Kreikka – Ateenasta Rodokselle 1976 – 2022

Greece Kos flag

Päivitetty 19.10.2022 Rodoksella

Matkailun koronatauon ainakin osittain innoittama maayhteenvetosarjamme viimeinen osa, tältä erää ainakin. Ideanahan oli siis, että kokoan yhteen matkajutut kaikista niistä maista, joissa olemme käyneet vähintään kolmesti, ja sattui jäämään näiden satunnaisessa järjestyksessä kokoamieni yhteenvetojen viimeiseksi vähintään kolmen käynnin maaksi. Kreikka on toistaiseksi ollut matkakohteenamme viisi kertaa.

Kahden käynnin maita onkin sitten vielä kymmenkunta, Australiasta Panamaan ja Islantiin, mutta palataan näihin sitten joskus, jos johonkin niistä tulemme palanneeksi kolmannekin kerran.

Kreikasta kaikki alkoi – vaikka näin voisin tämän yhteenvedon aloittaa. Ensimmäinen yhteinen ulkomaanmatkamme (Tukholmaa ei lasketa) suuntautui Ateenaan elokuussa 1976. Kreetalla kävimme Seuraavat pari reissua olivatkin sitten purjehdusreissuja. Syksyllä 2019 palasimme Ateenaan ja kävimme samalla reissulla myös Meteorassa ja Peloponnesoksen niemimaalla.

Peloponnesos ranta Kreikka
Rannalla jossain päin Peloponnesoksen niemimaata

Ateena 1976

Ateena 1976 Kreikka
Päivällä raunioita, illalla vaikka viinifestareita

Kesän 1976 olin pääosin kesätöissä – takana ensimmäisen vuoden opinnot Otaniemessä Teknillisessä Korkeakoulussa. Kesätöiden lopun ja syyslukukauden alun väliin jäi kuitenkin muutama viikko vapaata ja lähdimme viettämään niitä Ateenaan. Jo tuolloin meissä taisi olla hiukan Maailmanmatkaajaa sikäli, että halusimme nimenomaan nähdä Ateenan, vaikka sinne ei Suomesta silloin ollut tarjolla edes matkoja – noina vuosinahan matkustettiin lähinnä pakettimatkoilla. Tjäreborgilla pääsi kuitenkin Ateenaan Tukholmasta, joten varasimme matkan sieltä ja matkasimme siis ensin omatoimisestai Helsingistä Tukholmaan ja taas palatessa Tukholmasta takaisin Helsinkiin.

Ateenassa jaoimme aikamme ”turistin töiden”, eli nähtävyyksiin ja retkiin ja niiden välissä rantapäiviin. Ihan hyvä reissu, paitsi, että emme vielä tuolloin ymmärtäneet, että Kreikassa on elokuussa kuuma ja kahden tähden hotellin tuulettimen varassa oleva ”ilmastointi” ei paljoa viilentänyt. Jo tämä ensimmäinen reissumme opetti siis ainakin kiinnittämään huomiota niin ilmastointiin kuin kohteelle sopivan vuodenajan valintaan. Ateenan osalta elokuu ei ole paras kuukausi.

Matkaa muistelin jokunen vuosi sitten näin:

Ateena 1976

Purjehdus Lefkasista 2002

Kefalonia
Aamiainen Eufimian satamassa Kefalonialla

Vuosina 1986 – 2006 purjehdimme paitsi Suomessa kesäisin, myös muutamaan otteeseen maailmalla.
Talvella 2001 purjehdimme Karibialla, Brittiläisillä Neitsytsaarilla, ja kokemuksen innoittamana lähdimme heti seuraavana keväänä purjehdusreissulle Kreikkaan. Matka oli SunSailin järjestämä ja päädyimme samaan veneeseen kahden muun pariskunnan kanssa, joita emme tunteneet ennestään, mutta yhteinen harrastus kantoi hyvin viikon reissun. Ainakin sen jälkeen kun olin saanut seurueemme kaksi muutakin miestä ymmärtämään, että me molemmat haluamme ruorivuoroja, eli perinteinen naiset keittiössä ja miehet kannella jako ei ollut meidän juttumme! Sen verran hyvin tulimme toimeen, että kutsuimme myöhemmin toisen mukana olleista miehistä, jolla sattui olemaan enemmän lomaa kuin vaimollaan, mukaan purjehtimaan seruaavana kanssamme Ruotsin Nynäshamnista Gotlannin kautta Turkuun.

