Kaikki Marokosta – ja kustannukset

Marokko Afriquia

Marokon kahden viikon matkamme aikana kävimme, ainakin pikaisesti, kaikissa Marokon merkittävimmissä kohteissa poislukien Tanger ja Merzouga. Tangeriin saatamme vielä joskus mennäkin, jos päädymme viettämään aikaa Etelä-Espanjassa, mutta Sahara Marokon osalta jää meidän osaltamme, kuten jäi Sahara Algeriassa.
Tunisiassakin saattaisi olla mahdollisuus Sahara-retkeen, joten ehkä siellä sitten?

Marokko kustannukset Beni-Mellal
Beni-Mellal, Marokko

Reittimme Marokossa oli kokonaisuudessaan tällainen:

Marokko koko reitti
Marrakeshista Fesiin ja Meknesiin, Rabatin ja Casablancan kautta Marrakeshiin, josta vielä päiväretket Essaouiraan ja Ait-Ben-Haddouhin.

Jutut reitin varrelta

Ensitunnelmistamme nopeatempoisella kiertomatkaosuudella kirjoitin jutussa:

Beni Mellal, Marokko
Beni-Mellal, Marokko

Aloitimme Marokkoon tutustumisen Fesin ja Meknesin kuninkaallisista kaupungeista ja niiden lähellä sijaitsevasta Volubiliksestä:

Matkamme jatkui merenrantakaupunkeihin, joista Rabat on maan pääkaupunki:

Beni Mellal, Marokko
Beni-Mellal, Marokko

Marrakeshin lähistölle taas asetuttuamme teimme pitkän päivän retken Atlas-vuorten toiselle puolelle:

Lopulta asetuimme Marrakeshin medinaan pieneen riadiin ja tutkimme sieltä käsin kaupunkia:

Tekojärvi Marokko
Tekojärvi jossain Beni-Mellalin ja Ifranin välillä

Kokemuksistamme TSS:stä matkanjärjestäjän kirjoitimme jo lyhyessä ajassa suosituksi nousseen jutun:

Juuri tästä matkasta innostuimme ystäviemme kerrottua omasta matkastaan ja kokemuksistaan siitä, runomuodossa:

Matkan kokonaiskustannukset

Matkakustannuksia tuli avattua hiukan jo kertoessani TSS Travel Services -matkatoimiston konseptista, mutta onnistuimme matkan halvasta perushinnasta (569 euroa per nuppi) huolimatta kuluttamaan kahden viikon Marokon matkallamme yhteensä 1 992 euroa, poislukien ruoka.

Ruokakustannuksia kieltäydyn edelleen sisällyttämään matkakustannuksiin sillä perusteella, että söisimme me Suomessakin ja ruoka maailmalla on useimmiten, jopa ravintoloissa syöden, edullisempaa kuin Suomessa. TSS Travel Servicen voimakkaasti tuputtamista ruokapaketeista ostimme vaan ensimmäisen viikon retki- ja lounaspaketin sen sisältämien retkien takia.

Savimukeja Marokko

Perushinnan lisäksi maksoimme asumisestamme Riadissa Marrakeshissa (3 yötä) 254 euroa, varmistimme itsellemme väljemmät istumapaikat charterlennoilla 64 eurolla (molempiin suuntiin) ja auton jättäminen kahdeksi viikoksi lentokenttäparkkiin maksoi 79 euroa.

Lisäretkiä ostimme TSS:ltä kiertomatkan retki- ja lounaspaketin muodossa, joista arvioisin, että retkien osuus oli 150 euroa. Lisäksi opas myi erillisenä retkenä Casablancan kaupunkikierroksen hintaan 20 euroa. Perusretkipaketti sisälsi Essaouiran kokopäiväretken, Casablancan iltaretken ja Marrakeshissa käynnin Jardin Majorelle -puutarhassa ja hevosajelun Jemaa el-Fna -aukiolle.

Omista retkistä maksoimme yksityisestä oppaasta ja kuljettajasta Atlas-vuorten yli suuntautuneella retkellä Ait-Ben-Haddouhin 130 euroa ja Marrakeshin medinaoppaasta 44 euroa.

Juomarahoja maksoimme oppaille yhteensä 16 euroa.

Beni Mellal
Puu, jonka kukinnot/hedelmät olivat oudon mustia. En saanut kevyesti etsimällä selville, että mikä puu voisi olla kyseessä. Jos tiedät, kerro kommenteissa!

Sisäänpääsymaksuja päädyimme maksamaan yhteensä n. 60 euroa:

 • Hassan II -moskeija Casablancassa 18 euroa
 • Atlas-studiot Ourazazatessa 10 euroa
 • Le Jardin Secret Marrakeshissa 10 euroa
 • La Maison Photographie Marrakeshissa 8 euroa
 • lisäksi pienempiä summia, tyypillisesti kahdelta 2 euroa, näissä kohteissa: kasbahit Ourazazatessa ja Ait-Ben-Haddoussa, Berberimuseo, Bahai Palace, Saadien haudat ja nahkatehdas Marrakeshissa.

Takseja käytimme vain Marrakeshissa. Muuttomme keskustaan maksoi shuttle-bussin lippuina 4,40 ja paluumatka taksilla Ryads Parc -hotelliin 15 euroa – eli TSS:n ”ilmaisen viikon” hotelli oli oikeasti kaukana Marrakeshin keskustasta.
Marrakeshin keskusta-alueella kuljimme 3 pätkää taksilla yhteishintaan 7,50.

Ifran Marokko haikaroita
Kattohaikaroita Ifranissa

Matkamuistoja ei tältäkään matkalta kertynyt paria jääkaappimagneettia ja yhtä arganöljyä (ehkä) sisältävää saippuaa lukuunottamatta – kustannukset näistä 10 euroa.

Kaksi viikkoa Marokossa, alle 1 000 euroa per nuppi, sisältäen myös joitakin ylellisempiä osia kuten majoitus riadissa Marrakeshin keskustassa ja yksityisiä retkiä – edelleenkin matka oli mielestäni edullinen.

Marrakesh – Fes, 500 km

Ensimmäisenä matkapäivänä istuimme bussissa 500 km matkaten Keski-Atlasvuoriston yli Fesiin. Tämä osuus oli luonteeltaan lähinnä pakollinen siirtymä, mutta pysähdyimme kuitenkin pakollisten huoltoasemapysähdysten lisäksi Beni-Mellalin puutarhassa ja Ifranin vuoristokaupungissa, joka talvikaudella on hiihtourheilukeskus! Ei olisi meille ensimmäiseksi tullut mieleen.

Tämän jutun kuvat on otettu tuolta Marrakesh – Fes -väliltä.

Taukopaikka matkalla Ifraniin
Näkymiä matkan varrelta

 

Join the Conversation

22 Comments

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jaakko! Tämä matka kuuluu tosiaan meidän skaalallamme siihen edullisempaan päähän.

 1. Mielestäni varsin sopuhintaan saitte kahden viikon oleskelun ja retket. Varsin tarkka kirjanpito, minä en ehkä pystyisi. Olen itse kulkenut junalla tuon matkan Marrakesh- Fez, aika puuduttavaa, taukoja ei ollut eikä paljon evästäkään mukana.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Terhi! Kirjanpito vaatii vaan sen, että matkalla kirjaa kaiken ylös ja kun sen tekee joka päivä, vaikka ravintolassa ateriaa odottaessa, niin siitä raakadatasta saa sitten yhteenvedon aika helposti kasaan.
   Tuo Marrakesh – Fes ei sittenkään ollut niin paha, sillä lähdimme aikaisin aamulla ja pidimme kahvi/teetaukojen ja parin nähtävyystauon lisäksi myös lounastauon. Koko päivä siihen meni, mutta ei mahdoton.

 2. Tätä kustannusjuttua olenkin odottanut. Hyvin kohtullisena, ellei jopa halpana pysyivät nuo teidän kulut.

  Ainut mikä tuossa kauhistutti olivat nuo järkyttävän pitkät siirtymät bussilla. 500 km yhden päivän aikana bussilla on kyllä täysi työpäivä :)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Tässähän ne nyt olivat. Kuten tuossa yllä vastasin, niin kun aamuseitsemältä lähdettiin ja iltaseitsemältä oltiin perillä, niin menihän se 500 km päivässä, yhtenä päivänä – muut päivät olivatkin sitten paljon lyhyempiä.

