiä Sri Lanka Tennistä Sri Lanka Galle Sri Lanka

Join the Conversation

6 Comments

 1. Itselleni tuli yllätyksenä, että portugalilaiset ja sittenmmin hollantilaiset ovat olleet Sri Lankassa ennen brittejä. Galle näyttää viihtyisältä kaupungilta, itselleni ei ehkä ensimmäisenä kuvien perusteella tulisi siitä mieleen Etelä-Aasialainen kaupunki.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Monessa paikassa maailmassa ”kaikki valloittajat” ovat jossain vaiheessa olleet läsnä. Esimerkiksi lopulta Alankomaille päätyneet Karibian saaret espanjalaiset hylkäsivät, kun saarilta ei löytynyt kultaa, mutta sitten vähän myöhemmin löytyi öljyä :-)

 2. Tykkäsimme myös Gallen kaupungista. Siellä oli ihan kivoja kauppojakin, ja varsinkin Galle Fort Artgallery oli ihana taidemuseo! Jäi myös mieleen rescue-kauppa, kaikkea mahdollista lemmikeille ja toivottavasti rahat menevät sinne minne kuuluukin, eli katukoirien auttamiseen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Raija! Koiriahan Sri Lankassa kyllä riittää – erityisesti rannoilla hetkittäin melkein pelotti, kun niitä oli niin paljon, eikä niistä tiedä, että minkälaisia tauteja niillä saattaa olla, eli kannattanee kiertää kaukaa!

 3. says: Mari/Kodinvaihtaja

  Ihana selkeän kaunis majakka. Jotenkin tuntuu, että maailmalla aika vähän majakkoja, en ole niitä pongaillut, ihan spontaanisti tulee tällainen ajatus – hyvinkin voin olla väärässä

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Toki majakoita on kaikkialla, mutta useimmiten tietysti satamien suulla ja muutenkin tietysti rannoilla, eli kaupunkituristi ei niitä välttämättä näe.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.