Syyskuun kuvia – ja varovaisia matkasuunnitelmiakin!

Syyskuun kuvia

Syyskuu – ja paluu heinä-elokuun ”kaksoisnumeron” jälkeen kuukausittaiseen matkakuvajuttuun vuosien 2018 – 2020 syyskuun matkakuvien muodossa.

Syyskuu on yleensä meillä etenkin ulkomaan matkailun osalta usein melko hiljaisen kesän jälkeen tavannut olla kuukausi, jolloin lähdemme jo maailmalle, tyypillisesti Etelä-Eurooppaan ja näin oli vielä normaalivuosina 2018 ja 2019. Erityisesti syksyn 2019 muistoihin palatessani tuntui jotenkin kovin haikealta ajatella vielä sen hetkistä huolettomuutta matkailun osalta: Maailma oli meille kaikille, hyvinvointivaltioiden asukkaille ainakin, avoin ja itse kukin meistä saattoi ajatella, että syyskuun matkan jälkeen tulee lokakuun, marraskuun tai joulukuun matka. Vähänpä me kaikki tiesimme, että vain puolen vuoden päästä, maaliskuussa 2020 maailma pysähtyisi.

Mutta sitä ennen, palataan syksyihin muutaman vuoden taa:

Viides matka Balkanille

Bosnia - Sprska rajasilta

Työnimellä Balkan olemme tehneet viisi matkaa entisen Jugoslavian (ja Albanian ja Bulgarian) alueella käydäksemme kaikissa näissä valtioissa: Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Kroatia, Montenegro, Pohjois-Makedonia, Serbia ja Slovenia.

Syksyllä 2018 oli vuorossa näistä viides matka. Tällä kertaa kävimme paikkaamassa aikaisemmilla matkoillamme ohittamamme pääkaupungit, eli kävimme Sarajevossa Bosniassa, Podgoricassa Montenegrossa ja Zagrebissa Kroatiassa. Emme erityisesti rakasta automatkoja, vaikka tarvittaessa niitäkin teemme, joten reittimme tällä kertaa oli saapua lentäen Sarajevoon, vuokrata sieltä auto, käydä sillä edestakaisin Podgoricassa, tutustua sen jälkeen Sarajevoon ja lentää sieltä Zagrebiin. Sarajevo – Podgorica -väli olisi lentäen ollut sen verran haastava, että auto oli järkevin vaihtoehto Podgorican osalta.
Rajasilta Bosnian, tai tarkkaan ottaen Bosnia ja Hertsegovinan valtion alueella sijaitsevan Sprskan tasavallan ja Montenegron välillä oli kyllä ihan kokemisen arvoinen. Liikenne kapealla sillalla oli mahdollista vain yhteen suuntaan, mutta järjestys rajalla liikenteen osalta oli korkeintaan vähän sinnepäin, joten välillä sillalla sitten arvottiin, että kummasta suunnasta tulevat autot peruuttavat! Kapealla rajatiellä Bosnian puolella Montenegron suuntaan mennessämme annoimme suosilla tietä isohkolle moottoripyöräletkalle. Rajalla se hetken aikaa kyllä kadutti, sillä siinähän ne kaikki moottoripyöräilijät sitten olivat, passintarkastusjonossa edellämme!

Sarajevo – Podgorica – Sarajevo

Aikaisemmat neljä matkaamme Balkanille teimme vuosina 2009 (Bosnia ja HertsegovinaKroatiaMontenegro ja Sprska tukikohtana Cavtat Dubrovnikin kupeessa), 2010 Slovenia, 2011 Ohrid ja Albania 2013 Makedonian pääkaupunki SkopjeSerbia ja Kosovo.

Manner-Kreikka

epidauros
Epidauroksen teatterin akustiikkaa testaamassa – valokuvaajan ansiosta meistä on tältä matkalta monen monta yhteiskuvaa!

Myös syksyllä 2019 suuntana oli Balkan, tällä kertaa Kreikka. Halusimme kerrata Ateenan monen monen vuoden jälkeen, käydä katsomassa Meteoran luostarit ja kierrellä hiukan Peloponnesoksen niemimaalla. Ateenaa kertasimme omatoimisesti, Meteoraan ostimme ”puolivalmiin” retken, eli matkan Ateenasta Meteoraan ja takaisin taitoimme omatoimisesti junalla, mutta Meteorassa kiersimme luostareita ensin auringonlaskun aikaan ja sitten lisää seuraavana päivänä. Peloponnesoksen osalta päädyimme lopulta eräänlaiseen valokuvauskurssiin, eli palkkasimme pariksi päiväksi valokuvaajan, joka toimi autonkuljettajana, oppaana, valokuvaajana. Hän myös vinkkasi meille välillä kivoja kuvakulmia ja kertasi tarvittaessa vähän tekniikkajuttujakin. Lisäksi tietysti pari päivää autossa kreikkalaisen kyydissa tarjosi meille siinä sivussa yhden jos toisen jutun elämästä Kreikassa syksyllä 2019. Yksi asia ainakin harmitti syntyperäistä ateenalaista – Airbnb:n vaikutus kaupungin asuntomarkkinoihin. Samantyyppisiä kommentteja kuulimme noihin aikoihin myös mm. Tsekeissä niin Cesky Krumlovissa kuin Prahassa.

9 päivää Kreikassa

Villa Mairea

Rauman merimuseo
Rauman merimuseossa nämä merimiehet kertoivat kukin vuorollaan tarinansa

Syyskuussa 2020 elettiin ensimmäisen koronavuoden syksyä, tartuntaluvut olivat jo vähän vapaamminen elätyn kesän jälkeen eikä rokotuksista ollut vielä tietoa, joten suuntana oli kotimaa ja osaltamme erityisesti Villa Mairea. Olimme halunneet vierailla siellä jo jonkin aikaa, mutta olimme aina olleet varausten kanssa myöhässä. Villa Maireassahan ei vierailla noin vaan hetken mielijohteesta, sillä kiinnostuneita on kuitenkin suhteellisen pienen yksityistalon kapasiteettiin nähden kovin paljon. Yövyimmekin alueella, Noormarkun ruukin vierastaloissa, tyylikästä Alvar Aalto -miljöötä nekin. Noormarkusta jatkoimme Raumalle ja Reposaaren ja Porin kautta Turkuun ennen paluuta Espooseen.

Villa Mairea lunasti ehdottomasti lupauksensa, mutta Rauman merimuseo ylitti ne kirkkaasti! Syyskuussa Suomi menee jo kiinni ja saapuessamme Raumalle arki-iltapäivänä totesimme, että oikeastaan museo, jossa olimme halunneet vierailla, onkin enää auki vain viikonloppuisin. Museon portilla tarjottiin kuitenkin mahdollisuutta soittaa ja sopia vierailusta muuhunkin aikaan ja kokeilimme onneamme ja kysyimme, että voisiko se muu aika olla vaikka nyt – ja niin vaan pääsimmekin museoon noin vartin kuluttua soitosta!

Yksityisvierailulla Rauman merimuseossa

Syyskuun 2021 reissut – ja vähän muitakin hahmotelmia

Viime päivinä mediassa on jo rohkaistu ihmisiä matkustamaan ja monet matkailualan toimijat ovatkin kertoneet volyymien kasvusta. Maailma ei kuitenkaan ole vieläkään palannut ennalleen ja esimerkiksi matkojen suunnittelujänne tapaa edelleen olla lyhyt. Viikko sitten kävimme Tallinnassa ja Tartossa, noin kahden viikon suunnittelujänteellä, eli syyskuun 2021 ensimmäinen reissu on siis jo tehty!

Tartto – 10 + 1 kivaa kohdetta

Toinenkin matka syyskuulle on jo varattuna: syyskuun viimeisellä viikolla olemme lähdössä vajaaksi viikoksi Gdanskiin, jossa emme ole ennen käyneet. Toivotaan nyt vaan parasta, että Wizz Airin lennot Turusta Gdanskiin ja takaisin Turkuun toteutuvat suunnitellusti, sillä lentojen muuttuminen ja peruuntuminen on sekin ollut käsittääkseni vielä viime kuukausinakin tätä matkailun uutta arkea. Gdansk – tai koko Tri Cityn alue, Gdansk, Gdynia ja Sopot, kiinnostaa meitä paitsi uutena kaupunkina myös Nomadmania-järjestelmän pisteenä (Pomerania). Tarkoituksemme on myös vierailla Warmia-Mazurian alueella, josta päiväretken kohteeksi olemme valinneet Elblagin oudon kanavan. Maapisteet ja TCC-pisteet ovat vielä tiukassa, sillä Euroopassa meillä ei enää ole käymättömiä maita tai TCC-alueita, mutta voihan sitä sitten kerätä vaikka Nomadmanian järjestelmän innostamana uusia alueita ja sen myötä ihan uusia kokemuksia.

Olemme myös maksaneet varausmaksut Olympian matkalle Sri Lankaan marras-joulukuussa, Kristina Cruisesin M/S Hamburg -laivalla toteuttamalle risteilylle Pohjanmeren saarille huhtikuussa ja Travelers’ Century Clubin tapaamiseen Maltalla toukokuussa, mutta katsotaan nyt miten niiden kanssa lopulta käy.
Sri Lankaan lähtijöitä olisi kuulemma jo riittävästi Olympian kannalta, mutta maan tilanne ratkaisee matkan toteutumisen vähän lähempänä suunniteltua lähtöpäivää marraskuun loppupuolella. Sanomattakin on selvää, että varausmaksut on maksettu luottokortilla, joten jos matkat eivät toteudu ja varausmaksujen palautumisen kanssa tulisi ongelmia, niin voimme kääntyä luottokorttiyhtiön puoleen.

Gdanskin matkan jälkeen palaamme vielä pariin avoinna olevaan ideaan lokakuun osalta, lyhyellä suunnittelujänteellä edelleen.

Jutun otsikkokuvassa Yeastie Boi -ravintola terassi Annankadun sisäpihalla. Kävimme aistimassa New Yorkin tunnelmaa tässä kehutussa bagel-ravintolassa kuluneella viikolla.

Join the Conversation

18 Comments

 1. Tuonne Balkanille tekisi mieli kovasti lähteä. Alueen luonto kiehtoo. Nyt kaksi rokotusta saatuaan on fiilis pitkästä aikaa sellainen, että tässähän voisi alkaa varailemaan vaikka mitä. Vielä tosin ei ole mitään varattuna, mutta todennäköisesti pian on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Meillä on nyt jo noita varauksiakin, mutta siinä missä ennen varaus tarkoitti 99-prosentin (tai jotain sinne päin) todennäköisyydellä matkaa, niin nyt ainakin vielä ajattelen, että varaus, tai ostetut liputkin, muuttuvat matkaksi vasta lähtöportilla.

 2. Toivottavasti pian suurin piirtein kaikkialle voi matkustaa, jos on kaksi rokotusta saanut, ilman mitään testejä ja karanteeneja. En niitä vaativaan reissuun vain nyt väkisellä viitsi lähteä.

  Balkan on hienoa seutua, mutta siellä on vielä useampia maita näkemättä. Samoin tuo Sri Lanka kiinnostaa kovasti.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Vielä nyt taitaa lähinnä EU olla auki kahdesti rokotetuille EU-kansalaisille lähes kokonaan – mutta jokaisen maan kohdalta joutuu silti vielä varmistamaan päivän tilanteen. Ja jo vaikka Englanti vaatii rokotetuiltakin testit. Monet Aasian maat, jos yleensä ovat auki, jonkinlaisen karanteeninkin, joten katsotaan nyt miten tämä syksy tästä etenee.

 3. Gdansk on mullakin listalla ja itse asiassa ollut koko ajan mielessä, että voisi olla ensimmäinen ulkomaan kohde koronarajoitusten vapautuessa. En ole minäkään siellä
  koskaan käynyt, mutta kuullut paljon hyvää. Mutta kävikin niin, että ekaksi kohteeksi valikoitui Kööpenhamina, vanha tuttu, joskin edellisestä visiitistä on vuosia aikaa, lentokentällä on tullut luuhattua senkin edestä. Ja syy tähän oli yksinkertaisesti se, että Tanska poisti kaikki koronarajoitukset – himotti lähteä paikkaan, jossa voi elellä kuin ennenkin. Saa sitten nähdä, onko entiseen oikeasti paluuta. Mutta Köpikseen on lähtö joka tapauksessa marraskuun alussa – ennen ei työltä ehdi, mutta äkkiähän aika rientää.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Maarit! Yritämme edelleen löytää uusia kohteita, vaikkakin sitten vähän tiheämmällä ”ruudukolla” kuin uusia maita – ne kun ovat nyt vielä tiukassa.

 4. says: Sari Laine

  Eikö olekin ihanaa suunnitella vaikka vähän varovainen pitää vielä olla. Haaveilemme myös Sri Lankasta mutta siellä näyttää vielä olevan kahdenkin rokotteen saaneella testausvaatimuksia. Eli näyte ennen ja jälkeen maahan tulon. Sen vuoksi emme ole rohkenee tehdä mitään varauksia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sari! Karanteeniaika olisi kait kuitenkin ollut vaan toisen näytteen valmistumiseen asti, eli ei kovin pitkä. Mutta tässä maailmantilanteessa olimme ajatelleet lähteä varovasti liikkeelle ja käyttää valmismatkoja ja ehkä juurikin tuon testausvaatimuksen takia tätä vastausta kirjoittaessani Olympia on jo perunut kyseisen matkan, eli nyt pitää kehittää marraskuulle jotain muuta.

 5. says: Stacy

  Pommerissa olen käynyt Szczecinissä. Onhan se Pommeri nyt sellainen alue, millä on merkitystä myös Suomen historian kannalta, enemmän kuin mitä alunperin tiesin. Pommerista kun ajattelee perunaa ja Pommerin sotaa, mutta näitä Saksaan lähteneitä jääkäreitä on haudattuna sinne.
  Hyvä kurssi Suomen historiaan on käydä näissä merkityksellisissä paikoissa myös rajojen ulkopuolella. Olen sanonut, että jokaisen suomalaisen pitäisi käydä Pietarissa, koska sieltä on hallittu Suomea ja samoin, tietysti, Tukholmasta, mutta Novgorod puuttuu minulta vielä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Stacy! Katsotaan nyt sitten, olettaen, että päästään matkaan, eli Wizz Air ei peruuta lentoja, että minkälaisia historiajuttuja tuolla matkalla löydämme :-)

 6. Ihanaa kun uskaltaa taas suunnitella! Mielenkiintoisia suunnitelmia teillä onkin!
  Meidän suunnitelmat on lähinnä vasta haave-asteella johtuen mm. mun hieman epäselvästä työkuviosta talvelle/ ens vuodelle, mutta eiköhän sekin siitä selkene niin uskaltaa sitten oikeasti suunnitella!

  Balkanilla ei ole vielä tullut käytyä muualla kuin Kroatiassa mutta etenkin Montenegro kiehtoisi kovasti. Saa nähdä milloin olisi aikaa lähteä sinne!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Juuri ja juuri uskaltaa suunnitella, sillä kyllähän kaikki vielä on epävarmaa, oli kyse sitten maahantulosäädöksistä tai lennoista tai vielä jostain muusta. Joskushan matkan varaaminen tarkoitti 99,jotakin prosenttisesti, että matka toteutuu, mutta nykyisin prosenttiluku taitaa olla vielä paljon alhaisempi.

 7. says: Terhi

  Balkan kyllä kiehtoisi, sen tutkiminen jäi vähän kesken ja Sarajevoon pitäisi päästä. Nyt kun olen lentoja varovaisesti selaillut niin yhteydet ovat tällä hetkellä rajoitetut.
  Gdanskia suosittelen ehdottomasti, kaupunki on mielenkiintoinen, täynnä historiaa ja mielenkiintoista katsottavaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Tuo Zagreb – Sarajevo – Podgorica -yhdistelmä ei tuolloin muutama vuosi sittenkään ollut lentojen suhteen ihan yksinkertainen, ehkä siksi, että matkat eivät kuitenkaan ole älyttömän pitkiä, joten paikalliset, jos on tarvetta tuolla välillä liikkua, liikkuvat autolla. Voi tietysti olla, ettei tarvetta liikkua edes ole, kun taitavat edelleen olla toisilleen enemmän tai vähemmän käärmeissään sisällissodan jäljiltä.

 8. Varovaista suunnittelua on täälläkin ilmassa. Lokakuussa olisi tarkoitus lähteä Amsterdamiin. Ei ehkä se paras ajankohta, mutta koronan takia peruuntuneista lennoista saadut voucherit pitää käyttää tämän vuoden aikana. Jouluksi olisi myös kiva päästä lämpimään, mutta mitään varauksia en ole uskaltanut vielä tehdä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Voi olla, että kaukomaat ovat tulevana talvena sen verran haasteellisia, erityisesti meillä, joilla monessa on jo käyty ja haluaisimme juuri tiettyihin. Joten ehkä sitä pitää tyytyä Euroopan kohteisiin, vaikka sitten kosteassa talvisäässä :-(

 9. Syyskuu on itsellänikin ollut perinteisesti matkakuukausi ja todella haikein mielin olen katsellut, kun facebook on koko kuun nostanut esiin jonkun muiston menneiltä vuosilta. On ihanaa, että nyt jo vähän pystyy suunnitella tulevia matkoja, mutta aika kauas olen omat haaveeni vielä toistaiseksi sijoittanut. En millään jaksa pettyä, että matka ei toteutuisikaan tai stressata, että mikä sääntö muuttuu ja miten juuri ennen matkaa tai sen aikana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Virpi! Minä taas olen ajatellut, että varaan, luottokortilla tietysti, niin saavat matkatoimistotkin signaalin, että kyllä meitä lähtijöitäkin olisi! Saahan ne varausmaksut sitten takaisin, jos matka ei toteudukaan ja sitten voi taas yrittää jotain muuta.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.