 3. Mä olen myös harkinnut kyseisen matkatoimiston matkoja, mutta ongelmaksi tulee yhden hengen huoneen lisä (kohtuuton verrattuna koko matkan kustannuksiin) ja ruoka-aineallergiani, joita tuskin edes halutaan ottaa huomioon. Heidän käyttämänsä hotellit ovat yleensä kaukana ja läheltä ei löydy palveluita. Tuntuu ajatuksena aika hurjalle maksaa ruokapaketti ja mistä ei sitten ole mitään hyötyä….

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tanja! Mahtaisikohan tuolla matkatoimistolla edes yhden hengen huoneen absoluuttinen hintalisä olla kovin suuri – en tosin tiedä, kun en ole kysynyt.
   Marokossa joka paikassa, poislukien se toinen viikko, löytyi myös muita ravintolavaihtoehtoja – mekään emme ostaneet ruokapaketteja kuin lounaspaketin ensimmäiselle viikolle ja senkin siksi, että se sisälsi myös lisäretket.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Liisa! Ihanan seinämaalauksen olitte ainakin löytäneet Essaouirasta. Ja reippaasti näytti olevan Atlas-vuoristossa lunta teidän matkanne aikana!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heli! Ensimmäinen viikko oli tehokas, toisella oli kyllä jo vapaa-aikaakin, tai ainakin tehokkuus oli ihan itse valittua.

 4. 500 kilometria istumista linja-autossa? Saitte kyllä koko rahalle vastinetta!
  Paljon näitte ja koitte, ja varsin kohtuullisella hinnalla kyllä. Ei mekään ruokakustannuksia lasketa, koska syödäänhän sitä Suomessakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Heidi! 500 km yhtenä matkapäivänä, monella tauolla ja 12 tunnin päivänä, ei nyt sittenkään ihan mahdoton ollut. Jos jokainen päivä olisi ollut tuollainen, niin sitten olisi jos alkanut puuduttaa :-)

  1. Kiitos Merja! Ehkä tämän reissun pienellä kokemuksella lentäisin Marrakeshiin ja tekisin sieltä pari retkeä, ainakin Essaouiraan ja ehkä Casablancaankin. Tai sitten tukikohdaksi Casablanca ja sieltä nuo retket. Mutta toki joku muu voi olla toista mieltä :-)

 5. says: Sandra

  Mielestäni saitte koko paketin varsin edulliseen hintaan. Marokossa kävisin itse mielelläni myös, erityisesti uskon tykkääväni paikallisesta ruoasta. Hyvän ja kattavan paketin olette koonneet.

  Itse tykkään laskea ruokakustannukset. En siksi, että sisällyttäisin ne matkan kokonaiskustannuksiin, mutta itseäni kiinnostaa tietää, paljonko rahaa missäkin maassa ruokaan menee.

  1. Kiitos Sandra! Meillä nuo ruokailukustannukset tuntuvat riippuvan niin paljon enemmän aina valinnoistamme kuin edes maasta, sillä käytämme laidasta laitaan McDonaldseja ja viiden tähden ravintoloita :-)

 6. says: Stacy

  Kiva, vaikkakin ahdistava tuon ”matkanjärjestäjän” kanssa. On päässyt unohtumaan, miten kivaa on, kun järjestää matkansa itse. Toisaalta tuollaisessa vankikuljetuksessa sitten on hyvänä puolena, että kaikki säätäminen jää pois.

  1. Kiitos Stacy! Tuo oli oikeastaan ihan kelvollinen yhdistelmä valmiiksi säädettyä ja itse järjestettyä, kunhan huumori piti pakkomyyntiyrityksissä :-)

 7. Ei tullut kyllä pahan hintaiseksi, kun monet retket olivat jopa järjestettyjä. Paljon te myös ehditte parissa viikossa nähdä ja tehdä. Meillä kului suunnilleen saman verran kahteen Brasilian-viikkoon, mutta siihen laskettiin myös ruokakulut mukaan. Tuota Atlas-vuoristoa tekisi mieli lähteä tutkimaan joskus.

  1. Kiitos Johanna Hulda! Meillä matkan perushintaa nostivat tietysti hiukan toisella viikolla käytetyt yksityisoppaat ja ”toiseen kertaan” maksetut 3 yötä Marrakeshin keskustassa.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *