Kurkistus luksusmatkojen maailmaan

National Geographic Expeditions 2023
Kuva National Geographic Expeditions 2023 esitteestä

Ainakin kertaalleen olen tässä blogissakin maininnut Alan Whickerin 4-osaisen televisio-sarjan The Ultimate Package vuodelta 1992. Iltapäivälehtien jutuissa kysytään aina välillä televisio-ohjelmia, jotka ovat jääneet ihmisten mieleen ja jos sitä kysyttäisiin minulta, niin vastauksessa olisi ainakin tämä, Suomessa nimellä Superseuramatka esitetty sarja.
Toinen voisi olla The Day of The Triffids, se alkuperäinen, vuodelta 1981.
Kummatkin ohjelmat ovat minulla edelleen tallessa DVD:llä.

the ultimate package

Superseuramatkassa englantilainen Alan Whicker, joka alkoinaan toteutti matkailusarjaa Whicker’s World, kiertää maapallon 5 viikossa 87 hengen ryhmän kanssa. Matkan hinnaksi taidettiin mainita noin 100 000 markkaa, eli 17 000 euroa. Nykyrahassa tuo olisi netin rahanarvonmuuntimen mukaan 25 000 ja risat.

Nykypäivän The Ultimate Package

Pari päivää sitten näin pienen uutisen siitä, että National Geographic on julkaissut vuoden 2023 matkaohjelmansa National Geographic Expeditions Announces Lineup of 2023 Signature Land Trips. National Geographicilla on maineensa ja halusin katsoa mitä ohjelmassa on.
Kohteita on paljon joka puolella maailmaa, vaativuustasoltaan, pituudeltaan ja hinnaltaan erilaisia erilaisille kohderyhmille.
Luultavasti, jos näihin kunnolla paneutuisin, niin näistä ainakin muutama voisi hyvinkin sopia meidänkin matkaohjelmaamme, mutta en kuitenkaan lähtenyt näitä siinä mielessä, ainakaan vielä, käymään läpi. Sen sijaan pysähdyin otsikkoon Around the World by Private Jet. Private Jet! Eli tämä olisi nykyajan vastine Superseuramatkalle? Oli pakko lukea vähän lisää.

National Geographic matkat

Yksityiskonetta perustellaan suorilla lennoilla valittujen kohteiden välillä, jolloin 24 päivän matkasta pääosa voidaan viettää kohteissa, ei lentokentillä ja lennoilla.
Kone on kuulemma Boeing 757, jossa normaalin 233 istuimen sijaan on vain 75 nahkaistuinta, korkeintaan kaksi istuinta vierekkäin. Tilaa (ja virtaa) on myös kannettaville tietokoneille, kameroille ja muille henkilökohtaisille laitteille. Koneessa on ”kokenut ja erikoiskoulutettu” miehistö, johon kuuluu kolme lentäjää, kokki, catering-vastaava, useita lentoemäntejä, insinööri ja matkatavaroiden käsittelijä. Mukana matkustaa myös lääkäri. Lisäksi tietysti mukana matkustaa tiimin verran asiantuntevia oppaita.
Ok …

National Geographic lentokone
National Geographicin lentokone – kuva heidän sivuiltaan
Qatar Airways
Lähiaikojen hulppein lentokokemuksemme on Qatar Airwaysin businessluokasta

10 Unescon maailmanperintökohdetta

24 päivän aikana maailma kierretään reittiä Washington D.C. – Machu PichuPääsiäissaari – Samoa – Suuri ValliriuttaAngkor WatTiikerinpesä BhutanissaTaj MahalSerengeti tai NgorongoroPetraMarrakesh – Washington D.C. Matkaa mainostetaan 10 Unescon maailmanperintökohteen matkana. Samoalla ei taida olla yhtään Unescon maailmanperintökohdetta, joten jossain noissa muissa kohteissa käydään kahdessa – onnistunee vaikka Taj Mahalin kulmilla melko helposti. Samoa onkin muuten ainoa kohde tuolla maailmanympärimatkalla, joka olisi meille uusi, eli ei taida kannattaa ilmoittautua tälle. Tosin ensimmäinen lähtö, jolle edes voisi ilmoittautua olisikin vasta vuonna 2024. Sitä edeltävät 8 lähtöä ovat loppuunmyytyjä, mutta jonotuslistaa voisi toki ilmoittautua.
Matkan suunnittelussa on kyllä huomioitu sekin, että ainakin osa matkustajista saattaa olla käynyt yhdessä tai useammassa reitin kohteessa ja tarjolla on yleisimmissä kohteissa myös vaihtoehtoista ohjelmaa.

national geographic rtw

Pirkko Taj Mahalilla
Perinteinen Diana-poseeraus Taj Mahalilla vuonna 2007 – tosin prinsessa Diana taisi saada koko kohteen vain itselleen

Jos matkalla lennetään vähintään business-luokan tasolla, niin majoitusten luvataan tietysti niidenkin olevan maailman hienoimpia. Piti tietysti selata nekin läpi. Tuntemattomia näyttivät olevan, paitsi – Mövenpick Petrassa mekin asuimme Petrassa käydessämme! Marrakeshissä kävimme tutustumiskäynnillä La Mamouniassa, vaikkemme siellä asuneetkaan.

National Geographic hotelli Petra
Mövenpick Petra -hotellin kuva National Geographicin sivuilla
La Mamounia
Tässä sitä vaan tepastellaan La Mamounian puutarhassa Marrakeshissa

Mutta, ehkä tämä matka ei sittenkään ole tapamme käydä Samoalla – jos nyt edes koskaan tulisimme siellä käymään. Ja jos päättäisimme sinne lähteä, niin ehkä 94 995 dollarilla (per nuppi) sinne matkustasi jo aika hulppeasti! Tuo 94 995 dollaria on tuon Around the World by Private Jet -matkan hinta sisältäen kaiken, pesulapalveluita myöten. Vain lennot reitin lähtöpisteeseen (Washington D.C.), mahdollisesti tarvittavat viisumit ja matkavakuutus eivät kuulu hintaan. Niin, ja pesulapalvelut eivät kata kuivapesua.

Kohteita Afrikassa

Samalla hinnalla National Geographicilla olisi tarjolla myös vaihtoehto suunnilleen samanpituinen (23 päivää) matka Cultural Wonders of Africa: A Journey by Private Jet : Lontoo – Luxor – Lalibela Etiopiassa – Vuoristogorillat RuandassaLemurit Nosy Ben saarella MadagaskarillaKapkaupunki – Maun Botswanassa – Cotonou ja Ouidah Beninissä – Dakar SenegalissaMarrakesh – Lontoo.
Egyptin pyramidit ovat meiltä edelleen näkemättä, samoin Etiopia – ja, oi, Okavango Delta Botswanassa. Mutta emme me noiden muutaman kohteen takia lähtisi kertaamaan noita kaikkia muita :-)

National Geographic Afrikka
Afrikan kierroksen reitti – ja lemur Nosy Ben saarella syksyllä 2016

Kiinnostuitko? Tarjolla olisi vielä 5 muutakin yksityiskonevaihtoehtoa

Ensimmäisen – ja ehkä viimeisenkin – maailmanympärimatkamme teimme muuten syksyllä 2013 tällaisella reitillä:

Maailmanympärimatka blogissa

Jutussa on myös linkit kaikkiin tuolta matkalta kirjoittamiimme juttuihin blogissamme. Halusimme kerran kiertää maapallon, sillä on sekin tietyssä mielessä erilainen kokemus kuin vaikka peräkkäiset matkat kauas itään ja länteen. Tuon matkan myötä se on koettu ja jos joku matkamme vielä veisi meidät pallon ympäri, niin se olisi vain siksi, että lentoreitti siten olisi paras vaihtoehto.

Suomikin on muuten mukana vaihtoehdossa The Future of Everything: Exploring Global Innovation by Private Jet.
Suomessa käydään Helsingissä ja Lapissa ja Helsingissä majoitutaan Kämpissä.

Tags from the story
Join the Conversation

22 Comments

 1. says: Reissu-Jani

  Jäin pohtimaan että mitenkä tuo kone ja lentäjät pääsee Bhutaniin edes laskeutumaan. Kentälle saa operoida vain tietyt lentäjät ja konetyypit pitää olla sellaisia joille riittää pienempi kiitotie. Anyhow.. tuollaista rahasummaa ei ole käytettävissä ja vaikka olisi niin aikamoista nopeaa matkantekoa se olisi puhumattakaan jetlagista. Terveiset Praslinin saarelta.

  1. says: Pirkko

   Tarkkaan ottaen (yksinkertaistin vähän tuota reittiä blogitekstiin) kyllä se taitaa laskeutua Kathmanduun ja retki Bhutaniin toteutetaan sitten ”local charterilla.” Vastaavasti Afrikan kierroksella Lalibela taisi olla näin. Oma kokemus maailmanympärimatkasta oli muuten, että kun mennään oikeaan suuntaan ja aikaeroa tulee aina kerrallaan vaan muutama tunti, niin jetlag ei juuri vaivannut.

  1. says: Pirkko

   Jos reitti olisi itselleni erityisen sopiva – ja hinta edes 1/3 – 1/4 tuosta niin voisin kiinnostuakin :-) Mutta tämän verran jo matkustaneena ei oikein vakioreittien joukossa ole sopivia, siis sellaisia, joissa edes yli puolet kohteista olisi uusia.

 2. Hintavaa on, mutta varmasti myös sitten viimeisen päälle asiat hoidettu.
  En ole oikein ikinä haaveillut maailmanympärimatkasta, sillä pelkäisin, että tulisi liikaa kokemuksia, joita ei pääsisi sulattelemaan, kun oltaisiinkin jo taas seuraavassa kohteessa. Muutenkin yritän aina reissussa hokea itselleni, että älä totu tähän, vaan nauti kaikilla aisteilla joka hetki.
  Tosin ei minulla ole mahdollisuuttakaan lähteä maailmanympärimatkalle, joten voisihan se mieli muuttua, jos jostain tipahtaisi säkillinen rahaa ja toinen aikaa;)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Hannele! Meille maailmanympärimatka oli yksi matkailuun liittyvä haave, mutta tosiaan ensimmäinen kerta oli kokemuksena merkityksellinen, jos toinen kerta tulisi sattumalta vastaan, niin sitten tulisi, mutta sitä emme enää tavoittele.

 3. Huh, melko kallista! :) En edes tiennyt, että NatGeon matkassa pääsee tällaisille reissuille. Näköjään niillekin on tilausta, jos varauskalenteri huutaa punaista. Maailmanympärimatka kyllä kiinnostaisi, mutta erilaisella reitillä (ja hinnalla).

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Sehän tässä tavallaan mielestäni ovelaa onkin, että meitä, matkailijoitakin, tosiaan riittää niin moneen lähtöön :-) – niin konkreettisesti kuin erilaisilla tyyleillä.

 4. says: Mari/Kodinvaihtaja

  Luin joskus (ehkä sinun kirjoittaman!?) jutun vuoden kestävästä luxusristeilijämatkasta. Se voisi kiinnostaa, vaikka vuosi onkin jotenkin liian pitkä aika eristäytyä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mari! Tuttavapariskunta tosiaan kiersi maailman risteilemällä, tosin tekivät siitä välillä muutaman irtioton, eli jäivät hetkeksi pois laivalta ja palasivat sille sitten taas myöhemmin. Maailmanympäriristeilyt taitavat kyllä useimmat olla luokkaa 4 kuukautta eli ei vuoden mittaisia. Sitten toisaalta on näitä laivoja, joille myydään asuntoja, joihin voi siis halutessaan muuttaa kuten kakkosasuntoon ja viipyä vaikka loputtomiin – laiva sitten tekee koko ajan matkaa maailman eri kolkkiin.

 5. Hintava vaihtoehto heille, joilla on varaa ja halua tutustua kohteisiin helposti, turvallisesti ja laadukkaasti. Etenkin, jos ei ole paljoa aiempaa reissukokemusta. Sinänsä hyvä, että on matkailupalveluja tarjotaan eri segmenteille. Suomen osuudesta on skipattu ehdoton helmi eli Järvi-Suomi, mutta se olisikin vain kesäkohde…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Riitta! Onhan reissuissa aina myös tuo näkökulma, että miten helppoa kaikki on – riippumatta siitä, että onko reissukokemusta tai ei. Me esimerkiksi otamme nykyisin lähes poikkeuksetta lentokentältä/lentokentälle taksin tai etukäteen tilatun kuljetuksen, vaikka julkisillakin varmaan selviäisimme, mutta emme pidä sitä sen kaiken vaivan arvoisena. Ainakin, jos reitti julkisilla vaatii vaihdon, niin se jää kyllä tekemättä, ihan vaan mukavuuden takia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Melissa! Näitähän on maailmassa, juttuja, joista tavataan sanoa, että jos Sinun pitää kysyä hintaa, niin se ei ole Sinua varten :-) Maapallon ympäri toki pääsee paljon paljon edullisemminkin, jos siitä innostuu.

 6. says: petra

  Oho tuo reitti kiinnosti eniten missä käydään myös Suomessakin… koska siellä oli Japani :D siellä haluaisin käydä uudestaan :) En kuitenkaan ole mikään matkakuumeilija ja tuollaiseen kokemukseen pitäisi tietenkin saada myös mies ja lapset mukaan :D Noh, voisin kyllä katsoa telkkarista näitä matkaohjelmia jos nämä matkat näytetään :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Petra! Juuri nämä eivät taida päätyä televisioon, mutta toki televisiossa on paljon kivojakin matkaohjelmia.

 7. says: Terhi

  Kuivapesu ei sisälly hintaan? No sitten saa kyllä jäädä…
  Vakavasti ottaen mikäli vähänkin on matkustanut niin noissa valmiissa ohjelmissa on aina se vika, että on jo nähnyt useimmat ja haluaisi jotain muuta tilalle. Tuo Afrikka-kierros vaikuttaakin paljon mielenkiintoisemmalta, mutta hinnan lisäksi mättää myös aikataulu, onko tarkoitus vain lennellä ympäriinsä vai myös todella tutustua kohteisiin.
  Suomestakin olen jo kaiken nähnyt kun olen käynyt Lapissa ja Helsingissä sekä yöpynyt Kämpissä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Vakavasti ottaen :-) uskon kyllä, että tuollakin matkalla ehtii näkemäänkin kohteita. Aikoinaan kiersimme maailman n. 5 viikossa ja esimerkiksi Perussa ehdimme käymään Limassa, Cuscossa ja Machu Picchulla, kun kaikki oli etukäteen hyvin järjestetty. Kämpissä emme muuten ole yöpyneet, pitäisiköhän …

 8. En tiennytkään, että NatGeo järjestää matkoja. Mikä ettei, jos lotosta pamahtaisi miljoonapotti, niin voisin harkitakin tuota maailmanympärimatkaa. Ehkä..

  1. says: Pirkko

   Kiitos Cilla Maria! Seuraan aika paljon kansainvälisiä matkailukanavia ja – jenkkipainotteisuudestaan huolimatta – aina välillä niistä putkahtaa mielenkiintoisia juttuja.

 9. Minä en ole koskaan ollut minkäänlaisella maailmanympärimatkalla. Palloa on kierretty, mutta ei koskaan yhdellä reissulla ympäri.

  Kyllähän tuo kelpaisi. Mutta kuten moni muukin on todennut, niin se Lotto-voitto ensin – Kiitos!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Suosittelen kyllä, jonkinlaista maailmanympärimatkaa. Minusta se oli ihan oivaltavaa, että tässä se pallo nyt on, nyt se on kierretty.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.