Kesäyö Paimion parantolassa

Paimion parantola

2020-luvun alkua hallitsi niin maailmalla kuin Suomessakin koronapandemia. 1930-luvulla Suomessa kuoli yksi suomalainen tunnissa tuberkuloosiin. Siinä missä koronakin oli vielä kuukausi sitten yleisvaarallinen tartuntatauti, niin tuberkuloosi oli sitä 1900-luvun alkupuolella ja on edelleen. Sata vuotta sitten tuberkuloosia esiintyi paljon ja se levisi helposti ahtaissa ja huonokuntoisissa asunnoissa. 1930-luvulla Suomeen rakennettiin lukuisia tuberkuloosiparantoloita, joista vuonna 1933 valmistunut Paimion parantola on yksi sadoista. Näistä monet ovat jääneet tuntemattomiksi, mutta Alvar Aallon käsialaa oleva Paimion parantola on edelleen tunnettu, ei enää sairaalana, vaan arkkitehtuurin helmenä.

Maiden ja Traveler’s Century Clubin alueiden lisäksi olemme kesäisin käyttäneet muutamaa muutakin listaa innostamaan meitä matkailemaan Suomessa. Majakkalistamme täydentyi jo tänäkin kesänä yhdellä uudella majakalla. Kansallispuistoja kolusimme niin monta koronakesinä, että ainakin tänä kesänä pidimme niiden osalta taukoa. Alvar Aallon jalanjäljissä olemme käyneet mm. Helsingissä, Tammisaaressa, Porissa (Noormarkussa) ja Jyväskylässä.

Alvar Aalto -kohteet Suomessa ovat matkalla Unescon maailmanperintökohteeksi näiden 13 kohteen listana:

Listassa linkit kohteisiin, joissa olemme käyneet ja kirjoittaneet jutun. Osassa kohteita olemme käyneet jo ennen blogiamme tai jonkun konsertin tai kokouksen yhteydessä.
Näiden lisäksi olemme pariinkin kertaan vierailleet Tammisaaressa Villa Skeppetissä ja Villa Kokkosessa Tuusulassa.
Muuratsalon koetaloa ja Säynätsalon kunnantaloa voisi harkita ensi kesälle, ehkä jopa yhdistäen taas muutamaan kansallispuistoon!

Paimion parantola eroaa muista listan julkisista rakennuksista ainakin siten, että parantolan alueella voi nykyisin myös yöpyä. Me valitsimme asunnon (2 hengen huoneiston) hoitajien asuntolana toimineesta Mäntylästä. Hoitajien asuntolan Artek Suitekin vähän houkutteli, mutta vierailimme Paimiossa yhdessä tamperelaisten matkaystäviemme kanssa, jolloin kaksi samanlaista lähekkäin olevaa asuntoa tuntui paremmalta vaihtoehdolta.

Paimion parantola on auki kesä-elokuussa tiistaista sunnuntaihin 10-18. Pääosaan rakennusta pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla. Tarkista yksityiskohdat Paimion parantolan sivuilta.

Paimion parantola

Retki Paimion parantolaan on retki kahteen maailmaan: arkkitehtuuriin ja tuberkuloosin historiaan.

Paimion parantola on Alvar Aallon suunnittelema ja edustaa funktionalista arkkitehtuuria. Funktionalismi vietiin rakennuksen käyttötarkoituksen mukaisesti lähes äärimmäisyyksiin, esimerkiksi:

  • potilashuoneet suunniteltiin vuoteessa makavien potilaiden näkökulmasta
  • lähes kaikki tilaan suunnitellut huonekalut olivat pehmustamattomia ja sellaisina helposti pestäviä
  • iso kattoterassi tarjosi ”ulkoilumahdollisuuden” myös vuodepotilaille

Rakennus on myös kauttaaltaan hyvin valoisa ja monet sen isoista ikkunoista toteutettiin helposti avattaviksi, jotta raitista ilmaa saatiin myös sisätiloihin. Osa ikkunoista on niin suuria, että sellaisia ei 1930-luvun Suomessa valmistettu, joten ne jouduttiin tilaamaan ulkomailta.

Aivan erityistä huomiota Paimion parantola on saanut raikkaiden värien käytöstä. Toimivuuden lisäksi tärkeässä asemassa oli myös vakavasta taudista kärsineiden potilaiden mielialan ylläpitäminen ja jopa toivon herättäminen. Hallitsevina väreinä tiloissa on keltainen ja Paimion sininen, mutta eri kerroksissa ja eri tiloissa on paljon myös muita värejä, esimerkiksi oranssinpunaista. Hallitsevan keltaisen osalta arkkitehti oli kuulemma muuttamassa jo mieltään, mutta siinä vaiheessa materiaalit oli jo tilattu, joten moniin tiloihin tuli heleän keltainen lattia ja keltaiset seinät.

Rakennuksen sijoittaminen keskelle mäntymetsää oli myös tietoinen valinta – luontoyhteyttä pidettiin tärkeänä jo 1930-luvulla.

Parantolasta sairaalaksi ja matkailukohteeksi

Parantolan valmistumista seuraavina vuosikymmeninä tuberkuloosin hoito kehittyi esimerkiksi 1940-luvulla streptomysiinin ansiosta ja lopulta Paimion parantola muuttui tavalliseksi sairaalaksi, ensin osaksi Turun yliopistollista keskussairaala ja sittemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Sairaalakäytössäkin entisen parantolan tiloja käytettiin kuulemma erityisesti keuhkotautipotilaille. Sairaalatoiminta päättyi vuonna 2015. Sen jälkeen rakennukselle haettiin muuta käyttöä. Vuonna 2019 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri luovutti rakennuksen tuolloin perustetulle Paimion parantola -säätiölle, joka on sen jälkeen kunnostanut ja ylläpitänyt tätä suojeltua rakennusta valtion varoilla. Tavoitteena on löytää rakennukselle uusia käyttäjiä ja säilyttää se osana Suomen arkkitehtuuriperintöä.

Paimion parantola oli nuorten arkkitehtien, Aino ja Alvar Aallon läpimurtoteos, joka nosti Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin maailmanmaineeseen.

Tällä hetkellä rakennus on matkailukäytössä tarjoten majoitusta ja erilaisia opastettuja kierroksia parantolan tiloissa.

Paimion parantola
Parantolan sisäänkäynti, vasemmalla värikkäiden markiisien takana yleisiä tiloja kuten ruokala ja lukusali
Paimion parantola
Vasemmalla potilashuoneet, oikealla hoitajien asuintiloja, huomaa katettu kattoterassi
Paimion parantola
Rakennus kannattaa ehdottomasti kiertää, sillä jokaisen kulman takaa paljastuu uusi näkymä!
Paimion parantola
Paimion parantola
Paimion parantolan pienoismalli
Parantolasta on esillä parikin pienoismallia, tämän pääsee näkemään vain opastetulla kierroksella, toinen vaatimattomampi on esillä aulassa.

Paimio aula

Paimio aula
Aula nykyisessä ja alkuperäisessä asussaan – alunperin sermin takana säilyttiin potilaiden ulkokenkiä ja jakkarat, joita nykyisin myydään Aino Aallon sivupöytinä, olivat käytössä kenkiä vaihdettaessa
Paimion keltaista
Alakerran näyttelytiloissa esitellään mm. parantolassa käytettyjä materiaaleja

Paimion sinistä

Paimio myymälä
Matkamuistomyymälässä useimmat tuotteet olivat joko keltaisia tai turkooseja :-)

Luontopolku

Monet 1930-luvulla rakennetuista parantoloista pyrittiin sijoittamaan mäntykankaille, joita pidettiin erityisen terveellisinä ympäristöinä. Myös Paimion parantola sijaitsee kauniissa mäntymetsässä. Alueen luontoon voi tutustua luontopoluilla, joista me valitsimme pari kilometriä pitkän Parantolan polun. Valoisassa mäntymetsässä kulkeva polku oli vielä alkuillastakin riittävän valoisa pienelle metsäretkelle. Polun varrelle sijoittuu myös pieni pato ja sen yhteydessä Lemmenlammen nimellä kulkeva lampi. Padon yhteydessä oleva vedenpumppaamokin on Alvar Aallon toimiston suunnittelema ja sellaisena osa alueen arkkitehtuuriperintöä. Lemmenlampi sen sijaan oli pettymys – se oli ainakaan heinäkuun loppupuolella kuivahtanut heinikoksi.

Etsimme myös kevyesti parantola-alueen kartassa näkemäämme Ruusukellaria tietämättä vielä siinä vaiheessa mitä etsimme, mutta emme enää illalla löytäneet sitä. Sittemmin opimme, että kyse oli ruumishuoneesta, joka aikoinaan oli bunkkerin tyypinen pieni rakennus, jossa kuolleita säilytettiin ennen kuin niiden kuljetus kotikuntaan järjestyi. Tila on juuri nyt remontin tarpeessa ja sen takia sen päälle onkin rakennettu tilapäinen (?) lisäkatto – eikä sinne olisi päässyt sisään, vaikka olisimme sen löytäneetkin.

Parantolan polku Paimio Parantolan polku Paimio

Parantolan polku 1
Eipä tuota oikein lammeksi uskoisi!
Parantolan polku 2
A niinkuin Aalto? – ja pumppaamo

Ruusukellari

Yö Mäntylässä

Yövyimme tosiaan yhdessä entiseen hoitajien asuntolaan rakennetussa pienessä huoneistossa. Kahdelle hengelle varattua huoneistoa voisi ehkä luonnehtia tilavahkoksi yksiöksi, jossa oli myös pieni keittiö ja tietysti kylpyhuone. Huoneen kaksi sänkyä olivat erilliset ja sijoitettukin siten erilleen, että toisen sängyn voi vielä halutessaan eristää verholla omaan tilaansa. Ihan toimiva, menneiden vuosikymmenien henkeä, huokuva pieni asunto. Artekin tekstiilit sopivat tietysti hyvin tähän ympäristöön – tuttuja kuoseja ainakin meille niin nykyisestä kuin verhojen osalta edellisestä asunnostamme.

Aamiaistarjoilun sijaan majoittujat voivat halutessaan ostaa aamiaiskassit (15 euroa per henkilö), mutta valitsimme Paimion K-kaupan, jossa poikkesimme matkalla parantolaan ostamaan itsellemme aamiaistarvikkeet – huoneessahan on jääkaappi, veden- ja kahvinkeitin ja mikro.

Illallisen sen sijaan söimme Ravintola Toivossa. Ravintola on auki vain iltakuuteen, joten illalliselle on hyvä tulla viimeistään viideksi. Samassa tilassa voi päivällä nauttia lounaan tai poiketa kahvilassa.

Paimion parantola Mäntylä
Mäntylä-rakennus on vuodelta 1946

Paimion parantola MäntyläPaimion parantola alue

Iltatyhjä kahvila
Paimio lukusali
Kahvilan yläpuolella olevan lukusalin näimme vasta opastetulla kierroksella – osa potilaista opiskeli parantolassa itselleen uuden ammatin, sillä vaikka tuberkuloosista olisi selvinnytkin, niin raskaampiin ulkotöihin ei ehkä ollut paluuta
Ravintola Toivo 1
Malja Suomen kaupungeille ja rosmariiniglaseerattua peuraa Paimiosta, rosmariinikastikkeen kera
Ravintola Toivo 2
Siikaa ja tilliperunoita – ja kuohuviinin nimi talteen!

Opastettu kierros parantolassa

Parantolarakennukseen pääsee tutustumaan ala-aulaa, kahvilaa/ravintolaa ja myymälää pitemmälle vain opastetuilla kierroksilla. Kierroksia on useampaa tyyppiä ja olimmekin vähän hukassa kierroksen valinnan suhteen. Lopulta päädyimme 1½ tunnin mittaiseen Parantolan tilat ja tarinat -kierrokseen. Kierrokset varataan etukäteen netistä tai luultavasti useimmiten ne voi ostaa ennen kierroksen alkua parantolan infostakin, mutta etenkin jos tulet kauempaa, niin ehkä kierros on parempi varata ennakkoon.

Kierros esittelee parantolan tilat kerros kerrokselta, alkaen matalammasta, parantolan yleiset tilat sisältävästä siivestä ja päätyen lopuksi potilassiipeen.
Matkan varrella opas tarjoilee runsaasti yksityiskohtia liittyen niin rakennukseen, tuberkuloosiin kuin elämään juuri Paimion parantolassa. Tietoa ja tarinoita tuli todella paljon ja moni yksityiskohta olisikin jäänyt huomaamatta ilman opastusta. Opastamme lainaten: Ota opas ja kuulet mitä näet.

Rakennukseen liittyviä mielenkiintoisia yksityiskohtia olivat mm. tieto siitä, että rakennuksesta piti alunperin tulla pari kerrosta matalampi, mutta kun lopulta Turkukin tuli mukaan projektiin, niin sitä korotettiin potilashuonesiiven osalta vielä kahdella kerroksella. Näimme myös Pohjoismaiden ensimmäisen maisemahissin. Hissi kuulemma toimii vieläkin, mutta isoja ryhmiä ei sitä kuitenkaan päästetä käyttämään.

Ulkoilemaan vaikka sairaalavuoteessa

Rakennuksen kattoterassi ja siellä vielä esillä olevat muutamat potilaslaverit kertoivat omaa kieltään. Kuten myös terassin somisteena olevat isot kasvilaatikot, joissa oli pieniä mäntyjä. Nykyisin rakennusta ympäröivä metsä on kasvanut niin korkeaksi, että ympäröivä vehreys näkyy kattoterassille vaikka sitä katsoisi makuuasennossa, mutta laatikot ovat muisto ajasta, jolloin männyt eivät vielä terassille näkyneet.
Terassilla on näkyvissä myös yksi arkkitehdin vähemmän onnistunut ratkaisu: aluksi terassin lippa oli nykyistä kapeampi, jolloin sadesäällä terassilla olevat potilaat kastuivat. Melko nopeasti rakennuksen valmistumisen jälkeen lippaa sitten levennettiinkin.

Potilashuoneiden yksityiskohdista voisi mainita vaikka huovat, jotka ovat peräisin vuoden 1940 olympialaisista, joita ei koskaan Suomessa järjestetty. Huovat päätyivät sitten parantolaan. Kuuluisa Paimio-tuoli on suunniteltu keuhkopotilaille: jos istut tuolissa ja laitat kädet tuolin selkäosan koloon, keuhkot aukeavat ja ilma kulkee. Vähemmän innostavia yksityiskohtia edustavat potilaishuoneiden erilliset sylkyaltaat ja sylkyastiat. Parantolalla oli muuten alusta alkaen oma vesihuoltonsa, sillä lähistön ihmiset olivat huolissaan tartuntavaarasta.

Paimio opastettu kierros
Tervetuloa opastetulle kierrokselle :-)
Paimio kattoterassi
Aloitetaan vaikka kattoterassilta

Paimio kattoterassi

Paimio kattoterassi
Ulkoilu kattoterassilla kuului jokaiseen päivään säästä riippumatta (pakkasraja oli kuulemma -15 astetta). Käytössä oli sentään ”makuupusseja”.

Paimio opastettu kierros

Paimio opastettu kierrosPaimio opastettu kierros

Paimio hissi ja tuoli
Pohjoismaiden ensimmäinen maisemahissi ja Paimio-tuoli
Paimio opastettu kierros
Yhdessä entisessä potilashuoneessa Paimio-tuolia sai koeistuakin – pienllä yrittämisellä löytyi (ehkä) oikea asentokin!

Paimio opastettu kierros

Tuberkuloosi

Paimion parantolan kierros on yhdistelmä faktoja ja tarinoita rakennuksen arkkitehtuurista ja tuberkuloosista.

Etenkin ennen kuin 1940-luvulla tuberkuloosiin löydettiin toimivia lääkkeitä, kuten streptomysiini, potilaat viettivät parantolassa pitkiä aikoja, jopa vuosia. 1930-luvulla potilaista kuulemma 1/3 kuoli, 1/3 vammautui pysyvästi ja 1/3 pystyi palaamaan aikaisempaan työhönsä ja elämäänsä.

Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama sairaus vaikuttaa yleisimmin keuhkoihin. Se levivää ilmateitse – kuten koronakin. Kaikki bakteerille altistuneet eivät kuitenkaan sairastu tuberkuloosiin, mutta saattavat kehittää piilevän tartunnan, jolloin bakteerit jäävät kehoon lepotilassa. Jossain tapauksissa tauti voi sitten aktivoitua paljon myöhemmin.

Oireina aktiivisessa taudissa on pitkittynyt yskä, jossa saattaa sisältää veristä limaa, rintakipu, heikotus, väsymys, kuume, laihtuminen ja öinen hikoilu. Nykyisin tauti voidaan hoitaa antibiooteilla. Taudin alkuvaiheessa potilaat eristetään edelleen ja potilaan kontaktit pyritään löytämään ja testaamaan – vähän niinkuin koronassakin ennen rokotuksia.

Tautia esiintyy edelleen maailmanlaajuisesti, erityisesti kehitysmaissa. Suomessa monet tautiin sairastuneet ovat saaneet taudin jostain muualta.
Matkailijan näkökulmasta tuberkuloosista löytyy lisää tietoa esimerkiksi tästä.

tuberkuloosi
Tuberkuloosin esiintyvyys maailmalla – Kuva Tuberkuloosi.fi -sivuilta ja vuodelta 2021

Nomadic Matt

Tuberkuloosi ei kuitenkaan ole menneisyyttä. Paimion parantolasta palattuani luin Nomadic Mattin Travel Tuesday -viikkokirjeen ja se alkoi näin: Olen jumissa asunnossani, koska sairaus, josta olen puhunut (jo muutaman viikon ajan), osoittautui tuberkuloosiksi!

Tarina alkoi viikkokirjeissä jo noin kuukausi ennen diagnoosia. Matt kävi Japanissa, jossa hän sai pahan yskän. Kun se ei talttunut allergialääkkeillä (Matt epäili allergiaa), hän meni lääkäriin, joka arveli sitä keuhkoputkentulehdukseksi. Japanista Matt jatkoi Ranskaan, St. Tropeziin, josta hän palasi etuajassa kotiin, koska yskä vain paheni.

New Yorkissa lääkäri antoi nipun lääkkeitä mahdolliseen rintainfektioon ja laboratorioaikoja lisätutkimuksiin.
Seuraavalla viikolla Matt mainitsee matkailuaiheiden ohella edelleen mysteerisairauden ja on menossa lääkärille kuullakseen mistä voisi olla kyse ja miten hoidon kanssa edelleen. Oikea keuhko on oikeasti huonossa kunnossa ja Matt on jumissa asunnossaan, sillä lääkäri on pyytänyt välttämään ihmiskontakteja siltä varalta, että kyse on tarttuvasta taudista. Sairaus osoittautuu tuberkuloosiksi. Lääkärin mukaan Matt on voinut saada sen mistä tahansa – tartuntalähde tuskin selviää koskaan. Pitkillä lennoillakin vaara on olemassa.

Karanteeni jatkuu vielä jonkun viikon. Lääkehoito, 4 päivittäistä antibioottia jatkuu 6 kuukautta. Yskä on jo hävinnyt ja Mattin vointi on jo hyvä, mutta keuhkossa on ontelo.

tuberkuloosin oireet
Kuva Tuberkuloosi.fi -sivuilta

Paimion parantola 90 vuotta

Paimion parantola täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi aiheen tiimoilta on toteutettu mm. julistekilpailu. Osa voittavista julisteista on esillä paitsi Paimiossa myös Helsingissä Pikku-Finlandian tiloissa. Parantolan juhlavuosi näkyy myös Artekin tuotannossa. Artekin juhlavuoden kokoelmassa on mm. koivuinen erikoisversio Paimio-nojatuolista ja Aalto-jakkaroita ja Aino Aallon sivupöytiä parantolan väreissä.

Pikku Finlandia Paimio

Pikku Finlandia Paimio
Paimio-julisteita Pikku-Finlandiassa
Alvar ja Aino Aalto
Alvar ja Aino Aalto julisteessa Paimion parantolan seinällä ja graffitina Pikku-Finlandian terassilla
Tags from the story
,
Join the Conversation

12 Comments

  1. Olikin mennyt itseltäni ohi, että nuo Alvar Aalto -kohteet ovat matkalla UNESCOn maailmanperintökohteiksi. Noista 13 kohteesta 8 on itselleni tuttuja siinä määrin, että olen niissä vieraillut tai ainakin käynyt paikkaa kuvailemassa. Yllättävänkin paljon siis. Tämä Paimion parantola on vielä käymättä, mutta täytyypä laittaa harkintaan. Kuulostaa varsin kiinnostavalta kohteelta. Jos tuolla tulisi käytyä, niin ilman muuta valitsisin jonkun opastetun kierroksen, varmasti tulee kuultua paljon sellaisia yksityiskohtia, jotka muuten jäisivät huomaamatta.

    Olisi muuten aika hurjaa ajatella, jos itse sairastuisi tuberkuloosiin Mattin tapaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Noita julkisia rakennuksia tyyliin Finlandia-talo tai Kansaneläkelaitos tai Kulttuuritalo emme ole edes ainakaan tietoisesti yrittäneet edes kuvata – tosin saattaisivathan ne jonkun tapahtuman tai konsertin taustana jostain kuvasta löytyä :-) Paimio on ainakin toistaiseksi auki vaan kesäisin ja ilman opastettua kierrosta tiloista näkee hyvin vähän.
      Kierros tarjosi myös paljon asiaa tuberkuloosista ja tosiaan kun samassa yhteydessä luin tuon Mattin uutisen, niin piti itsekin miettiä uudelleen, että ainakin teoriassa tuo riski on olemassa, ainakin maailmalla liikkuessa.

  2. says: Mari

    Paimion parantola on kyllä yksi hienoimmista Aalto-kokonaisuuksista. Olen siellä muutaman kerran käynyt opastuksella ja sitten myös ihan kahvilla. Olemme kiertäneet lähes kaikissa niissä Aalto-kohtiessa, joihin kotimaassa pääsee ja olen kyllä tyytyväinen, jos maailmanperintöstatus-asia etenee.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Espoosta lähdettäessä oli luontevaa jäädä yöksikin ja sen myötä tuli testattua myös ravintola ja luontopolku :-)

  3. says: Raija / K

    Tuli mieleen Kiljavan sairaala, jossa varmaan samankaltainen maasto ja rakennettu samaan tarkoitukseen. Paimiossa en ole käynyt. Mielenkiintoinen kirjoitus taas. Hyvä kun näytit Paimio-tuolin istuma-asennon, muuten sen toiminta olisi mennyt ohi. Ja onhan sitä näköjään ennenkin osattu ajatella toiminnallisuutta ja oltu innovatiivisia, vaikka aika kulkee monien asioitten ohi… Keltaisesta väristäkään en tykkää yhtään, mutta minusta ainakin näissä kuvissa keltainen lattia näytti yllättävän hyvältä!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Raija! Itse pidän keltaisesta, mutta onhan se noin isoina pintoina aika rohkea valinta. Yhdessä asunnossa valitsin keittiön seinien väriksi keltaisen, mutta se oli 70-luvulla, jolloin värejä käytettiin muutenkin keskimäärin rohkeammin. Ihan kiva keittiö se oli!

  4. Täällä Paimion parantolassa olenkin halunnut käydä! Erityisesti kiehtoo kattoterassi ja tietysti itsessään Aallon suunnittelu. Kerrassaan vaan upea tuo rakennus tuolta ’aaltomaisesta’ päästään, wau!
    Ja hyvä vinkki, ehdottomasti myös ohjattu kierros olisi paras saada paikasta eniten irti.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Kyllä tuo ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on – ja toki silloin kannattaa varmistaa, että pääsee käymään myös kattoterassilla :-)

  5. says: Kristiina

    Kyllä oli kiva tämä kirjoituksesi, ja kuvat tietysti. Kävin tuolla juuri (16.9.23) . Opastettu kierros oli hyvä, vaikka olin vain tunnin kierroksella. Paljon tietoa siinäkin sain. Olisinpa lukenut tämä postauksesi etukäteen niin olisin ollut paljon viisaampi. Noh, hyvä näinkin. Täytyy käydä uudestaankin ja ilman muuta ohjelmaa, nyt oli neulelangat toisena intressinä.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *