Sellainen matkailukesä

Suomikesä feature

Kesä 2021 meni sekin enimmäkseen kotimaata kiertäen – mitä nyt kävimme tänäkin vuonna elokuussa viikon verran Norjassa.
Ei niin, että kotimaassa vietetty kesä olisi osaltamme kovin poikkeuksellinen – myös ihan tavallisina kesinä, siis aikaan ennen koronaa, tapasimme viettää kesän pääosin ainakin Suomessa ja ehkä Pohjoismaissa. Toki nyt erona oli se, että mihin tahansa matkustaminen ei ollut teoriassakaan mahdollista. Jotenkin, vaikkei se käytännössä olisi muuttanut mitään, niin aavistuksen verran häiritsevältä se silti tuntui.

Yöpymisiä käsittäviä reissuja mahtui kesäämme (touko – elokuu) tasan kymmenen, näistä yhdeksän kotimaassa:

Maarianhamina ja Turku

Kesän ensimmäinen reissu oli oikeastaan kevätreissu, sillä Maarianhaminassa oli toukokuussa vielä aika viileää. Erityisesti kun yhteistyönä Tallink Siljan ja Visit Ålandin kanssa toteutetulla matkalla olimme valinneet ulkoilupitoisen ohjelman, joka käsitti patikoinnin Bomarsundissa ja pyöräretken Nåtöhön.
Maarianhaminaan matkasimme mennen tullen Turusta ja matkalta palatessamme vietimme vielä mukavan vuorokauden tutustuen Hotel Kakolaan ja nuoria sukulaisiamme tavaten.
Kustannuksia ei tästä kokonaisuudessaan blogiyhteistyönä tehdystä matkasta bensakuluja lukuunottamatta syntynyt.

Bomarsund Kotimaan matkailukesä 2021
Bloggaajat työssään Bomarsundin raunioilla

Järvisydän

Toukokuussa kävimme myös tutustumassa Järvisydämeen, josta teimme myös norpparetken Linnansaaren kansallispuistoon – ja mikä parasta, näimme niitä saimaannorppiakin!
Tämäkin matkan toteutimme kokonaisuudessaan blogiyhteistyönä, omasta aloitteestamme: norpparetki erityisesti kiinnosti!

Järvisydän
Toukokuussa kylpylän ulkoaltailla viihtyivät vain norpat :-)

Norpparetkellä Linnansaaren kansallispuistossa

Kotka

Ihan toukokuun lopulla kävimme tutustumassa Kotkaan, erityisesti sen puistoihin, mutta myös puuvenekeskukseen ja Langinkoskeen. Kävimme myös matkan varrella olevassa Valkmusan kansallispuistossa – keväinen suo oli todella kaunis!
Matka sijoittui toukokuun viimeisiin päiviin, sillä ”löysimme” varastoistamme aikaisemmin käyttämättä jääneen Sokos-hotellien lahjakortin, joten majoituimme sen myötä luonnollisesti Original Sokos Hotel Seurahuonella.

Kotkan puuvenekeskus Kotimaan matkailukesä 2021
Kotkan puuvenekeskusesta en tullut kirjoittaneeksi juttua, mutta ehdottomasti vierailun arvoinen paikka!

Mänttä ja Tampere

Banksyn näyttely Mäntässä houkutteli meitäkin ja aikamme vierailuaikoja kytättyäni saimme ajan kesäkuun puoliväliin.
Näyttelyn jälkeen jäimme vielä yöksi Mänttä-Vilppulaan, Peltolan luomutilalle, ja vierailimme seuraavana päivänä Helvetinjärven kansallispuistossa.
Illaksi ajoimme Tampereelle ja vietimme mukavan illan ja vielä seuraavan aamunkin tamperelaisten ystäviemme kanssa. Tampereella asuimme Radisson Blu Grand Hotel Tammerissa. Reissun hotellikustannukset olivat 100 + 144 euroa.

Tampereen ratikka aloitti liikennöinnin kesällä 2021. Kesä 2021 oli edelleen myös maskien aikaa.

Juhannusristeily Maarianhaminaan

Suomalainen mökkijuhannus ei tänäkään vuonna meitä houkutellut ja ratkaisimme ”juhannusongelman” päiväristeilyllä Maarianhaminaan. Silja Serenade poikkesi matkalla Maarianhaminaan myös Tallinnan satamassa, ottamatta vielä silloin sieltä matkustajia, mutta tulipahan tämän verran käytyä ulkomailla jo kesäkuussa!
Maarianhaminassa toteutimme vihdoin toiveretkemme Kobba Klintarille, joka lunastikin kaikki odotukset ja tarjosi vielä vähän enemmänkin. Kävimme myös uudelleen Nåtön luontopolulla etsimässä niitä orkideoja (meillä oli auto mukana, jo siksikin, että vältimme laivaan menemiseen ja sieltä poistumiseen liittyvät ruuhkat), jotka eivät vielä toukokuussa kukkineet ja palasimme Boquerian-ravintolaan, johon ihastuimme jo edellisenä kesänä.
Juhannusristeilyn tarjosi Tallink Silja, mutta retkestä Kobba Klintarille maksoimme (kahdelta) 50 euroa.

Juhannuskruunu Kobba Klintar
Juhannuskruunuja Kobba Klintarilla

The Barö

Melkein heti Maarianhaminasta palattuamme ajoimme Inkooseen viettääksemme ylellisen yön uudessa The Barö -saaristohotellissa. Olemme aina pitäneet merestä ja saaristosta ja The Barö tarjosi näitä maisemia ylellisellä tavalla.
Vierailumme oli blogiyhteistyö, mutta kuten useimmat yhteistyömatkamme, meidän aloitteestamme. Uskonkin vahvasti siihen, että ne onnistuvat ihan parhaiten myös yhteistyökumppanimme kannalta. Barö on muuten onnistunut pääsemään esille myös monen monessa ulkomaisessa matkailujulkaisussa, viimeisimpänä esimerkiksi Vogue Scandinavian jutussa 5 Remote hotels to relax in.

https://www.voguescandinavia.com/articles/5-luxurious-places-to-get-away-from-it-all-in-scandinavia
Samalla matkalla poikkesimme Raaseporin uudessa Scarlett ó Karis -kesäravintolassa.

The Barö Kotimaan matkailukesä 2021

The Barö

Rovaniemeltä Iirislahteen

Päätös, ainakin ehdollinen sellainen, kesän päämatkastamme tuli tehtyä jo viime vuoden marraskuun VR:n Black Friday -tarjousten innoittamana: ostimme autojunaliput Rovaniemelle satunnaiselle päivälle heinäkuussa. Ajatuksena, että 109 euron arvoisen lipun voisi sitten jättää vaikka käyttämättä, jos matka ei jostain syystä sopisikaan suunnitelmiimme.

Majakka- ja kansallispuistoteemaisesta matkastamme olen jo kirjoittanut monen monta juttua, mutta ainakin muutama uupuu vielä, kuten esimerkiksi Maakalla ja Vaasa, mutta palaan niihin vielä tässä toivottavasti jo alkusyksyn mittaan.

11 yön matkasta yhden vietimme junassa, yhden blogiyhteistyönä Aurora Hutissa Ranulla ja 9 yötä eri paikoissa Ranualta etelään. 9 hotelliyön hinta Suomessa heinäkuussa 2021 oli yhteensä 1074 euroa, eli keskimäärin 120 euroa/yö. Edullisimman yön vietimme Uusikaarlepyyssä, jossa yö Juthbackassa maksoi 85 euroa ja kalleimman Ikaalisten kylpylässä (178 euroa). Myös Lokkilinna Kalajoella oli arvokkaimmasta päästä, 160 euroa/yö.

Majakkateemaisen matkamme kolmesta yksityisesti järjestämästämme majakkaretkestä maksoimme yhteensä 810 euroa, jotka kaikki menivät paikallisille pienyrittäjille, eli sikälikin tämä raha oli mielestämme hyvin käytetty – puhumattakaan siitä, että näimme 5 majakkaa, joista erityisesti Ulkokallan majakkasaarelle ei yleensä tapaa päästäkään. Näimme myös monen monta elävää Itämeren hyljettä ja useita kuolleen hylkeen trofee-tyyppisiä osia Ulkokallalla.

Itämeren hylkeitä Kotimaan matkailukesä 2021

29 majakkaa Suomen 33/39 majakasta

Hotel Matts, Espoo

Kesän todellinen lähimatka oli yhden yön mittainen retkemme meitä luultavasti lähimpään hotelliin, eli Matinkylän Hotel Mattsiin. Olimme ehdottaneet yhteistyötä uuden hotellin markkinoinnille, sillä olimme uteliaita tutustumaan uuteen ”naapuriimme” ja uskoimme osaavamme hyvin kertoa juuri meidän kulmien nähtävyyksistäkin hiukan osana hotellin esittelyä.

Hotel Matts ulkovarasto
Pyörät parkkiin ja nauttimaan hotellin sviitistä!

Yttergrund ja Pori

Elokuussa kävimme Norjassa ja olin jo ajatellut, että kotimaan matkailu tältä kesältä saa jo riittää, kun luin yhtenä iltana, että kansainvälisen majakkapäivän vietto siirtyy koronarajoitusten takia Gustavsvärniltä Yttergrundille. Gustavsvärnillä olimme jo käyneet, mutta Yttergrundilla emme, joten teimme melko nopeasti päätöksen, että pitkästä päivämatkasta huolimatta ajamme lauantaina 21.8. Yttergrundille ja sieltä yöksi Poriin.
Seuraavana päivänä palasimme Iirislahteen, mutta kävimme siinä matkalla Puurijärvi-Isosuon ja Liesjärven kansallispuistoissa, jotka molemmat sijaitsevat Pori – Helsinki -tien varrella.
Majakkaretki yhteiskuljetuksella maksoi jonottamisen jälkeen – Yttergrund oli suosittu! – 30 euroa (kahdelta) ja yö Scandic Porissa 139 euroa.

Yttergrund Matkailukesä 2021
Kuhinaa Yttergrundin rantavesissä majakkapäivänä 21.8.2021

Päiväretkiä

Näiden reissujen lisäksi olemme kesän mittaan tehneet päiväretkiä Espoon lisäksi ainakin Helsinkiin (Helsinki Biennaali Vallisaaressa, kävelykierros Kivinokassa, kesäteatteriretki Suomenlinnaan, Harakan saari), Kirkkonummelle (Linlo, Villa Mehu ja Munkinpolku), Sipooseen (Sipoonkorpi) ja Tuusulaan (Ainola ja Ahola).

Ainola Sibelius
Sibeliusten hauta Ainolan puutarhassa Tuusulassa
Join the Conversation

20 Comments

 1. says: Kai Hanhilahti

  Pieni korjaus päiväretkiin liittyen: Ainola ja Ahola sijaitsevat nykyään Järvenpäässä. Taiteilijoiden luomiskautena Järvenpää oli Tuusulan asemakylä, mutta itsenäistyi kauppalaksi vuoden 1951 alussa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos täsmennyksestä! Noin turistimielessä näitä kohteita markkinoidaan niin Tuusulanjärvi-lähtöisesti, että tapaan edelleen ajatella tuolle suunnalle mennessäni meneväni Tuusulaan. Samaan tapaan kuin vaikka menen Tammisaareen, en Raaseporiin tai Nauvoon, en Paraisille :-)

 2. Aika paljon ehditte kesällä kotimaassa reissaamaan. Joitain tuttuja kohteita meidänkin kesästä löytyi, kuten Ahvenanmaa ja Bomarsund, Kobba Klintar sekä Nåtö. Niin ikään Kotkassa kävimme ja yllätyimme positiivisesti, oikein kiva kaupunki, ja meillä oli siellä varsin samat kiinnostuksenkohteet. Norppasafarillakin kävimme toukokuussa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Mikko! Kotka näistä taisi olla Hesarinkin Kerran elämässä -sivuston Antti Helinin tuella tekemässä kesän 2021 -analyysissa mainittuna yhtenä tämän kesän suosikkina, siinä missä Koli ja Saariston rengastie olivat sellaisia viime kesänä.

 3. Koostepostaus kesän reissuista, varma syksyn merkki :) Paljon olette jälleen ehtineet. Mitä muuten olette mieltä kotimaanmatkailun kustannuksista suhteessa siihen, mitä sillä saa? Lähinnä mietin hotelliyöpymisiä Suomessa, hintavaa suurilta osin ainakin omasta mielestäni monin paikoin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos kommentistasi! Tavallaan olen hyväksynyt sen, oli kyse sitten hotelliyöpymisten hinnoista Suomessa tai maailmalla, että ne riippuvat kovasti kysynnästä. Jos haluat väkisin tehdä matkan keskellä kuuminta sesonkia, niin sitten niistä pitää maksaa enemmän. Jos ajankohdalla ei ole väliä, niin hyvä tarjous saattaa löytyä helpommin. Juuri palasimme tuosta lahden eteläpuolelta Virosta eikä niiden hotellien hinnoissa nyt merkittävää eroa ollut kotimaisten hotellien hintoihin – tai erot tulevat enemmän sitten tasosta. Alle 150 euroa, Suomessa, on taso, jota en lähde ihmettelemään, 150 – 200 euron välillä mietin jo, että haluanko juuri tänne: joskus haluan, joskus löytyy muitakin vaihtoehtoja.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Sini! Ilmeisesti Järvisydän on tänä kesänä, siinä kuin esimerkiksi Kalajoki – tai Punkaharju viime kesänä – olleet paikkoja, jotka on todella myyty loppuun, eli jos vaikka näihin kohteisiin mielii ensi kesänä niin kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Suomessahan kun kuitenkin hotellivarauksen voi useimmiten peruuttaa vielä vaikka edellisenä iltanakin.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katariina! Ehtiihän noita, vapaalla ollessaan, kun ei enää rajoitu matkailu lomiin :-) Selkeästi tietysti kesän pääreissu, tuo Rovaniemeltä monen majakan ja kansallispuiston kautta takaisin Espooseen oli se paras reissu, mutta jokainen tietysti ihan hyvä, omalla tavallaan.

 4. Tuossahan jo monenlaista mukavaa kotimaan retkeä tuli teille tälle kesälle! Kivoja kohteita, erityisesti oma kotikaupunki Tampere lämmitti sydäntä nyt kun täällä Lissabonissa on tullut toukokuusta asti asuttua ja hieman koti-ikäväkin välillä on, ainakin hetkittäin. :) Nuo norpat kiinnostaisi myös erittäin paljon itseäni ja norpparetki olisi suunnitelmissa toteuttaa heti, kun seuraava Suomi-kesä edessä on.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Tiina Johanna! Tälle vuodelle riitti vielä kivasti kohteita, mutta kahden kotimaan kesän jälkeen voi olla, että ensi kesänä niistä alkaa jo olla puutetta :-) Saattaisi vaikka Lissabon kiinnostaa, tosin ei ehkä ihan kesähelteillä!

 5. Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa eli kivoja ja monipuolisia reissuja on teidän kesään mahtunut. Omalla kohdalla kesän paras matka oli pohjoisen road trip, jonka aikana ehdittiin nähdä monta kohdetta. Pohjoisessa hotellien hinnat eivät mielestäni olleet kovin kalliita; satasen molemmin puolin löytyi ihan kohtuullisia majoituksia. Reissun kallein yö oli Vaasassa eli hintamuutoksen näki heti, kun palasi etelän suuntaan.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Merja! Suosituissa kohteissa hinnat taisivat nousta sen myötä, että pääsivät joka tapauksessa myymään ei oota joinakin aikoina.

 6. Monta mukavaa matkaa olette kesällä ehtineet tehdä.
  Osa tuttuja ja osa tuntemattomia minulle. Kotkassa olen paljon käynyt vuosien varrella, kun on sukulaisia siellä. Tuo puuvenekeskus oli kuitenkin ihan uusi mistä en ole ennen kuullut.

  Mukavaa syksyä!

  1. says: Pirkko

   Kiitos Katri! Kotkassa kiertelimme puistoja ja käviemme tuossa puuvenekeskuksessa. Merikeskuksessa olimme käyneet aikaisemmin – ja palaamme ehkä vielä ensi kesänä Kotkaan vieraillaksemme Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa.

 7. Paljon olette ehtineet ja minä kun luulin, että itse reissasin Suomessa paljon! No, oman mittapuun mukaan kyllä, kun aika vähän on tullut Suomessa matkusteltua, yksin varsinkaan. Ainolakin on näkemättä vaikka se on ihan naapurissa.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Anna! Se hyvä puoli näissä koronavuosissa on ollut, että ainakin me olemme tulleet lopultakin kolunneeksi monta näitä ”ihan naapurissa” kohteita, erityisesti Kirkkonummen suunnalla.

 8. says: Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Paljonpa olette ehtineet. Kooste osoittaa kyllä sen, miten monipuolista kotimaanmatkailu voi olla, eikä aina edes kovinkaan kallista. Tuo Black Friday junalippu on kyllä ihan huipputarjous. Itseäni rupesi kiinnostamaan tuo tuntematon Barö. Täytyypä tutkia.

  1. says: Pirkko

   Kiitos Annemaria! Tuo junalipun osto nopealla päätöksellä oli ensin vähän vitsi, mutta niin vaan siitä sitten kehkeytyi kesän päämatkamme.

Leave a comment
Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *