Viisi ikimuistoisinta matkaa

Viisi ikimuistoisinta

Otetaan taas ajantasaisten kohdejuttujen väliin yksi blogihaaste ja sen myötä matkamuistoja.

Haasteen taisi aloittaa Elinan matkalaukussa -blogi, joskin Elina toteutti sen Instagramissa. Sen jälkeen siihen ovat tarttuneet ainakin blogit Reissukuume, Metkaa Matkustelua, Virpin maailma ja Matkalla lähelle tai kauas.

Jo useampi vuosi sitten listasin parhaita reissujamme silloisen Jetlagissä-podcastin innoittamana – mutta vuodet vierivät, matkoja tulee lisää ja tässähän adjektiivina on ikimuistoisinta, joten kelasinpa taas kerran matkamuistojamme. Onneksi on matka-Excel, jossa yhdellä sivulla on lueteltu matkat vuosittain – toisella sivulla on lueteltu maat ja Traveler’s Century Clubin alueet ja minä vuonna niissä on käyty ensimmäisen kerran tai mihin niistä vielä on tarkoitus mennä.

Matkailu-uramme, yhteinenkin, on pitkä, joten ajattelin lähestyä tätä haastetta vuosikymmen kerrallaan. Viime vuosikymmenenä ja viime vuosina matkoja on olleet lisääntyneen vapaa-ajan myötä ollut aikaisempaa enemmän ja kohteetkin yhä upeampia tai eksoottisempia, mutta annetaan nyt mahdollisuus myös aikaisemmille vuosikymmenille!

1970-luku

Yhteinen historiamme, myös matkailun osalta, alkoi syksyllä 1974. Ensimmäinen matkakohde oli silloin turkulaisille tietysti Tukholma, mutta vuosikymmenen ikimuistoisimmaksi matkaksi nostaisin kuitenkin elokuiset kaksi viikkoa Ateenassa kesällä 1976. Hyvänä kakkosena voisi olla telttaretki Ahvenanmaalle kesällä 1975.

Blogimme täyttää helmikuussa 20 vuotta, eli ihan vuoteen 1976 se ei ylety. Mutta koska tuo matka oli tosiaan ikimuistoinen, niin kirjoitin siitä jutun jälkijättöisesti, mutta jo vuosia sitten:

Ateena 1976

Akropolis Ateena Viisi ikimuistoisinta matkaa
Ateenaan palasimme sitten syksyllä 2019 – osittain kerraten samoja kohteita

1980-luku

Kalifornia! Ehdottomasti Kalifornia. Viikko Los Angelesissa ja toinen San Franciscossa yksityisoppaan kanssa Aurinkomatkojen pakettimatkalla! Yksityisopas, sillä tuohon aikaan (1982)  Havaijille menijät käyttivät Aurinkomatkojen lentoja Kaliforniaan välietappina ja tuosta ryhmästä vain me satuimme jäämään Kaliforniaan. Pakettimatkaan kuului kuitenkin opaspalvelut, joten opas järjesti meille retket toiveidemme mukaisesti (ja vähän ylikin). Bussi vaan vaihdettiin henkilöautoon.
80-luvun kakkosena voisivat olla Digital-vuosieni palkintomatkat, jotka nekin, amerikkalaisella yhtiöllä, suuntautuivat Pohjois-Amerikkaan, Bermudalle ja Acapulcoon. Kumpaankin matkaan liitimme vähän lisää, mm. poikkeamiset New Yorkissa, Niagaran putouksilla ja Mexico Cityssä.

Myös ensimmäisen Kalifornian reissulle dokumentoin blogiimme jälkikäteen:

Kalifornia 1982

Samoihin maisemiin palasimme 33 vuotta myöhemmin ja toistimme silloin jopa muutamia kuvia samoista paikoista 33 vuoden välein.

San Francisco Golden Gate Viisi ikimuistoisinta matkaa San Francisco Golden Gate 1982

1990-luku

Australia! Kävimme Australiassa ensimmäisen kerran joulun alla 1997. Mennen tullen poikettiin Singaporessa aikaeroa tasoittamassa ja perillä aika jakaantui Sydneyn ja Port Douglasin välillä. Sydneyn ikoniset nähtävyydet kuten Oopperatalo jaSydney Harbour Bridge ja sitten pohjoisempana Suuri Valliriutta jäivät todellakin mieleen. Matkan aikana tuli vaihdettua työpaikkaakin – olin käynyt SAPilla työpaikkahaastattelussa ennen lähtöäni ja jo Singaporeen päästyämme tuleva esimieheni soitti (keskiyöllä tietysti, paikallista aikaa) ja kertoi laittavansa työtarjouksen postiin. Matkalta palattuamme, juuri ennen vuoden vaihtumista, hoidin sitten työsopimuksen teon ja irtisanoutumisen.
90-luvun kakkoseksi nostaisin Gotlannissa vuonna 1992 Toftan rannalla vietetyt kaksi viikkoa – meistä tuli tuolla reissulla ikuiset Gotlanti-fanit.

Australia (ja Singapore) 1997

helikopteri-0031 Viisi ikimuistoisinta matkaa
Halusimme nähdä Suuren Valliriutan myös ilmasta, vaikka helikopterilento tekikin isohkon loven lompakkoomme – mutta oli se sen arvoista! Oli muuten elämäni ensimmäinen helikopterilento.

Myös Australiaan palasimme myöhemmin osana maailmanympärimatkaamme. Silloinkin sateesta huolimatta kävimme kertaamassa myös esimerkiksi Bondi Beachin. Uutena kohteena kävimme Blue Mountainsin alueella.

2000-luku

Serengeti ja yleensä koko ensimmäinen kunnon safarimatkamme Tansaniassa. Ihan ensimmäisen kerran osallistuimme safariajoille jo Krügerissä 1998, mutta kaksi viikkoa neljässä eri luonnonpuistossa (Tarangire, Lake Manyara, Ngorongoro, Serengeti) Tansaniassa oli jotain ihan muuta. 2000-luvulla vaihtoehtoja olisi jo ollut useampiakin, esimerkiksi ulkomaille suuntautuneet purjehdusmatkat, joista upein oli pari viikkoa Brittiläisten Neitsytsaarten vesillä vuonna 2001 tai jo useampaan kertaa tässä blogissakin hehkuttamani Galapagos.

Nuoruusvuosieni matkaunelma: Serengeti

tansania-0060
Jotkut kysyvät joskus, että minkä ikäisten lasten kanssa voi lähteä safarille. Sisarentyttäreni oli 14-vuotias teini tällä reissulla ja pärjäsi hyvin – yhden päivän safarit tosin teinin toiveesta jätimme väliin ja vietimme aurinkolomaa lodgen uima-altaalla.

2010-luku

Tämäkin oli yllättävän helppo, vaikka valinnanvaraa olisi ollut vaikka kuinka. Maailmanympärimatka. Kakkoseksi voisin nostaa Grönlannin, sillä on se sen verran omanlaisensa kohde, että siinä missä jokaisen, jos vaan mahdollista, kannattaisi kokea ainakin yksi kierros maapallon ympäri, niin Grönlantikin on jotain, mitä on vaikea selittää. Sekin pitää kokea. 2010-luvulla ikimuistoisimmista matkoista oli kyllä jo runsaudenpulaa. Havaijikaan ei mahtunut joukkoon – paitsi jutun otsikkokuvaan, joka on otettu Pride of America -laivan kuva-automaatilla. Havaijin saaret kiersimme kyseisellä laivalla risteillen.

RTW great 2nd

Maailmanympärimatka blogissa

2020-luku on vasta alussa ja ensimmäiset vuoden hukkaantuivat koronasulkuihin, joten siitä on vielä vaikea sanoa mitään. Eikä tarvitsekaan, tulihan tässä jo viisi vuosikymmentä katettua. Koronavuosina tehty päätös panostaa paitsi uusiin maihin myös aikaisemmin syystä tai toisesta ohittamiimme kohteisiin kuten vaikka Iguassun putoukset ja Okavangon suisto on kuitenkin tuntunut hyvältä päätökseltä.

Tags from the story
, , , ,
Join the Conversation

26 Comments

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Teilläkin varmaan olisi hyvää materiaalia – ongelmana vain valinnan vaikeus :-) Grönlanti piirsi kyllä pysyviä mielikuvia verkkokalvolle!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Homma helpottui hiukan kun päätin antaa jokaiselle vuosikymmenelle tilaa :-) Maailmanympärimatkaan käytimme vaan vuoden normaalit lomat eli 5 viikkoa, hyvin etukäteen suunniteltu ja kaikki etukäteen varattuna tuollaisessakin ajassa ehtii paljon.

    2. says: Pirkko

      Kiitos Sari! Jäimme, molemmat, pois töistä vasta vuonna 2017, eli kaikki nämä reissut on tehty normaalien lomien puitteissa, ja vielä aikaan ennen etätöitä :-)

  1. says: Reissu-Jani

    Hienoja ikimuistoisia matkoja. Itselläni ne ovat ensimmäinen ulkomaan matka 25 vuotiaan Taiwaniin, ensimmäinen (ja viimeinen?) charter matka, kolmen kuukauden matka Osean/Aasia (jolloin tämä blogi alkoi), Namibia omatoimisesti maasturilla, ja ehkäpä viidentenä Keski-Aasian (stanit) matkat. Tai ajattelen niin että ikimuistoisinta matkaa ei vielä ole tehty…

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Itse asiassa jäin itsekin hetkeksi pohtimaan, että mikähän voisi olla 2020-luvun ikimuistoisin matka :-) Hyviä ehdokkaita on jo, mutta eihän sitä vielä tiedä miten elämä tästä eteenpäin soljuu …

    1. says: Pirkko

      Kiitos Virpi! Tämä on ihan kiva haaste myös sikäli, että tuon ikimuistoisimmat voi kukin tietysti tulkita omalla tavallaan.

