Vanhat ja uudet ideat Eurooppaan

Eurooppa 2022-2023
Kuva cristinoiu_filip Pixabaystä

Koronakeväänä 2020 pohdin myös mahdollisia tulevia matkoja Eurooppaan – sitten joskus kun ne taas olisivat mahdollisia, siis kevään 2020 näkymillä:

Euroopan unelmat

Näistä silloin peruuntunut Lontoo ja Stonehenge odottaa edelleen, kuten Roomakin. Kumpikin kaupunki oli jo silloin ”listalla” siksi, että edellisestä kerrasta siellä oli jo silloin vierähtänyt kymmenen vuotta tai ylikin. Lontoota pohdin useampaan otteeseen matkailun Euroopassa vähitellen vapautuessa, mutta Britanniaan vaadittiin koronatestejä pitempään kuin muualle, joten se jäi sitten kuitenkin odottamaan. Juuri nyt Heathrown lentokaaos ei oikein houkuttele sille suunnalle.

Kolme matkaa Norjaan

Hurtigrutenille emme koskaan päätyneet, siis laivalle, mutta sen sijaan olemme näinä vuosina sitten ensimmäisen koronakevään käyneet Norjassa kolmesti ja kattaneet juuri ne kaupungit, jotka Hurtigrutenilla olisimme halunneet kokea, mutta paljon perusteellisemmin, sillä yövyimme lähes kaikissa näistä: Bergen, Ålesund, Geirangervuono, Trondheim. Kävimme myös Rorosissa ja Oslossa. Saattaa olla, että ihan heti emme palaa Norjaan tämän rautaisannoksen jälkeen – vaikka mistä sitä tietää, ehkä syystä tai toisesta päädymmekin sinne taas!

Tarinoita Geirangerinvuonolta

Trondheim – koe ainakin nämä

Oslo – näe ja koe ainakin osa näistä

Ranskan sijaan kaksi kertaa Espanjaan

Matka Champagnen alueelle Ranskaan on vielä tekemättä. Itse asiassa, jos meillä on vähän tuuria, niin lähdemme sinne syyskuussa. Tuuria tarvitaan siksi, että kun vasta äskettäin innostuimme varaamaan Albatrosilta matkaa tänne, niin se olikin jo myyty loppuun. Mutta olemme jonossa, kuulemma ensimmäisinä, eli jos jonkun suunnitelmat vielä muuttuvat, niin saatamme päästä mukaan. Toki tuonne voisi lähteä omatoimisestikin, mutta katsotaan nyt ensin tämä kortti.

Espanjan osalta Alicanten ja Murcian toteutimme tämän vuoden tammikuussa ”nyt pois tästä talvesta edes hetkeksi” reissuna. Valencia jäi tuolla kertaa, Ibizakin, ja voi olla, ettei niihin, ainakaan Valenciaan tulla nyt sitten koskaan menneeksikään. Asturian matka ilmaantui kesäsuunnitelmiimme yllättäen, mutta hyvä niin – tulimme kuin tulimmekin lopulta käyneeksi Gijónissa!

Guadalestin linnoitus – vuokra-autolla Alicantesta

Toivekohde Gijón

Muutama saari

Helgolandin saarikin toteutui tänä keväänä yhtenä M/S Hamburgilla tekemämme Pohjanmeren risteilyn kohteena. Jonkun mielestä ehkä outo valinta risteilyksi toteutti kuitenkin meillä niin tuon Helgolandin kuin tutustumisen M/S Hamburgiin laivana. Bonuksina, joista emme matkalle lähtiessämme tienneet, myös Syltin saaren ja ison määrän Itämeren hylkeitä.

Helgoland

Spinalonga on edelleen ”listalla”, tosin vähän ponnettomasti.

Gdanskin syksystä Maltan kevääseen

Gdanskissa kävimme kohta jo vuosi sitten syksyllä – oli muuten todella kiva kaupunki ja onnistunut reissu!
Nevan siltojen avautumista Pietarissa emme tule koskaan näkemään – en usko, että läntisen Euroopan suhteet Venäjälle normalisoituisivat siinä määrin lähimpien vuosikymmenien mittaan, että haluaisimme enää palata Pietariin. Kolme kertaa kaupungissa, osaltani, saa riittää. Lopullisesti.

Travelers’ Century Clubin kokous Maltalla ei toteutunut keväällä 2021, mutta toteutui sitten vuotta myöhemmin toukokuussa 2022.

Travelers’ Century Clubin kokouksessa Maltalla

Ideoita talvikaudelle 2022-2023

Tulevan syys- ja talvikauden ideoita Eurooppaan voisivat olla:

 • Matka Champagnen alueelle, ainakin jos mahdumme mukaan Albatrosin matkalle – vaihtoehtona voisi olla vaikka lyhyt syysmatka Rhodokselle, joka sekin on edelleen kokematta, vaikka senkin suhteen oli jo näinä koronavuosina aikaisemminkin suunnitelmia
 • Parin matkabloggaajakolleegan juttujen innoittamana haluaisin kokea korona-ajan uutisissa usein olleen Suomen ja Ruotsin rajan Torniossa ja Haaparannassa. Parhaimmillaan samaan matkaan voisi yhdistää Kemistä joskus tehtävän risteilyn Keminkraaselin majakalle, mutta taitaa olla niin, että tänä kesänä ei enää onnistu. Norrlandin alue olisi myös uusi Nomadmania-aluekin, joskin nyt maailman taas avauduttua taidan unohtaa koronakauden harrastuksen kerätä Nomadmanian alueita ja keskittyä, jos alueista puhutaan, uusiin maihin tai korkeintaan TCC-alueisiin.
 • Jos tuleva talvi toistaa viime talvea, niin saattaa hyvinkin olla, että tammikuussa iskee tarve päästä ainakin hetkeksi pois jäätyneiltä kaduilta/tihkusateesta/lumikaaoksesta tai vähintäänkin pimeydestä. Sattuneista syistä olen selaillut Albatrosin reissuja ja heidän pitkä matka Andalusiaan voisi olla yksi vaihtoehto. Matkaan näyttäisi liittyvän lisämaksullisten retkien valikoima, joista muutama on kohteisiin, jotka ovat olleet mielessäni jo pitempään, kuten Sevilla, Ronda ja miksei Nerjakin. Retket meille jo jossain määrin tuttuihin Malagaan ja Mijakseen voisimme jättää väliin – tai sitten ei. Kolmessa viikossa voisi jo harkita pistäytymistä Marokon puolellakin, Tanger ja Chefchaouen houkuttelisivat vielä.
 • Lontoon tilannettakin seurannemme, miksei Roomankin. Näiden osalta ajankohdan pitäisi kuitenkin olla syksyllä tai keväällä, sillä kaupunkiloma talven sateissa ei ole paljoa parempi vaihtoehto kuin jäinen talvi Espoossa.

Mutta katsotaan, miten tämä tästä kehittyy – ja etenkin miten kaukomatka-aihiomme muuttuvat toteutuskelpoisiksi suunnitelmiksi. Euroopan reissut on kuitenkin helpompi sovittaa niiden ympärille kuin toisin päin!

albatros champagne

torniohaaparantawallenius
Lue Walleni.us -blogin juttu Torniosta ja Haaparannasta
marokko
Chefchaouenin sininen kaupunki
Tags from the story
, ,
Join the Conversation

14 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Ainakin toistaiseksi olemme pyrkineet tekemään keskimäärin yhden matkan kuukaudessa, kotimaassa, Euroopassa tai kaukokohteisiin, eikä noita kaukokohteita pitkine lentoineen viitsi tehdä kovin taajaan, joten ”välipaloina” on kiva kerrata Eurooppaa tai etsiä uusiakin kohteita niin Euroopassa kuin kotimaassa.

 1. says: Reissu-Jani

  Champagne alue on helppo tehdä omatoimisesti – Reims, Laon, Eperney, Troms mutta tällöin auton ajajan pitää muistaa rajoitukset :) Alueneina nämä olivat ihan hienoja, ihmiset valitettavasti tosi tylyjä. Itse pidin enemmän Barcelonan cava-alueesta ja oikeasti ihan samanlaista kuplivaa tekevät. Toisessa on vaan nimellä saatu hintaa lisää. Mutta olivat ne kartanot ihan kivan näköisiä missä kävin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jani! Kun emme muutenkaan oikein ole innostuneet roadtripeistä, vaikka joskus jotain ajammekin kun muita vaihtoehtoja ei ole, niin haussa olisi erityisesti tällä alueella helppo toteutus, jossa kummankaan ei tarvitsisi olla kuskina. Cava (ja prosecco) ovat ihan hyviä juomia molemmat, mutta onhan tuossa shampanjassa jotain erilaista, historiallista :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Saattaa olla, että meidänkin osalta homma alkaa näyttää haastavalta, kun valmis paketti olisi helppo, mutta eipä tuolle taida peruutuspaikkoja tulla, eli täytyy sitten miettiä uudelleen, toisenlainen toteutus tai sitten vasta vähän myöhemmin kun uusia lähtöjä tulee myyntiin.

 2. Kiinnostavia kohteita Euroopassa ja vähän ulkopuolellakin! Champagnen alueella kiinnostaisi käydä ja muutama muukin Ranskan alueista on listalla. Espanja on aina kiva, ja mekin haluaisimme jossain välissä käydä uudestaan Marokossa, muun muassa tuolla Chefchaouenissa, ja siinä samalla sitten kiinnoistaisi Pohjois-Afrikka hieman laajemminkin. Mutta nyt vielä pysytellään muutama viikko Bulgariassa ja syyskausi myöskin täällä suunnalla seikkaillen.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anne! Totta, jos talvella päätyisimme Espanjaa ja Marokkoon, niin onhan tuo Marokko Euroopan ulkopuolella, juu :-)

 3. Toivotaan, että Champagnen reissu toteutuisi! Muutenkin kuulostaa kivoilta teidän suunnitelmat.
  Melkein puistatti, kun tätä lukiessa palautui mieleen se tammi-helmikuinen jäinen liukkaus pääkaupunkiseudulla, hhhrrrrr… Sitä ei kyllä ole ikävä ja ihan hyvä varmasti tehdä suunnitelmia jo tulevan varalle itse kunkin. :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sanna! Taitaa olla ainakin valmiin reissun osalta tämä syksy Champagnen alueen osalta menetetty, mutta pitää sitten keksiä jotain muuta. Viime talvi oli kyllä niin nastakenkätalvi – eivätkä ne nastatkaan aina auttaneet – että viimeistään jos alkaa näyttää samalta, niin pitänee kyllä joku tauko siitäkin pätkästä talvea pitää!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Itse katsoin, että Tangerista Chefchaoueniin olisi vaan runsas 100 km ja Tangeriin taas pääsisi kait jotenkin kohtuullisesti Aurinkorannikolta. Marokosta sitten hommaisi etukäteen kuskin käyttämään tuolla. Mutta katsotaan.

 4. Inspiroiva lista! Voi kun pääsisikin matkailemaan useita kertoja vuodessa, vaan työt (ja lompakko…) rajoittaa kyllä pahasti harrastuksia.
  Tai no, kyllähän me ehkä mahdollisesti vielä joku talvilomamatka tehdään, kun lokakuun lopussa – marraskuun alussa olisi aikaa ennen mun opintovapaan loppua mutta jää nähtäväksi. Mielenkiintoisia kohteita olis niin liikaa että ei osaa yhtään päättää. Aika näyttää.

  Meilläkin sama nyt koronan aikana, että Norjaa on tullut koluttua 3 matkan verran mutta olisin kyllä ihan valmis lähtemään vaikka tältä istumalta uudestaan. Se olikin itseasiassa alunperin tarkoituksena ensi viikolle kun saadaan amerikavieras kylään, mutta todettiin että aikataulu ei anna periksi ja näillä bensan hinnoilla sellaiselle päivän pikapyrähdykselle tulisi ehkä vähän liikaa hintaakin kun ei kerkeis käydä kuin kääntymässä.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katja! Meillä tuo päättäminen on helpohkoa sen myötä, että ”puuttuvista” kohteista, ainakin maista, on rästilista, jota sitten järjestellään saatavuuden (koronarajoitukset), matkan ajankohdan, sääolosuhteiden ym. suhteen optimaaliseen järjestykseen ja otetaan sitten listan ensimmäinen.
   Taitaa Norja kohta olla taas lentäen edullisempi kuin ajaen – Suomesta, ainakin eteläisestä, kun kilometrejä kuitenkin kertyy reippaasti.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.