Champagne & Burgundi – eurot, risut ja ruusut

Albatros palaute feature

Yhteenvedon aika: mitä matkamme Champagnen ja Burgundin maakuntaan maksoi ja mitä hyvää ja ehkä vähän huonoakin oli Albatrosin matkan toteutuksessa.

Osallistuimme siis elo-syyskuun vaihteessa tähän Albatrosin 5 päivän (4 yön) matkaan. Juuri nyt matkalla ei ole uusia matkapäiviä ja matka onkin ollut ohjelmassa jo useampana syksynä, joten on hyvinkin mahdollista, että onnistuimme osallistumaan sen viimeiseen toteutukseen. Toisaalta tälläkin kerralla mukana oli yli 30 henkeä, joten kohteella on selvästikin kysyntää!

Eurot

Valmiin pakettimatkan kustannuslaskelma on helppo. Maksoimme matkasta Royal Albatros -alennuksen hyödyntäen 1 148 euroa per nuppi, eli yhteensä 2 296 euroa. Hinta sisälsi lennot, hotellit aamiaisineen, kiertomatkan bussilla, neljä viinitilavierailua maisteluineen ja kaksi ryhmäillasta – ei paha, mielestäni.

Muita kuluja oli minimaalisesti: 77 euroa paikoituksesta lentokentällä,  20 euroa tippejä bussin kuljettajalle ja oppaalle, 16 euroa yhdestä Uber-matkasta Dijonissa, 10 euroa matkamuistoiksi ostetuista retkisamppanjalaseista ja 4 euroa Pöllöpolku-esitteestä Dijonissa.

Yhteensä siis 2 420 euroa.

Ruokakulujahan emme tapaa laskea matkakuluiksi, sillä söisimmehän me kotonakin. Ruokakuluja tällä matkalla olikin tavallista vähemmän, sillä 2 päivän osalta matka sisälsi puolihoidon.

Troyes
Kahvilatunnelmaa Troyesissa
Epernay
Aistikasta sisustusta jossain Epernayn samppanjatalossa

Risut ja ruusut

Iso ryhmä

Isoin haaste Albatrosin matkoissa, joita olemme tehneet aikaisemmin kolme (Pyhiinvaeltajien reitillä Pohjois-Espanjassa, Willi Länsi Yhdysvalloissa, Cinque Terre ja Toscana Italiassa) on ryhmäkoko. Tälläkin matkalla meitä oli 33 henkeä + opas, mikä tarkoittaa tietysti sitä, että ryhmä liikkuu hitaasti ja tauko- ja illallispaikat on valittava siitä rajallisesti valikoimasta paikkoja, jotka selviytyvät näin isosta ryhmästä. Iso ryhmä tarkoittaa myös sitä, että check-in hotelleihin kestää ja kestää ja kestää … Onneksi hotelleja tällä matkalla oli vain kaksi, kuten ryhmäillallisiakin :-)

Matkalla käyttämämme bussi ei onneksi kuitenkaan ollut vielä ihan täynnä tälläkään ihmismäärällä, joten useimpina päivinä saatoimme istua kumpikin omalla rivillään. Myöskään paikoista bussissa ei tullut missään vaiheessa ainakaan meille näkyvää kinaa. Paikkoja vaihdeltiin jonkin verran, joskin toisaalta jotkut taisivat viihtyäkin parhaiten takapenkeillä.

Ryhmäkoon myötä tietysti matkan hinta laskee, eli todennäköisesti ryhmäkoon puolittaminen nostaisi matkan hinnan ehkä jopa kaksinkertaiseksi.

CDG Pariisi
Ryhmämatkalla odotat matkatavaroita vaikka itse matkustaisit käsimatkatavaroilla
Ostoksia Ranska
Odotat myös, että kaikki ehtivät tekemään ostokset, vaikket itse ostaisikaan mitään – mutta ei se mitään, tiesimmehän mihin ryhdyimme lähtiessämme ryhmämatkalle

Lennot ja hotellit

Matka tehtiin Finnairin suorilla lennoilla – ilmeisesti matkan aikaisemmilla toteutuskerroilla lennot olivat olleet välilaskullisia, mutta huonon palautteen takia ne oli ehkä vaihdettu suoriin. Hyvä niin. Ryhmälipuissa toki on omat haasteensa, istumapaikkoja ei pääse itse valitsemaan eikä lentoa voi katsoa Finnairin sovelluksessa. Tämän matkan lippuihin sisältyivät ruumalaukku ja käsimatkatavarat, eli lentolaukku ja personal item. Meille riittivät jälkimmäiset.

Hotellit sijaitsivat hyvillä tai melko hyvillä paikoilla, eli niin Reimsin kuin Dijonin hotellista saattoi kävellä vanhan kaupungin keskustaan. Dijonissa matkaa oli sen verran, että illalla tulimme jo keskustan ravintolasta takaisin taksilla. Myös hotelleiden taso oli ainakin meille ihan riittävä, aamiaiset yllättivät jopa positiivisesti, mutta ihmekös tuo, olimmehan Ranskassa!

Epernay
Tällä ei kuitenkaan lennetty :-)
Quiche
Pikalounas ranskalaiseen tapaan: pienet, mutta herkulliset, quichet – lounaspaikat ja lounaat eivät kuuluneet hintaan, eli jokainen saattoi joka päivä tehdä ihan omat valintansa

Matkaohjelma ja opas

Matkaohjelma oli useamman toteutuskerran myötä hioutunut ihan toimivaksi. Tuon oikeastaan lähes ainoan kehitysehdotuksen mainitsinkin jo Dijonista kirjoittamassani jutussa: Dijonille olisi voinut varata oman päivän. Ryhmäillalliset olisi ehkä voinut toteuttaa vapaaehtoisina, eli sen sijaan, että ne sisältyivät matkan hintaan, niin halukkaat olisivat voineet ostaa ne erikseen.

Kohdekaupungeissa, olivat ne sitten yöpymiskohteita kuten Reims ja Dijon, tai taukopaikkoja kuten Troyes tai Auxerre, suomalainen opas kertoili etukäteen hiukan kaupunkien nähtävyyksistä, mutta itse kaupunkiin saattoi luontevasti tutustua omatoimisesti.
Oppaankin kanssa olisi voinut kiertää ainakin osan päänähtävyyksistä, Dijonia lukuunottamatta, mutta kuljimme mieluummin omia polkujamme.
Vierailut viinitiloilla olivat tietysti ryhmätilaisuuksia.

Opas vaikutti osaavalta yleisesti Ranskan ja tarkemmin kohteiden osalta. Jos jostain häntä hiukan arvostelisi, niin siitä, että pitemmillä bussimatkoilla olisi voinut olla edes jonkin verran hiljaistakin aikaa vaikka lukea – etenkin kun muistelut hänen ensimmäisistä Ranskan vuosistaan ja sen ajan byrokratian kuvioista oli jo tullut kerrottua useampaankin kertaan.

Auxerre
Omatoimisilla kierroksilla, mm. Auxerressa, ryhmä ja muut kaupungissa olevat turistit jakautuvat kivasti siten, ettei missään ollut ruuhkaa
Ostoskasseja
Lauantaimarkkinoilla Reimsissä

Kaikki kohdejutut

Facebookissa päivittäin julkaistut kuvakokoelmat:

Kierros Champagnen ja Burgundin alueilla

Jutut kohdekaupungeista:

Reims – kuninkaiden ja samppanjan kaupunki

Troyesin kaupunki muutamassa tunnissa

Auxerren kauneutta ja Chablis’n viinejä

Dijonin pöllön matkassa

Epernay ja Avenue de Champagne

Samppanjaa Ranska
Viimeiset samppanjapullot tältä erää Nicolas Feuillatten ”museo-osastolta”, eli tällaisissa telineissä ei samppanjaa enää isommissa taloissa tanssiteta
Join the Conversation

20 Comments

  1. Yllättävänkin edullinen matka, olisin arvioinut huomattavasti hinnnakkaammaksi. Iso ryhmäkoko tuo varmasti tosiaan omat haasteensa. Matkaohjelma kuitenkin oli tässä tapauksessa onneksi lyöty lukkoon, niin siitä ei porukan kanssa tarvinnut enää keskustella. Kaiken kaikkiaan kokonaisuutena hyvältä kuulostava paketti.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Totta tuokin, että kun ohjelma on ennakkoon julkaistu, niin ainakaan ei tarvitse päätyä keskusteluihin siitä, että tehtäiskö näin vain noin :-)

  2. Hyvä varmaan antaa palautetta noista mainitsemistasi asioista. Itse en myöskään olisi varmaan halunnut yhteisiä illallisia. Ja kun on paljon isossa ryhmässä, olisi tosiaan mukava olla välillä hiljaakin… Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta ryhmämatkoista, joten hinnasta en osaa sanoa mitään. Kaiken kaikkiaan oli varmaan ihan hyvä hinta/laatutaso.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Raija! Matkatoimiston palautesivuilta ilmenee, että ovat kokeilleet noiden illallisten osalta myös sitä vaihtoehtoa, että niille osallistumisen saattoi valita, eli ostaa lisähintaan. Ehkä sitten se tuotti kovin pienen ryhmän ja joku sitten taas valitti, ettei pääse tutustumaan matkaseuralaisiin :-)
      Albatros on kiertomatkanjärjestäjistä edullisimmista päästä, ei kuitenkaan TSS-matkojen tasoa, ei hinnassa eikä, onneksi, toteutuksessa.

  3. Olen ollut kerran Albatrosin matkalla Kanadassa. Meillä oli myös iso ryhmä, mutta ihmeen hyvin kaikki meni siitä huolimatta. Pelkäsin, että ihmiset myöhästelevät ja heitä saa sitten odottaa, mutta aika kuuliaista väkeä oli sillä reissulla. Olen Albatrosin tarjontaa katsonut monesti ja voisin heidän reissuilleen lähteä uudestaankin kohteisiin, joihin en yksin haluaisi mennä (esim. Etelä-Amerikka). Heillä on kuitenkin melko kattava valikoima kohteita ympäri maailmaa ja hinnat edullisemmat kuin monella muulla ryhmämatkoja järjestävällä. Toki miinuspuolena on sitten iso ryhmä ja sen mukanaan tuomat haasteet.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Merja! Suomalaiset ovat tunnollisia, eli tällä meidänkään reissulla ainoat lyhyet odotukset johtuivat viiniostosten teosta, eli viinitilat eivät ihan selvinneet tämän kokoisista ryhmistä lyhyessä ajassa. Meillä seuraava Albatros-matka on jo ovella, eli tammikuussa Egyptiin.

  4. Eipä tosiaankaan vaikuta pahalta toi hinta, ainakaan, jos oli mieleiset majoitukset. Itse olen aika ronkeli majoituksia valitessa, joten niihin saa usein uppoamaan aika ison siivun matkakassasta. En ole koskaan ollut ryhmämatkalla, mutta miksei sitäkin matkustusmuotoa voisi harkita, jos ohjelma olisi itselle tosi mieleinen – sitten voisi olettaa, että muut matkalaiset ovat vähän samanhenkisiä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Heidi! Jos viivymme pitempään samassa osoitteessa, niin majoituksella on enemmänkin merkitystä, nyt oltiin samassa osoitteessa vain 2 yötä per kohde ja tiiviillä ohjelmalla hyvin vähän hotelleilla, joten tämä toimi. Me olemme olleet kaikkiruokaisia matkailijoita, omatoimisesti, meille kahdelle räätälöityjä reissuja englanninkielisellä oppaalla/kuljettajalla, omalle pienelle ryhmälle räätälöityjä reissuja, valmiita kiertomatkoja pienemmällä ryhmällä (10-20 henkeä), näitä Albatrosin kiertomatkoja, jopa yksi TSS-matkojen kiertomatka (Marokko) ja ihan ”Aurinkomatkojakin”. Viime syksynä Rodoksen reissu oli peruspakettimatka, mutta aika kaukana siitä mitä moiset olivat kymmeniä vuosia sitten – eroa omatoimiseen matkaan ei niin halutessaan olisi oikeastaan huomannut noin mistään!

  5. Luin postauksen puhelimella ja teksti rivittyi hassusti. Luin ensin, että matka olisi ollut 148 e / hlö, ja olin jo varaamassa omaani :D

    Mutta ei tuo oikeakaan summa ollut paha, kun miettii mitä kaikkea reissu sisälsi!

  6. Tässä matkassa viehättää kiinnostavia kohteita sisältävä reitti ja viinitilavierailut, ja vähän oudoksuttaa, teidän tapaan, tuo Dijonin jättäminen niin vähälle huomiolle / ajalle. Noin muuten tällainen ryhmämatka ei itseä niin houkuttele, mutta kaikille erilaisille matkustustavoille on kyllä tilaa ja kysyntää, eikä tuo hintakaan tosiaan mikään ihan posketon ole, ottaen huomioon mitä kaikkea reissu sisältää.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Matkan teemana kun oli kuitenkin varsinaisesti tuo viini, niin Beaune miellettiin ehkä tärkeämmäksi kohteeksi kuin Dijon. Mutta molempi olisi ollut vielä parempi :-) Kuten tuossa jollekin juuri vastasinkin, niin meille ovat kelvanneet vähän kaikenlaiset tavat matkustaa, helpoin ja paras lienee meille räätälöity matka, mutta myös sitten kallein vaihtoehto, mutta etenkin kaukomaille usein sittenkin hintansa arvoinen.

  7. Oi, oli kyllä aika iso ryhmä jos joka paikkaan liikuitte yhdessä ja kaikki ruokailutkin. Ymmärrän, että joutuu pakostikin paljon odottamaan kun ihmiset käy vessassa yms… Voisi itseltä jäädä ehkä lähtemättä :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Siirtymiset, viinitilavierailut ja maistelut – ja ne pari ryhmäillallista – olivat koko ryhmän tilaisuuksia, mutta muuten, sai halutessaan liikkua ihan itsekseen, tutkia kaupunkeja, joihin pysähdyimme ja nauttia lounaat ja loput illalliset haluamassaan paikassa. Valitsimme tällä kertaa valmiin reissun vaihtoehtona lukuisille siirtymille julkisilla tai vuokra-autolla, sietäen sitten siinä sivussa tuon isohkon ryhmän. Ja tosiaan, koska olimme aikaisemminkin samaisen matkanjärjestäjän reissuilla olleet, niin tiesimme suunnilleen mitä odottaa, joten ei ryhmän kokokaan nyt varsinainen shokki ollut.

  8. Matkojen kustannuksista on aina mielenkiintoista lukea! Varaan yleensä kaiken itse, joten on mielenkiintoista vertailla pakettien hintoihin. Vaikuttaa kyllä ihan hyvältä hinnalta ja varmasti juuri ryhmän koolla saadaan hinta alhaisemmaksi. Sitten ei myöskään itse tarvitse huolehtia kaikista järjestelyistä :)

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sarianne! Me olemme olleet kaikkiruokaisia eri matkatyyppien osalta. Tuohon ”aina täysin omatoimisesti” ei välttämättä kannata ”hirttäytyä”, sillä esimerkiksi Tunisiassa ja Rodoksella olemme käyneet pakettimatkalla sillä yhdistelmä suorilla lennoille perille ja haluamamme hyvätasoinen hotelli oli pakettina halvempi kuin erikseen ostettuna – eikä nykyisin sen ryhmän kanssa tarvitse olla tekemisissä ellei halua, lentokenttäkuljetuksetkin voi halutessaan järjestää itse, mutta toisaalta jos haluaa voi kuljetukset ja retkiäkin ostaa matkanjärjestäjältä.

  9. Albatros ei ole minule tuttu, kuin nimenä ja että olen kuullut heidän matkoistaan ihan hyvää. Ryhmämatkoissa on aina puolensa, kun voi heittää aivot lähes narikkaan, mutta kaltaiselleni uteliaalle, joka tutkii kaikkea jo tarkkaan etukäteen, tulee varmasti pettymyksiä, jos ei jossain (omasta mielestä) päivänselvässä paikassa vieraillakaan. Isot ruokailuryhmät on…grrr….Tykkään aina kokeilla jotain uutta ja erikoista ja siihen ei taida iso ryhmä taipua. Mukavaa, että teillä oli sekä ryhmäruokailut, että oman rauhan ruokailut. En kyllä haluaisi olla matkanjohtajana tai oppaana, sillä kaikkia ei voi mitenkään miellyttää, vaikka tahtoa olisikin.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Hannele! Meille tämä, vaikkakin oli varattu jo kauan ennen kesää, sopi hyvin Afrikan omatoimireissun vastapainoksi :-) Eipä tarvinnut stressata yhdessäkään kohtaa, että onko lento tai muu kuljetus ajoissa ja ehditäänkö vai pitääkö suunnitella kaikki tai osa reissusta uusiksi! Sen jälkeen vuorossa olikin taas ihan omatoiminen Lontoo, mutta kieltämättä Lontoo on kesy verrattuna Itä-Afrikkaan.

  10. says: Tiina

    Kiitos jutusta. Viinimatkoihin olen osallistunut vain viini- ja ruokaharrastakaseurojen järjestämillä ja tietty omilla reissuilla. Oliko shamppanjaostoksille järjestetty kotiinkuljetus Albatrossin toimesta vai järjestikö joku seuramatkalaisista kuljetuksen, vai jokainen erikseen?

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Jokainen sopi itse kuljetuksesta myyjän kanssa, eli samppanjatalot järjestivät ostosten kuljetuksen, mitä nyt yksittäisiä pulloja ostaneet ottivat ne mukaansa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *