Bangladesh ja Filippiinit – mitä ja mihin hintaan

Bangladesh Filippiinit feature

Juuri julkaisemassamme Matkavuosi 2022 -yhteenvedossa mainitsin, että useimmista matkoistamme olemme julkaisseet myös kustannusyhteenvedon ja kaukomatkojen osalta kerroin jo kuluneen vuoden matkojemme keskihinnankin. Sen osalta Bangladeshiin ja Filippiineille suuntautunut matkamme olikin ihan keskiverto. Aktiv-Resorin meille järjestämästämme matkasta maksoimme 10 760 euroa eli 5 380 euroa per nuppi. Matkan pituus oli 16 vuorokautta.

Tälläkin kertaa aloitimme Aktiv-Resorin valmiista Filippiinien matkasta, mutta lisäsimme siihen poikkeamisen Bangladeshissa matkalla Manilaan ja Filippiineillä retken Luzonin saaren pohjoisosaan Banaueen riisiterassien ja Sagadan riippuvien hautojen takia Palawanin sijaan, yksi rantakohde riitti meille. Valmiin, 11 vuorokauden, matkan hinta olisi ollut 3 780 euroa, tosin nykyisin kaikissa julkaistuissa hinnoissa on valittujen päivien reittilentojen hintaan liittyvä varaus.
Olympia kaukomatkoilla olisi myös ollut tarjolla ryhmämatka Filippiineille pari viikkoa matkaamme myöhemmin Filippiinien osalta melko samanlaisella reitillä kuin toteuttamamme matka. 14 vuorokauden matkan hinta olisi ollut 3 850 euroa per nuppi, mutta Olympian matkaan emme olisi saaneet yhdistettyä Bangladeshia. Muutenkin itse asiassa maksamme mielellämme vähän lisää siitä, että liikumme kahdestaan paikallisten oppaiden kanssa, ilman suomalaista opasta siinä välissä ja ilman ryhmää.

Bangladeshin viisumit ja jotain muuta pientä

Muita kustannuksia matkalla, joka jo lähtökohtaisesti sisältää kaiken, kertyi minimaalisesti. Pisimmälle lentovälille Manilasta Dohaan maksoimme istumapaikkojen etukäteisvalinnasta 70 euroa ja Dohassa aamuyöhön sijoittuneesta vähän pitemmästä tauosta ennen Helsinkiin lähtevää lentoa loungesta 56 euroa.
Etukäteen hyvissä ajoin varattu paikoitus P5:ssa maksoi 88 euroa.

Bangladesh vaatii EU-kansalaisilta viisumin, jonka kuitenkin saa kentällä. VOA, eli Visa on arrival, maksoi 51 euroa per nuppi.
Jo Bangladeshissa ostimme myös laajalti Aasiassa toimivasta eSIMistä hotellien wifiä täydentämään 24 euroa.
Filippiineille riitti koronatodistuksiin liittyvän selvityksen täyttäminen etukäteen netissä.

Boholilla etukäteen sopimamme ohjelma oli sen verran väljä, että yhtenä päivänä varasimme hotellilta auton ja kuljettajan puoleksi päiväksi käydäksemme Tagbilaranin kaupungissa ja tutustuaksemme hiukan Panglaon saaren vanhaan keskustaan. Tästä maksoimme 33 euroa.

Vielä pari jääkaappimagneettia tuohon päälle ja matkan kokonaishintalappu oli 11 265 euroa kahdelta.

Ruoat eivät pakettiin kuuluneita aterioita, aamiaiset kaikissa hotelleissa, muutama retkilounas ja illalliset Banauen hotellissa, sisälly tuohon hintaan. Ruokamenomme tuon 16 vuorokauden ajalta olivat 499 euroa, mikä on yllättävänkin tarkkaan sama summa, minkä olisimme käyttäneet ruokaan samana aikana Suomessakin.

Dhaka matkamuisto
Dhakassa ostamatta jäänyt matkamuisto, sillä tuskin olisimme sitä ehjänä saaneet kuljetettu kotiin asti
Mountain dew Bangladesh Filippiinit kustannukset
Mountain Dew myydään Filippiineillä neonvihreissä pulloissa. Palautuspullojärjestelmää maassa ei taida olla – tai ainakaan Mountain Dew -pulloja ei palauteta vaan ne käytetään maaseudulla mitä erilaisimmissa muodostelmissa puutarhan somistamiseen!

Lentoreitti

Lentoreittimme koostui osista:

  • Helsinki – Doha – Dhaka
  • Dhaka – Singapore – Manila
  • Manila – Tagbilaran Panglaon saarella Boholilla
  • Tagbilaran – Manila – Doha – Helsinki

Lennot Dohan kautta olivat Qatar Airwaysin, lennot Singaporen kautta Singapore Airlinesin ja kotimaan lento Filippiineillä Philippines Airlinesin,

Tuon Singapore – Manila -välin kanssa kävi vähän huonosti, eli kun aikaisemmin totesin, että panostimme aavistuksen verran paikkojen valintaan pisimmäksi etukäteen arvioimallamme Manila – Doha -välillä, niin jos olisimme tienneet minkälaiseksi lento Singaporesta Manilaan muodostuu, niin olisi kannattanut ostaa kunnon paikat sille välille!

Yllättävä Singapore – Manila -lento

Kotiinpaluu ”reittiä” Tagbilaran – Manila – Doha – Helsinki koostui tietysti (?) kahdesta osasta, eli kotimaan lennosta Philippines Airlinesilla Tagbilaranista Manilaan ja edelleen Qatar Airwaysillä Manilasta Helsinkiin, eli Manilaan saavuttuamme haimme laukut ja vaihdoimme terminaalia. Terminaalin vaihto Manilassa ei muuten ole ihan pikkujuttu, eli tuollekin välille tarvitaan taksi tai muu kuljetus, mutta meidän tapauksessamme Aktiv-Resor oli fiksusti varannut meille auton ja kuljettajan. Tagbilaranista tullessamme meitä olikin kuljettaja vastassa samaan tapaan kuin aikaisemmin matkan varrella Dhakassa, Manilassa ja Boholilla. Etukäteen vähän hirvitti tuo paluuketju – jos lyhyt kotimaan lento olisi myöhästynyt pahasti tai jäänyt lentämättä, niin paluumme olisi pitänyt reitittää uudelleen, mutta lopulta kaikki meni hyvin.

Jos nyt toteuttaisin matkan uudelleen, niin olisin ehkä kuitenkin palannut Manilaan päivää, jopa kahta ennen paluulentoa, en lentoketjun takia, vaan siksi, että viihdyin hyvin Makatissa ja erityisesti Makatissa käyttämässämme hotellissa!

doha qatar 2022
Jalkapallokisat näkyivät myös Dohan kentällä marraskuussa 2022
Doha lounge Bangladesh Filippiinit kustannukset
Dohan loungevierailulla aika kului siivillä, kun Aventuran Tero kihlattuineen osui samaan loungeen – juttua riitti hyvin useammaksi tunniksi siitä huolimatta, että kaikilla oli jo pitkä yölento takana

Hotel Sarina, Dhaka

Aktiv-Resorin kanssa käytyjen muutaman suunnittelukierroksen yhdessä vaiheessa päätimme pitää Bangladeshin hotellit 4 tähdessä, mutta tiputtaa Filippiinien hotellit 3+ tähteen. Ajattelimme Bangladeshin ja erityisesti Dhakan olevan sen verran kaaottinen paikka, että hyvä hotelli olisi hyvä veto. Hotel Sarina ei ollut puitteiltaan varsinaisesti loistokas, tilat olivat jo ehkä vähän kulahtaneita enkä erityisesti rakastanut sisätilojen tummaa tyyliä, mutta kaikki toimi, ilmastointi ja suihku nyt tärkeimpinä. Hotellissa oli useampia ravintoloita ja aamiaisella tuli loistavasti toimeen ja lähellä oli pieni supermarket. Ympäristö oli dhakalaiseen tapaan odotusten mukaan melko kaaottinen, mutta oli lähellä ihan kelvollisia pienempiä katujakin käveltäväksi, ainakin perjantai-aamuna, siis paikallisena sunnuntai-aamuna. Läheisessä Sheratonissa ei olisi enää ehkä kokenut edes olevansa Bangladeshissä, sen verran vakioituna nämä isompien ketjujen 5 tähden hotellit ovat jokaisessa maassa. Tosin Sheratonin kattouima-altaasta olisin vähänkin pitemmällä vierailulla melkein maksanut neljän ja viiden tähden hotellin välisen hintaeron, mikä se nyt sitten olisi ollutkaan!

Sarina Dhaka 1
Hotellin sisäänkäynti oli tiukasti vartioitu laukkujen läpivalaisuineen kaikkineen. Kattoterassin pientä uima-allasta emme testanneet.
Sarina Dhaka 2 Bangladesh Filippiinit kustannukset
Kana biriyania – kauniisti riisikeoksi kootun annoksen onnistuin nälkäisenä hajottamaan jo ennen kuvaamista. Länsimaalaistakin ruokaa oli tarjolla, kuvan hampurilaisen nautimme läheisen Sheraton-hotellin kattoravintolassa.
Sheraton Dhaka
Sheraton uima-allas – taustalla öinen Dhaka

Makati Diamond Residences, Manila

Manilan hotelliamme hehkutin jo ehkä riittävästi Manilaa käsitelleen jutun lopussa, joten kuittaan kyseisen hotellin tässä vaan muutamalla kuvalla sen ympäristöstä. Makati Diamond Residences -hotellia olimme jo vaihtamassa jollain suunnittelukierroksella hiukan edullisempaan  (Y2 Residence Hotel), mutta vaikka pakettimme hinta laskikin sovitusti, niin lopullisissa filippiiniläiseltä yhteistyökumppanilta tullussa voucherissa oli edelleen Makati Diamond eikä meillä sitten enää ollut tarvetta yrittää sitä korjata – ajatttelimme, että katsotaan sitten perillä kumpaan päädytään ja päädyttiin Makati Diamondiin.

Manila Bangladesh Filippiinit kustannukset

Manila
Filippiiniläistä kana-possu adoboa läheisen ostoskeskuksen Mesa-ravintolassa
Manila Bangladesh Filippiinit kustannukset
Amerikkalaisten ketjujen Manila – tänne poikkesimme jälkiruualle

Banaue Hotel

Banaue Hotel saattaa olla jollain luokituksella kahden tähden hotelli, mutta kuitenkin Banauen paras. Sisustus oli alppimaja- tai hiihtomajatyylinen, tummaa puuta ja iso takka aulassa. Hiukan haasteita oli välillä kuuman veden ja wifin kanssa, mutta kyllä täälläkin asui. Hotelli sijaitsi hiukan syrjässä Banauen keskustassa ja ehkä siksikin täällä pakettiimme oli sisällytetty myös kolmen ruokalajin illalliset, joista kyllä välillä karsimme ruokalajit kahteen. Aamiainen painottui ehkä meidän makuumme vähän liikaa filippiiniläiseen suuntaan, mutta kyllä me silläkin toimeen tulimme.

Banaue Hotel

Banaue Hotel Bangladesh Filippiinit kustannukset
Ainakin olimme tervetulleita hotelliin :-)
Banaue Hotel
Mitä yhdestä wifistä, jos auringonlasku huoneen parvekkeelta näyttää tältä!

Bohol Beach Club

Bohol oli lopulta ainoa paikka, jossa jossain vaiheessa ideoimamme vaihdetaan 4 tähden hotellit 3+ -tasoisiksi, kun kuitenkin viivymme jokaisessa kohteessa vaan muutamia päiviä ja niistäkin olemme ison osan retkillä, toteutui. Ensimmäisessä versiossa hotellimme Boholilla olisi ollut South Palms Resort, joka sittemmin vaihtui Bohol Beach Clubiksi käytännössä edellisen vieressä samalla rannalla. Ihan hyvä sekin oli.
Kuten kait noin kaikki rantahotellit Panglaon saarella Bohol Beach Clubkin sijaitsi sen verran kaukana tiestä ja etenkin Tagbilaranin kaupungista, että käytännössä ainoa vaihtoehto oli joko syödä siellä tai ottaa auto (tai mopotaksi) – tai lähteä vierailulle naapurihotellin ravintolaan. Joitakin aterioita söimmekin muualla retkien yhteydessä, mutta muuten tyydyimme hotellin ainoaan auki olevaan ravintolaan. Vaihtoehtoja oli kuitenkin riittävästi ja ravintolan sijainti ihan rannalla oli kelvollinen sekin.

Bohol Beach Club
Bohol Beach Clubin huoneet sijaitsivat 2-kerroksisissa rivitaloilla
Bohol Beach Club
Reippaan värinen huoneemme – huomaa sänkyjen välissä seinällä oleva wifi-asema. Alueen normaali wifi ei oikein pellittänyt juuri tässä kulmassa, joten asiasta vähän naristuamme saimme oman boxin, jonka kautta yhteydet toimivatkin sitten vähintäänkin hyvin!
Bohol Beach Club Bangladesh Filippiinit kustannukset
Lähikaupan kuitti, tai no vaan laskelma ostoksistamme, mutta tapa kirjoittaa ostokset vihkoon ja laskea loppusumma käsin oli mielestäni sen verran mielenkiintoinen, että pyysin saada ottaa tästä kuvan

Kohdejutut

Bangladesh

Bangladeshin osalta tyydyimme lopulta kiertämään pääkaupunki Dhakaa ja käymään Bengalin alueen vanhassa pääkaupungissa Sonargaonissa. Matkan aikana tuoreeltaan Facebookissa julkaisemamme kuvat voit vielä halutessasi katsoa tästä.

Filippiinit

Filippiineillä kohteemme olivat Manila, Banauen riisiterassit, Sagadan riippuvat haudat ja Boholin saari.
Jo matkan aikana julkaisemamme tuoreimmat tunnelmat Luzonin saarelta voit katsoa tästä ja Boholin saarelta tästä.

Samalle matkalle osuneet vierailumme kahdessa maailman suurimmassa kaupungissa, Dhakassa ja Manilassa, innoitti minut tutkimaan vähän enemmänkin maailman suurkaupunkeja:

Maailman suurimmat kaupungit

Jutun otsikkokuva on Malico Viewpointilta Banaeun ja Manilan väliltä.

Tags from the story
, , , , ,
Join the Conversation

12 Comments

  1. says: Reissu-Jani

    Olipas kattava ja yksityiskohtainen kuvaus. Pitää tuosta poimia muutamia vinkkejä Boholiin. Varsin ”kohtuullinen” hinta näin pitkästä privaattimatkasta verrattuna ryhmämatkan hintoihin, sisältäen vielä kuljetukset ja opastukset. Hauska yksityiskohta tuo Banaue hotellin tapa toivottaa asiakkaat tervetulleiksi. Kapkaupungissa kun vierailin keväällä 2018 niin majapaikka (Tingagel Guesthouse, jota voin lämpimästi suositella) oli nostanut salkoon Suomen lipun. Ihmettelin tätä hetken pitkän lentomatkan jälkeen. Ajattelin ensin että heillä on jotain sukujuuria Suomeen, mutta kertoivat että heillä on tapana nostaa salkoon lippu aina sen maan kansalaisille jotka majoitukseen saapuvat. En muistanut kysyä että onko heillä varastossa kaikkien maiden liput.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Jani! Tuota Suomen lippu salossa -tervehdystä olemme kokeneet ainakin Ecuadorissa ja Guatemalassa :-) Hinta saattaa ensinäkemältä vaikuttaa kovalta, mutta kuten tuosta pienestä yhteenvedosta selviää, niin se sisältää sitten lähes kaiken, noista muista menoista ihan pakollisia oikeastaan olivat vaan Bangladeshin viisumi ja lentokenttäparkki (joka on halvempi kuin taksi edestakaisin ja yhdistelmällä liityntäbussi + metro + juna emme lentokentälle lähde rehjuamaan).

  2. says: Mari/Kodinvaihtaja

    Upea auringonlaskukuva??. Mietinkin, että eikö teillä mene todellisena maailmanmatkaajina hermot suomalaisryhmissä, mutta sainkin selityksen, että teillä privaattiopastus

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mari! Kyllä meidän hermot ryhmiäkin kestävät, ja tavallaan on ihan kivakin tavata muita matkailijoita, mutta mitä pitemmälle maabongausharrastuksemme on edennyt, niin sitä vähemmän sopivia ryhmämatkoja on tarjolla, sillä samaan tapaan kuin rantalomia käytännössä myydään kait alle 10 maahan, niin ryhmämatkat keskittyvät sanotaan nyt max 20 suosittuimpaan kierrokseen. Jollain matkanjärjestäjillä ryhmämatkojakin voi räätälöidä, eli niistä voi jättää jotain pois tai lisätä jotain, mutta jos se ei onnistu, niin sitten niistä ei meille oikein ole enää iloa.

  3. Kulupostaukset ovat aina mielenkiintoisia, kiitos!

    Kun omat kokemukset matkanjärjestäjien paketeista on niitä perinteisiä, niin en ole oikeastaan edes ajatellut, kuinka matkanjärjestäjien kautta voi saada valmiin mutta räätälöidyn paketin, ja että yksityiset opaskierroksetkin järjestyvät. Ja sisältöönsä nähden vielä varsin kohtuulliseen hintaan.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Kati! Tosiaan, siinä missä Tui tai Aurinkomatkat ja heidän, yleensä rantalomapakettinsa, ovat monelle liiankin tuttuja, niin Aktiv-Resor, Aventura, Olympia kaukomatkat tai vaikka Albatros ovat keskimäärin vähemmän tunnettuja. Näistä kaksi ensimmäistä tekevät pääasiassa yksilöidysti räätälöityjä matkoja paikallisilla, englanninkielisillä, oppailla, mutta kokonaisvastuulla. Pari jälkimmäistä myyvät mieluummin vain ryhmämatkoja sellaisenaan, mutta kyllä Albatrosiltakin voi onnistua erottamaan lennot paketista ja sen myötä rakentamaan jonkun perusmatkan ympärille oman kokonaisuutensa.

  4. Mielenkiintoinen yhteenveto, ja kiva lukea ihan erilaisesta tavasta matkustaa kuin mitä itse harrastaa. Tuollainen räätälöity privaattiopastuksella toteutettava reissu kuulostaa kyllä ryhmämatkaan verrattuna mahtavalta, mutta itse ainakin toistaiseksi pysyttelemme omatoimisissa reissuissa. Hintalappukin on sitten tietysti ihan erilainen, meidän ensimmäinen Filippiinien reissu, tuolloin yhdistettynä muutamaan päivään Hong Kongissa, maksoi 20 päivältä kahdelta ihmiseltä yhteensä noin 3000 euroa, josta vähän yli puolet meni lentoihin, ja kaikki ruuatkin taisi sisältyä tuohon summaan. Ei ollut majoitusten tasossa varsinaisesti hurraamista, mutta toisaalta hyvin viihdyttiin myös vähän rähjäisissä bungaloweissa :D

    1. says: Pirkko

      Kiitos Anne! Me pidämme siitä, että matka etenee reippaasti, jolloin matkavuorokausien määrä voi olla pienempikin, vaikka näemme paljon – ja silloin majoituksesta per yö voi taas maksaa enemmänkin.
      Yleensäkin arvostamme sitä, että homma etenee suunnitellusti, helposti ja saa olla tasokkaastikin :-) – joka tapauksessa mahdollisimman vähällä säätämisellä sitten enää reissun mittaan.
      Arvostamme myös noita paikallisia oppaita, olemme ympäri maailmaa kokeneet, että heiltä saa hyvin tietoa kohteista ja maasta ja lisäksi ainakin se on jokseenkin suora tapa työllistää paikallisia.

  5. Kieltämättä moninkertaisesti yli omien reissubudjettiemme, mutta tapoja matkustaa on monenlaisia ja on oikein kiinnostavaa lukea niistä. Ja kyllähän tuo säätämisen pois jääminen perillä herättää kieltämättä kateutta :) Kohtuullisen näköisiä hotelleja kyllä saitte vähän edullisemmallakin hinnalla. Oli tuo pikku kattouima-allaskin aika sympaattinen, mutta kieltämättä Sheratonin allas näköaloineen olisi ollut aavistuksen verran päheämpi… Täytyy lukea vielä noita kohdepostauksiakin, kumpikin maa on toistaiseksi käymättä.

    1. says: Pirkko

      Kiitos Ismo! Matkustamme tosiaan eri tyylillä, reippaasti edeten, askelmerkit etukäteen sovittuna ja noudattaen filosofiaa, ettei matkoille lähdetä kärvistelemään, vaan asutaan kuten kotonakin :-) Tosin uima-altaan osalta kotona pitää tyytyä kunnallisiin, täkäläisessä ilmastossa!

  6. Joo, on kyllä hieno tuo auringonlaskusta otettu kuva. Ei ihan halpa matka kokonaisuutena, mutta tosiaan, kun ottaa huomioon sen, mitä kyseisellä rahalla saa, niin kuulostaa jo ihan järkevältä. Paljon muuten oli kuvissa tutun näköisiä ruokia omaltakin matkalta!

    1. says: Pirkko

      Kiitos Mikko! Kyseisellä rahalla sai ripeästi etenevän ja hyvin toimivan matkakokonaisuuden – sitä yhtä lentohässäkkää lukuunottamatta, mutta niihin ei oikein matkajärjestäjäkään voi vaikuttaa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *