Maabongaus feature

Maabongauksen perusteet

Matkamessujen innoittamana kirjoitimme uudelleen maabongauksesta kertovan osuuden blogistamme ja jaoimme sen kahteen osaan: perusteet ja omat kokemuksemme.

Maabongausharrastus

Maabongauksen perusteista löydät kuvaukset eri järjestelmistä YK:n maalistasta Travelers’ Century Clubin listaan, Most Traveled People -listaan ja Nomadmaniaan.
Mukana myös osuus, jossa käsitellään hyväksyttävää vierailua maassa tai alueella.

Edelleen 100 maata -nimisellä sivulla (vaikka nyttemmin mennäänkin jossain 115 ja 120 maan välillä) kerromme harrastuksesta omasta näkökulmastamme: miten kaikki alkoi, missä olemme nyt, minkälaisia tavoitteita meillä on ollut ja on – ja hiukan pohdintaa myös siitä mitä kaikkea harrastus on meille antanut.
Osa harrastuksen antia on ollut uudet samanhenkiset ystävät, joihin olemme tutustuneet suomalaisessa Maailmanmatkaajat -klubissa.

Kambodza 100 maata Brunei 100 maata

(Kuvat, joissa emme esiinny, ovat Pixabaysta.)

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

20 kommenttia artikkeliin ”Maabongauksen perusteet

 1. Mun bongatut maat on jossain välillä 60-70, vielä on siis matkaa sataan, mutta ehkä joskus vielä pääsen sinnekin 🙂 Minkälaista toimintaa muuten tuolla Maailmanmatkaajat-klubilla on ja onko siihen pääsyvaatimuksia?

 2. Kiitos kommentistasi! Maailmanmatkaajat tapaavat säännöllisesti kerran kuussa Helsingissä: joskus joku kertoo ihan esityksen muodossa jostain eksoottisemmasta reissusta, vaikkapa purjelaivalla Etelä-Amerikasta Etelä-Afrikkaan Antarktiksen kautta ja välillä vaan itse kukin kertoo matkoistaan ja matkasuunnitelmistaan.
  Mukaan pääsee jo 100 Travelers Century Clubin alueella, joten voi hyvinkin olla, että olet jo lähellä tuolla n. 70 maalla. Käypä laskemassa ne TCC-alueet vaikka täältä.

 3. Vähän laskutavasta riippuen mulla maita on tällä hetkellä joko 27, 28, 29 tai 30 😀 Ihan aikataulussa kuitenkin, kun tavoitteena on (vähintään) yksi per ikävuosi. 🙂

 4. Suosituksestasi olen päätynyt käyttämään TCC-listaa ja YK:n jäsenvaltiotlistaa. Näissäkin riittää laskemista. Kiitos valmiista listasta ja ohjeista.

  1. Kiitos Rosa! Etenkin Euroopan koluamiseen vähän tarkemminkin TCC on minusta oikein hyvä lista – houkuttelee myös kaikille saarille!

 5. Mieletön määrä maita teillä on jo plakkarissa! Itsellä taitaa mennä “vain” jossakin 30 tienoilla, mutta sitten olen vastapainona vieraillut esimerkiksi Ausseissa 5 kertaa ja viettänyt siellä pidemmän aikaa.

  Itselleni sopii ehkä paremmin olla yhdessä paikassa pidempään, mutta ymmärrän hyvin maabongauksen idean. Ehkä jopa tavoite käydä mahdollisimman monessa maassa “pakottaa” positiivisessa mielessä yhdistelemään yhden matkan varrelle useamman kohteen, jolloin tulee nähtyä harvinaisempiakin paikkoja, joihin ei muuten menisi.

  1. Kiitos Sandra! Meidän osalta ainakin on kovin totta tuo, että maa- tai aluepiste on vienyt meidät uusiin paikkoihin, jotka olemme sitten todenneet kerrassaan upeiksi.
   Me olemme vasta(?) tehneet pari lyhyempää vierailu Australiaan, toinen niistä oli sentään parin viikon mittainen, mutta toki kokonaisessa mantereessa riittäisi moneenkin matkaan.

 6. Oli mielenkiintoista lukea maabongauksesta. En ole miettinyt koskaan tarkasti, monessako paikassa olen reissannut. Todennäköisesti maiden määrä on jotain välillä 40-50. Jos saaria lasketaan mukaan, siinä tapauksessa paikkoja on paljon enemmän. Esimerkiksi Uudessa-Kaledoniassa kävin pääsaaren lisäksi ainakin kolmella muulla saarella. Reissatessani viihdyn yleensä yhdessä paikassa pidempään. Jos pitää koko ajan vaihtaa maata tiukalla aikataululla, se alkaa itseäni väsyttää ennen pitkää.

  Teillä on kyllä huikaiseva määrä matkattuja kohteita jo takana, varmasti paljon olette nähneet ja kokeneet. Itselläni on nyt ikävuosia 36, joten vielä ehtii käymään monessa kauniissa paikassa. Ja palaamaan omiin, hyviksi koettuihin suosikkikohteisiin uudelleen. Samoistakin kohteista löytää jotain uutta joka kerta. 🙂

  1. Kiitos Sonja Evita! Me olemme jotenkin tottuneet sellaiseen tapaan matkustaa, että matkalla olemme “töissä” emmekä juuri vapaapäiviä pidä, ehkä joskus puolen päivän verran. Ja palaamme sitten kotiin ja lepäämme optimissaan ainakin pari viikkoa ennen seuraavaa reissua omissa ympyröissämme, emme maailmalla.

 7. Kiehtova aihe ja ilmiö tuo maabongaus! Olenkin aikaisemmin lukenut maabongausharrastuksestanne 🙂 Varmasti hienoa katsoa ansiokasta listaa jälkeenpäin ja kun lisää uusia eksoottisia maita tulee jatkuvasti. Kyllä sitä itsekin tulee mietittyä, että oliko siinä nyt niin järkeä matkustaa esim. kolmatta kertaa pääsiäiseksi Berliiniin kun olisi voinut valita ennestään vieraan maan ja kaupungin. Toisaalta ollaan miehen kanssa niin fiilispohjalta matkustavia tyyppejä, ettei varmaan kyettäisikään noin tavoitteelliseen reissaamiseen. Lisäksi ollaan todella mukavuudenhaluisia ja pakko myöntää, että osaan maailman maista mulla ei ole mitään hinkua. 😀

  1. Kiitos Jenna! Joitakin tuollaisia “kolmatta kertaa Berliiniin” lipsahduksia 🙂 meilläkin kyllä on – viime kesänä taisi olla kuudes kerta Gotlannissa ja Ahvenanmaan käyntikertoja jos laskisin, niin niitä on varmaan jo yli kymmenen.
   Ihan kaikkialle mekään tuskin menemme ja matkakohteet valikoituvat kyllä paitsi pisteen myös sen mukaan, että haluammeko juuri sinne kohteeseen vähän tutustuttuamme.

 8. Teidän postaukset maabongauksesta on kiinnostavaa luettavaa. Löydän itsestäni maabongarin piirteitä, vaikka käytyjä maita on vasta kolmisen kymmentä. Maailmanympärimatkalla saisi näppärästi lukua kasvatettua… ;—)

  1. Kiitos Emilia! Sen verran tuosta maailmanympärimatkasta ja maabongauksesta, että mitä aikaisemmin matkailijaurallaan sen tekee, niin sitä helpompi on löytää paljon uusia kohteita saman reitin varrelle. Meillä pallon ympäri matkustaminen jäi aika myöhäiseen, joten “jouduimme” matkalla kertaamaankin joitakin paikkoja – vaikka haitanneeko tuo, jos on hienoista kaupungeista kyse, kuten vaikka Sydney Australiassa!

 9. Maabongaus on mielenkiintoinen harrastus. Hurja määrä teillä on maita käytynä. Oma luku on vielä alle 40, mutta yritän kasvattaa sitä tänä vuonna. TCC-alueita en ole koskaan laskenut. Mullakin on tietyt maat, joissa tulee käytyä useammin, mutta pyrin joka vuosi näkemään myös uusia maita. Tavoitteena olisi saada maita kokoon yhtä paljon kuin ikävuosia, mutta vielä laahaan jäljessä.

  1. Kiitos Merja! Tuo yksi uusi maa per vuosi on aika kiva tavoite melkein matkailijalle kuin matkailijalle ja aina 100 maahan asti on aika helppo löytääkin aina se uusi maa melko läheltäkin tai muuten helposti saavutettavissa olevalta seudulta.

 10. Pitäisi kyllä vihdoinkin tarttua itsekin virtuaalikynään ja kirjoitella oma katsaukseni tästä aiheesta. Haaveena olisi nimittäin saada kaikki maat täyteen elämäni aikana, jos se vain mitenkään on mahdollista. 🙂

  1. Kiitos Anna-Katri! Kirjoita ihmeessä – lupaan jakaa sen mielelläni meidänkin kanavissamme. Minusta on niin hienoa, että uskallat sanoa tuon tavoitteen ääneen. Jos olisin hurahtanut tähän 20 vuotta aikaisemmin, enkä hukannut vuosia kesämökkeilyyn ja purjehtimiseen 🙂 niin olisin ehkä minäkin tuota tavoitellut, mutta nyt koen, että esimerkiksi Afrikan köyhimpien maiden osalta niiden aika osaltani meni jo, samoin ehkä Mikronesian koluamisen osalta.

 11. Minulta on unohtunut uusien maiden kerääminen lapsen myötä. Nyt on ollut tärkeämpää ylipäätään lähteä matkalle, vaikkei kohde olisikaan ollut uusi. 3-vuotias alkaa jo tosin olla niin iso, että tässähän voi taas alkaa kunnolla haaveilla 🙂

  1. Kiitos Teija! Uskon, että alle 3-vuotiaan kanssa kriteereissä on monta muuta asiaa kuin että maa on uusi. Uskoisin jopa, että tuttu kohde on parempi valinta, niin tietää vähän mitä kohteessa on odotettavissa, myös lapsen kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.