Meriharakka-blogia ei vielä keväällä 2002 ollut olemassa, mutta kirjoitin reissusta jälkikäteen jutun tännekin:

Joonian saaristossa keväällä 2002

Purjehdus Ateenasta Kosille 2004

Santorini Kreikka
Joukkueemme Santorinilla (Lasse kameran takana). Santorinilla kävimme lautalla, sillä ankkurointi kalderalla olisi muuten vaatinut yhden jäämään veneeseen.

Myös keväällä 2004 teimme purjehdusreissun Kreikkaan. Keväällä, kuten keväällä 2002, sillä kesällähän purjehdimme Suomessa omalla veneellä. Tällä kertaa mukaan lähti lisäksemme veljeni, joka otti myös kipparivastuun veneestämme, johon tuli lisäksemme kolme muuta miestä. Tämäkin matka taisi olla Sunsailin järjestämä ja vähän protestoin tätä 5 miestä ja yksi nainen kokoonpanoa etenkin kun kaksi vanhinta miestä osoittautuivat ilman vaimojaan, jotka eivät olleet enää olleet purjehdusreissusta kiinnostuneita, melko avuttomaksi veneen muissa kuin purjehdukseen liittyvissä tehtävissä. No, siitäkin muistaakseni 10 päivän reissusta selvittiin – osittain kiitos veljeni, jonka johtamistaitoja opin oikeasti tuon matkan aikana kunnioittamaan.

Tämäkin matkakertomus on kirjoitettu jälkijättöisesti päiväkirjaan ja valokuviin perustuen:

Purjehdus Ateenasta Kosille

Kreeta 2008

Kreeta 2008
Kesällä 2008 matkassa oli myös läppäri – ehkä hotellissa oli nettikin?

Kesällä 2008 purjehtiminen oli osaltamme jo mennyttä elämää ja koulujen kesäloman alkuun lähdimme nuorimman kummityttäremme kanssa viikoksi Kreetan Rethymnoniin. Teini-ikäinen ei ollut ihan helpointa matkaseuraa – vai pitäisikö sanoa, että teini-ikäisen mieltymykset yllättivät meidät useamman kerran. Rantaelämä ei kiinnostanutkaan. Vaellukselle Milin rotkoon tyttö piti ensin melkein pakottaa mukaan, mutta ensimmäisen kilometrin jälkeen hän taisi olla rotkosta ja polusta innostuneempi kuin me!

Rethymnon – viikko Kreetalla

Ateena, Meteora ja Peloponnesos 2019

Olympia-urheilija Kreikka
Olympia-urheilija ja kuvaaja Olympian kentällä

Syksyyn 2019 olimme jo varanneet Albatrosin Manner-Kreikan kiertomatkan, mutta se peruttiin, luultavasti vähäisen kiinnostuksen takia – ilmeisesti useimpia Kreikassa kiinnostavat lähinnä saaret. Mutta ei hätää, järjestimme sitten matkan itse.

Aloitimme, kuten Albatroskin olisi aloittanut Meteorasta, mutta päiväkäynnin sijaan myös yövyimme alueella, joten saatoimme jakaa alueen monet luostarit kahdelle päivälle. Junaretkellä Ateenasta tämä onnistui helposti. Itse luostareista voit lukea enemmän tästä.

Meteoran luostarit

Peloponnesoksen kahden päivän retkellä yövyimme Nafpliossa. Matkalla sinne pysähdyimme Korintin kanavalla, Epidauroksessa ja Mykenessä.

Nafplio – Kreikan edellinen pääkaupunki

Paluumatkalla vuorossa olivat Olympia, Rio–Antirrion silta ja Megalavin majakka, joista vaikuttavin oli tietysti Olympia.

Ateenasta teimme vuoden 1976 matkaamme mukaellen retken läheisille rannoille ja kertasimme tietysti myös kaupungin nähtävyyksiä.

Akropolis ja Lycabettus – Ateenan maamerkit

Nostalgiasarjaan meni myös kertausretki Cape Sounionille.

Matkasta julkaisin kustannusyhteenvedon – ja kokosin yhdeksi jutuksi myös matkan aikana tuoreeltaan päivittäin julkaisemani kuvakokoelmat.

Omatoimisen Kreikan kiertomatkan kustannukset

Rodos 2022

Kreikka nousi nopeasti yhdeksi suomalaisten suosikkikohteeksi koronakesinä. Mekin harkitsimme Rodosta kohteena jo syksylä 2021, mutta olimme silloin liikkeellä liian myöhään – suorat lennot meille sopivilla päivillä oli myyty ilmeisesti jo viikkoja ennen kuin aktivoiduimme asiassa.
Syksyllä 2022 suomalaistenkin lomamatkat suuntautuivat jo tasaisemmin eri Välimeren maihin ja muualle Eurooppaan, joten Aurinkomatkojen pakettimatkan varaus syyskuun lopulle onnistui muutaman viikon suunnittelujänteellä. Rodos oli ollut yksi niistä kohteista, joissa ”kaikki muut paitsi me” ovat jo käyneet – kuten kesän 2022 kohteemme Balikin.

Tukikohdaksemme valitsimme Rodoksen kaupungin, sillä rantaa emme varsinaisesti kaivanneet. Rodos Park Suites & Spa -hotellin uima-allasta sen sijaan käytimme ahkerasti, ihan uimiseen siis :-)

Rodoksen kaupungista ja retkikohteistamme, Lindoksesta ja Koskinousta ja Kalitheasta voit halutessasi lukea lisää tästä jutusta:

Viikko Rodoksen kaupungissa

Vielä kerran Kreikka?

Nomadmania jakaa Kreikan 9 alueeseen (katso kuva alla). Myös Most Traveled People -järjestelmä (MTP) jakaa Kreikan 8 alueeseen, mutta pitää Manner-Kreikan yhtenä alueena siinä missä Nomadmania jakaa sen kolmeen osaan: Attica, Macedonia ja Peloponnese, mutta toisaalta se erottelee Sporadien (mm. Skiathos, Skopelos) saariston omaksi alueekseen.

nomadmania kreikka

Tällä tasolla meiltä ovat vielä kokematta Pohjois-Egean saaret, Sporadit ja Mount Athos, joka ainakin jääkin näkemättä, sillä sinne pääsevät vain miehet.
Noille vielä käymättömille Kreikan saarille, esimerkiksi Lesbokselle tai Samokselle tai jo mainituille Skiathoksen tai Skopeloksen saarille tuskin enää lähdemme varsinaisesti pistemielessä, mutta jos joskus kaukana tulevaisuudessa olemme helpon vaikka juurikin syysloman tarpeessa, niin mikä sen tietää jos vaikka jollekin noista päätyisimme. Kreikka on kuitenkin aina jotenkin viehättänyt minua enemmän kuin esimerkiksi Espanja tai Italia.

Kreetalle haluaisin kuitenkin vielä palata ja käydä Spinalongan pienellä saarella.

Kaikki blogimme vanhat jutut Kreikasta pääset lukemaan myös tästä – uusia odotellessa!

Jutun otsikkokuva Kosin satamasta: ankamonika © 123RF.com

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä:

Tags from the story
,
Join the Conversation

4 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Melkein jo erikoista, että suomalainen, joka on kuitenkin jonkin verran maailmaa kiertänyt, on onnistunut ”kiertämään” Kreikan :-)
   70-luvulla, ehkä vielä 80-luvullakin matkailu oli tietysti vähän erilaista, mutta Kreikan osalta esimerkiksi nuo 2000-luvun alussa tehdyt purjehdusreissut olivat jo aika lailla perusmatkailua samaan tyyliin kuin nykyisin. Valuutanvaihtotarpeiden, yleensä valuutan tarpeen, väheneminen on tietysti yksi asia mikä on muuttunut ja se, että kaikki liput ja varaukset ovat muuttuneet digitaalisiksi, enää ei tarvitse hakea lentolippuja esimerkiksi mistään.

 1. Kreikka on kyllä monipuolinen maa, kuten näistäkin muistoista on helppo huomata. Siellä(kin) olisi itselle vaikka mitä nähtävää lisää, vaikka toisaalta itseä kiehtoo tällä hetkellä eniten Kreeta, jonka tutkimiseen viimeksi ehdin kiertelemään vain pieniltä osin.

  Tätä maa- ja aluebongausta on mukava seurata ja tosiaan nyt löytyikin sitten teille sopiva uusi risteily :-) Sitä odotellessa…

  1. says: Pirkko

   Kiitos Rami! Näinä aikoina se, että joku ”julkaisee” matkan tai risteilyn ei vielä takaa mitään, eli katsotaan nyt sitten löytyykö sitä vielä ensi kesänä. Näinä aikoina ei myöskään kannata sitoutua oikein mihinkään, joka olisi toteutumassa kauempana tulevaisuudessa kuin sanotaan nyt vaikka kuukauden päästä :-(

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.