Kesästä kesään

Kesästä kesään 2022 feature

Kesä 2022 ei enää ollut ”koronakesä” – rokotuksia oli jo kasassa kolmesta jopa neljään ja kesän mittaan vielä sen päälle lievänä sairastetut koronatkin, joten enää ei tarvinnut sen takia himmailla. Maailmaltakin koronaan liittyvät vaatimukset alkoivat vähitellen poistua – viimeisin inhottavuus osaltamme oli koronatesti ennen Pohjanmeren risteilyä Kielissä.

Toukokuussa aloitimme matkalla Traveler’s Century Clubin kansainväliseen tapaamiseen Maltalle. Hieno kokemus, kuten edellinen tapaaminen Barcelonassa. Seuraavaa kaavaillaan Ammaniin, Azoreille, Bakuun, Kapkaupunkiin tai Taipeihin. Azoreille voisi lähteä vaikka siellä olemmekin jo käyneet ja Taipei, jossa emme ole käyneet olisi tosi mielenkiintoinen kohde.

Poimintoja Maltan saarelta

Toukokuussa kävimme Raisiossa veljentyttären nuorimman pojan nimiäisissä ja samalla reissulla vihdoinkin tutustumassa Louhisaaren kartanoon. Toukokuulle mahtui vielä toinenkin kotimaan reissu, eli yöretki Bengtskärin majakalle ja sen jatkoksi käynti Söderlångvikin kartanossa.

Bengtskärin rantakallioiden välissä näimme tänäkin kesänä yhden hylkeen. Kesällä 2021 näimme Merenkurkun veneretkellämme runsaasti hylkeitä ja jo sitä ennen saman vuoden keväänä saimaannorppia. Jos hylkeitä olikin vain yksi, niin pesiviä haahkoja olikin sitten satamäärin – siinä määrin, että pienellä saarella jokaista muualla kuin paljaalla kalliolla otettua askelta kannatti harkita kahdesti jos ei halunnut murskata haahkaa tai sen munia!

Bengtskär
Siellä se on, kuvan alalaidassa kivien välissä!

Louhisaari ja Mannerheim

Yö Bengtskärin majakalla

Söderlångvik ja muita Kemiön kohteita

Lammilta Gijoniin

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna teimme pienen kierroksen Hämeessä, suuntana Lammi, Vääksy, Päijänteen kansallispuisto ja Askolan hiidenkirnut. Helsingissä kävimme Mannerheim-museossa hienoisena jatkona Louhisaaren kartanolle.

Päijänteen kansallispuisto

Askolan hiidenkirnut

Juhannusta edeltävän viikon vietimmekin sitten jo taas ulkomailla, eli Espanjan pohjoisrannikolla, lähinnä Asturian maakunnassa.

Toivekohteemme kyseisellä reissulla oli Gijonin kaupunki, mutta toki kirjoitimme monta muutakin juttua Espanjan pohjoisrannikon kohteista.

Toivekohde Gijón

Ennen heinäkuuta ehdimme vielä kerran piipahtamaan samaisen Kasnäsin sataman kautta Stubbo Bärrskärin luodolla, jossa vietimme pari helteistä vuorokautta autiolla saarella Nolla-mökissä majoittuen. Paluumatkalla poikkesimme myös yhdellä veneilyvuosiemme suosikkisaarella eli Vänöllä.

Kesäpäiviä Saaristomeren äärellä

Hangosta Balille

Heinäkuun aloitimme matkaystäviemme kanssa jo hyvissä ajoin varatulla kesäretkellä Hankoon. Hanko on niin suosittu kesäkaupunki, että jos mielit siellä yöpyä vaikka ensi kesänä, niin merkitse työlistallesi, että varaat majoituksen sanotaan nyt vaikka mielellään viimeistään jo huhtikuussa!

Hanko ja sen seitsemän ravintolaa

Tämän jutun otsikkokuvan ottivat matkaystävämme meistä Hangossa hotellimme Brasserie-ravintolassa. Oli mukava tavata myös ystäviä koronatauon jälkeen ihan oikeasti, ei vaan netissä!

Loppukuusta teimme parikin kansallispuistoretkeä tavoitteena käydä puolessa Suomen kansallispuistoista ja Repoveden myötä niitä olikin sitten jo kasassa 21/41, eli tavoite saavutettu!

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto – Ulko-Tammio

Repoveden kansallispuisto

Ihan heinäkuun lopulla lähdimmekin sitten jo kesän päämatkallemme eli Balille ja Itä-Timoriin. Ensimmäiset jutut tästäkin reissusta ovat jo luettavissa blogissa, mutta muutama lisääkin on vielä tulossa.

Bali ja Itä-Timor – yhteenveto

Länsirajalta Tuusulaan

Kesäkauden päättäjäisiä, jos kesän ajatellaan päättyvän elokuun viimeisenä viikonloppuna vietimme rajakaupunki TornioHaparandassa. Retken pääkohteena oli Keminkraaselin majakka, mutta emme voineet vastustaa kiusausta poiketa samalla vielä Perämeren kansallispuistossakin, kun se sopivasti venereitin varrelle osui. TornioHaparandan rajakaupungistakin löytyi kivan monipuolisesti kaikenlaista, katumarkkinoista kirkkoihin ja Kukkolankoskeen.

Keminkraaseli oli kesän ainoa uusi majakkamme Suomessa. Bengtskärillä olimme olleet aikaisemminkin, mutta vasta tänä keväänä yövyimme siellä.

TornioHaparanda

Perämeren kansallispuisto ja Keminkraaselin majakka

Syyskuussa retkeilimme vielä sen verran, että kävimme kolmannen kerran Tuusulanjärvellä, nyt katsomassa Alvar Aallon suunnitteleman Villa Kokkosen. Tuon alle linkatun jutun otsikon osa 2 viittaa kesällä 2021 tekemäämme retkeen, jonka kohteista (Ainola ja Ahola) en tuolloin tullut kirjoittaneeksi mitään blogiin.

Tuusulanjärvi – osat 3 ja 2

Jos sovitaan, että vielä syyskuukin on kesää, niin kesän viimeinen ulkomaan reissumme suuntautuu Rodokselle, jossa vietämme viikon kuun lopussa – kesää siis vielä jatkaen.

Kotimaan matkailun hinta

Ulkomaan reissuistamme, ainakin useimmista, olemme tavanneet tehdä kustannusyhteenvedot. Kotimaan matkoista harvemmin, sillä pääosan niistä olemme kuitenkin, tänäkin kesänä, tehneet omalla autolla, eli kustannuksena varsinaisen matkanteon osalta on vain bensiini. Toki silläkin tänä kesänä on ollut hintansa, mutta reissumme ovat olleet pituudeltaan korkeintaan 400-600 kilometriä, jolloin bensakulut per reissu ovat kuitenkin jääneet alle 100 euron.

TornioHaparanda -reissu oli kesän kotimaan matkoista kallein, sillä siihen sisältyivät lennot Ouluun (Norwegian, 292 euroa, kahdelta), vuokra-auto 3 vuorokaudeksi (280 euroa tankkauksineen), hotelli (417 euroa, 3 vuorokautta), venetaksi (300 euroa), paikoitus Helsinki-Vantaalla (67 euroa) ja SnowExperience365 pääsymaksut Kemissä (20 euroa) – yhteensä 1 376 euroa.

Yöretki Bengskärin majakalle maksoi 692 euroa – itse Bengtskärin retki 555 euroa, minkä lisäksi yövyimme yhden yön Merikruunussa (129 euroa), koska halusimme vierailla myös Söderlångvikin kartanossa (8 euroa).

Hangon reissu maksoi 425 euroa, josta hotellin (Hotel Regatta Spa) osuus oli 400 euroa (2 yöltä). Naiset, eli meidän tapauksessamme minä, kävivät nauttimassa ihanasta kylpylästäkin, josta piti maksaa ”ylimääräiset” 25 euroa. Kävimme myös Tammisaaressa Villa Skeppetissä, mutta matkaystävämme maksoivat lippumme ”hyvityksenä” bensakuluista, sillä olimme liikkeellä autollamme.

Vääksyn yöpyminen taisi olla kesän halvin, 52 euroa (ilman aamiaista).

Päiväreissuilla kustannuksia tuli vain retki- tai pääsymaksuista. Veneretki Ulko-Tammioon maksoi kahdelta 94 euroa ja liput Louhisaaren kartanoon 16 euroa.

Salonsaari Kesä 2022
Salonsaaren lomakylän rivitaloasunto Vääksyssä

Kesä 2023

Näinä parina koronakesänä – ja tänä kesänä, joka siis ei enää ollut samalla tapaa koronakesä – olemmekin lähes tyhjentäneet kotimaan ”listamme”.

Kansallispuistoista innostuimme vasta koronan mukanaan tuomien matkustusrajoitusten myötä, mutta eiköhän 22/41 saa riittää, ellei nyt jostain muusta syystä päädytä ihan lähelle jotain vielä käymätöntä kansallispuistoa.

Manner-Suomen majakoistakin on nyt kasassa 29/33, jäljellä olisivat Strömmingsbåda, Tiiskeri, Kallan ja Merikarvia. Näiltä näkymin kesällä 2023 voisi yrittää saada aikatauluun sopimaan retken Strömmingsbådanille, sinne kun kuitenkin järjestetään kanpallisia retkiä, eli venekuljetusta ei tarvitse itse järjestää. Loput kolme ovatkin taas sellaisia, että retkistä niille pitäisi sopia erikseen ja kuten missä tahansa ”keräilyssä” vaikeuskerroin kasvanee loppua kohden, eli saattaa olla, että tyydymme tuohon 30 majakkaan. Onhan se 90% Manner-Suomen majakoista. Ahvenanmaalla olisi sitten vielä kuusi, mutta katsotaan nyt, innostummeko yhdestäkään niistä koskaan – Märketillä olemme sentään silläkin suunnalla käyneet.

Strömmingsbådan Kesä 2022
Kuva Wikipediasta Kuvaaja MauriSev – CC BY-SA 4.0

Saaristoon voisi kuitenkin palata ensi kesänäkin, ehkä Seiliin ja Nauvoon, ehkä jollekin näistä saarista; Aspö, Nötö, Örö. Matkalla Länsi-Suomeen voisi tsekata, että onnistuisiko yöpyminen Paimion parantolassa, joka sekin on kuulemma tänä kesänä ollut jo mahdollista.

Itä-Suomen osalta ”listalla” on vielä Strömforsin ja Pyhtään ruukit ja siinä samalla voisi taas kerran piipahtaa Porvoossakin. Ehkä jopa testata Runo-hotellin, johon jo suunnittelimme joulumatkaa, mutta sitten ilmeni, että Porvoon ravintolat eivät käytännössä tarjoa joulua, joten kohteeksi vaihtui Scandic Grand Central, joka osoittautuikin niin hyväksi valinnaksi, että voisin hyvinkin harkita sitä tulevaksikin jouluksi!

Turisti-Porvoo 5
Porvoossa pistäydyimme mm. keväällä 2016 – ja hienoista joulun tunnelmaa torilla silloinkin oli aistittavissa
Join the Conversation

20 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kallon majakka Porin lähellä on helppo – sinne pääsee vaikka autolla. Mutta Kallan Pietarsaaren edustalla on haastavampi.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Lentojen hinta oli tietysti kahdelle – ja Norwegian oli kuitenkin noina päivinä reilusti edullisempi kuin Finnair.
   Eikä tuo paljoa ”auta”, että samalla hinnalla pääsisi vaikka mihin Euroopassa (käytännössä kuitenkin varmaan vaihdollisilla yhteyksillä), jos ei ole minnekään Euroopassa menossa vaan valittuna kohteena on juurikin TornioHaparanda :-)

 1. Kesän kohdevalikoimaa voisi kuvailla monipuoliseksi. Ehditte Suomessakin niin paljon reissata. Kotimaanmatkailu jäi itseltäni tänä kesänä vähemmälle. Toki pääsin onneksi nauttimaan Etelä-Suomessa mökkimaisemista enemmän kuin monina menneinä kesinä. Kesäyhteenvedon voisin kyllä itsekin kirjoittaa, mutta ensin pitäisi saada kesän reissut muutoin raportoitua. Ehkä tuleekin vain vuosiyhteenveto myöhemmin…

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Eipähän tällaista kesäyhteenvetoa ole itsekään kovin monena vuotena vielä tullut laadittua – taisi olla koronan innoittama juttu tämäkin alunperin kun halusin itselleni todistaa, että onhan sitä nyt kaikesta huolimatta jossain pystytty käymään :-)

 2. says: Reissu-Jani

  Onpas outoa hinnoittelua Hangon Spassa että huoneen hintaan ei ollutkaan kylpylän hintaa, joka mielestäni pelkästään oli aika kova. Hyvä tietää. Bengskärin hinnan ymmärtää — sesonki ja jos varaukset pitää tehdä vuotta aiemmin niin hintaakin voi pitää korkealla. Markkinatalous. Bengskärin majakalla olen käynyt vain päiväreissulla. Hieno paikka.

  Itse kirjoittelen vuosittain kahta yhteenvetoa – kesän jälkeen. ns. matkailun saldokorjuuta ja vuoden lopussa vuosikatsauksen, jossa kikkailen tilastoilla. Ensi kesästä ei ole vielä suunnitelmia, bucket-listassa on kyllä paljon kohteita.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Ilmeisesti riippuu huonetyypistä ja ”varauspaketista” – tai jostain. Jouluna joku vuosi sitten kuului, nyt ei. Vähän ärsyttävää kyllä! Bengskäriin jos mielii, niin nykyisin kannattaa ehdottomasti mennä sinne touko-kesäkuussa kun haahkat pesivät.

 3. Kotimaan matkailu on valitettavasti aina ollut todella kallista, jonka takia olen itsekin päätynyt lapsesta saakka matkustamaan ulkomaille. Ihastuttavan paljon olette Suomessa kuitenkin reissanneet. Itse varailen yleensä jotain outoja uniikkeja majoituksia, joten jos matkustan niin pitää päästä yöpymään esimerkiksi puumajaan, tentsileen tai igluun. Seuraavaksi suunta on Kreikkaan ja suunnitelmissa on Etelä-Afrikan matka – toivottavasti toteutuu.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tässä elämänvaiheessa matkustamme jo kohde edellä, eli jos haluamme jonkun paikan nähdä/kokea, niin emme valitse jotain muuta kohdetta siksi, että se olisi halvempaa. Toki sitten tsekkaamme järkevimmän hinnan, eli esimerkiksi tuossa Tornion reissussa tyydyimme Norwegianiin vaikka Finskin aikataulut olisivat ehkä olleet vähän paremmat. Myös majoituksessa mietimme tarpeitamme, jos jossain ollaan monta yötä, niin majoitukseen kannattaa panostaa, jos vaan pari yötä, niin ehkä ei. Hyviä reissuja Kreikkaan, josta tätä vastausta kirjoitan – ja Etelä-Afrikkaan!

 4. Huhhei, miten paljon kaikkea teidän kesään on mahtunut! Itsellä kesä oli surkean hiljainen kaiken matkailun osalta, joten hieman kateellisena luin, mitä kaikkea te olette ehtineet :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Eveliina! Jos Suomessa haluaa matkustaa ja aikataulu antaa siihen mahdollisuuden, niin kesä on kuitenkin Suomen parasta aikaa! Talven kotimaan reissujemme lista tullee taas olemaan hyvin lyhyt.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Kyllähän sitä jo viime kesänäkin saattoi matkustaa, mutta kohtuullisen helpot vaihtoehdot olivat vähäisempiä. Nyt käytännössä koko maailma alkaa onneksi taas olla auki.

 5. No olette kyllä kiitettävästi ottaneet takaisin aikaa jolloin ei voinut reissata. Itse en ole vielä suonut ajatustakaan kesälle 2023 (keväälle kyllä olen) mutta voisi kyllä kieltämättä pysähtyä kastomaan, että missä kaikkialla tänä vuonna on pyöritty. Saaristo kieltämättä ensi kesälle kiinnostaisi meitäkin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Varsinaisia suunnitelmia kesälle 2023 ei meilläkään ehkä ole siinä mielessä, että tietäisin mitä ja koska, mutta samalla kun katsoin kesäreissuja taaksepäin oli luontevaa miettiä, että mitä ”listalle” vielä jäi :-)

 6. Olipa täyteläinen ja monipuolinen matkailukesä teillä.!

  Kotimaanmatkailu ei varmaan koskaan ollut näin suosittu kun koronavuosina, mutta nyt uskon että ulkomaanmatkoihin panostetaan enemmän seuraavat pari vuotta. Näin vaihteeksi.

  Jään odottamaan innolla, mistä kaikista tulee juttua blogiin syksyn ja tulevan talven aikana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Kotimaan matkailun ”listamme” pohja alkaa kyllä jo häämöttää, joten voi hyvinkin olla että tulevina, jopa kesinä, matkustamme ulkomaille – tai sitten vaan viihdymme kotona.

 7. says: Mari/Kodinvaihtaja

  Upean monipuolinen kesä. Oli muuten pakko googlemapsistä tarkistaa, että onko Strömforsin ja Pyhtään ruukki eri asiat – ainakaan maps ei jälkimmäistä löytänyt. Eka on minusta paras ruukki Suomessa

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Tarkkaan ottaen kai Pyhtäällä Stockfors ei ole ruukki vaan vanha puunjalostustehdas, jossa kesäisin on nykyisin järjestetty taidenäyttelyitä. Eli siinä mielessä Strömforsin ruukki ja Pyhtää, vaikka sitten Stockfors, eli eri kohteita ne ovat.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *