Puolen vuoden reissut

Puoli vuotta feature

Olen tavannut vastata mahdollisille kyselijöille, että teemme matkan keskimäärin kerran kuussa.
Jos matkaksi mielletään vähintään yksi yö vähintään 50 kilometriä kotoa, niin alkuvuodelle matkoja kertyi muutama tätä enemmänkin:

 • tammikuun vietimme pääosin Länsi-Afrikassa
 • helmikuu oli tarkoitus pitkän matkan jälkeen viettää kotona, mutta niin vaan ystävämme saivat houkuteltua meidät Kanarialle ja Mauritaniaan
 • maaliskuussa oli vuorossa Keski-Aasia
 • huhtikuussa risteilimme Riikaan
 • toukokuussa tutustuimme Toscanaan ja Cinque Terren alueeseen Italiassa
 • toukokuun lopulla teimme pienen kierroksen Kaakkois-Suomessa ja käväisimme Viipurissa
 • kesäkuun alussa kiersimme Länsi-Suomea: Naantali, Turku, Kasnäs, Högsåra
 • kesäkuussa kertasimme Kööpenhaminaa ja tutustuimme Bornholmin saareen

Kahdeksan reissua puoleen vuoteen siis. Lentomailejakin kertyi ihan reippaasti ja kilometrejäkin jokunen sata. Bornholmille, josta juuri palasimme, olisimme teoriassa voineet matkustaa lentämättäkin: laivalla Tukholmaan, sieltä autolla tai junalla Ystadiin ja sieltä lautalla Rönneen, mutten ole ihan vakuuttunut siitä, että tuo reitti olisi edes ilmastotekona ollut merkittävästi parempi kuin lentäen tekemämme matka.
Kaikki matkat ovat olleet jo pitempään suunnitelmissamme – eli ”tarpeettomia matkoja” vain matkan vuoksi emme ole tehneet.

Lennot 201906

Reissuvuorokausia on puolessa vuodessa kertynyt 64, eli kolmanneksen ajasta olemme olleet maailmalla, mutta jokaiselta matkalta on myös ollut kiva palata kotiin. Jossain alkuvuonna lukemassani matkailua käsittelevässä jutussa haasteltu Merete Mazzarella, paljon hänkin matkustava nainen, totesi: ”Jos matkailijasta tuntuu hyvältä palata kotiin, silloin hän voi sanoa elämänsä olevan onnellista.” Ilmeisesti siis elämämme on onnellista!

Jos alkuvuoden reissuilta pitäisi valita muutama erityisesti mieleen jäänyt elämys, niin ne voisivat olla vaikka:

Niin Högsåra kuin Cafe Globen ovat vasta kirjoitusjonossa – palataan siis näihin!

Cafe Globen Copenhagen
Tanskalaisten Maailmanmatkaajien oma baari: Cafe Globen Kööpenhaminassa

Kolmannen neljänneksen suunnitelmia

Heinäkuulle suunnitelmissamme on vain yksi kotimaan matka: heinäkuun lopulla toteutuu pitkään toiveissani ollut tutustuminen Turun saaristossa sijaitsevaan Herrankukkaroon.

Herrankukkaro kaislikkokylpylä Puolen vuoden yhteenveto
Herrankukkaro kaislikkokylpylä (Kuva: Herrankukkaro)

Elokuussa kertaamme Tukholman – edellisestä reissusta sinnekin on jo ehtinyt vierähtää yli neljä vuotta. Tukholman hotelleihin emme tälläkään kertaa ”pääse” tutustumaan, sillä kaupungissa asuvien sukulaistemme talossa on vierashuoneisto, jonka saamme käyttöömme. Ja emmeköhän tälläkin kertaa saa myös meitä enemmän ruuanlaittoa harrastavien sukulaisten tarjoaman illallisen ja aamiaisen – hyvän seuran lisäksi!

Syyskuussa vuorossa on 43 vuoden jälkeen Ateenan kertaus. Matka Ateenaan kesällä 1976 oli ensimmäinen yhteinen ulkomaan matkamme. Keväällä 2004 purjehdimme Ateenasta Kosille, mutta tuolloin Ateena rajoittui Akropoliksen havainnointiin ohittaessamme sen matkalla lentokentältä Piraeuksen satamaan. Tarkoituksemme oli kerrata Kreikkaa helpolla tavalla Albatrosin valmismatkalla, lisäten siihen pari päivää Ateenassa ennen kiertomatkan alkua, mutta toisin kävi. Albatros peruutti matkan vajaa kolme kuukautta ennen lähtöpäivää pienen osallistujamäärän takia. Mutta emme anna sen häiritä: matkaamme siis Ateenaan omatoimisesti, ostamme valmiin kansainvälisen parin päivän retken Meteoraan ja ehkä toisen Korintin kanavalle ja Olympiaan – tai vuokraamme auton ja kierrämme Peloponnesoksen niemimaata omatoimisesti.

peloponnesos Puolen vuoden yhteenveto

Tämä matka -blogia kirjoittavat Anna ja Teppo kiertelivät samaisella niemimaalla muutama viikko sitten, joten pitänee matkaa tarkemmin suunnitellessamme tsekata myös heidän juttunsa tuolta suunnalta.

Vuoden suosituimmat – kesäversio

Monet blogit, mekin, olemme tavanneet julkaista listaa vuoden luetuimmista jutuista vuoden vaihteessa. Viimeksi sitä laatiessani tulin ajatelleeksi, että vuodenvaihteessa otetut tilastot suosivat alkuvuoden juttuja, sillä joku vasta joulukuussa julkaistu juttuhan on kerännyt lukukertoja ehkä vasta muutaman viikon siinä missä alkuvuodesta julkaistu juttu on ollut tarjolla jo kokonaisen vuoden. Annetaan siis ainakin kerran loppuvuoden jutuillekin tilaisuus – tässä ne ovat, vuoden suosituimmat kesästä kesään:

Euroopan aakkoset

Sinäkin voit matkustaa Allegrolla Pietariin! (arvonta)

Sellanen ol’ Viipuri – arvonta

13 maata, jonne emme matkusta

10 seuraavaa maata

Eniten olemme hämmästelleet tuon Euroopan aakkoset -jutun suurta suosiota – se alkoi nousta tilastoissa vasta keväällä, ehkä Euroviisujen aikaan, ja on sen jälkeen pysynyt nyt jo pitempään paljon luettujen juttujemme joukossa.

Matkasuunnitelmamme, olivat ne sitten tyyppiä tänne emme matkusta tai tänne matkustamme, tuntuvat myös kiinnostavan teitä, arvoisat lukijamme.

Kautta aikojen kirjoittamistamme tätä nykyä n. 1 900 jutustamme ikisuosikkeja ovat edelleen nämä:

Käydyt maat -sivu on uusi tulokas tällä ikisuosittujen juttujen listalla. Selvästikin muutkin kuin me ovat ihastuneet tähän karttatoteutukseemme!

Käydyt maat kartta kuva - Puolen vuoden yhteenveto
Maailmankarttamme kesäkuun lopulla 2019 – kuvaa tai sivupalkin pientä karttaa klikkaamalla pääset live-versioon, jossa klikkaamalla maata kartalla saat listan kyseisestä maasta kirjoittamistamme jutuista.
Join the Conversation

26 Comments

 1. says: ida ihana

  Oi vau, ihanasti kertynyt matkoja ja ihaniin, hyvin erilaisiinkin kohteisiin!:) Kyllä matkustelu on musta sellainen satsaus itseen, joka kannattaa lähes poikkeuksetta! Me lähdetäänkin seuraavaksi ensi viikolla Tukholmaan :)
  Mukavia kesäpäiviä!<3
  Ida

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Vähän meillä onkin tuo idea matkaja suunnitellessa, että vaihdellaan suuntaa reissusta toiseen. Tuo Mauritania ehkä oli vähän poikkeus, sekin kun oli Länsi-Afrikkaa, tai ainakin sillä suunnalla.

 2. Hurja määrä matkoja teillä on jo kasassa tälle vuodelle. Piti itsekin laskea, että montako reissua on tullut tehtyä alkuvuodesta ja niitä on vasta neljä. Huomenna tulee viides, kun lähdemme Kroatiaan. Ateena on ollut minullakin mielessä jo pitkään ja jos vaikka tänä syksynä pääsisi sinne. Viikonloppu reissulla ei taida Meteoraan ehtiä, joka hieman harmittaa mutta pidempää reissua sinne suunnalle ei töiden vuoksi pysty tekemään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Ehkei kuitenkaan neljästäkään reissusta kuudessa kuukaudessa pitäisi sanoa ”vasta” :-) Päiväretki Meteoraan vaikuttaa kyllä tosi rankalta reissulta – itse suunnittelemme lähtevämme sinne kahdeksi päiväksi ja todennäköisesti junalla.

 3. Onpa kiinnostava ja monipuolinen kokonaisuus matkoja! Tällaisista koostekirjoituksista sitä vasta kunnolla ymmärtää, missä kaikkialla olettekaan olleet.
  Pitäisi itsekin pysähtyä kertaamaan alkuvuotta. Ehkä nyt kesälomalla on aikaa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Teija! Onhan se aina hyvä joskus katsoa taaksekin päin eikä vaan suunnitella tulevia reissuja :-)

  1. says: Pirkko

   Kiitos Iina! Tätä nykyä aika normaali tahti meillä – kyllä tämä varmaan jossain vaiheessa hidastuu, muttei ehkä ihan vielä …

 4. Kiitos tästä erittäin hyvästä koosteesta reissuihisi ja postauksiisi! Siitä on helppo napata kiinnostavaa lukemista.
  Joukossa on myös hyödyllisiä neuvopaketteja.
  karttasovelluksesi on mainio idea. Taidan kokeilla saisinko onnistumaan ratsastusmatkakartallani.
  Toivotan teille ihanaa ja nostalgista Kreikn-matkaa!

 5. says: Piyya

  Hienoja elämyksiä, uuutta ja vanhaa. Kiva kun kaikki alkuvuoden matkat eivät olleet tarpeettomia matkoja !
  Nuo luetuimmat kutut pääsee yllättämään itseäkin ja erilainen tarkastelutapa on välillä ihan hyvä !

  1. says: Pirkko

   Kiitos Piyya! Me kuulumme siihen matkailijatyyppiin, joiden matkat ovat pitkälti jopa melko kauan etukäteen suunniteltuja.

 6. Näitä koostepostauksia on jostain syystä tosi mukava lukea. Teillä on taas ollut reissu poikineen tuossa, ja lisää mielenkiintoisia matkoja tulossa. Itseänikin houkuttelisi kovasti tuo Ateena. Siellä on paljon historiaa, kulttuuria ja suurkaupungin elämää samassa paketissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Paula! Juuri nyt onkin pientä tuskaa syksyn suunnittelussa, kun mahdollisia vaihtoehtoja on tietysti monta – ja monella suunnalla!

 7. Teillä on kyllä melkoinen siivu maapalloa jo kasassa! Itse kerään käytyjä maita omaksi ilokseni isoon ”sisustuskarttaan” kotonani, mutta jonkinlaista modernimpaa nettiversiotakin voisi kyllä harkita. Tämä teidän toteutus on kyllä hieno ja helppokäyttöinen tietyn maan matkajuttuja etsiville! Suosituimpien juttujen osalta olen miettinyt tuota samaa, että totta kai loppuvuoden jutut ehtivät saada vähemmän lukukertoja kuin alkuvuoden postaukset, joten kiva idea tehdä tällainen välipäivitys tähän kesään.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Noora! Meillä on myös kotona sellainen pieni raaputuskartta, mutta isot maat ovat kyllä sen osalta pelkkää tuskaa – etenkin kun kartta ehtii vähän kuivua ja vanhentua :-)

 8. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Värikkäältä näyttää teidän alkuvuosi. On niin hauskaa, kun samassa paketissa kerrot käyneenne Länsi-Afrikassa ja Kaakkois-Suomessa. Vähän niin kuin olisivat samaa kategoriaa :) Ja aina kirjoitat Pirkko yhtä innolla niin kotimaan lähikohteista kuin maailman eksoottisista kolkista. Ootte te vaan melkoisia maailman matkaajia. Respect!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annemaria! No ehkei ihan samaa kategoriaa, mutta ylläpidän kolmea idealistaa: uudet maat ja muut kaukokohteet, Euroopan kertausta ja Suomi-kohteita ja vuodenajan mukaan valitaan sitten niiltä sopivia toteutukseen – kesällä enimmäkseen tuolta Suomi-listalta.

 9. Vauhdikas alkuvuosi! Ja mikä hauska paluu teillä Ateenaan edessä. :) Se on kyllä mielenkiintoinen kaupunki, viihdyttiin hyvin toissakesänä. Kiva varmasti vertailla miten se on teidän seikkailu-vuosien aikana muuttunut!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Marttiina! Onneksi tuosta ihan ensimmäisestä Ateenan reissusta on joitakin valokuvia sentään jäljellä, sillä pelkän muistin varassa vertailu voisi jo jäädä vähän ilmaan :-)

 10. Teillähän onkin säpinää riittänyt reissujen saralla kovasti. :) Paljon olette päässeet reissaamaan jo näinkin nopsaan ympäriinsä ja näkemään upeita erilaisia paikkoja. Varmasti ollut antoisaa. Innolla odotan mitä teidän loppuvuoteen tulee kuulumaan vielä! :) Hyviä reissuja!

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Nämä reissut ovat olleet pituudeltaan 3 päivästä 25 päivään, keskiarvona ehkä 10 päivää, joten kyllähän sen mittaisia reissuja ehtii puolessa vuodessa useammankin :-)

 11. Hauskasti ilmaistu, kuinka kaverit vain houkuttelivat mukaan Mauritaniaan – teillä on kyllä vuodessa enemmän seikkailuja kuin itsellä vuosikymmenessä ja mahtavaa, kun niistä raportoitte.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentista! Mauritania oli ollut ”listallamme”, mutta olimme ensin ajatelleet jättää sen vähän myöhemmäksi, mutta lopputulos oli sitten mikä oli – ja ihan hieno reissu se(kin) oli!
   Meillä on tätä nykyä näitä reissuja, mutta tietysti sitten vastaavasti jotain muuta vähemmän, kuten vaikka kodinsisustusta, puutarhanhoitoa tai lasten kanssa touhuamista :-)

 12. Vau, mikä määrä reissuja puolen vuoden sisään! Ja hyvältä kuulostaa myös tulevat suunnitelmat ? Itse oon ollut tänä vuonna Liettuassa, Irlannissa, Italiassa, Sveitsissä ja nyt ollaan reissussa Norjan Lofooteilla. Elokuussa odottaa Lontoo 10 vuoden jälkeen ja loppuvuoden suunnitelmat onkin vielä auki? Ystävä pyysi kanssaan Etelä-Saksaan alkusyksystä, joten sitäkin suunnitellaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Jenna! Reippaastihan niitä Sinullakin on ollut ja tulossa. Lontoo voisi meillä olla vuoden 2020 listalla …

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.