Instagram-kesä ja talven reissusuunnitelmia

Instagram kesä 2022 feature

Meriharakka-blogin rinnalla julkaisemme melkein päivittäin myös kuvia Instagramissa ja jaamme blogin juttuja myös Instagram-stooreissa. Samoin jaamme Meriharakan Facebook-sivuilla paitsi blogijuttuja ajoittain myös ”päivän kuvakokoelmia” matkoillamme ja muita pienempiä tarinoita kuvakertomuksina. Joskus jaamme siellä myös muiden tuottamia matkailulan juttuja tai uutisia.

Huhti-syyskuussa julkaisemiemme Instagram-kuvien suosituimmat kuvat kertaavat nekin vielä kesäreissujamme. Instagram-mielessä erityisen onnistunut reissu oli pari helteistä vuorokautta Nolla-mökissä Stubbö Bärsskärillä. Oslossa kävimme  tarkkaan ottaen jo maaliskuun puolella, mutta kuvan Damstredetistä julkaisimme vasta reissun jälkeen. Rodokselta palasimme vasta viikko sitten, mutta suositusta kohteesta parikin kuvaa saavutti myös hienoista Instagram-suosiota. Balilta mukaan yhdeksän suosituimman joukkoon pääsi kuva meistä kahdesta Tegenunganin putouksen juurella Ubudissa – pitäähän sitä nyt matkaan kuin matkaan mahtua huumoriakin! Hiukan arkeakin näkyy näiden kärkikuvien joukossakin, mm. Alepa-robotin ahdinko Matinkylässä ja keväinen kirsikkapuu yhden vakiokävelyreittimme varrella Westendissä.

Jutun otsikkokuvan kaksi kuvaa sijoittuivat nekin Instagram-kärjen tuntumaan huhti-syyskuussa. Vappuna julkaisin uudelleen vappukuvani jo vuosi(kymmenten) takaa ja kuva meikäläisestä Kojamon vatsassa taas on elokuiselta TornioHaparanda-reissulta.

Instagramin – ja blogien – tulevaisuus

Kuluneella viikolla kuuntelin Manifeston Somevaikuttajabarometri 2022 -virtuaalitapahtumassa näkemyksiä näiden eri somekanavien tulevaisuudesta. Instagramin on edelleen huipulla, mutta ilmeisesti TikTok on vahvassa nousussa. Me tuskin kuitenkaan enää lähdemme mukaan uusiin kanaviin, kuten emme missään vaiheessa alkaneet tuottaa videoblogia. Bloginkin suosio pääkanavana on hiipunut, mutta toisaalta niin Instagramin kuin Facebookin suosiota selittänee osittain se, että useimmat bloggaajat, mekin, käyttävät niitä blogisisältöjenkin jakamiseen. Blogin uskotaan kuitenkin kanavana säilyvän ja sen merkityksen jopa taas nousevan, sillä blogien tarjoaman ”hitaamman sisällön” kuluttamisen uskotaan tulevaisuudessa taas kasvavan. Seniorina ja bloggaajana en olekaan tähän päivään mennessä oikein oivaltanut Instagramin ja vain vuorokauden elävien Instagram-stoorien paremmuutta vs. blogijutut, jotka hakukoneet löytävät vielä vuosienkin päästä.

somebarometrista
Kuva Manifeston Somevaikuttajabarometristä 2022

Talven reissusuunnitelmia

Pahimpaan korona-aikaan matkailimme Suomessa, sitten Norjassa ja Euroopassa. Maailman auettua kaukomatkatkin palasivat kuvioihin, mutta vielä melko nopealla suunnittelujänteellä kuin koko ajan varautuen siihen, että tilanne voi vielä muuttua. Vieläkään emme ole palanneet koronavuosia edeltäneeseen tilanteeseen, jossa normaalitilanteessa meillä oli useimmiten kolme seuraavaa matkaa varattuna. Voi olla, ettemme enää palaakaan siihen. Korona ei enää juurikaan rajoita matkailua, mutta etenkin kaukomatkojen osalta maabongausharrastuksemme on edennyt vaiheeseen, jossa meille uudet maat eivät ainakaan sopivina yhdistelminä oikein löydy aikaisemmin kaukomatkojen osalta suosimiltamme valmiilta kiertomatkoilta. Nyt matkat pitää järjestää joko yhteistyössä jonkun matkatoimiston kanssa tai järjestää itse, eikä tässä tilanteessa ole tarvetta tehdä sitoumuksia kovin pitkäksi aikaa eteenpäin, eli pääosin mennään matka kerrallaan.

Marraskuussa Bangladesh ja Filippiinit

Jo jossain määrin ainakin perinteinen ”pakoon Suomen marraskuuta” -matkamme suuntautuu sekin Aasiaan kuten tämän vuoden kaksi muutakin kaukomatkaa, jotka suuntautuivat Sri Lankaan ja Balille ja Itä-Timoriin. Nyt vuorossa on vihdoin Bangladesh, jonne meillä oli matka jo varattuna aikaan ennen pandemiaa ja siihen yhdistettynä Filippiinit, jossa emme myöskään ole aikaisemmin käyneet. Tämänkin matkan meille toteuttaa Aktiv-Resor, jolla sattui olemaan Filippiinien osalta jonkinlainen valmis runko, josta sitten muokkasimme haluamamme – ja johon lisäsimme Bangladeshin.

Aloitamme Bangladeshistä, minkä myötä pitkä matka Manilaan tulee pätkittyä kohtuullisen mittaisiksi lennoiksi: Helsinki – Doha, Doha – Dhaka, Dhaka – Singapore ja Singapore – Manila. Dhakassa viivymme kaksi kokonaista päivää tutustuen niin Dhakaan kuin entiseen pääkaupunkiin Sonargaoniin. Retkipäivien lisäksi aikaa jää saapumispäivänä (saavumme Dhakaan aamulla) ja lähtöpäivänä (jatkamme matkaa vasta keskiyöllä).

Filippiineillä tutustumme Manilan ohella Banauen ja Boholin alueisiin.
Banauen alueella tutustumme yhteen näistä lukuisista ”maailman kahdeksansista ihmeistä”, joksi tällä suunnalla väitetään alueen riisiterasseja. Sagadassa saatamme onnistua näkemään maailman mittakaavassakin ainutlaatuisia kalliorinteille ripustettuja arkkuja – tapa tämäkin haudata ihmisiä.
Banauesta palaamme yhdeksi yöksi Manilaan ja jatkamme Boholin alueella, jossa tarjolla pitäisi olla suklaakukkuloita, kummituseläimiä ja tulikärpäsiä – ja rentoutumista valkoisella rannalla.

Filippiinit on iso maa ja kohteita olisi riittänyt varmaan toiseksikin 10 päiväksi, mutta pienellä iteroinnilla päädyimme lopulta tähän.

bangladesh
Bangladesh, Sonargaon (Kuva matkailusivustolta)
Filippiinit Sagada
Riippuvia hautoja Sagadassa – tullakseen näin haudatuksi henkilöllä piti muun muassa olla lapsenlapsia (Kuva Flickr: Rick McCharles)
Filippiinit kummituseläin
Kummituseläin (Kuva: Flickr jhun111jhun)

Aasia, oliko se sitten jo tässä?

Tämän matkan jälkeen meiltä uupuu Aasiasta Pakistan, jonne voisi ehkä ajatella lähtevänsä jollain valmiilla matkalla vielä joskus. Ihan ”listamme” kärkipäässä se ei kuitenkaan juuri nyt ole. Afganistaniin emme edes haikaile, kuten emme Pohjois-Koreaankaan, joka ei meitä kiinnostanut silloinkaan kuin sinne olisi vielä helposti matkustanut. Sitä paitsi mehän olemme jo käyneet siellä, siis siinä jaetussa huoneessa demilitarisoidulla vyöhykkeellä Etelä-Korean puolelta tehdyllä retkellä :-)

Taiwanin osalta odottelen ensin päätöstä siitä, että järjestetäänkö Traveler’s Century Clubin vuoden 2024 kansainvälinen tapaaminen siellä vai Ammanissa, Azoreilla Bakussa tai Etelä-Afrikassa. Taiwan kiinnostaisi, Azoreillekin voisin lähteä, noihin muihin kohteisiin tuskin tuon kokouksen takia. Taiwaniin voisi ehkä yhdistää Tokion ja jos oikein hurjaksi heittäytyisi vielä Papua-Uusi Guinean (TCC:n aluejaottelussa Oseaniaa, ei Aasiaa).

Joulu-tammikuussa ehkä Eurooppaa

Marraskuusta eteenpäin meillä ei vielä ole talveksi varauksia mihinkään suuntaan, mutta Euroopan kaupunkilistan kärkipäässä on pitkään ollut Lontoo, joten saatamme harkita sitä jopa talvisena (jouluisena) kohteena.

Viime tammikuussa lähdimme melko nopealla päätöksellä viikoksi Alicanteen, kun kelit Etelä-Suomessa alkoivat olla liukkauden takia sellaisia, ettei ulos melkein voinut mennä. Silloin totesimme, että olisi ehkä saman tien kannattanut viipyä viikon sijaan kaksikin, ehkä jopa kolme.
Jos päädymme jonkinlaiseen talvipakoon, niin ehkä suunta tälläkin kertaa voisi olla Espanja. Andalusian suunnalla, karkeasti ottaen, ”listallani” on vielä mm. Sevilla, Ronda ja Nerja. Mahdollisuuksien rajoissa voisi olla jopa pistäytyminen Marokon Tangerissa, jopa Chefchaouenin sinisessä kaupungissa. Helpoimmat lennot lienee Malagaan, mutta mahdollisesta tukikohdasta tuolla suunnalla ei ole vielä aavistustakaan. Fuengirolassa vietimme kerran viikon, mutta ei siitä nyt erityisesti jäänyt sellaista fiilistä, että juuri sinne pitäisi päästä uudelleen. Toki, jos se esimerkiksi retkisuunnitelmien osalta osoittautuisi erinomaisen käteväksi paikaksi, niin voisihan sitäkin taas harkita.

Lontoo 2009
Lontoon siluettia 2009
Fuge 2012
Fuengirolan härkä syksyllä 2012

Maaliskuussa loput Etelä-Amerikasta?

Jos kuluneen vuoden mittaan tulemme käyneeksi Aasian osalta ainakin jo melkein kaikissa maissa, joissa koskaan kuvittelemme, oikeasti, käyvämme, niin ensi kevään kaukomatka voisi suuntautua vielä kerran Etelä-Amerikkaan. Kertaalleen jo senkin osalta totesin, että antaa sen jo olla, mutta sittemmin totesin, että Iguassun putoukset ”pitäisi” kyllä oikeastaan vielä nähdä, joten nyt on suunnittelupöydällä matka, joka kattaisi Iguassun putoukset, poikkeamisen Paraguayssa, hiukan Boliviaa ja hyvällä tuurilla myös pistäytymisen Caracasissa Venezuelassa.

Tätäkään matkaa ei löydy valmiina, mutta Aventuralla on valmiita matkoja, jotka kattavat osan tuosta, joten he saanevat räätälöidä meille tuon kokonaisuuden. Toki Aventurakin on nykyisin matkatoimisto, joka toteuttaa matkoja kaikkialle maailmaan, mutta koska sen juuret ovat juuri Latinalaisessa Amerikassa, niin uskon heidän osaamiseensa tuolla suunnalla. Pari edellistä matkaamme tuolle suunnalle, työnimillä Suriname+ ja Keski-Amerikan kiertomatka, he toteuttivat yhdistelemällä heidän valmista tarjontaansa ja räätälöimällä niiden loppuun meidän toivomia lisäkohteita, Surinamen osalta Aruban saaren ja Keski-Amerikan osalta Chichen Itzan.

caracas
Kuva Venezuelan Caracasista Kaikki maanosat -blogin jutusta sieltä

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Join the Conversation

28 Comments

 1. says: Daniel

  Bangladesh taitaa olla kohde, jonne harva suomalainen eksyy. Seuraan mielenkiinnolla!

  Caracas puolestaan olisi rohkea valinta. Minä olin lähdössä jouluksi Beirutiin, mutta hylkäsin sen sitten kuitenkin, vähän samoista syistä kuin en lähtisi nyt Caracasiin.

  Aurinkorannikon tukikohdaksi suosittelisin korona-aikana ”löytämääni” Malagaa Fuengirolan asemesta. Malaga on kuitenkin ihan oikea kaupunki. Kun ekalle koronareissulle lähdin tuonne, niin tarkoitukseni oli jakaa viikko noiden kahden kesken, mutta kun sitten liikkuminen kuntien välillä kiellettiin, niin oli pakko jäädä vain Malagaan. Eikä se lopulta haitannut ollenkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Daniel! Ehkä meidänkin matkojen osalta aletaan lähestyä vaihetta, uusien maiden osalta ainakin, että niissä käyvät suomalaisista matkailijoista lähinnä maabongarit.
   Caracasissa on äskettäin käynyt kaksi, tosin meitä nuorempaa, jos sillä nyt on väliä, maabongaria, ja ilmeisesti kunhan pysyttäytyy vaikka Caracasissa ”paremmilla” alueilla, niin se on kuitenkin jo ihan käytävissä oleva kohde. Aventurakaan ei ainakaan suoralta kädeltä nikotellut sen kohdalla kun vähän alustavasti kyselin, että miten olisi kevättalven kierroksemme kasaaminen.
   Malagaan uskon tosiaan Fuengirolan sijaan – vähän samalla logiikalla kun Rodoksella valitsimme kaupungin minkään rantakohteen sijaan. Uskoisin, että oli sitten keli mikä tahansa tai suunta mikä tahansa, niin ”kunnon” kaupunki voisi olla parempi vaihtoehto kuin pienempi kylä.

 2. Bangladesh tulee varmaan olemaan aikamoinen kokemus!

  Meillä ei ole vielä mitään reissuvarauksia (ei varata yleensä kovin paljon ennakkoon, ainoastaan hahmotellaan vaihtoehtoja), mutta selvää on, että talviloma pidetään jossain tammi-helmikuun hujakoilla, syvimmän talven keskellä. Mieli ja keho tarvitsee valoa, eikä lämpökään olisi pahitteeksi. ?

  Viime talvi oli kyllä rankka, kun lunta ja liukasta oli niin paljon! Meinasi itku päästä, kun palattiin talvilomalta takaisin tänne tarpomaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Kati! Viime talvena kyllä tuo talven liukkaus nousi ihan uudelle tasolle, kun nastakengilläkään ei oikein huvikseen ulos lähtenyt.

 3. Bärsskärin Nolla-mökki oli varsin vaikuttava, ei ole ihme että se keräsi huomiota suurella yleisöllä. Itsekin olen pistänyt korvan taakse, että tuota majoitusmuotoa on pakko kokeilla kun joskus ollaan Suomen maaperällä. Robotti oli taas söpö :)

  Blogeille on povattu kuolemaa jo vuosia sitten, mutta vaikka suosio nousee ja laskee, ne silti pitävät sijansa. Juuri se onkin hyvä, että blogijutut ovat siellä samassa paikassa vielä vuosien päästä. Blogissa postaukset ovat myös syvällisempiä ja laajempia, ja vaikka niihin menee enemmän aikaa lukijallakin, ne on palkitsevampi tidonlähdemuoto.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Nadine! Blogi lienee ainoa näistä Instagram, Facebook, TikTok, joista asiat löytyvät hakukoneilla – ja vielä vuosien päästäkin.

 4. Mulla on aina ollut vähän ristiriitainen olo kaiken somen kanssa ’:D Blogi on mulle ykkönen :) Teiden reissut on ihanan avartavia! Kiva päästä kuvista kurkistamaan miltä muualla näyttää :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Petra! Somesta on myös sen verran paljon esimerkkejä siitä, että joku on menettänyt koko Instagram-sisältönsä. Blogi on kai ainoa media, joka on omassa hallinnassa – ainakin jos kyseessä on itsenäinen blogi. Somejakojen osalta minulla on ”varalla” uutiskirje, jonka jakelu on sentään jo luokkaa 700 ihmistä.

 5. says: Diiskuneiti

  Mulle blogi tulee olemaan aina ykkönen vaikka tulisi mitä muita kanavia. Itse koen olevani sen verran ”vanha” etten jaksa perehtyä uusiin kanaviin vana pidättäydyn suosiolla näissä mitkä osaan :D

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Vähän samat sanat tuosta blogi vs. somekuviosta, etenkin tuon ”vanha” osalta :-)

 6. Kiinnostavia matkoja! Tykättiin tosiaan Filippiineistä itse ja tuo Bohol luolineen ja vesiputouksenaan mukava paikka. Kuten muutkin ovat todenneet, Bangladesh tosiaan kuulostaa kiinnostavalta. Ja Etelä-Amerikka on meidän mielestämme aina hyvä valinta! :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Filippiinit – kuten keväinen Sri Lankakin – taitaa olla sellainen kohde, että potentiaalisia kohteita maan sisällä on paljon. Jotain valintoja oli kuitenkin tehtävä ja me päädyimme nyt näihin. Bangladeshistä taidetaan useimmiten käyttää adjektiiveja kaoottinen, ruuhkainen, kauhea … mutta tietysti kaikki tuokin voi osoittautua kiinnostavaksi.

 7. says: Melissa L

  Blogit tulee aina olemaan itselläni se juttu. Ja blogien tilanne on nyt ollut pidempään sitä, että välillä luetaan ja välillä ei. Tuntuu, että tällä hetkellä luetaan mieluummin juttuja jotka menee pintaa syvemmälle, aiheesta riippumatta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Itselleni blogi on luontevampi tapa dokumentoida asioita kuin esimerkiksi Instagram – oli se suosittu tai ei.

 8. says: Reissu-Jani

  Hienoja matkoja tiedossa teillä. Lähden itsekin Filippiineille tammikuussa – Cebu ja Boholin saarille, omatoimisesti, joten mielenkiinnolla odotan matkajuttuja Boholin saarelta. Boholilla aion majoittua Panglaon saarella Alona Beachilla ja Cebulla Moalboalin rannnoilla. Olin nyt syksyllä jo lähdössä pariksi viikoksi Pakistaniin, mutta aikataulut ja työkuviot eivät sopineet yhteen jotenka sitten suunnittelin matkaa Iraniin, mutta kun siellä tilanne on mikä on päätin lähteä Omaniin, jonne matkustan viikon päästä. Pakistaniin ehkäpä keväällä 2023, ja josko ensi kesänä matkustaisi ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Meidän matkamme ajoittuu marraskuulle, joten ehdit jo lukea/kuulla kokemuksistamme ennen tammikuuta. Me yritimme valita vähän erilaisia kohteita Filippiineillä, siksi keskenään erilaiset Banaue ja Bohol. Puerto Princesan maanalaista jokeakin mietimme, mutta päätimme sitten, että pidetään matkan kokonaispituus runsaassa kahdessa viikossa eikä vaihdeta paikkaa ”koko ajan”.
   Mehän olimme yhdelle Pakistanin matkalle jo ilmoittautuneet ennen koronaa, mutta sittemmin muut kohteet alkoivat tuntua tärkeämmiltä – silloin kun tuntui vielä siltä, että kyllähän tässä vielä monen monen matkaa tehdään lähivuosina, niin olisihan se Pakistankin siinä mennyt, nyt on ehkä rankattu kohteita vähän tarkemmin.

 9. Teillä on taas hienoja ja mielenkiintoisia matkoja tiedossa! Innolla jään odottamaan postauksia niistä :)

  Mulla on samoja mietintöjä some-kanavien suhteen, vaikka ollaankin eri ikäluokkaa :) Blogi on ja tulee olemaan ykköskanava. Tykkään, että jutut ”on ja pysyy”, eikä katoile minnekään PLUS voi kirjottaa pitkästi ja läntätä niin monta kuvaa mukaan kuin vain haluaa :D Instagram toimii ihan ok tässä rinnalla, mutta TikTok ei tunnu yhtään omalta. Tosin latasin sen pari viikkoa sitten, joten voi olla, että jossain vaiheessa innostun – tai sitten en.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Useampikin ei-bloggaava ystäväni kertoo matkoistaan Facebook-kuvilla ja tekstillä niiden yhteydessä, mutta heidän kokemuksensa eivät oikein ole hyödynnettävissä myöhemmin, sillä vuoden tai parin vuoden vanhoja Facebook-postauksia ei kyllä löydä millään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Jonkinlainen luottamus tulevaan on ehkä palannut – vaikka toisaalta nyt sitten taas maailmassa on muita epävarmuustekijöitä kun yhdestä selvittiin … sigh.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maria! Ihan lähelle niitä ei tietysti pääse, eli kuva taitaa olla teleobjektiivin varassa. Katsotaan miten käy …

 10. Olette kyllä ehtineet jo suunnitella vaikka mitä. Meihin korona vaikutti niin, että lopetin jotenkin kokonaan suunnittelemisen pidemmällä tähtäimellä. Tuntui, että sama mitä mietti, niin kaikki meni aina niin moneen kertaan uusiksi, ettei jaksanut enää. Helpompi lähteä lyhyemmällä, ihan parin kuukauden varoajalla. Tosin jos haaveilee kaukomaista tai pidemmistä kiertueista niin parempihan on tietenkin suunnitella hyvissä ajoin. Jo hintojenkin takia. Täytyy ehkä itsekin taas ryhdistäytyä. Tällä hetkellä suunnitelmat kattaa vasta marraskuun.. ha ha.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Tosiaan tuo suunnittelemattomuus jäi kyllä meillekin jossain määrin koronan jäljiltä. Mutta pitemmälle suuntautuvat kiertomatkat on kuitenkin parempi suunnitella ajoissa, ainakin jos matkustaa kuten me tapaamme matkustaa, ripeästi mielenkiintoiset kohteet kiertäen ja sitten takaisin kotiin. Jos taas tarkoitus olisi vaikka Filippiineillä viettää kuukausi tai enemmänkin, niin suunnittelunkin voisi kait jättää perillä tapahtuvaksi, mutta tämä on meidän tapamme.

 11. Mielenkiintoisia reissusuunnitelmia tulevalle talvelle. Bangladeshin ja Filippiinien matka kuulostaa erittäin kivalle. Tykkäsin Filippiineistä todella paljon omalla reissulla hetki ennen koronaa. Mielenkiinnolla jään odottamaan tätä reissua ja fiiliksiäsi sieltä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos! Filippiinit oli jostain syystä, vaikka tosi monet ovatkin siellä käyneet, jäänyt meiltä vielä käymättä. No, nyt on tarkoitus korjata asia!

 12. Mielenkiintoisia reissusuunnitelmia teille tulossa, komppaan muita tässä myös :-) Tietysti, kun olette kiertäneet niin paljon jo eri maailman valtioita, niin nämä uudet tuntuvat tavallisesta tallaajasta aina kiehtovilta :-D

  Itsellä on blogi 99% kaikesta, mitä tuotan sosiaaliseen mediaan. Instagram Stories on aina silloin tällöin käytössä, Instaan en ole kuvaa pariin vuoteen julkaissut. Eikä tilanne tämän osalta tule muuttuumaan, sillä tykkään reissussa elää hetkessä, enkä halua olla missään tekemisissä somen yn muiden asioiden kanssa. Katselen kyllä esim Instaa huomattavasti enemmän kuin itse sinne tuotan mitään, mutta pääasiassa sielläkin seuraan vain Stories-puolta.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Kieltämättä meiltä alkavat ”tavalliset” kohteet olla jo vähissä, jos siis uusista maista puhutaan. Keskisessä Afrikassa niitä toki riittäisi, mutta taidamme skipata fiksereitä, lahjuksia ja henkivartijoita vaativat kohteet suosiolla.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.