  2. says: Mari / Maailma kotina

    Havahduin itse, että omatkin matkustusvuosikymmenet alkavat jo -80 -luvulta.

    Grönlanti kiinnostaisi. Ja maailmanympärimatkalle Etelä-Amerikka olisi must.

  3. says: Petra / Mäet ja Mainingit

    Mielenkiintoisia kohteita, teillä kyllä kokemusta löytyy. Kiva nähdä ja lukea eri vuosikymmenten reissuja!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Petra! Halusin tosiaan nostaa näitä per vuosikymmen, niin kärkeen eivät nouse vaan ne kaikkein isommat, niin laajuudeltaan kuin kestoltaan olevat matkat, joita olemme nyt eläkevuosina tehneet tietysti enemmän kuin työvuosina.

  4. Kiitos maininnasta! :) Teillä on kyllä hurjan pitkä yhteinen matkataival takana, joten varmasti vaikea nostaa vain muutamaa, mutta uskon että ”massan” joukosta kuitenkin erottaa ne tietyt matkat, jotka on jollain tavalla jäänyt erityisesti mieleen tai sydämeen tai niissä on ollut jotain poikkeavaa tai uutta. Mielenkiintoista lukea ja ihana oli nähdä teistä kuva samassa paikassa, mutta vuosikausia välissä! Gotlanti on kyllä aivan ihana kohde, joten en yhtään ihmettele miksi siihen ihastuitte.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Elina! Kyllähän ne jotkut reissut nousevat ajatuksissa esiin vuosienkin takaa enemmän kuin toiset. Toki melko helposti olisin laatinut vaikka kymmenenkin matkan listan :-)

  5. Olipa kiva lukea jo hieman pidempään reissanneiden mieleen jääneistä matkoista eri vuosikymmeniltä ja kiitokset oman juttuni maininnasta. Oli myös haskaa huomata, että entisten työnantajieni (SMT, Aurinkomatkat) matkoja on jäänyt mieleen.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Eila! Ainakin 70-, 80- ja vielä 90-luvuillakin pakettimatkat, vaikkakin sitten jo vuosituhannen loppua kohden vähän eksoottisempiin kohteisiin, olivat useimpien valinta. Edullisten lentolippujen ja omatoimimatkojen aika tuli vasta vähän myöhemmin.

  6. says: Ne Tammelat

    Mieletön läpileikkaus kuvineen viidelle vuosikymmenelle. Hienoja reissuja olette tehneet yhdessä!

    Grönlanti sopisi meidänkin listan jatkoksi, samoin maailmanympärysmatka olisi hienoa toteuttaa jossain vaiheessa jollain tavalla.

    1. says: Pirkko

      Kiitos kommentista! Monet mieltävät maailmanympärimatkan nykyisin aina välttämättä kuukausia kestäväksi reissuksi, mutta kyllä sen voi toteuttaa lyhyempänäkin versiona kuin puolesta vuodesta vuoteen :-)

  7. Mielenkiintoista lukea reissuista, jotka ovat jääneet mieleen pidemmänkin ajan jälkeen! Ja mahtava, kun löytyy kuvia myös noilta vanhemmilta reissuilta :) Maailmanympärimatka tulee itsellänikin varmasti olemaan yksi ikimuistoisimpia reissuja! On siinä vaan aivan oma tunnelmansa, kun pääsee reissulla kokemaan niin erilaisia paikkoja ja keskittymään hetken vain siihen matkaan. Ja maailmanympärimatka ei tosiaan tarvitse olla useita kuukausia kestävä välttämättä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sarianne! Kaikkihan ne jäävät mieleen, mutta kieltämättä joihinkin palaa ajatuksissa pitempäänkin. Viimeksi Luxemburgissa kävellessämme huomasimme muistelevamme useampaakin reissua tyyliin, tämä tuo mieleen sen ja sen paikan, kun kaupungin arkkitehtuurissa tms. oli jotain samankaltaista kuin jossain muualla – mutta tosiaan, joidenkin reissujen muistaminen vaatii jonkun tällaisen sopivan triggerin.

  8. Tätä oli ihana lukea! Tosi kiva, että otit tähän kulmaksi eri vuosikymmenet… oli ihana eläytyä teidän pitkään reissuhistoriaan ja 80-luvun Los Angeles sai sydämen sykkimään! Olisinpa ollut oppaana 80-luvulla, haha! Kuulostaa nimittäin aika mahtavalle asiakaspalvelulle tuohon aikaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Sanna! Joo, meillä kävi tosiaan tuuria kun samaan lähtöön oli osunut ehkä joku ”oma ryhmä”, joka sitten suuntasi suoraan Havaijille. Jostain syystä kyseinen opas ei tuolloin viitsinyt niuhottaa siitä, että retkien toteutumiseksi olisi pitänyt olla joku minimimäärä lähtijöitä – ja olihan meitä, joka retkelle, niille itse valitsemillemme, kahden hengen ryhmä :-)

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *